Klop de eigelen en 1 lepel tagatesse schuimig en laat even intrekken. Maal de speculoos Doe de mascarpone bij het eigeel en meng. Voeg de speculoos toe (spaar een beetje voor de garnituur) Eiwitten opkloppen met0,5 lepel tagatesse. Eiwitten eronder mengen . Enkele uren laten opstijven in de koelkast.
Smelt de chocolade in een klein beetje water in de microgolf op halve kracht. Klop de eierdooiers en tagatesse romig en voeg er de afgekoelde chocolade bij. Klop de room stijf en spatel die voorzichtig onder het mengsel. Klop de eiwitten stijf en spatel ook die voorzichtig onder het mengsel. Doe in kleine schaaltjes. Laat enkele uren opstijven in de koelkast.
Oven voorverwarmen op 210 graden Splits de eieren. Klop het eigeel, suikeren bloem met de hand. Maal de speculoos en voeg bij het eimengsel. Voeg de amaretto toe. Voeg de platte kaas toe. Klop de eiwitten stijf en spatel eronder. Doe de kruimeldeeg in de springvorm en druk de zijkanten goed aan. Alles in de vorm en plat strijken. 30 min bakken op 210 graden. Eventueel afdekken met aluminiumfolie als de taart te bruin wordt. Laat even afkoelen. Ontvorm en laat afkoelen op een rooster. Plaats de taart in de koelkast zodat hij lekker fris is.