Daar gaan we weer: “concrete” dreiging voor aanslag politiekantoor Grote Markt in Brussel met eindejaar

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft het terreurniveau voor de politiekantoren in Brussel verhoogd van twee naar drie. Dat is het op een na hoogste niveau.  Aanleiding voor dat besluit zijn “nieuwe, concrete aanwijzingen” voor een aanslag in en rond het hoofdcommissariaat van de politie aan de Grote Markt in Brussel.

Gisterenavond en vannacht waren er huiszoekingen in Brussel, de provincie Vlaams-Brabant en de regio Luik. Zes personen werden opgepakt en ondervraagd, maar slechts twee van hen bleven aangehouden. Die twee worden ervan verdacht "deel uit te maken van een terroristische groep", maar ze zouden niets te maken hebben met de aanslagen in Parijs. Eén van beiden zou “een leidende rol hebben gehad binnen de groepering”.

De twee zouden aanslagen gepland hebben tijdens de eindejaarsperiode op symbolische plaatsen in Brussel, zoals de Grote Markt en het politiecommissariaat.

Veel "zou", geen details

Het is uiteraard veel “zou” en weinig details. En hoewel er dus sprake is van een “concrete dreiging” zal die dan toch ook weer niet echt heel concreet zijn, want we kunnen ons niet inbeelden waarom het dreigingsniveau aan de politiebureaus dan niet naar vier zou worden opgetrokken. Het gaat nu dus van twee naar drie.

Drie is “ernstig”: “Indien blijkt dat de dreiging tegen de persoon, de groepering of de gebeurtenis die het voorwerp uitmaakt van de analyse mogelijk en waarschijnlijk is”. En vier is “zeer ernstig”: “Indien blijkt dat de dreiging tegen de persoon, de groepering of de gebeurtenis die het voorwerp uitmaakt van de analyse ernstig en zeer nabij is”.

Tot maandag

Het verhoogde dreigingsniveau zou eveneens gelden voor de militairen op straat. Welke gevolgen dat voor hen heeft is niet duidelijk.

De maatregel geldt in ieder geval tot volgende week maandag, dus tot na de jaarwisseling. Op de Brusselse Grote Markt komen elk jaar duizenden mensen bijeen om oud en nieuw te vieren.

Binnenlandse Zaken wil weinig kwijt over de maatregel. “Duidelijk is wel dat de concrete dreiging in de stad” niet direct verband houdt met de eerdere aanslagen in Parijs.

Strategische plekken

Vlak voor de kerstdagen besloot de federale ministerraad dat er nog minstens een maand militairen op straat blijven patrouilleren in Brussel. Zij bewaken "strategische" plekken waaronder de Grote Markt in het centrum, de Europese instellingen en metro- en treinstations.

Het openbare leven in Brussel werd eind november een aantal dagen ernstig ontwricht omdat het dreigingsniveau naar vier werd verhoogd, de hoogste staat van paraatheid. De kans op een aanslag was "ernstig en zeer nabij". Scholen, winkels, restaurants en musea waren dagenlang dicht. Ook de metro reed vier dagen helemaal niet.

http://newsmonkey.be/article/62210