Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Verkeer... 3 E doet zeker mee!
Al onze activiteiten rond verkeer kan je hier ontdekken.
28-03-2013
Bibliotheekbezoek 8. Individueel oversteken op een zebrapad.
De juiste oversteektechniek. 1. Kies een veilige plaats voor je oversteekt. 2. Kijk eerst links (dichtstbijzijnde verkeer). 3. Kijk dan naar rechts (van die kant kan er ook verkeer komen). 4. Kijk opnieuw naar links. 5. Is er geen verkeer, steek dan recht over. 6. In het midden van de rijbaan kijk je best nog eens naar rechts en links (of er geen verkeer aankomt). 7. Als er geen verkeer is, stap je rustig verder tot aan de overkant. Komt er wel verkeer dan kun je eventueel nog stoppen.
Informatie voor de ouders. - Wanneer een zebrapad binnen de 30 meter afstand ligt, ben je verplicht hiervan gebruik te maken. - Bestuurders (ook fietsers) die het zebrapad naderen, moeten voorrang verlenen aan de voetgangers die op het punt staan om over te steken of al aan het oversteken zijn. - Voorrang als voetganger ≠ blindelings oversteken. - Als je oversteekt zonder zebrapad, heb je geen voorrang meer tijdens het oversteken omdat er geen zebrapad aanwezig is. - Zoek tijdens het oversteken oogcontact met de bestuurder en blijk uitkijken. - NIET ALLE WEGGEBRUIKERS PASSEN DEZE VERKEERSREGELS CORRECT TOE... - Wanneer een tram nadert, mag je een zebrapad dat over de tramrails of -bedding loopt, niet oversteken. Behalve als dit toegestaan is door verkeerslichten.
Vandaag begin ik met de informatie voor de ouders omdat ik deze heel belangrijk vind.
- Laat je kind nooit de straat opgaan met een fiets die niet in orde is. Controleer regelmatig samen de werking van de remmen, de verlichting en de juiste zadelhoogte. - Geef je kind zelf al wat verantwoordelijkheid om z'n fiets in orde te houden. Leer hem de fiets netjes stallen, regelmatig de werking van de fietslichten controleren, vuile onderdelen poetsen, de ketting smeren of een lekke band repareren. Voor grotere herstellingen breng je de fiets naar de fietsenmaker.
Maar als ik eerlijk mag zijn, ik weet ook niet hoe je een lekke band repareert. Maar al die andere taakjes zijn wel haalbaar.
En nu het verloop van deze dag. Tijdens de turnles herhaalde juf Kirsten enkele belangrijke zaken. - Altijd rechts van je fiets opstappen en afstappen. - Stap nooit op je fiets zonder helm en hesje. - We herhaalden alsook de fluitsignalen. - We oefenden hoe je moet 'ritsen'. Wanneer de leerlingen van 2 rijen er 1 moeten vormen of wanneer ze terug per 2 mogen fietsen. Best moeilijk. Maar als je je aandacht erbij houdt lukt het wel. - Arm uitsteken als je wilt afslaan. - Steeds over je schouder kijken. Maar wel opgelet dat je niet uitzwenkt.
Na deze leerrijke en vruchtbare herhaling, gingen we de openbare weg op. We volgden een uitgestippelde weg en kwamen enkele belangrijke verkeerspunten tegen. Hierbij werd er duidelijke en gerichte uitleg gegeven door onze sportieve juf Kirsten. (Dank je wel juf.)
Vrijdag 15 maart ... Joepie, onze tweede culturele uitstap naar het Kasteel van Schoten. Een ideale moment om onze fietsvaardigheden uit te testen... dachten we. Want de sneeuwvlokken dachten er anders over. Om taferelen zoals je hiernaast ziet, te vermijden, veranderden we onze planning. (Oké, eerlijk, het sneeuwde nu ook niet zo hard. Maar de wegen lagen er gevaarlijk glad bij bedekt door dat witte tapijt met hier en daar een gladde plek.)
Nieuwe planning = te voet.
Uiteindelijk was dit nog eens een goede oefening voor onze jongens en meisjes om hun wandelvaardigheden in te oefenen. - Wandelen per twee. - Eenzelfde tempo aanhouden. - ...
Maar wat er ook bij kwam, was de weg naar het park. Hier heb je slechts 1 weggetje dat gebruikt wordt door zowel fietsers als voetgangers. Daarvan wordt een klein gedeelte ook gebruikt door automobilisten.
Maar waar moeten wij dan stappen????
Als er een voetpad is... - Stap ik langs de huizen. - Let ik op bij uitritten, garages of hindernissen. DUS... ik wandel altijd op de stoep. Enkel als er hindernissen de stoep volledig versperren, mag je die voorzichtig verlaten.
Als er geen voetpad is, maar wel een berm... - Ik maak een onderscheid tussen een verharde of onverharde berm. - Is de berm modderig, hobbelig, smal, breed, ligt die hoger dan de rijbaan of gelijk,...? - Kunnen we met z'n 2 naast elkaar op de berm stappen? Of moeten we achter elkaar wandelen? DUS...als er geen stoep is, stap je op de berm op voorwaarde dat die veilig begaanbaar is. Anders stap je op het fietspad of op de rijbaan.
Als er geen voetpad is, maar wel een fietspad... Dan stap je op het fietspad. Maar er bestaan verschillende soorten fietspaden. - Fietspad met dubbele rijrichting: Als het fietspad gescheiden is van de rijbaan, stappen we achter elkaar op het fietspad aan de linkerkant van de rijbaan. Zo zien we de fietsers beter aankomen. Ligt het fietspad vlak naast de rijbaan, dan stappen we achter elkaar op het fietspad aan de rechterkant. - Fietspad met enkele richting aan elke kant van de rijbaan: Als het fietspad gescheiden is van de rijbaan door een berm, dan stappen we op het fietspad aan de rechterkant van de rijbaan. We stappen achter elkaar zodat de fietsers veilig kunnen inhalen. Ligt het fietspad vlak naast de rijbaan, dan stappen we op het fietspad aan de overkant van de rijbaan, tegen de richting van het aankomend verkeer. Zo zien we het rijdend verkeer beter aankomen.
Als er geen voetpad is en geen berm of geen fietspad... dan stappen we op de rijbaan aan de linkerkant en achter elkaar. - Stappen in groep, links op de rijbaan: We kijken zo het naderende verkeer in de ogen en kunnen de snelheid van het wegverkeer beter inschatten. Op de rijbaan ligt de snelheid van de weggebruikers hoger dan op een fietspad. Naast kijken is het ook belangrijk om goed te luisteren. Als een voertuig met hoge snelheid nadert, zetten we een stap opzij en wachten we totdat het voertuig voorbij is. We dragen een fluohesje om zelf beter zichtbaar te zijn. - Stappen in groep, rechts op de rijbaan: Als de groep aan de rechterkant van de rijbaan stapt, dan mag die niet meer dan de helft van de rijbaan innemen. De leerkracht stapt achteraan om een goed overzicht over de groep te hebben en bij gevaar trekt die de aandacht met een fluitsignaal. Speelse kinderen stappen achteraan, dicht bij de leerkracht. Plichtsbewuste kinderen stappen vooraan.
Informatie voor onze ouders. Bestuurders moeten minimum 1 meter bewaren tussen zichzelf en één of meerdere voetgangers die op de rijbaan stappen. Als dat onmogelijk is, dan moeten ze stapvoets voorbijrijden en indien nodig stoppen.
Gedurende de maanden januari - februari leerden we ook veel bij in de klas.
Thema 3 Mobiliteit.
Les 1 Stevige stappers.
De leerlingen
kennen de voordelen van stappen tegenover veelvuldig
autogebruik.
willen meer verplaatsingen te voet afleggen;
Les 2 Niet stappen maar trappen.
De leerlingen
weten dat fietsen heel gezond is.
beseffen dat fietsen een goed alternatief is voor
het veelvuldig autogebruik.
kiezen ervoor om mee te fietsen.
Les 3 Wie zoekt die vindt.
De leerlingen
kennen de voordelen van stappen en fietsen.
vergelijken hun verplaatsingswijzen.
zoeken naar mogelijkheden om meer te stappen
(wandelclubje) en te fietsen (fietspoolen). Informatie voor de ouders. Kennen jullie het stop - principe? S = stappen. Bijvoorbeeld naar school, naar de bakker, naar je grootouders,... T = trappen. De afstanden die al wat verder liggen. Maar ze blijven haalbaar om te overbruggen met de fiets. O = openbaar vervoer. Je vermijdt stress, druktes, het zoeken naar een parkeerplaats,.... P = de personenwagen. Probeer deze alleen te gebruiken als het niet anders kan.
De keuze die je maakt hangt natuurlijk af van enerzijds de afstand. En anderzijds het doel van je verplaatsing. Maar probeer er bij stil te staan en maak de juiste keuze.