Ik bewaar mijn sigaren op een vochtigheid van +/- 72 % op gemiddeld 20°Celsius. Als ik ze bewaar op 70 % dan zijn ze toch nog een beetje aan de droge kant. Eens per week verander ik de volgorde van mijn schuiven. Zoals u kan zien in vorige artiekels heeft mijn humidor 7 boven elkaar geplaatste schuiven. Elke week word de volgorde dus verandert van boven naar onder.In de onderste schuif heb ik namelijk een extra hygrolator geplaatst. Moest ik de volgorde steeds hetzelfde houden ,dan zouden de sigaren die net boven de extra hygrolator liggen , vochtiger liggen dan de sigaren bovenaan de humidor.Door het versteken van de schuiven komt er ook verse zuurstof aan de sigaren.
Mijn sigaren sorteer ik per land van herkomst en per merk. Tussen mijn sigaren van hetzelfde land staan ook nog eens tussenschotjes die de verschillende merken van elkaar scheiden. Dit om eenderzijds marriage te voorkomen (invloeden van sigaren t.o.v. elkaar i.v.m. de smaak) en ook om een goed overzicht te hebben van mijn voorraad.
Binnen de humidor zouden de sigaren moeten worden opgeslagen bij een relatieve vochtigheid van ongeveer 68-74%. Over het algemeen veronderstelt men dat de typische sigarenaroma's het best in een dergelijk klimaat kunnen evolueren. Dit niveau van vochtigheid ondersteunt het gelijke branden van de sigaar. Bij een relatieve vochtigheidsniveau van 70%, en een temperatuur van 64°F (18°C) bevat de lucht ongeveer 10 gram water per kubieke meter lucht. In een dergelijk omgeving, zou de sigaar het ideale niveau van vochtigheid van 14% van zijn gewicht moeten absorberen.
De droge sigaren worden sneller breekbaar en brand sneller aangezien het branden niet door de natuurlijke vochtigheid van de sigaar wordt vertraagd. De sigaar neemt een agressieve en lichtjes bittere smaak aan.
Te vochtige sigaren, in tegendeel, branden ongelijk en nemen een zwaar en zuurrijk aroma aan.
Een paar aficionados waarderen deze wijzigingen aan het sigarenaroma en slaan daarom opzettelijk hun sigaren op in een droger of vochtiger milieu. In de 65-75% bereik kunnen de sigaren voor lange tijd zonder enige zorg worden opgeslagen. De voorzichtigheid wordt vereist als het vochtigheidsniveau 80% zou overschrijden. In dit geval kan de sigaar beginnen te rotten en te schimmelen.
een tijdje geleden heb ik een Rocky Patel Sungrown gerookt en ben eens opzoek gegaan naar de roots van deze sigaar. Daarbij kwam ik terrecht op deze mooie website. Ze hebben er echt werk van gemaakt , dus zeker en vast eens een bezoekje brengen! Kies wel voor de Flash versie , dan krijg je de mogelijkheid om zelf toffe muziek te kiezen en interactieve pagina's.
vandaag is mijn nieuwe glazen sigaarasbak binnengekomen. Ik verkies dit soort asbakken omdat ze de sigaar mooi laten rusten en de sigaar kan ook zeer goed afkoelen terwijl je rustig iets anders kan doen.
Ik heb van mijn goede vriend Sam weer het een en ander aangekregen , een prachtige Cohiba sigarenknipper , verschillende luciferdoosjes van o.a. Cohiba , Montecristo enz. en een mooie robusto sigaar van Navarre , gemaakt in Frankrijk.
Sam , ik hoop dat je eens kan verassen met een collectie tubes die je nog niet hebt ! Ik hoop ze snel samen te krijgen.
Cuba, formeel de Republiek Cuba (Spaans: República de Cuba), is een land in het Caribisch Gebied, bestaande uit de eilanden Cuba en Isla de la Juventud, plus een groot aantal zeer kleine eilandjes daaromheen. Cuba wordt aan het noorden begrensd door de Golf van Mexico en de Atlantische Oceaan, in het oosten door de Windward Passage, in het zuiden door de Caribische Zee in het westen door de Straat Yucatan.
Het land is sinds 1959 officieel een socialistische republiek, en wordt sinds 2008 bestuurd door Raúl Castro. Het land is opgedeeld in veertien provincies en één speciale gemeente: het eiland Isla de la Juventud.
John Leonard Warner (London, 2 augustus 1892 - Los Angeles, 9 september 1978) was Canadees filmproducent en de president van Warner Brothers Studios.
Jack prefereert lichte sigaren, zoals veel Amerikanen. Hij rookte een Panetela van Hoyo de Monterry op de dag dat hij zijn beroemde banco van 100 miljoen in het Palm Beach Casino van Cannes hield, en won. Jack bewaarde ter herinnering daaraan de licht bekauwde sigarenpeuk in een zilveren doos
Deze avond trokken Marlies en ik naar "'t Puur Genot" in Diest voor een degustatie van een Don Diego robusto , gemaak in de Dominicaanse Republiek. Marlies rookte een H.Upmann Minor. We dronken er een glaasje wijn en een Hoegaarden en het was er zeer gezellig! Er werden op een bepaald moment zelfs 4 sigaren gerookt in het café , en dat kom je nog zelden tegen.
Don Diego robusto
Fase 1 ) De sigaar heeft een goede doorluchting en een zeer mooi dekblad. De verbranding is ook heel gelijkmatig en de as is mooi stevig. de smaak is zeer mild , bijna geen nasmaak en de rook is vol en mooi wit.
Fase 2) De smaak blijft zacht en blijft over het geheel hetzelfde waardoor de sigaar toch wel wat lof verdient. De verbranding is ook prima.
Fase 3) De sigaar geeft bij de laatste 5 cm toch wel aan dat het tijd is om de sigaar te laten uitgaan.
El Cigarro's eindconclusie : De Don Diego is een prima sigaar , maar wel zeer mild. Misschien wel een ideale sigaar voor beginners, of om op een namiddag te roken , zonder dat je eetlust in gedrang komt. Het dekblad is zeer mooi , de verbranding laat je geen moment in de steek en de as is stevig. Ik ga er geen kistje van kopen , maar ik kan ze wel aan beginners aanraden.
John Wayne, geboren als Marion Robert Morrison (Winterset (Iowa), 26 mei 1907 Los Angeles, 11 juni 1979) was een legendarisch Amerikaans acteur uit het begin van de geschiedenis van de film. Hij verscheen in zowel films met als zonder geluid.
Hij was een van de grootste rokers van Hollywood.Voor zijn westerns liet hij speciale sigaren maken , die groter waren dan normaal. Deze bioscoopsigaren worden ondanks hun bittere smaak geapprecieerd door westernfans.
Stendhal, pseudoniem van Marie-Henri Beyle (Grenoble, 23 januari 1783 Parijs, 23 maart 1842) was een 19e-eeuwse Franse romantische schrijver die in zijn werk zowel romantische als realistische invloeden verenigde.
Stendhal bekende zeer geïnteresseerd te zijn in de sigaar, die veelvuldig voorkomt in zijn werk.
REVIEW 8 : Flor de Copan marduro robusto en Villa Zamorano robusto
Beste bezoeker ,
deze avond hebben we weer een gezellige degustatie achter de rug. Bert , Esther, Marlies en ik kozen als locatie de Cohibar in Sint-Truiden. Bert en Marlies rookten een Villa Zamorano robusto en ik koos voor een Flor de Copan Maduro robusto.
***Marlies en Bert kozen een robusto vanVilla Zamorano (Nic)***
Fase 1) zeer goede doorluchting , mild en zachte smaak
Fase 2) nog steeds zeer mild , zachte nasmaak, goede verbranding af en toe een zachte nootsmaak. Ook af en toe het denkblad bijbranden.
Fase 3) naarmate de temperatuur stijgt wordt de smaak wel wat intenser met iets meer nootsmaak.
eindconclusie : De Villa Zamorano is in zijn prijsklasse (3.50 euro) zeer zeker een goede sigaar. Licht om roken en een zacht aroma. Deze sigaar kan ook voor een maaltijd gerookt worden en je bent er 2 uur zoet mee als je matig rookt. Zeker een aanrader voor wie wil kennismaken met de longfiller , goede smaak en niet duur.
eindscore : 6/10
***El Cigarro koos een maduro robusto van Flor de Copan (Hon)***
Fase 1) mild , mooie verbranding , goede smaak
Fase 2) keerpunt met extra aroma's , iets meer uitgesproken dan bij de robusto claro , rookt fijn , zelden het dekblad corrigeren
Fase 3) de sigaar krijgt meer body , komt soms krachtig uit de hoek maar blijft lekker en heeft een goede nasmaak
El Cigarro's eindconclusie : De Flor de Copan maduro is een prima sigaar die iets pittiger is dan zijn claro broer. Hij rookt goed , smaakt lekker en naar het einde toe een mooie afsluiter. Ik reken deze sigaar niet tot mijn favorieten , maar heb er wel van genoten.
LECTUUR : Het boek van de sigaar door Zino Davidoff
Dag sigarenliefhebbers ,
ik heb het boek "het boek van de sigaar" gelezen. Het is geschreven door de grote meneer Zino Davidoff. Voor mij is dit boek de bijbel van de sigaren ! Ik heb het gevoel dat ik nu aan een nieuw begin sta van mijn sigarenbeleving. Het is ook wel tof om weten dat mijn manier van roken toch nog niet zo slecht was, en dat ik aardig in de buurt kwam van de manier van roken die Davidoff voorschrijft. Maar ik heb nog enorm veel te leren! Dit boek heeft me een basis gegeven waar ik alleen maar van kon dromen. Dit boek moet je gewoon hebben, geen discusie mogelijk!
Hoewel de torcedor op Cuba de opeenvolgende handelingen om een sigaar te rollen in zijn eentje uitvoert, wordt iedere sigaar in de Dominicaanse Republiek en in Honduras door een team van twee arbeiders gerold. De eerste maakt de pop, de tweede brengt het denkblad aan.
In de grote Dominicaanse fabrieken bestaat het team overigens uit drie personen. Twee maken de pop, de derde brengt het dekblad aan. Door die samenwerking wordt de kwaliteit nog meer gegarandeerd omdat degene die het dekblad aanbrengt het werk controleert van degene die de pop gemaakt heeft.
Deze namiddag zijn Marlies en ik naar Tienen gereden om er een bezoekje te brengen aan de tabakszaak Massa. Je kan er wel enkele longfillers vinden van o.a. Partagas en Romeo y Julieta ,Cohiba, Dunhill, Balmoral enz. Een uitgebreide keuze in longfillers hebben ze echter niet , wel een instaphumidor van ongeveer 2m op 2 m. Ik heb er 2 sigaren gekocht namelijk een Partagas Aristocrat en een Avo Robusto , die laatste heeft trouwens een heel apparte geur. Een uitgesproken kruidige geur , ik ben beniewt hoe hij zal smaken...
Deze morgen heb ik een Dunhill asbak gekocht. Dunhill sigaren werden geproduceerd in Cuba door Cubatabaco voor Alfred Dunhill (Londen) van 1982 tot 1991. Nu worden de sigaren in verschillede landen gemaakt. Het merk Dunhill is nu eigendom van British American Tobacco.
tijdens ons bezoek aan Huis Plevoets in Sint-Truiden hebben we 4 sigaren gekocht. Een Romeo y Julieta No.2 , Ramon Allones en 2 sigaren van Villa Zamorano. Ik heb ook een Balmoral sigarenknipper cadeau gekregen !
deze morgen zat er bij de post het boek "Davidoff - Het boek van de sigaar " gedrukt in 1989 door uitgeverij Loeb (Amsterdam). Ik moet het boek nog lezen , dus mijn review volgt later
samenvatting
De naam Davidoff behoeft eigenlijk geen nadere introductie. Zino Davidoff is immers één van de grootste sigarenspecialisten ter wereld. Deze in 1906 geboren Rus verbleef vele jaren in Cuba waar hij het hele wordingsproces van de sigaar doorliep, en zich de geheimen van de bereiding van de allerbeste sigarenmelanges eigen maakte. Zijn enorme kennis heeft Davidoff opgetekend in de fraai geïllustreede boek. Hij vertelt het hele verhaal van de sigaar -van zaadje tot as - maar ook laat hij de lezer kennismaken met de cultuur rond het sigarenroken en verhaalt hij vele anekdotes over beroemde sigarenliefhebbers van vroeger en nu.
deze namiddag heb ik mijn pakje aangekregen uit Nederland , met daarin een nieuw item voor mijn collectie. Namelijk een humidor in de vorm van een boek. Het boek heeft een lederen kaft , maar is aan de binnenkant voorzien van een houten humidor. Ideaal als geheime opslagplaats voor uw duurste sigaren dus. Nu het is een oud stuk , met op de kaft een afbeelding van Miguel de Cervantes. In de Humidor zat nog een vintage Balmoral , de andere sigaren waren naakt dus niet te identificeren.
wikipedia.com :
Miguel de Cervantes Saavedra (Alcalá de Henares, 29 september 1547 Madrid, 23 april 1616) is één van de belangrijkste roman- en toneelschrijvers uit de Spaanse literatuur. Hij schreef een twintigtal toneelwerken, maar is vooral bekend geworden door zijn boek Don Quichot van La Mancha (El ingenioso hidalgo Don Quixote de la Mancha)