KNOWHOW : Het productieproces van handgerolde premium sigaren deel 8
DEEL 8
De anatomie van een premium sigaar
Dekblad : Dit is het duurste onderdeel en geeft de sigaar zijn esthetische waarde. Het dekblad mag geen plekjes of afwijkingen bevatten en moet uniform van kleur zijn. De sigaar is als een cadeautje in het dekblad verpakt.
Omblad : Als het dekblad wordt verwijderd, wordt het omblad zichtbaar. Het omblad zit om het binnengoed gerold en voorkomt dat dit uit elkaar valt.Omdat dit blad niet zichtbaar is, wordt er geselecteerd op sterkte, smaak en verbrandingseigenschappen.
Binnengoed : voor de kern van handgerolde premium sigaren worden hele tabaksbladeren gebruikt (longfiller ofwel 'lang binnengoed'). Dit heeft vooral invloed op het lichaan van de sigaar, dat met hele bladeren langer en cilindrisch is. Het binnengoed bestaat uit twee tot vijf volado-, seco- en ligero-bladeren en vormt 60 tot 65% van het volume van de sigaar.
KNOWHOW: Het productieproces van handgerolde premium sigaren deel 7
DEEL 7
De rustfase van een premium sigaar
De rustfase duurt twee tot drie weken. De sigaren worden in een ruimte met een cederhouten voering gelegd (ceder gaat goed samen met tabak en versterkt zelfs de smaak) en het vocht in de sigaar verdeelt zich gelijkmatig over binnengoed, omblad en dekblad. De temperatuur blijft tussen 16 en 18°C en de relatieve luchtvochtigheid tussen 65 en 70%.
Voordat ze worden verpakt, vindt er een uitgebreide sortering plaats op basis van kleur en wordt voor de laatste keer gecontroleerd op vlekjes en eventuele afwijkingen. Op de geselecteerde sigaren wordt met de hand het corresponderende bandje aangebracht. Vervolgens worden ze wel of niet in cellofaan verpakt en voorzichtig in de kist gelegd.
(tekst:Swedish Match / foto: door El Cigarro genomen bij Agio Cigars en Huis Plevoets)
KNOWHOW: Het productieproces van handgerolde premium sigaren deel 6
DEEL 6
Het handmatig rollen van een premium sigaar
Het handmatig rollen van premium sigaren bestaat uit een aantal verschillende fases: het binnengoed van de sigaar bestaat uit twee tot vijf verschillende bladeren die in het omblad worden gerold. De sigaar wordt in een mal geperst waar hij zijn vorm krijgt. Hier blijft hij 30 tot 45 minuten in liggen.
Vervolgens wordt om de sigaar een dekblad gewikkeld. Op de kop van de sigaar wordt het afdekkapje geplaatst. De sigaar wordt aan het vuureinde met een snijmachine op de gewenste lengte afgesneden. Er vindt een kwaliteitsinspectie plaats waarbij wordt gekeken naar de lengte, kleur, doorsnede en het uiterlijk van de sigaar.
KNOWHOW : Het productieproces van handgerolde premium sigaren deel 5
DEEL 5
Rijping van de tabaksbladeren
Na de fermentatie worden de bladeren enkele dagen gelucht in de zogeheten 'parilleros'(planken waarop bladeren worden gezet om deze te droger/luchten). Daarna worden ze in balen verpakt en naar het pakhuis verplaatst, waar ze geduldig aan het langdurige rijpingsproces beginnen.
Net als voor goede wijn geldt ook voor tabaksbladeren: hoe langer ze rijpen, hoe beter de kwaliteit.
(tekst:Swedish Match /foto: door El Cigarro genomen bij Agio Cigars )
KNOWHOW : Het productieproces van handgerolde premium sigaren deel 4
DEEL 4
De fermentatie van de tabaksbladeren
Er vinden twee fermentaties plaats. De eerste begint meteen na het drogen in de droogschuur. De bundels worden in bakken gelegd, waarna er een proces van natuurlijke fermentatie plaatsvindt dat in gang wordt gezet door het vocht in de bladeren. Tijdens dit proces verdwijnen onzuiverheden en dalen de zuurgraad en het teer- en nicotinegehalte.
Voorafgaand aan de tweede fermentatie worden de bladeren gesorteerd, in categoriën ingedeeld en wordt de middennerf uit het blad verwijderd. Opnieuw worden de bundels in bakken gelegd en begint er een langere fermentatie dan de eerste keer. Hierbij is de temperatuur van groot belang, aangezien die tijdens de fementatie kan oplopen. De bladeren worden daarom goed in de gaten gehouden en hun plek in de bundels wordt tegelmatig afgewisseld (buitenste bladeren naar binnen en omgekeerd).
(tekst:Swedish Match / foto: door El Cigarro genomen bij Agio Cigars)
KNOWHOW : Het productieproces van handgerolde premium sigaren deel 3
DEEL 3
Het drogen van de tabaksbladeren
Zodra de oogst binnen is, worden de bladeren gedroogd. Ze worden per twee samengebonden en aan schragen opgehangen. Naarmate ze langer te drogen hangen, worden de schragen geleidelijk tot aan de nok van de droogschuur opgetrokken. Tijdens dit proces is het heel belangrijk dat de ventilatie en het licht voortdurend worden aangepast zodat er een constante temperatuur en vochtigheidsgraad onstaat.
Dronging aan de lucht is een nauwkeurig procedé omdat de omstandigheden altijd goed moeten zijn. De bladeren veranderen van kleur: van groen naar geel, goud en uiteindelijk bruin.
(tekst:Swedish Match / foto: door El Cigarro genomen bij Agio Cigars)
KNOWHOW : Het productieproces van handgerolde premium sigaren deel 2
DEEL 2
De tabaksplant, de bladsoorten
Ligero (bovenste stuk) : vangt het meeste zonlicht, vol van karakter, bevat de meeste olie en nicotine. De bladenzijn vettiger en kleiner. Seco (middenstuk) : medium karakter, vochtiger en zoete. Volado (onderste stuk): minder nicotine, zeer brandbaar en hebben een zacht karakter. Fijn en breed (om meer zonlicht te kunnen vangen).
De oogst
De bladeren worden in meerdere beurten geplukt. Men begint altijd mdet de onderste en eindigt met de bovenste bladeren. Tussen de verschillende plukfases door wordt steeds een paar dagen gewacht zodat de overgebleven bladeren sterker kunnen worden.
(tekst:Swedish Match / foto: door El Cigarro genomen bij Agio Cigars)
KNOWHOW : Het productieproces van handgerolde premium sigaren deel 1
DEEL 1
De tabaksvelden
Een handgerolde premium sigaar wordt vanaf de eerste fase, de teelt, vertroeteld en verzorgd. Tussen het planten van de zaadjes en het binnenhalen van de oogst zit gemiddeld 17 weken voor schaduwgeteelde planten (bladeren voor het dekblad) en 16 weken voor in de volle zon geteelde planten (bladeren voor het binnengoed en het omblad).
De sleutel tot het telen van kwaliteitstabak is een combinatie van de samenstelling van de grond, de mest die wordt gebruikt, de weersomstandigheden en het gebruikte tabakszaad.
(tekst:Swedish Match / foto: door El Cigarro genomen bij Agio Cigars)
nu ik reeds enkele jaren bezig ben met het verzamelen van jonge en oude sigaren , ben ik natuurlijk op mijn pad al heel wat namaak sigaren tegengekomen. De cubaanse sigaren worden al evenlang nagemaakt dan dat ze verkocht worden. En dit op een zeer grote schaal.
Dagelijks komen toeristen terug uit Cuba met een mooie doos "echte" cubaanse sigaren. De nagemaakte kisten en sigaren de dag van vandaag zijn voor een leek niet te onderscheiden van de echte. Ze worden nagenoeg perfect nagemaakt !
Vroeger was dit wel anders , ik heb in mijn collectie een 40 jaar oude kist namaak sigaren. Aan deze kist is duidelijk te zien dat het om een nagemaakt exemplaar gaat. Ik zal het u tonen aan de hand van enkele foto's.
Foto 1: De groene cubaanse garantiezegel is niet alleen van ongeloofelijk slechte kwaliteit , hij hangt bovendien op de verkeerde plaats !
Foto 2: Op deze manier zal je nooit echte cubaanse sigaren verpakt zien , bovendien is er geen cederhout voorzien tussen de onderste en de bovenste laag sigaren.
Foto 3: Niet alleen verschillen de sigaren van vorm en kleur , de sigarenbandjes die altijd identiek dienen te zijn , zijn bij deze kist zelfs zo slecht nagemaakt dat er enkele volledig scheef bedrukt zijn ! Best wel lachwekkend...
Foto 4: door de jaren heen zijn er verschillende bedrukking geweest die men op de onderkant van de kist aanbracht. Maar weer waren de oplichters te lui en hebben ze een scheve stempel lukraak op de kist gezet.
Foto 5: De kwaliteit van de kist is zeer pover ! De kwaliteit van het hout is ondermaats het lijkt wel een knutselwerkje van een kleuter...
Deze kist is een mooi voorbeeld , maar spijtig genoeg zijn de namaak sigaren de dag van vandaag van zo een goede optische kwaliteit dat ze door een toerist of beginnend liefhebber niet te onderscheiden zijn van de echte. Denk maar aan de vele namaak Cohiba Esplendido's die je kan vinden op internet.
Let dus op ! Koop nooit op veilingsites (vb kapaza of tweedehands) sigaren van toeristen die net terug zijn van hun vakantie uit Cuba.
Enkel verhalen keren steeds terug bij verkopers van "namaak sigaren"
1: We hebben de sigaren gekocht in de fabriek , rechtstreeks bij een roller (onder tafel) ... 2: We kennen iemand die getrouwd is met een cubaanse , en die verzekerd ons dat dit echte sigaren zijn... 3: We hebben de sigaren daar in een officieële winkel gekocht , maar het is niet onze smaak... 4: Het zijn echte cubaanse sigaren , want de garantiezegel en de habanossticker zitten in de kist... (deze horen steeds op de juiste plaats gekleeft te zijn , en worden nooit los in de kist gestoken)
KNOWHOW : De askegel van een sigaar kan verschillen
Hier een mooi voorbeeld van hoe de as en de askegels kunnen verschillen van vorm en kleur.
De H.Upmann (linkse sigaar) heeft een goede askegel maar hij vertoont ook enkel diepe groeven en je kan ook zien dat deze kegel niet zolang stand zal houden en dat je hem best kan aftikken voor dat hij op je schoot valt.
De Bolivar (rechtse sigaar) heeft een sneeuwwitte rechte askegel zonder groeven. Hij ziet er niet alleen solide uit , hij is dat ook en kan wel meer dan 5 cm lang worden zonder dat hij eraf valt.
KNOWHOW : Hoe kan je het best je gekochte sigaren veilig thuis krijgen???
Beste lezers ,
Tijdens onze Cigarmeeting in Gent , stelde we de volgende vraag aan de eigenaar van de tabakswinkel Verleyen & Sinnaeve : " Wat vind u over reishumidors , en welke kan u aanraden? " Zijn antwoord was heel eenvoudig : " gewoon in een plastic zak steken , is meer dan voldoende en de vochtigheid blijft bewaard. Reishumidors ?! Die heb je dus niet nodig."
Nu ben ik deze namiddag bij Huis Plevoets gaan shoppen en heb dus de raad opgevolgd. Ik moet wel zeggen , met een reishumidor heb je wel minder bekijks dan op deze manier ...
Al maar goed dat het lege dozen zijn , want anders had ik zo toch niet over straat willen lopen! Binnenkort ga ik een artikel schrijven over de echte reishumidors en het nut ervan , vandaag heb ik spijtig genoeg geen tijd meer...
Als je een sigaar wilt aansteken kun je het beste een gasaansteker (dus geen benzineaansteker) gebruiken of lucifers. Elke ander wijze, zoals bijvoorbeeld een kaars, zal de smaak beïnvloeden en kan de trek negatief beïnvloeden door de roetdeeltjes uit de vlam. Gebruik geen lucifers met een hoog zwavel of wasgehalte, en gebruik ook geen papieren lucifers. Neem de tijd om een sigaar zorgvuldig aan te steken.
Om te beginnen moet je de sigaar horizontaal of omhoog houden waarbij je de top van de vlam aan de sigaar laat komen. begin de sigaar dan langzaam rond te draaien om deze egaal aan te gloeien. Neem de sigaar dan tussen de lippen en houdt de vlam een centimeter of wat van de vuurmond, en trek zachtjes terwijl je de sigaar rond draait. De sigaar zal nu rondom een egaal gloeiende kegel laten zien. Let er op dat dit zo blijft.
Je kunt nu zachtjes op de kegel blazen om te verzekeren dat deze egaal brand. Anders dan bij sigaretten zal een sigaar uitgaan als je er een tijdje niet aan trekt. Mocht dit gebeuren dan is dit geen ramp; verwijder voorzichtig de askegel, en steek de sigaar aan als hier boven beschreven. Als je dit doet terwijl de sigaar nog niet te lang uit is zal dit de smaak niet negatief beïnvloeden. Het veelvuldig opnieuw aansteken van een sigaar heeft wel negatieve effecten op de smaak. De smaak wordt dan scherp en onaangenaam. (Dit komt door de condensatie van rook in het overgebleven gedeelte van de sigaar.)
Sigaren welke zijn gemaakt van hele bladeren (longfillers) hebben als eigenschap dat de askegel van de sigaar goed blijft hangen. Er is geen speciale reden om deze askegel te laten zitten. Wel is het zo dat als je de as er heel veel aftikt de warmte aan de aangestoken kant lager wordt (as isoleert) en dus een minder volledige verbranding geeft.
De askegel geeft je een goede beoordeling van de kwaliteit van de sigaar; een stevige lange ronde askegel is een teken van goede constructie.
Het voorverwarmen van de hele sigaar voor het aansteken is niet nodig. Dit werd in de negentiende eeuw gedaan om de smaak van de gebruikte gom te verminderen van sommige sigaren welke werden gemaakt in Sevilla. Voor de moderne sigaren wordt een plantaardige geur- en smaakloze gom gebruikt voor het aanbrengen van het hoedje op de sigaar.
Hoewel de torcedor op Cuba de opeenvolgende handelingen om een sigaar te rollen in zijn eentje uitvoert, wordt iedere sigaar in de Dominicaanse Republiek en in Honduras door een team van twee arbeiders gerold. De eerste maakt de pop, de tweede brengt het denkblad aan.
In de grote Dominicaanse fabrieken bestaat het team overigens uit drie personen. Twee maken de pop, de derde brengt het dekblad aan. Door die samenwerking wordt de kwaliteit nog meer gegarandeerd omdat degene die het dekblad aanbrengt het werk controleert van degene die de pop gemaakt heeft.
Iedere longfiller bestaat uit 3 delen : een tabaksblad om de sigaar te omhullen (het dekblad, capa) , een tussenblad (het omblad, capote) en het binnengoed (tripa). Het binnengoed is een mengsel van verschillende bladeren van verschillende herkomst. Dat zijn er in principe 3 : de ligero , de seco en de volado. Als bovenste blad van de tabaksplant krijgt de ligero het meeste zonlicht. Het zijn die bladeren die de sigaar zijn kracht geven. De seco , die de sigaar zijn aroma geven , en de volado , die voor de verbranding zorgen , worden onderaan de plant geplukt.(zie foto) .
enkele weetjes:
*de mooiste dekbladen komen uit Connecticut *cigarillo's bevatten geen omblad *alle fabrikanten weten hoe belangrijk het binnengoed is. De samenstelling van hun mengsel is dus topgeheim , en is beschemd.
KNOWHOW : Worden sigaren beter naarmate ze ouder worden ?
Alvorens de premium sigaren aan tabakswinkels worden verscheept, zouden zij ongeveer zes maanden in de fabrieken of in de compartimenten met airconditioning moeten rijpen. Wegens de stijgende vraag naar sigaren, is deze rijp periode blijkbaar niet altijd waargenomen de laatste jaren. Daarom is het aan te bevelen om sigaren na de aankoop nog eens 3-6 maanden in de humidor op te slaan. Tijdens het het veroudering proces ontwikkelen de sigaren een zachtere en evenwichtiger aroma.
Sommige premium sigaren ontwikkelen een bijzonder fijn aroma na verscheidene jaren van opslag. Uiteindelijk is de duur van sigarenopslag een kwestie van individuele voorkeur. Men zou het veranderende aroma van de gewenste sigarenmerken binnen verschillende opslagtijden moeten vergelijken om de perfecte verouderings tijd te bepalen.
De tabakskever komt uit de tropen, vandaar dat ze beneden temperaturen van 18 0C verlammen en geen activiteit meer vertonen. Doordat ze bestand zijn tegen nicotine, komen ze voor in de tabaksindustrie waar ze, als een soort houtworm, gangen boren in tabak en tabaksartikelen. De tabakskever kan echter ook van zeer vele andere levensmiddelen leven. Dankzij het feit dat ze kunnen vliegen, kunnen ze zich makkelijk verplaatsen en zich op andere plaatsen nestelen. Het aantal eieren per legsel bedraagt 10 tot 100. De witte behaarde larven die 3 tot 4 millimeter groot worden, groeien in circa 80 dagen uit tot volwassen kevers. Dit is alleen mogelijk als de temperatuur rond de 30 graden Celcius ligt.
Let er dus zeker op wanneer je een partij sigaren koopt dat er geen insecten aanwezig zijn. Je kan bij wijze van preventie de sigaren in hun kist een week in de diepvriezer zetten alvorens je ze in je humidor legt .
Cepo (op zijn Engels ring gauge) is de indicatie voor de diameter van een sigaar en wordt uitgedrukt in aantallen van 1 tot 64 inch (1 inch is 2,54 cm).Een sigaar met een cepo van 50 heeft dus een diameter van 1,984 cm of 19,84 mm (50 x 2,54 / 64).
CepoDiameter 54 21,43 mm 52 20,64 mm 50 19,84 mm 49 19,44 mm 48 19,05 mm 47 18,65 mm 46 18,25 mm 44 17,46 mm 43 17,06 mm 42 16,66 mm 40 15,87 mm 39 15,47 mm 38 15,08 mm 36 14,28 mm 35 13,84 mm 34 13,49 mm 33 13,09 mm 32 12,70 mm 30 11,90 mm 28 11,11 mm 26 10,31 mm
De "longfiller" sigaren zijn gemaakt van tabak geteeld in tropische gebieden of gebieden rond de evenaar, zoals o.a. Cuba, Dominicaanse Republiek, Honduras, Mexico, Jamaica, Nicaragua en de Canarische Eilanden. De vochtigheidsgraad in deze landen is ideaal voor de groei van de tabaksbladeren. De relatieve vochtigheid is hoog en bijna voortdurend 70% tot 80%. De tabak groeit hier en wordt vervolgens als sigaar rond de wereld gezonden. De sigaren worden dan vaak blootgesteld aan grote verschillen in temperatuur en vochtigheid en kunnen aldus niet tot rust komen.
Eenmaal gelagerd in een gecontroleerde ruimte bij de tabaksspecialist hebben de sigaren hun oorspronkelijke vochtige atmosfeer nodig om het beste aroma te ontwikkelen tijdens het roken. Het is dan ook noodzakelijk om de vochtige atmosfeer van de gebieden waarin de tabak geteeld wordt, te herstellen. Als de sigaren zich eenmaal in de tabakszaken of bij u thuis of op kantoor bevinden. Ook droge sigaren kunnen beter in een licht vochtige humidor bewaard worden, aangezien in de hedendaagse interieurs ten gevolge van verwarming de luchtvochtigheid vaak te laag of niet constant is.