Rockband wist niet hoe ze ooit weer het podium op konden
Eagles of Death Metal kregen hulp van Bono
van onze redactie
De leden van Eagles of Death Metal vroegen Bono om advies over hoe ze verder moesten na de aanslag in Parijs in het theater waar de rockband een optreden gaf. Ze wisten niet hoe ze ooit terug konden keren naar het podium.
"Bono weet dat ik christelijk ben en hij weet dat ik een moederskindje ben", vertelt bandlid Jesse Hughes die een dag na de aanslag een briefje van Bono ontving met de tekst dat hij zijn moeder moest bellen. "Ik vond dat geweldig. Het was de eerste keer dat ik met mijn moeder belde zonder in een politiestation te zijn en dat betekende alles voor mij op dat moment."
De U2-zanger gaf de bandleden raad over hoe ze verder moesten na de terroristische aanval tijdens hun concert in de Bataclan in Parijs. "Hij bad met mij aan de telefoon. Hij verzette mijn gedachten en daarna bezocht U2 de herdenkingsdienst waar ze teksten van ons ten gehore brachten die zij gepast vonden", aldus Hughes over de nasleep."Dat was vooral belangrijk voor me want ik wilde daar zijn, ik wilde niet ondergedoken zitten."
De zanger van de Amerikaanse rockband wilde het nauwe contact met zijn fans in stand houden. "Ik kende een heleboel mensen persoonlijk die het niet gehaald hebben en dat deed me zoveel. Ik wist niet hoe ik ooit weer op het podium zou kunnen staan", vervolgt Hughes in het interview met Rolling Stone. Toch keerden ze onlangs terug naar Parijs, voor een gastoptreden bij U2. Hughes geeft toe dat hij bang was om terug te gaan, maar zegt dat hij zich nu voor altijd verbonden voelt met Frankrijk. "Ik vond het geweldig hoe het land reageerde", zegt hij.
Bandlid Josh Homme was zelf niet aanwezig tijdens de bewuste show in Parijs, maar kreeg door de gebeurtenis een nieuw doel voor ogen. "Ik ben meestal bezig met mijn eigen verkenning en die is vaak duister, mysterieus en pervers, maar nu bevinden we ons in een situatie waarin we aangetrokken worden een deel van onszelf kenbaar te maken dat bereid is te helpen, klaar is om te gaan", aldus Homme.
Daarom startten Homme en Hughes de campagne Play It Forward, waarvan de opbrengsten van hun door muzikale vrienden gecoverde nummer I Love You All The Time gaan naar de getroffenen van het drama in parijs. Pearl Jam, Florence + the Machine en Kings of Leon zijn enkele van de artiesten die al hebben bijgedragen aan de benefietcampagne. "Dit is het moment waarop ik realiseer hoe groot het belang van de kunst en muziek is om mensen zo snel te kunnen verenigen."
Vertrekkend korpschef Gerard Bouman is ervan overtuigd dat er een aanslag komt in Nederland (Tel. 23/12)."Waarom moet Bouman in het interview nog natrappen naar zijn eigen politieorganisatie? Hij had zelf met de beoogde reorganisatie toch tot één politieorganisatie moeten komen. Nu klapt hij uit de school over een dreigende aanslag van terreur in ons land en over agenten die worden klaargestoomd", schrijft Rens Kuijten. Wat vindt u hiervan?
Rens Kuijten uit Nuenen schrijft:
"Behoort zoiets niet bij het Ministerie van Veiligheid om daar melding van te maken? Met beschuldigingen op het functioneren van zijn eigen politieorganisatie snijdt hij zichzelf in de vingers. Immers, hij heeft toch al die tijd van reorganiseren het heft in handen gehad? Bouman bewijst hier de politieorganisatie geen goede dienst mee."
Hackers hebben de aanval geopend op Turkse internetservers. Sinds afgelopen maandag bestoken ze servers waarop zon 300.000 websites draaien, met data. Lokale media suggereren dat de aanvallers afkomstig zijn uit Rusland.
Volgens internetexperts is het niet duidelijk wie er achter de aanvallen zitten. Domeinregistrator Nic.tr die de uitgifte beheert van het tr-domein, zegt echter dat de aanval afkomstig is van georganiseerde bronnen buiten de landsgrenzen.
Lokale media zeggen dat het een politieke aanval betreft en wijzen op de verslechterde relatie met Rusland nadat Turkije vorige maand een Russisch gevechtsvliegtuig neerschoot nabij de Syrische grens.
Hoewel de duur en omvang van de DDos-aanval aanzienlijk zijn, zegt een veiligheidsexpert van het Finse F-Secure dat er nog niet genoeg informatie beschikbaar is om te speculeren wie er achter zit.
Afgelopen weekend plaatste hackerscollectief Anonymous een video op YouTube met de boodschap dat de aanvallen door zouden gaan als Turkije niet zou stoppen met zijn steun aan de Islamitische Staat. Inmiddels is die video offline gehaald. Critici, waaronder de Russische president Poetin, beschuldigen Turkije ervan IS te steunen. De Turkse overheid ontkent dit.
Het is overigens niet de eerste keer dat Turkse websites aangevallen worden. Eerder dit jaar slaagde een Syrisch hackerscollectief erin in te breken in e-mailaccounts van overheidsdiensten.
De Franse politie heeft tijdens een onderzoek naar terroristische dreigingen in Montpellier een nepbuik gevonden waarmee iemand de suggestie kan wekken zwanger te zijn. De politie onderzoekt of de jonge vrouw des huizes mogelijk plannen koesterde om aanslagen te plegen door de buik met springstof te vullen.
De krant Midi-Libre berichtte woensdag dat de 23-jarige Camille een tot de islam bekeerde Française is, die is getrouwd met een Fransman van Tsjadische komaf. Zij heeft verklaard dat de 'buik' bedoeld is voor winkeldiefstallen en niet voor terrorisme, maar de politie gelooft daar niets van.
De vrouw heeft een aanzienlijke erfenis gekregen. Ze heeft geen financiële problemen die winkeldiefstal nodig maken. Ze heeft zelfs geld aan islamitische radicalen geschonken.
Wat de onderzoekers ook verontrust is dat de van top tot teen gesluierde Camille op internet de propaganda van Islamitische Staat heeft gevolgd en grote interesse heeft getoond voor vrouwelijke zelfmoordterroristen en de jihad in Syrië. Het paar is maandag aangehouden, aldus Midi-Libre.
In de afgelopen 17 maanden heb ik 6 demonstraties tegen de islamisering bezocht. Alle 6 demonstraties zijn gesaboteerd. Links en islamitisch geweld, alsook dreigen met geweld, loont.
10 augustus 2014 in Den Haag: ongeveer 200 mensen liepen mee met de demonstratie van Pro Patria. De route zou door de Schilderswijk voeren. Daar kwam een dreigende groep islamitische jongelui bijeen. De politie had die toestand niet onder controle, en koos voor de makkelijkste oplossing: de partij aanpakken waar geen of nauwlijks geweld van te verwachten was. Dus werd het de Pro-Patria sympathisanten verboden door te lopen naar de Schilderswijk. Sommige demonstranten wilden toch de geplande route lopen, maar de politie sloeg hen met gummiknuppels terug.
11 oktober 2015 in Utrecht: op de eerste demonstratie van PEGIDA Nederland waren 350 mensen. We mochten van de gemeente niet lopen; we moesten gaan staan op het Vredenburg. De politie liet tegen de afspraken een uur lang toe dat tegenstanders op het plein en vanaf iets verderop de demonstratie verstoorden. Ook hield de politie veel PEGIDA sympathisanten tegen die wat later aankwamen bij het Vredenburg.
8 november 2015 in Utrecht: op de tweede PEGIDA-demonstratie waren rond 220 betogers. Weer mochten we niet lopen; we werden naar een parkje aan de rand van de stad verbannen. Ook hier konden veel medestanders niet bij de demonstratie komen.
29 november 2015 in Rotterdam: 130 PEGIDA betogers, en weer mochten we niet lopen. We werden op een tochtig plekje onder de Erasmusbrug geplaatst. En weer waren er medestanders die ons niet konden bereiken.
13 december 2015 in Aken: ook zoiets met PEGIDA, maar nu waren er vlak bij onze demonstratie ook enkele grotere demonstraties van lawaaiige en agressieve tegenstanders. Eng volk.
19 december 2015 in Rotterdam: PEGIDA weer op een tochtige pleintje, aan de andere kant van de Erasmusbrug. We waren met slechts 70 demonstranten. We mochten wel een stukje lopen op de afgesloten Wilhelminapier, maar er was geen publiek. Bovendien had de politie aan maar liefst 60 medestanders de toegang tot de demonstratie ontzegd; sommigen van hen waren van ver gekomen, zelfs uit Duitsland en België. Tijdens de demonstratie hoorde van die blokkade; ik stelde voor dat ik met een groep agenten demonstranten zou ophalen. Dat vond de politie niet goed. Een agente bleek zelfs doodsbang te zijn voor het geweld dat zij van de tegendemonstranten verwachtte.
Ook een deel van de pers werd op een afstand gehouden. Ene Dennis reageert op de site van het AD:
Was erbij als toeschouwer/fotograaf/filmer, we werden op een steeds grotere afstand geduwd van het hele gebeuren, iedereen was daar zeer ontevreden over, er was een grote politiemacht aanwezig en je kon beter luisteren want het werd dreigend van politiezijde, ik mompelde wat over een politiestaat, er stond binnen twee seconden een agent naast me om mij stevig toe te spreken, ben toen maar weggegaan.
Afgesproken is dat alleen demonstranten die met speciale bussen zijn aangekomen, worden toegelaten op de pier. Een aantal demonstranten uit België mag het terrein niet op en wordt teruggestuurd.
Dat zou kunnen kloppen, maar zon afspraak ondergraaft het recht van mensen die anders willen reizen om met deze demonstratie mee te doen. Dat zou niet de fout van de PEGIDA-organisatie zijn, die tijdens de onderhandelingen met de gemeente en politie kennelijk geen andere mogelijkheid gegeven werd. Het zou een zware fout zijn van de overheid, die het demonstratierecht moet waarborgen.
De politie wilde laatkomers en andersreizenden weren om zo te voorkomen dat tegenstanders zich bij de demonstratie voegen en die dan gaan verstoren. Maar er zijn genoeg manieren om de orde te handhaven zonder degenen buiten te sluiten die vreedzaam met de PEGIDA-demonstratie willen meedoen:
Veel PEGIDA tegenstanders zijn als zodanig bekend; het gezag kan hen een gebiedsverbod opleggen, en met gelaatsherkenningssoftware zijn ze er zo uit te vissen.
Als tegenstanders toch een demonstratie verstoren dan kunnen ze worden opgepakt, aangeklaagd en bestraft; niet voor kleine feitjes maar voor ondermijning van de democratie.
Maar vooral ook vóór de demonstratie moet het gezag de orde handhaven. Op Facebook en andere sites worden nu straffeloos dreigementen tegen de PEGIDA-demonstranten geuit. Een actiegroep heeft de naam Laat ze niet lopen. Deze naam is een oproep tot geweld en een dreiging met geweld.
Demonstreren betekent letterlijk: tonen. Dat moet per definitie gebeuren aan een publiek, dus niet ergens achteraf verstopt waar je alleen gelijkgestemden bereikt.
Deze zes demonstraties tegen islamisering waren nep, doordat het overheidsgezag die naam niet waard bleek. In deze nepdemocratie worden bezorgde, redelijke burgers te weinig gehoord. We worden gefopt met een illusie van een recht op demonstratie (en ook van een onpartijdige publieke omroep). Mensen die voortdurend gefopt worden zijn vatbaar voor escalatie. Als bestuurders kiezen voor het middel van een fopbeleid dat erkende rechten ondergraaft, zijn zij de naam bestuurder niet waard. Dan kiezen ze partij. Dan zijn zij anti-democraten.
Het onafhankelijke medium We Are Change Rotterdam probeerde verslag te doen van de demonstratie, maar de politie verhinderde dat grotendeels. Hier staat de video, en dit is het bijschrift:
Verslag doen van de Pegida demonstratie in Rotterdam? Dan stelt de politie compleet onrechtmatig speciale eisen aan journalisten. Alleen verslaggevers met een door de beroepsvereniging NVJ verstrekte perskaart mochten laten zien wat daar gebeurt. Zo wordt het wel erg makkelijk om onafhankelijke media te weren! We kregen letterlijk het heen-en-weer van de aanwijzingen van de politie die kostte wat het kost de openbare orde veilig wilde stellen. Kennelijk zijn onafhankelijke mediamakers daar ook een bedreiging voor? #Persvrijheid2015 is behoorlijk aan het afbrokkelen, deel en like deze vid!
Facebook-reacties van sympathisanten die op 19 december de toegang tot de demonstratie werd ontzegd (zie hier, hier, hier, hier en hier):
We mogen t plein niet op als voetgangers. We hadden in de bus moeten zitten! ze mogen niet lopen wtf is dit voor onzin dan! Gewoon voor janlul hier heen gekomen!
Voor de vierde keer stond ik voor een hermetisch gesloten politie cordon. Deze keer op tijd aanwezig en met paspoort, werd mij het recht om vreedzaam te demonstreren wederom ontnomen. Waarom?Ik had met de speciale bus vanaf Lombardijen moeten komen. Op mijn vraag aan het politie cordon hoe ik dit had kunnen weten, of waar ik deze informatie had kunnen vinden, was het een weifelend Pegida had deze informatie moeten geven.
Er gaat een brief naar Aboutaleb toe. Is nergens bekend dat je niet langs de kade mag lopen en bij New York mag zijn. Zoveel gecontroleer en geïntimideer. Dit slaat werkelijk alles. Mochten zelfs niet naar buiten. Staat nergens aangegeven dat je alleen maar deel mag zijn van de demonstratie als je speciaal met bussen naar deze plek mocht gaan.
500 km and 8 Hours for nothing! The police did not let us pass. I came from Germany to Utrecht (11. october, 8. november) and to Rotterdam (29. november). Last time in Rotterdam we had no problems, the police was o.k. But this time it was the same as in Utrecht (8. november), maybe the same police, enemies of freedom. We arrived at Wilhelminapier at 12.15. The police said (4 persons) to us: Leave the place (go to Lombardijen) or get arrested. So we walked back to the parking-house. I did not know the adress from Lombardijen, so we phoned to Germany to get it. Then we went to Lombardijen, but at 13.30 when we arrived there, of course no bus was waiting anymore. Then we went back to Wilheminapier with the car, but the police again said: Piss off or you get arrested. So we went back home, a lost day.
Waren er wel ., maar mochten niet naar jullie toe! Hadden geen kaartje van de bus! Vroeg nog aan meneer agent-te-paard hoe denk je dat ik met mijn scootmobiel de bus in kan ., maar hij was onverbiddelijk! Tot 3x toe werd later het pleinwaar wij stonden geveegd want jullie zouden langs paraderen begrepen we van de overigens slecht geïnformeerde agenten! We stonden perplex van het machtsvertoon en waarschijnlijk waren er meer busjes dan demonstranten! We BLIJVEN komen maar het wordt het volk zéér moeilijk gemaakt!
Een Afghaan en een Pakistaan zaten op dezelfde boot als twee terroristen die aanslagen pleegden in Parijs. Toch deden de Grieken niets, terwijl ze volgens de Duitse inlichtingendiensten op de hoogte waren van mogelijke betrokkenheid bij IS.
In maart sprak de Griekse minister van Defensie Panos Kammenos, toen de crisis rond Griekenland nog in alle hevigheid woedde, dreigende woorden aan het adres van Europa: als jullie ons niet steunen, sturen wij vluchtelingen en migranten jullie kant op.
De sluis wordt opengezet als de EU zijn land niet onder zíjn voorwaarden zou helpen, en onder die stroom zitten hoe dan ook terroristen van Islamitische Staat (IS), waarschuwde hij. Het dreigement was onverhulde chantage.
Op één boot
Maar volgens Die Welt ligt die provocatie niet eens zo ver af van de werkelijkheid. De Griekse overheid zou terreurverdachtenhebben laten doorreizen in plaats van hen in de kraag te vatten, meldt de Duitse krant naar aanleiding van informatie van de Duitse inlichtingendiensten.
Het zou gaan om onder anderen een Algerijn en een Pakistaan. Deze mannen worden ervan verdacht betrokken te zijn bij de aanslagen in Parijs op 13 november, waarbij 130 mensen de dood vonden. De Algerijn en de Pakistaan werden eerder deze maand van hun bed gelicht in een migrantenopvangcentrum in de Oostenrijkse stad Salzburg. Ze worden nog vastgehouden.
De twee verdachten kwamen begin oktober aan op het Griekse eiland Leros. Ze zaten samen op één boot met twee terroristen die dood en verderf zaaiden in de Franse hoofdstad, is de verdenking.
Volgens de Duitse diensten hebben de Grieken tijdens de registratie van deze terreurverdachten wel degelijk gezien dat de paspoorten van de Algerijn en de Pakistaan vanwege mogelijk IS-lidmaatschap - stonden genoteerd in het Schengen Informatie Systeem. Hierin kunnen alle landen die zijn aangesloten bij het Schengen-verdrag opsporingsgegevens bekijken.
Griekenland weigerde de twee dus op te pakken. Wel moesten ze binnen dertig dagen het land verlaten. En dat gebeurde: beide mannen reisden over de Balkan-route door richting Oostenrijk, waarbij ze zich voordeden als Syrische vluchtelingen.
Vervalsing
Bildschreef eerder dat zich in Duitsland blijkbaar asielzoekers met Syrische paspoorten bevinden, die afkomstig zijn van dezelfde personen die de paspoorten van twee zelfmoordenaars in Parijs hebben vervalst.
Het zou gaan om geldige reisdocumenten die in de Syrische stad Raqqa bolwerk van IS zijn gestolen. De identiteitsbewijzen werden na de diefstal aangepast, zodat ook andere mensen deze konden gebruiken. Minister van Binnenlandse Zaken van de deelstaat Beieren Joachim Herrmann, bevestigt dat er in Duitsland vluchtelingen met vervalste Syrische paspoorten zijn opgedoken, en dat deze dezelfde eigenschappen hebben als de paspoorten die door IS zijn ontvreemd.
Shaima Qassem Abdulrahman is de eerste Miss Irak sinds 1972. Voor het kroontje heeft ze behoorlijk wat rivalen, kritiek en doodsbedreigingen getrotseerd.
Maar het is het allemaal waard, vertelt de Iraakse schone aan NBC News: "Ik wil bewijzen dat de Iraakse vrouw haar eigen positie heeft in de maatschappij en dezelfde rechten heeft als een man."
Abdulrahman is de eerste internationaal erkende Miss Irak sinds 1972, toen Wijdan Burhan al-Deen won. Zij zal haar land vertegenwoordigen tijdens de Miss Universe-verkiezing (dit jaar gewonnen door de Colombiaanse, oh nee, Filipijnse Pia Alonzo Wurtzbach).
Meer dan 150 vrouwen meldden zich in eerste instantie aan voor de verkiezing, maar daarvan vielen er vijftien af. Tenminste twee van hen zouden met de dood zijn bedreigd. Abdulrahman streed dapper verder: "Ik ben nergens bang voor, omdat ik ervan overtuigd ben dat er niets verkeerd is aan wat ik doe."
Volgens The Jerusalem Post ontving de kersverse Miss gisteren nog een dreigtelefoontje. Daarin zou haar gezegd zijn dat ze ontvoerd zal worden als zij zich niet aansluit bij terreurgroep Islamitische Staat.
Asscher wil snel baan of studie voor vluchtelingen
Asscher wil snel baan of studie voor vluchtelingen
Een proef van de gemeente Amsterdam om snel te screenen of vluchtelingen een baan kunnen krijgen of een studie kunnen volgen, heeft steun gekregen van minister Asscher.
Woensdag, 23 december 2015, 10:29 uur
Asscher heeft de gemeente een onbekende hoeveelheid geld voor het project toegezegd.
Capaciteiten Amsterdam wil snel weten wat de capaciteiten zijn van toegelaten vluchtelingen, zodat zij op zoek kunnen naar een baan of een geschikte studie. In sectoren als de gezondheidszorg en de ICT is veel vraag naar personeel.
Zonder verblijfsstatus De gemeente werkt bij de proef samen met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers, regionale werkgevers en onderwijsinstellingen. Amsterdam gaat daarnaast ook onderzoeken of vluchtelingen zonder verblijfsstatus kunnen werken of studeren. Minister Asscher vindt dat dat niet ten koste mag gaan van andere mensen op de arbeidsmarkt, meldt NOS.
Burgemeester Miranda de Vries van Geldermalsen tijdens de persconferentie.
ANP
GELDERMALSEN - Het plan om een azc met plek voor 1.500 asielzoekers in Geldermalsen te bouwen, is van tafel. Dat heeft burgemeester Miranda de Vries woensdag bekendgemaakt tijdens een persconferentie over de nasleep van de rellen op 19 december.
"Dat heeft het college deze week besloten. We kiezen ervoor om zonder angst en onrust een fijne kerst en jaarwisseling te vieren." De Vries: "Dit soort dossiers zijn bijzonder ingewikkeld, we proberen voor een immens probleem een oplossing te vinden. Dat is heel erg lastig, zeker met deze spanningen. Soms vraag je je af of het probleem een tikje te groot en te ingewikkeld voor ons is. We hebben er goed naar gekeken en van geleerd. Het voorstel bestaat niet meer, we hebben het teruggetrokken."
Ze vervolgt: "We blijven wel de behoefte voelen om een bijdrage te leveren aan een oplossing voor de vluchtelingen, maar hoe en wanneer komt later. Later gaan we samen aan tafel en nadenken hoe we toch kunnen doen wat nodig is. We gaan dan eerst in gesprek met inwoners en andere betrokkenen."
Bijeenkomst Politici uit Geldermalsen kwamen maandagavond voor het eerst sinds de rellen bijeen. Tijdens een geheime bijeenkomst in een hotel in Vianen hebben burgemeester Miranda de Vries, wethouders en raadsleden hun persoonlijke ervaringen met elkaar gedeeld.
Eerder liet de politiek al weten zorgen te hebben over veiligheid rondom de komende jaarwisseling. Bij de persconferentie, die woensdagmorgen om 10.00 uur begon, zijn het Openbaar Ministerie en de politie niet aanwezig geweest.
'Buitensporig geweld' Vorige week woensdag werd het gemeentehuis tijdens een raadsvergadering over de komst van een asielzoekerscentrum met 1.500 plaatsen bestormd door woedende omwonenden. "De bijeenkomst werd abrupt afgebroken door buitensporig geweld", aldus De Vries. Nog steeds staan overal in het dorp borden met 'azc nee'.
Relschoppers Alle 14 opgepakte relschoppers komen uit Geldermalsen, zo maakte de gemeente eerder bekend. 2 ME'ers raakten gewond tijdens de rellen. 1 werd bij zijn nek vastgepakt in een wurggreep, maar werd op tijd losgelaten en kon zijn werk weer hervatten.
Een andere ME'er kreeg een projectiel naar zich toegegooid, wat resulteerde in een grote snee. Inmiddels gaat het goed met hem. 2 agenten hebben waarschuwingsschoten in de lucht gelost.
5 aandachtspunten voor aanpakken van radicalisering
5 aandachtspunten voor aanpakken van radicalisering
23 december 2015Consultancy.nl
Adviesbureau RadarAdvies heeft voor de overheid vijf aandachtspunten opgesteld voor het aanpakken van radicalisering onder jongeren. Volgens het bureau kunnen overheden, en specifieker gemeenten wanneer zij de signalen van radicalisering vroegtijdig oppikken de schade die deze kan hebben op jongeren, ouders en de gemeenschap beperken.
Radicalisering en extremisme staat, zeker sinds de aanslagen in Parijs, hoog op de agenda van nationale en internationale overheden. Sinds 2012 ondersteunt en coördineert organisatieadviesbureauRadarAdvies, in opdracht van de Europese commissie, het Europese Radicalisation Awareness Network (RAN). Dit netwerk brengt professionals uit de verschillende EU lidstaten bij elkaar om kennis en ervaringen uit te wisselen. RAN is gericht op de preventie van radicalisering en gewelddadig extremisme. Vanuit deze rol heeft RadarAdvies naar eigen zeggen veel ervaring opgedaan, die zij willen delen met gemeenten die te maken krijgen met deze problematiek.
Want volgens RadarAdvies kunnen in iedere gemeente jongeren leven die zich beraden op extreme stappen. Door individuele problematiek of sociale spanningen voelen ze zich aangetrokken tot groeperingen die radicaliseringsprocessen aanwakkeren, of zijn daar vatbaarder voor. Het is belangrijk om zulke ontwikkelingen vroegtijdig te signaleren. Want dat is het stadium waarin nog relatief veel te bereiken valt. De schade voor de betreffende jongere, ouders en gemeenschap kan dan beperkt blijven, aldus RadarAdvies. Met name gemeenten zelf spelen dus een essentiële rol voor het voorkomen van mogelijke excessen of de verdere radicalisering van deze jongeren. Om hen daarbij te helpen heeft RadarAdvies onlangs vijf aandachtspunten (De vijf Gs) opgesteld.
Allereerst tonen onderzoek en ervaringen volgens RadarAdvies aan dat radicaliserende jongeren vooral te herkennen zijn door hun gedragsveranderingen. RadarAdvies: Alle jongeren gedragen zich immers wel eens tegendraads, schoppen tegen bestaande instituties en laten een eigen, soms extreem geluid horen. Dat hoort bij het opgroeien. Bovendien bestaan er geen uiterlijke kenmerken om een geradicaliseerde of naar radicalisering neigende jongere te herkennen. Door het veranderde gedrag te bespreken, wordt duidelijk welke problemen er spelen. Er kan sprake zijn van bijvoorbeeld depressie, schulden of verslaving, maar het kan ook gaan om (eerste) stappen richting radicalisering. Gemeenten moeten volgens RadarAdvies daarom investeren in kennis voor de betrokken professionals.
Verder ontstaat radicalisering volgens RadarAdvies niet uit het niets, maar is het een geleidelijk proces van vallen, opstaan, doorgaan en tegenslagen al dan niet te boven komen. Binnen dat proces zijn er bepalende momenten, ontmoetingen en ervaringen (interventies) die iemand een volgende stap laten zetten. (Psychologische) problemen zorgen daarbij vaak voor een grotere vatbaarheid. Van familie en vrienden kunnen daarentegen weer dempende impulsen uitgaan.
Ook wijst RadarAdvies op het belang van samenwerking tussen alle partijen voor een gezamenlijk beeld en aanpak: Gemeentelijke partners hebben dagelijks te maken met jongeren. In het onderwijs, op straat of via ondersteuning en zorg. Die partners werken met de gemeente samen via sociale (wijk)teams, van waaruit ook gesprekken plaatsvinden met inwoners. In sommige gemeenten is de expertise rondom veiligheid georganiseerd in afzonderlijke SAVE-teams (SAmenwerken aan VEiligheid samenwerkings-verband van Samen Veilig Midden-Nederland, Raad voor de Kinderbescherming Midden-Nederland en William Schrikker Groep, ondersteund door Eigen Kracht Centrale), licht RadarAdvies toe.
Volgens het adviesbureau is het daarnaast essentieel dat wordt aangesloten op deze multidisciplinaire overleggen. Gemeenten moeten radicalisering niet als iets exotisch zien, maar het opnemen als onderdeel van het al bestaande pallet van domeinen en in die context met elkaar bespreken, aldus RadarAdvies: Bij afzonderlijke signalen, alleen vanuit school, straat of huis, gaan meestal namelijk nog geen alarmbellen rinkelen. De ernst van de situatie blijkt pas door de signalen samen te voegen en met elkaar te bespreken, zo luidt de conclusie. Lokaal kan het sociaal (wijk)team in combinatie met het SAVE-team een gezamenlijk beeld schetsen, maar dat kan ook regionaal gebeuren via bijvoorbeeld het veiligheidshuis, stelt RadarAdvies, dat gemeenten aanraadt verschillende escalatiemodellen op elkaar af te stemmen om tot een effectieve aanpak te kunnen komen.
Het volgendeaandachtspunt is volgens RadarAdvies het creëren van een gezond opvoedklimaat en een hoge weerbaarheid onder jongeren. RadarAdvies: Voorkomen is beter dan genezen. Daarom moet bestaand gemeentelijk beleid er mede op zijn gericht om preventief een goed opvoedklimaat te creëren. Ter voorkoming van radicalisering en om de weerbaarheid van kinderen en jongeren te verhogen. Bijvoorbeeld op school en via CJG of jongerenwerk, maar ook door jeugdwerkloosheid en voortijdig schoolverlaten aan te pakken. Bovendien moeten taboes in de opvoeding aan de orde kunnen komen.
Tot slot wijst het bureau op de noodzaak voor een gespecialiseerde aanpak voor jongeren die terugkeren naar een gemeente. In eerste instantie zijn dan politie en justitie, al dan niet landelijk, aan zet. Maar een monitor van zulke jongeren in hun thuisomgeving kan belangrijke informatie opleveren over de stand van zaken of te verwachten ontwikkelingen, adviseert RadarAdvies. Tegelijkertijd is er in veel gevallen nazorg nodig, in de vorm van een (gespecialiseerde) persoonsgerichte aanpak gericht op deradicalisering en re-integratie.
Op Plein 40-45 werd onlangs geflyerd door de salafistische organisatie Hizb ut Tahrir. Nederland is een vrij land, dus mag iedereen folders uitdelen op een plein. Toch zat de boodschap van deze folder me niet lekker: Neem afstand van westers staatsterrorisme!
Aangezien er de laatste tijd veel politiek debat is over de rol van het salafisme inzake radicalisering, heb ik over deze flyeractie vragen gesteld in de bestuurscommissie van Nieuw-West. In antwoord op mijn vragen kreeg ik de gewraakte flyer in handen, opgespoord door een assertieve ambtenaar.
Ik schrok van de tekst op die flyer. Op de voorkant staat een getekende straaljager die bommen gooit op vermoedelijk Syrië. Op de achterkant staat een lange lap tekst waarin Hizb ut Tahrir stelt dat politici misbruik maken van de aanslagen in Parijs. Moslims worden volgens deze organisatie in de val gelokt door met name het debat te voeren over radicalisering binnen de moslimgemeenschap, terwijl de werkelijke oorzaak buiten schot blijft.
Wat is volgens Hizb ut Tahrir dan de oorzaak van alle problemen? Dat is het westers staatsterrorisme in het Midden-Oosten, volgens de flyer goed voor miljoenen burgerslachtoffers. Natuurlijk, bombardementen wil niemand. Tegelijk is de term (staats)terrorisme misleidend: het gaat hier om gelegitimeerde VN-acties. Ook wordt de rol van daadwerkelijk terroristische clubs als IS en Al-Qaeda compleet verzwegen.
Dit soort misleiding vind ik kwalijk. Het is kenmerkend voor de politieke tak van het salafisme, die zich afzet tegen de westerse democratie. Salafisten streven naar de zogenoemde zuivere islam, een terugkeer naar de basis van de islam. Westerse moslims worden opgeroepen niet te integreren.
De folder nodigde mensen uit voor een lezing in Westpoort. Op YouTube vond ik beelden van die bijeenkomst. Twee vertegenwoordigers van Hizb ut Tahrir Nederland voeren het woord: Kamal Aboe Zaid verwijt media en politici dat zij het radicalisme binnen de moslimgemeenschap aankaarten.Okay Pala bekritiseert projecten gericht op deradicalisering en beleidsmaatregelen die als doel hebben om de moslimgemeenschap te assimileren en afstand te laten nemen van hun kernwaarden.
Ik heb fundamentele problemen met dit soort fundamentalisme. Moslims oproepen om niet te integreren is laakbaar, want daarmee raken ze geïsoleerd. Het verzet tegen radicaliseringsbeleid is ook kwalijk, want niemand zit te wachten op extremisme in Europa of gehersenspoelde jongeren die als jihadi afreizen naar Syrië.
Kortom: ik vind het terecht dat salafistische organisaties als Hizb ut Tahrir kritisch worden gevolgd. Dat is iets anders dan ze verbieden, zoals PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch lijkt te bepleiten in een motie die de Tweede Kamer deze maand heeft aangenomen. Dat is een slecht idee, zei ik Marcouch afgelopen vrijdag bij Stichting Argan. Niet alleen is het in strijd met onze rechtsstaat, maar bovendien gaan verboden organisaties ondergronds. Dan hadden wij wellicht nooit geweten van deze radicale folder.
Jeroen Mirck doet als D66-bestuurscommissielid (bijna) elke maand in een column verslag van zijn ervaring in de lokale politiek van Amsterdam Nieuw-West. Zijn columns verschijnen in Westerpost, op Dichtbij.nl en bij Amsterdam Centraal.
Net als in Parijs, zal ook in Nederland een terreuraanslag worden gepleegd. Voor mij staat vast dat die er komt.
Dat zegt de vertrekkende korpschef van de Nationale Politie Gerard Bouman woensdag in De Telegraaf.
Oase
'Nederland is een oase in Europa, een van de weinige plekken waar nog geen aanslag is gepleegd,' zegt hij. Volgens hem zou dat komen doordat de Nederlandse politie verbonden is met de maatschappij, onder meer in de wijk. Hij wil dan ook in wijkagenten blijven investeren.
Volgens Bouman moeten we van het idee af dat gevaar van terrorisme een externe bedreiging is: 'het beeld dat gevaar bij terrorisme van buiten komt, is door de recente aanslagen gelogenstraft,' aldus de korpschef.
In het Kerstnummer van Elsevier
Bijna drie jaar is Dick Schoof (58) nu Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. In dit klimaat van aanslagen en permanente dreiging is hij ongetwijfeld de invloedrijkste ambtenaar. Wat houdt dat in? Lees verder >
Overvraagd
Hoewel Bouman denkt dat er bij 'direct gevaar genoeg capaciteit is bij de politie waarschuwt hij wel dat de politie 'aan alle kanten overvraagd' wordt: 'we hebben niet meer te maken met incidenten maar met een doorlopende stroom aan incidenten.' De twee grootste problemen zijn volgens hem migranten en contraterrorisme. Er zouden 82 strafrechtelijke onderzoeken op contraterrorisme lopen.
Daarnaast heeft de nationale politie bijna geen geld meer, waarschuwt hij. 'Dat eigen vermogen is nodig om klappen op te vangen', iets wat niet meer kan als er geen geld bij komt,' aldus de korpschef, die op 1 februari zijn post verlaat.
Met dit soort ondoordachte acties worden de islam en de moslimgemeenschap in een slecht daglicht gesteld
Met dit soort ondoordachte acties worden de islam en de moslimgemeenschap in een slecht daglicht gesteld
De Bosschool in Berendrecht, waar een nieuw cultureel centrum voor de islam moet komen.Foto: koen fasseur
Hij komt dan toch niet naar Antwerpen, imam Tarik Ibn Ali uit Egypte. De benefiet waarop hij zou preken om geld in te zamelen voor een nieuwe Koranschool in Berendrecht gaat wellicht niet door. De organisator is er het hart van in. Hij wist niet dat hij een omstreden prediker op zijn affiche had gezet, zegt hij de dag nadat uw krant het nieuws bekend had gemaakt. Zelfs als dat waar zou zijn, is het geen geruststellende gedachte.
Mensen met een dergelijke verantwoordelijkheid moeten toch beseffen dat het niet verstandig is om uitgerekend nu een buitenlandse prediker op de affiche te zetten die ze nauwelijks kennen. Moeten ze zich er niet van vergewissen dat die geen opruiende of extremistische praat zal verkopen? Beseffen ze niet dat ze anders hun godsdienst in een slecht daglicht stellen? Dat het wantrouwen bij niet-moslims hierdoor toeneemt?Tarik Ibn Ali kwam na de aanslagen in Parijs uitgebreid in het nieuws als inspirator van een van de zelfmoordenaars. In Duitsland wordt hij vervolgd wegens nauwe banden met een salafistische terreurbeweging en in Nederland mag hij zelfs niet meer binnen. Daarover werd uitgebreid bericht in alle media. Het is dan ook onbegrijpelijk dat de hele heisa rond Tarik Ibn Ali totaal voorbij zou zijn gegaan aan de Antwerpse organisator van de benefiet, iemand die toch bezig is met islamonderwijs en zelfs een eigen school wil oprichten. Volgen mensen als hij in tijden dat de islam zo zwaar ter discussie staat de actualiteit dan niet?
Je kunt je ook afvragen waarom die predikers altijd uit het buitenland moeten komen. In België bestaat ook een imamopleiding. Zijn hier dan geen imams die aan de moslimgemeenschap een boodschap kunnen meegeven die hen inspireert? Of worden die buitenlandse predikers er alleen bij gehaald om geld in te zamelen. En vanwaar komt dat geld dan? Niet alleen van de Antwerpse gelovigen, ook uit het buitenland. Daar hoeft op zich niks mis mee te zijn, maar op zijn minst wordt de financiering van scholen en moskeeën op die manier een beetje schimmig.
Waarmee absoluut niet gezegd is dat het hier om onwettelijke praktijken gaat. Helemaal niet. De vzw Het Gezin is een gesubsidieerde vereniging. Voor deze benefiet zou ze samenwerken met Al Mawada TV, ook een partner van het stadsbestuur in de strijd tegen radicalisering. Het gaat hier dus niet om duistere organisaties die in het geniep handelen. Het gaat om vzws, moskeeën en scholen die los van elkaar hun ding doen, blijkbaar redelijk ver weg van de actualiteit en van de discussie over hun godsdienst die nu zo veel mensen in de ban houdt. Met dit soort ondoordachte acties worden de islam en de moslimgemeenschap in een slecht daglicht gesteld.
Wat die gemeenschap dan ook dringend nodig heeft is een doorzichtige organisatie. Die kan regels opstellen voor het islamonderwijs en de moskeeën. Iedereen zou daar beter van worden. De moslims zelf kunnen genieten van betrouwbaar en degelijk islamonderricht en de radicalisering kan eensgezind worden aangepakt. Bovendien zal het wantrouwen van niet-moslims ten opzichte van de godsdienst snel afnemen.
NIJMEGEN - Bezoekers van onze site stellen we graag in de gelegenheid te reageren op artikelen of op reacties van andere bezoekers. Helaas ziet De Gelderlander zich genoodzaakt om de mogelijkheid om te reageren op artikelen over vluchtelingen per direct te staken. Waarom? Hoofdredacteur Peter Jansen legt het uit.
"We willen het debat stimuleren en mensen die daar een bijdrage aan leveren graag een podium bieden. Veel reacties onder artikelen over dit thema getuigen echter van een absoluut gebrek aan respect voor vluchtelingen en voor mensen die zich het lot van ontheemden aantrekken. Ook mensen die een kanttekening plaatsen bij de opvang van asielzoekers worden soms overigens onheus bejegend. Er is te zelden sprake van een debat en te vaak van ordinaire beledigingen als het over dit onderwerp gaat."
Verharding "De Gelderlander denkt dat ruimte bieden voor dergelijke uitingen leidt tot verharding van de standpunten en mogelijk zelfs tot het aanwakkeren van gevoelens van angst en haat. Wij proberen juist het tegenovergestelde te bereiken. Dat is de reden dat we de mogelijkheid om te reageren op artikelen per direct staken. Dit is geen aantasting van de vrijheid van meningsuiting. Iedereen mag alles zeggen, maar wij hoeven er geen podium aan te bieden."
Inzicht "Om u enig inzicht te geven volgen hier wat voorbeelden van (geweigerde) reacties: 'steek het in de fik alle ellende weg', 'Gewoon de brand erin, We willen gewoon geen moslims hier dat is blijkbaar niet duidelijk en daar zijn ze blijkbaar doof stom voor.' 'De vlam slaat nog wel in de pan, gewoon geduld hebben.' 'Stom links gleufdier met fris kort kapsel. We kijken echt uit naar de volgende verkiezingen.' 'Jullie hebben je eigen volk nu wel genoeg verraden. Hier gaat een prijs voor betaald worden. We zijn al die multikulonzin zat.'
Het kan voor 3 maanden zijn of 3 jaar. In ieder geval totdat we het gevoel hebben dat er weer op normale toon over gesproken kan worden. Dat kan nu niet en dat verafschuw ik.
Ethicus Media-ethicus Huub Evers begrijpt de stap van de hoofdredacteur. "Je ziet wel meer dat redacties de mogelijkheid tot reageren indammen, want het vliegt uit de bocht. Men heeft het ooit begroet als interactiemogelijkheid, maar je ziet nu dat het ontaardt in gescheld op elkaar, weg van het thema. Dat levert niet het publieke debat op dat je wil."
Op een reguliere dag krijgt de redactie zo'n 1.500 tot 2.000 reacties binnen. Daarvan voldoet gemiddeld 60 procent niet aan de huisregels.
Yassin Salhi, de man die in juni zijn baas onthoofdde en een aanval uitvoerde op een gasfabriek in Isère, in de buurt van de Franse stad Lyon, heeft zichzelf gisterenavond omgebracht in zijn cel in Fleury-Mérogis, in de buurt van Parijs. Dat hebben de gevangenisautoriteiten vandaag gemeld.
De verdachte, die opgesloten zat in een isolatiecel, werd niet als suïcidaal beschouwd, aldus de autoriteiten nog. Hij zou zich, volgens een bron dicht bij het onderzoek, hebben opgehangen met zijn lakens aan de tralies van zijn cel. Hij kwam om rond 21.15 uur.
De 35-jarige Salhi werd eind juni 2015 in voorlopige hechtenis geplaatst nadat hij werd aangeklaagd voor moord gelinkt aan een terroristische organisatie, ontvoering ter voorbereiding van een aanslag, mishandeling en opzettelijke slagen en verwondingen.
Volgens het gerecht liggen religieuze motieven aan de oorsprong van de aanslag, maar dat heeft Salhi steeds ontkend.
Op 26 juni reed een bestelauto het fabrieksterrein op. De inzittenden lieten gasflessen ontploffen, en er ontstond ook brand. Na de aanslag werd buiten de fabriek het onthoofde lichaam aangetroffen van een bedrijfsleider, zijn hoofd was vastgemaakt aan een hek. Bij de aanval raakten ook twee mensen lichtgewond.
In Australië zijn opnieuw twee mannen opgepakt die betrokken zouden zijn geweest bij het plannen van aanslagen op overheidsgebouwen. Het aantal arrestaties staat daarmee op dertien, meldde de politie van de staat New South Wales woensdag.
De 24-jarige Abdullah Salihy en de 20-jarige Mohammad Alamouie zouden deel uitmaken van een groepering die een terroristische aanslag wilden plegen in Sydney. Een van de doelwitten zou de marinebasis van Woolloomooloo zijn, die net ten oosten van het stadscentrum ligt. Volgens de politie zou de groep al voorbereidingen hebben getroffen voor de aanval.
Eerder deze maand werden in de zaak al vijf mannen aangeklaagd, onder wie een jongen van vijftien.
Vorig jaar kwam een mogelijk complot aan het licht om aanslagen te plegen op overheidsdoelen. Een van de doelen zou een politiekantoor in Sydney zijn geweest. Ook waren er plannen om willekeurig burgers aan te vallen.
'Er is momenteel geen specifieke of acute dreiging, er wordt ook geen dreiging verwacht', meldde de politie woensdag. 'Zorg dat je in deze tijd van het jaar, met kerst en oud en nieuw op komst, gewoon doorgaat met waar je mee bezig bent.'
di 22/12/2015 - 19:31 Alexander VerstraeteIn Brunei is het moslims niet langer toegestaan Kerstmis te vieren omdat dit hun geloof zou aantasten. Dat heeft het ministerie van Religieuze Aangelegenheden van het sultanaat laten weten. Niet-moslims mogen de geboorte van Jezus wél herdenken, maar dan binnenskamers en mits toestemming.
Brunei is een piepklein land op het eiland Borneo, volledig door Maleisië omsloten. Het was lange tijd een Brits protectoraat tot het op 1 januari 1984 onafhankelijkheid verkreeg. Sultan Hassanal Bolkiah is het staatshoofd en tevens één van de rijkste mannen ter wereld. Daarnaast is hij ook premier, minister van Defensie en minister van Financiën. De facto regeert hij dan ook als een dictator over het sultanaat.
Vorig jaar veroorzaakte hij een grote controverse nadat hij de sharia had ingevoerd. Dit maakte straffen als het amputeren van ledematen en zelfs de doodstraf mogelijk. Ook de rechten van holebi's kwamen in het gedrang. Internationaal kwam daarom een boycot op gang gericht tegen een keten van luxueuze hotels in handen van de sultan. Beroemdheden als Richard Branson en Stephen Fry sloten zich bij het protest aan.
"Openlijk en overdadig vieren van Kerstmis indijken"
Nu gaat Bolkiah nog een stap verder en verbiedt hij de moslims in Brunei Kerstmis te vieren. Zo'n 65 procent van de bevolking hangt de islam aan. Zij mogen voortaan geen kerstversiering meer ophangen of kerstliederen zingen omdat dit hun geloof zou bedreigen.
"Deze maatregelen zijn bedoeld om het openlijk en overdadig vieren van Kerstmis in te dijken", laat het ministerie van Religieuze Aangelegenheden weten. "Dit zou het geloof van de moslimgemeenschap kunnen aantasten."
Niet-moslims zoals christenen mogen Kerstmis wél vieren, maar dan wel binnenskamers. Vooraleer de festiviteiten te starten, moeten ze ook de autoriteiten verwittigen.
Kerstgroeten
De maatregel van de sultan volgt op een gelijkaardige waarschuwing van een groep imams eerder deze maand. Ook zij droegen de moslimbevolking van Brunei op niet deel te nemen aan vieringen zoals Kerstmis omdat die "op geen enkele manier in verband staan met de islam", tot "imitatie" kunnen leiden en onbewust het geloof van moslims kunnen aantasten.
"Moslims die bij kerstvieringen religieuze symbolen overnemen zoals het kruis, het aansteken van kaarsen, het zetten van een kerstboom, het zingen van religieuze liederen, het sturen van kerstgroeten, het ophangen kerstversiering of het maken van kerstgeluiden, gaan in tegen het islamitische geloof", gingen ze verder.
"Sommigen denken dat dit een frivole kwestie is, maar als moslims en als een moslimnatie moeten we vieringen van andere godsdiensten weren omdat ze ons geloof kunnen aantasten."
#MyTreedom
Niet alle inwoners van Brunei kunnen zich vinden in de richtlijnen van de sultan en de imams. Via de sociale media uiten ze hun protest door kerstfoto's te posten met de hashtag #MyTreedom.
Maleisië heeft een eerste luchtvaartmaatschappij die beantwoordt aan de islamitische wetten, de sharia. De maatschappij voert voorlopig enkel binnenlandse vluchten uit, maar hoopt volgend jaar wel naar het buitenland te vliegen. De eerste vlucht vond dit weekend plaats.
Rayani Air schenkt geen alcohol op haar vluchten. Er worden ook enkel halal-maaltijden aangeboden, zegt managing director Jaafar Zamhari. Daarnaast moet het vrouwelijke personeel een sluier (hijab) dragen en de niet-moslimklanten moeten deftige kledij dragen. Voor het opstijgen worden verzen uit de Koran geciteerd.
De luchtvaartmaatschappij bedient voorlopig enkel de noordelijke provincies Kedah en Kelantan en de oostelijke Sabah en Sarawak. Ze hoopt volgend jaar naar andere landen in Azië te vliegen, net als naar het Midden-Oosten.
Rayani Air telt twee Boeings en 355 personeelsleden
Stéphanie Djato, die tijdens een politiecontrole in 2012 weigerde haar nikab af te doen, is veroordeeld tot een gevangenisstraf van achttien maanden.
Stéphanie Djato werd op 31 mei 2012 gecontroleerd aan een bushalte in Jette omdat ze een nikab droeg. Toen ze weigerde die af te doen, werd ze meegenomen naar het commissariaat. Onderweg gaf ze een van de agenten, een vrouw, een kopstoot en ook op het commissariaat gedroeg ze zich agressief. Het kwam daar tot een schermutseling waarbij zowel de vrouw als twee vrouwelijke agenten gewond raakten.
Zelf heeft Djato altijd volgehouden dat ze pas geweld gebruikt nadat haar nikab was doorgeknipt. Uiteindelijk werd ze naar het ziekenhuis gebracht en vrijgelaten.
Sharia4Belgium
Nog dezelfde avond kwam het tot onlusten aan het politiecommissariaat in de Briefdragerstraat in Sint-Jans-Molenbeek nadat Sharia4Belgium opgeroepen had tot protestacties. Ook de dagen nadien was het onrustig in de Brusselse gemeente, tot een Parijse moslimextremist in het metrostation Beekkant twee agenten neerstak vanwege het nikab-incident. Achteraf zou blijken dat Djato de islamitische vrouw was van Sharia4Belgium-oprichter Fouad Belkacem.
Celstraf en schadevergoeding
De correctionele rechtbank beschouwde Djato als de enige verantwoordelijke voor het incident en legde haar een celstraf van achttien maanden en een boete van 900 euro op. De vrouw moet vier agenten die bij het incident betrokken waren ook een schadevergoeding van elk 2.500 euro betalen. De agente die de kopstoot incasseerde, krijgt een schadevergoeding van 7.200 euro en de politiezone Brussel West een van 607 euro.
Stéphanie Djato liet verstek gaan voor haar proces en de rechtbank beval dan ook haar onmiddellijke aanhouding. Ze is de dochter van een Belgische vader en een Kameroense moeder. Het meisje ging naar een Nederlandstalige Brusselse school en bekeerde zich op haar twintigste tot de islam uit persoonlijke overtuiging.
Sinds de Volkskrant hier niet meer bezorgd wordt kijk ik s morgens even op de site NU voor het laatste nieuws. Dat kost me een stuk minder tijd, maar soms moet je wel even nadenken voor je begrijpt wat ze daar bedoelen. Ik zag vandaag: De gevestigde politiek doet afstand van Pegida, waarmee waarschijnlijk werd er bedoeld dat Merkel c.s. afstand nemen van Pegida, een beweging die door de media en gevestigde partijen als xenofoob wordt bestempeld. Pegida stelt zich op tegen de komst van nog meer islamitische immigranten naar Duitsland. De beweging is niet tot Duitsland beperkt. Ook in Nederland zijn er aanhangers van Pegida die met vreedzame middelen willen bereiken dat de miljoenenstromen migranten naar Europa worden gestopt of omgebogen. Niet over dertig jaar, als iedereen ziet dat er onherstelbare schade is aangericht, maar nu. Nog voor dat we hier etnische conflicten krijgen zoals in India of China, waar ze al veel langer met moslims te maken hebben. De komst van de mohammedanen bezorgt ons hier niet alleen vreedzame Pegida aanhangers maar ook het soort demonstranten dat we in Steenbergen, Pannerden en Geldermalsen hebben meegemaakt. Aan het vreedzame Noorwegen heeft de islam een inheemse Anders Breivik gebracht en het is duidelijk: we zijn in Europa beter af zonder islamisten en hun gewelddadige tegenhangers. Wie vrede wil houden doet er daarom goed aan ze allebei te weren. De een door ze niet binnen te laten en de ander door ze in het gevang te stoppen. Het is geen toeval dat Peyman Jafari protesteert tegen een vreedzame beweging als Pegida. Hij weet dat de gemiddelde Nederlander een hekel heeft aan plegers van geweld, of die nu uit Geldermalsen komen of uit Teheran, maar dat een vreedzame beweging tegen moslim immigratie hier zeker kans maakt. Hij zei op zijn site over Pegida het volgende: Zij die in naam van de islam aanslagen plegen, en zij die in naam van de judeo-christelijke beschaving terroriseren (Anders Breivik) en tot een oorlog oproepen (Wilders ), willen ons tegen elkaar opzetten en hun gedroomde oorlog tussen beschavingen realiteit maken. We hebben meer dan ooit de verantwoordelijkheid om te strijden tegen alle vormen van intolerantie en discriminatie, en om hun sociale en politieke voedingsbodem weg te nemen. Dit is misschien wat lelijk Nederlands, maar de bedoeling is duidelijk. Als hij daadwerkelijk zou protesteren tegen extremisme, zoals hij ons wijs wil maken, zou hij steun verdienen, maar hij protesteert tegen Pegida. Pegida is een burgerbeweging van vreedzaam protest. De gevestigde politici in Duitsland, inclusief Angela Merkel, veroordelen haar. Om te bewijzen dat Pegida niet deugen kan, wijzen ze erop dat de oprichter een strafblad heeft. Dat is zoiets als dat GroenLinks niet kan deugen omdat er communisten tot de oprichters behoorden. Maar daar hoor je niemand over en terecht. Het gaat erom wat een partij daadwerkelijk wil en wat voor middelen zij gebruikt om dat doel te bereiken. Niet om de achtergrond van een oprichter. De aanhangers van Pegida worden bestempeld als xenofoob, wat een absolute veroordeling in schijnt te houden. Maar men is bij de gevestigde partijen vooral bang dat Pegida mee gaat doen aan verkiezingen en dan de positie van de bestaande partijen zal ondermijnen. Die kans is natuurlijk ook best groot, maar zo werkt de democratie nu eenmaal. Wie met vreedzame middelen wil voorkomen dat de samenleving verandert in een ongunstige richting zal òf de bestaande politieke partijen moeten overtuigen hun koers te wijzigen of zelf een nieuwe partij op richten rond een issue dat voldoende steun vindt bij de bevolking. Meestal werkt een combinatie van beide het best. Waar Jafari bang voor is, is niet de handvol geweldplegers van Nederlandse origine, maar is een politieke beweging die op democratisch manier een einde maakt aan de komst naar Nederland en Europa van een godsdienst die door de eeuwen heen overal op de wereld waar zij vaste voet gekregen heeft armoede en geweld in haar kielzog heeft meegenomen . Er heerst in de westerse wereld een soort taboe op kritiek op godsdiensten, die waarschijnlijk te maken heeft met de haat van Hitler c.s. tegen de joden. Maar het is vreemd dat men in dit opzicht een vreedzame godsdienst als het jodendom, die sinds de dagen van het Oude Testament niemand meer kwaad heeft gedaan, gelijk stelt aan een godsdienst als de Islam, waar we sinds Snouck Hurgronje precies van weten wat voor vlees we ermee in de kuip hebben.