Deze week zal juf Ellen (stageaire) een groot deel van het klasgebeuren voor haar rekening nemen. Juf Ellen kreeg vanuit de normaalschool de opdracht om rond het thema "draaien" te werken. Tijdens een brainstorming haalde één van de kleuters aan dat de aarde ook draait. Ze koos om hier verder op in te spelen en daarom zal ze het de komende dagen hebben over dag en nacht, sterren en planeten.
Vrijdag maken we onze klas kaar voor het thema "Kunst in het museum" en vieren we feest voor Bo want zij is in het weekend jarig!
Nog even dit:
-> Woensdag 14 maart hebben de kleuters een dagje vrijaf (pedagogische studiedag).
-> Dinsdag 20 maart komt de schoolfotograaf naar onze school voor individuele foto's, foto's met broer en/of zus en een klasfoto.
We beginnen met het oefenen van ons dansje voor het schoolfeest. Mag ik vragen aan iedereen die het inschrijvingsstrookje voor het schoolfeest nog niet heeft afgegeven me dit zo snel mogelijk te bezorgen a.u.b. Op die manier weet ik wie er zal meedoen en wie niet.
Hiep hiep hoera voor Thijs! Hij wordt dinsdag 6 jaar en dat vieren we natuurlijk!
Om het nieuwe thema in te leiden starten we eerst met de vraag "wat is een museum?". Is er al iemand in een museum geweest? Zo ja, welk? Wat kun je zien in een museum? Wat kun je er doen? Kan er van alles een museum gemaakt worden?
En wat is kunst? Is kunst voor iedereen hetzelfde? Wanneer is iets kunst? Hopelijk zijn dit vragen die tot boeiende gesprekken leiden.
We maken deze week kennis met enkele belangrijke kunstenaars van lang en minder lang geleden en bekijken enkele van hun beroemde werken. Nadien gaan we zelf op een gelijkaardige manier aan de slag.
--> Wie thuis oude kunstwerken, lijsten, schildersezels, boeken i.v.m kunst, ... heeft mag dit zeker meebrengen naar de klas.
--> Voor het schoolfeest ben ik nog op zoek naar volgende kledingstukken: cowboyhoeden, politiepetten, eventueel politiekostuums. Gelieve alle
We proberen m.b.v de cijfers van de klok weer te geven om hoe laat we ongeveer 's ochtends naar school komen, hoe laat het middag is, hoe laat we speeltijd hebben, ...
Knappe horloges!
Vrij knutselen: klok op de kerktoren.
Nog een klok op de kerktoren maar dan wel eentje van hout (gemaakt aan de timmerbank).
Carnaval!!
Onze Yentl maakte aan de timmerbank een vogelhuisje. Klusjesman Eddy plaatste het buiten (in de buurt van ons raam). Hopelijk kunnen we hongerige vogeltjes spotten als we wat kruimeltjes in het huisje leggen.
Extra aandacht voor de begrippen vandaag, gisteren, morgen, overmorgen, eergisteren, 1 dagje vooruit, 1 dagje terug, net voor, net na, ...
Koekoeksklokken kleuren.
Grafiek: om hoe laat gaan we 's avonds slapen? Wie gaat het vroegst slapen? Hoeveel vriendjes om bv. 7u30? ...
Week van 5 februari t.e.m 9 februari 2018: "Nippertje" (prentenboek i.v.m tijd)
Wat zullen we deze week zeker proberen te doen?
De kleuters krijgen de opdracht om thuis te vragen om hoe laat ze 's avonds gaan slapen. Vervolgens maken we in de klas een grafiek en kijken we wie het vroegst gaat slapen, wie het laatst, met hoeveel kinderen we op hetzelfde uur gaan slapen, ...
Tijd betekent ook verschillende seizoenen. We bekijken onze verjaardagskalender en gaan na wie in welk seizoen jarig is. Daarna kunnen we ook vertellen in welk seizoen het meest kinderen jarig zijn, in welk seizoen het minst, ... Ook kijken we wie het jongst is in onze klas, wie het oudst. We knutselen een seizoensklokje.
We bekijken een informatief filmpje i.v.m dag en nacht want dat is ook tijd en proberen n.a.v het prentenboek "Nippertje" prenten te sorteren bij het verloop van de dag. We ontdekken dat sommige prenten bij meerdere ogenblikken van de dag geplaatst kunnen worden.
Nippertje gaat met de bus naar school. Zou er een manier zijn om nog sneller op school te geraken? We proberen verschillende voertuigen te sorteren van langzaam naar snel en gebruiken ook de begrippen langzamer, sneller, langzaamst, snelst.
We experimenteren met zandlopers in de zandbak.
Woensdag schuiven we al de klokken en uurwerken even aan de kant om te feesten. We vieren Carnaval in onze school! Iedereen mag zich die dag van thuis uit verkleden. Zwaarden, pistolen, prinsessenstokjes, ... laten we THUIS! Ook hoef je geen confetti of serpentines mee te brengen. De juffen zorgen hier voor!
De laatste dag voor de vakantie worden we nog getrakteerd door het oudercomité op lekkere smoutebollen! Dat wordt smullen!
--> Ik wens al mijn lieve kleuters en hun ouders een fijne vakantie!
--> Maandag 19 februari zal de juf in de voormiddag afwezig zijn wegens bijscholing.
--> Omwille van organisatorische redenen zal er vrijdag 9 februari GEEN warme refter zijn. Iedereen brengt die dag boterhammen mee!
- Spel: kleine "ijsblokjes" met pincet nemen. Wie heeft op het einde het meest ijsblokjes?
- Proefje: Welk ijs smelt het snelst? Het ijs met zout of zonder zout?
- Proefje: Stop je hand een tijd in koud water en onmiddellijk daarna in lauw water. Wat voel je? Stop je hand een tijdje in warm water en onmiddellijk daarna in lauw water. Wat voel je?
- Kleine prulletjes met de hamer uit de ijsblokken kloppen
- Zelfs de Duplomannetjes werden een eskimo
- Zelf een plan tekenen en nabouwen
- Natuurlijk spelen we ook met de andere materialen in onze klas: de piramide en knutselen we naar hartelust en spelen we met de plasticine
We hebben vorige week nog geen kennis gemaakt met Nippertje omdat ons Loes poppenkastpoppen had meegebracht. Er was onmiddellijk veel interesse en ondertussen zijn we met een groepje bezig met het zelf leren spelen van het sprookje 'Roodkapje'. Ook de benodigdheden worden zelf geknutseld. Hopelijk hebben we op het einde van de week genoeg geoefend zodat we een kleine voorstelling kunnen geven voor de kleuters van juf Nathalie.
Wel hebben we met de chronometer op het uurwerk van Thijs een tijdspelletje gespeeld. Deze week doen we nog meer van dat. Alsook een parcours bouwen op de mat om met een autootje dit parcours om ter snelst af te leggen maar opgepast voor de hindernissen!
De kleuters haalden zelf al heel wat voorbeelden aan waarin zij in hun dagelijkse leven geconfronteerd worden met tijd: de klok op de kerktoren, de juwelier, de openingsuren van een winkel, de bel van de school, de klok op de smartphone, ...
Ook maken we nu m.b.v het prentenboek zeker kennis met Nippertje. Een egeltje dat wel steeds ergens mee bezig is, terwijl zijn mama vindt dat hij moet opschieten. In de loop van de week volgen er verschillende verwerkingsactiviteiten op dit verhaal.
Natuurlijk worden er heel wat klokken geknutseld met kosteloos materiaal.
Op de experimenteertafel liggen klokken die uit elkaar gehaald mogen worden. Benieuwd hoe ze er aan de binnenkant uitzien! Op de kijktafel ontdekken we heel veel soorten klokken: een horloge, een kookwekker, een zandloper, een gewone klok, een koekoeksklok, een chronometer, ...
We starten de week met het vieren van de laatste jarige van januari. Hiep hiep hoera voor Mien!
--> Vergeet zeker niet om 2 euro aan de juf te bezorgen voor het optreden van clown Piko tijdens het Carnavalsfeest.
Week van 22 januari t.e.m 26 januari 2018: "Nippertje" (prentenboek i.v.m tijd)
Wat zullen we deze week zeker proberen te doen?
De eerste dagen van de week werken we nog even verder rond het thema "De Noord -en Zuidpool". We doen verschillende proefjes om de eigenschappen van ijs te leren kennen en krijgen ook de kans om kleine prulletjes die in grote ijsblokken vastzitten eruit te slaan met hamer en bijteltje.
Woensdag ruimen we onze spullen i.v.m de Noord -en Zuidpool op en starten we het nieuwe thema op. We maken in het prentenboek "Nippertje" kennis met Nippertje die steeds wel met iets bezig is terwijl zijn mama vindt dat hij moet opschieten. Dit zal veel kleuters bekend in de oren klinken! Kunnen de kleuters zelf ook voorbeelden aanhalen waar zij geconfronteerd worden met tijd?
Ook tijdens het in orde brengen van onze kalenders besteden we deze week extra aandacht aan begrippen die met tijd te maken hebben: vandaag, gisteren, morgen, overmorgen, eergisteren, is voorbij, moet nog komen, net voor, net na, nu, ochtend, middag, namiddag, avond, nacht, de verschillende seizoenen, ...
Op de mat bouwen we een klein raceparcours met hindernissen. We moeten proberen om met een autootje dit parcours zo snel mogelijk af te leggen. We meten de tijd m.b.v een chronometer. Wie is het snelst? Wie het traagst?
In onze spelletjeskast zijn er spelletjes terug te vinden die te maken hebben met opeenvolging in tijd.
--> Oude klokken die de kleuters uit elkaar mogen nemen zijn zeker welkom! Ook gewone klokken, zandlopers, chronometers, kookwekkers, horloges, wekkers, koekoeksklokken, ... voor de kijktafel mogen meegebracht worden. Alvast bedankt!
Onze kerstboom werd versierd met zelf geknutselde 'kerstballen' en slingers. Ook het kerststalletje werd door enkele kleuters getimmerd aan de timmerbank.
Het prullendoosje van de juf valt per ongeluk op de grond. Gelukkig weten wij ondertussen dat we d.m.v sorteren alles snel opgeruimd krijgen. Maar wat ligt er nog in dat prullendoosje? Schroeven van verschillende lengtes en diktes! Al snel besloten we om een schroef klaar te zetten bij ons schoentje. Wanneer de Sint ons schoentje zou komen vullen, zou hij ook gewoon de schroef voor z'n stoomboot kunnen meenemen. Probleem opgelost ... dachten we! Want hoe wisten we nu hoe groot die schroef moest zijn? De machiniste in het boek "SOS Stoomboot" toont dit door 2 vingers een eindje uit elkaar te houden. De juf deed dit na maar kon haar vingers niet lang genoeg stil houden en ze kreeg pijn aan haar hand. Gelukkig kwam er al snel een kleuter op het idee om de meter van bij de timmerbank te gaan halen en de afstand tussen de twee vingers van de juf te meten en dan de schroef te kiezen die ongeveer even groot was.
En ja hoor! De volgende ochtend was onze gekozen schroef weg maar lag er al terug een nieuwe brief met ... minder goed nieuws. Onze schroef was net niet lang genoeg. De machiniste moest en zou de schroef die in de buis gevallen was terug hebben. Maar hoe? Op de stoomboot hadden ze al heel wat dingen uitgeprobeerd: de toverpiet probeerde het met een toverspreuk, de speelgoedpiet nam de kraanwagen met de langste kraan, de dierenpiet stopte de octopus met de langste tenktakels in de buis, ... Jammer genoeg was er geen oplossing goed genoeg. Wij bootsten de situatie na: een buis met daarin een schroef. De kleuters kwamen helemaal zelf op het idee om een lange ketting van Clicks blokjes te maken en aan het uiteinde een magneet vast te maken met plakband. Wanneer we de ketting in de buis lieten zakken bleef de schroef aan de magneet kleven. De schroef was uit de buis! Snel schreven we een briefje terug naar Sinterklaas om hem onze geniale oplossing te laten weten. Hij antwoordde dat hij ook een oplossing had gevonden en dat we deze mochten bekijken in het boek "SOS Stoomboot".
Om ons te bedanken voor ons denk -en zoekwerk zat er nog een Spiekpietje in onze klas met heel wat lekkers!
Welke problemen hebben zich al voorgedaan in het boek van de Spiekpietjes "SOS Stoomboot"?
Afgelopen maandag vonden we tijdens het maken van onze boekentassen flessenpost. Gewoon zo tussen de boekentassen! Flessenpost komt alleen als iemand een probleem heeft en natuurlijk wilden al die nieuwsgierige vriendjes wel weten wat er op dit briefje in de fles stond. Heel wat vingertjes, en ook die van de juf, probeerden om het briefje uit te fles te krijgen. Maar spijtig genoeg was er geen enkele vinger lang genoeg. Wat nu gedaan? Er werd geopperd om met een schaar het briefje eruit te vissen. Ook dit liep mis! Daarna stelden de kleuters voor om met een hamer de fles stuk te slaan. Zo gezegd, zo gedaan! Op het briefje stond dat we het boek "SOS Stoomboot" erbij moesten nemen en een stukje lezen...
De stoomboot van Sinterklaas is op weg naar Belgïe en net zoals alle andere dagen geniet Sinterklaas van een heerlijk kopje thee wanneer er plots een luide knal klinkt! De stoommotor is stuk. Er is een schroefje in een lange buis gevallen en nu is de boot stuurloos! Door de luide knal zijn ook alle cadeautjes voor de kinderen uit de rekken gevallen en Sinterklaas weet niet waar hij moet beginnen met opruimen. Gelukkig weten wij raad! We helpen de Sint met sorteren van cadeautjes volgens verschillende kenmerken: kleur, letter aan het cadeautje, met strik of zonder strik, ... Ook komen tijdens het sorteren begrippen als meer, minder, meest, minst, evenveel, meer dan, minder dan, ... aan bod. We schreven ook een brief voor de Sint waarin we hem lieten weten dat sorteren de ideale oplossing is om alle cadeautjes weer op hun plaats te krijgen op de stoomboot. En weet je wat? De volgende ochtend was onze brief al weg...
De Kapiteinpiet roept onmiddellijk de slimste Pieten samen om een plan te bedenken want die stoomboot moet zo snel mogelijk aan land geraken. De eerste Piet wil liever verder met vervoer in de lucht. De tweede Piet denkt sneller te zijn met vervoer over het water en de laatste wil heel snel aan land geraken en dan de reis met een veroersmiddel op het land verder zetten. Onze kleuters wisten heel goed hoe Sinterklaas zijn probleem moest oplossen. Er werden heel wat vervoersmiddelen opgenoemd en opnieuw gesorteerd! Het voorstel om een vervoersmiddel te land, ter zee en in de lucht te ontwerpen voor Sinterklaas was heel snel goed gekeurd! Hoe de kleuters dit deden en met welke materialen mochten ze helemaal zelf kiezen. Er werd gekozen voor een fiets, een vliegtuig en en snelle boot (deze is nog in volle opbouw).
Volgende week moeten we opnieuw enkele problemen oplossen! Hopelijk geraakt de stoomboot op tijd in België! Aan onze hulp zal het zeker en vast niet liggen!
Week van 20 november t.e.m 24 november 2017: "In het restaurant" (week 3)
Wat zullen we deze week zeker proberen te doen?
We werken druk verder aan de aankleding voor ons restaurant voor onze familie. We maken placemats, schrijven kaartjes met daarop 'gereserveerd voor de familie van ...' en vullen alvast de potjes met suiker voor de pannenkoeken. Op die manier zijn we ook met het meten van inhoud bezig.
Woensdag is dan eindelijk de grote dag! Onze familie mag een lekkere pannenkoek komen eten! We maken nog duidelijke afspraken zodat we goed weten wat er van ons verwacht wordt.
De taak van de kok blijft niet beperkt tot het maken van eten. Via een informatief verhaal komen we te weten wat hij/zij nog zoal doet. Nadien maken we d.m.v de vouwtechniek een kok met een koksmuts.
Vrijdag sluiten we dit thema af met een quiz i.v.m het restaurant. Benieuwd wat we allemaal onthouden hebben!
Afgelopen weekend deed de Sint zijn intrede en dat hebben we geweten! Daarom brengen we op het einde van de week onze klas in sinterklaassfeer voor het volgende thema "De Spiekpietjes van Sinterklaas".
Week van 13 november t.e.m 17 november 2017: "In het restaurant" (week 2)
Wat zullen we deze week zeker proberen te doen?
We starten de week met het bekijken van de theatervoorstelling i.v.m "dromen".
Jammer genoeg zag de eigenaar van brasserie Invivo het niet zitten om onze kleuters aan een democratische prijs te laten komen eten. Gelukkig wisten we zelf ook al veel in verband met dit onderwerp zodat we snel aan de slag konden om ons eigen restaurant te maken. Nu zijn we volop bezig met het op de juiste manier leren spelen en ons in te leven in onze rollen. Wel moeten we nog nadenken over een leuke naam voor het restaurant zodat we ook een uithangbord kunnen maken.
We krijgen via opdrachtkaarten de kans om obervaardigheden te oefenen (glas op een dienblad dragen, ...).
Natuurlijk starten we ook met de voorbereidingen voor onze restaurantvoormiddag voor de mama's en papa's. Er moeten placemats, vaasjes, bloemen, menukaarten, ... gemaakt worden. Werk aan de winkel dus!
Vrijdag nemen we in de voormiddag deel aan de sportactiviteit "Doe mee" in de sporthal. We komen die dag op tijd naar school want we vertrekken na het belsignaal. Ook dragen we gemakkelijke kleding en schoenen. Vergeet ook zeker niet om je bijdrage van 2 euro deze week aan de juf te bezorgen.
Week van 6 november t.e.m 10 november 2017: "In het restaurant" (week 1)
Wat zullen we deze week zeker proberen te doen?
Na een weekje vakantie zullen we elkaar weer heel wat te vertellen hebben. We luisteren tijdens het kringgesprek naar elkaars belevenissen.
Daarna is het tijd om kennis te maken met ons nieuwe thema "In het restaurant". We zullen van dit thema een heus project maken dat we afsluiten met een uitnodiging voor de ouders om te komen eten in ons restaurant. Meer informatie volgt nog!
Aan de hand van een brainstorming mogen de kleuters vertellen wat ze al weten over dit onderwerp. Ook staan we stil met het feit dat er heel veel verschillende soorten restaurants zijn met elke hun gewoontes en gebruiken: een Chinees restaurant, een fastfood restaurant, een pizzeria, een brasserie, een sterrenrestaurant, ...
Ik hoop in de loop van de week nog op restaurant te kunnen gaan met de kleuters zodat ze de nodige ervaring kunnen opdoen vooraleer we in de klas een restaurant maken met keuken, bar en zaal. Vervolgens verdelen we ook de rollen (ober, kok, klanten) en bespreken we uitgebreid hun taak. Op die manier kunnen de kinderen tijdens het rollenspel de realiteit helemaal naspelen. Dit zal zeker wat tijd in beslag nemen.
--> Dinsdag 7 november zal ik in de namiddag afwezig zijn wegens mentorenvergadering voor onze stageaire Ellen die we dit schooljaar in onze klas zullen begeleiden.
Via onderstaande link kunnen jullie het liedje "Koken in de keuken" beluisteren:
Juf Nathalie en ik zijn al een beetje gestart met de voorbereidingen voor Sinterklaas. Om dit thema te kunnen uitwerken zijn we nog op zoek naar volgende prentenboeken van de Spiekpietjes (geschreven en geïllustreerd door Thaïs Vanderheyden):
- Spiekpietje in nood
- Een heel jaar Spiekpietjes
- De Spiekpietjes en het zilveren belletje
Wie zijn/haar prentenboek(en) even wil uitlenen aan de juffen mag ze zeker mee naar de klas brengen.
Andere leuke materialen in verband met de Spiekpietjes zijn ook van harte welkom.
Week van 23 oktober t.e.m 27 oktober 2017: "Onder de grond" (week 3)
Wat zullen we deze week zeker proberen te doen?
Op het einde van vorige week haalden we alle soorten buizen in onze klas omdat er ook buizen onder de grond te vinden zijn. We experimenteerden, maakten met buizen mollengangen in de zandbak, bouwden een knikkerbaan, ... Deze week spelen we hier nog mee verder. Ook spoot de juf met isolatieschuim molshopen. Deze mogen nog geschilderd worden en misschien kunnen we nog wel een mol knutselen voor in deze molshopen.
We kunnen er niet omheen en ook onze kleuters praten er uitgebreid over. Halloween staat voor de deur! Daarom halen we kort aan dat er onder de grond ook skeletten te vinden zijn. We knutselen met wattenstaafjes een skelet.
Liam en Luna brengen een pompoen mee naar de klas. Met een groepje maakt de juf lekkere pompoensoep klaar.
Woensdag komen de leerlingen van het zesde leerjaar naar ons. Zij hebben gezelschapsspelletjes voor ons uitgekozen en nagedacht over hoe ze de spelregels zo kindvriendelijk mogelijk kunnen uitleggen aan onze kleuters. Vervolgens is het spelen maar en natuurlijk ook doorschuiven.
Vorige week maakten we, n.a.v de blinde mol, kennis met het lied "Zien met je oren, kun je horen". Deze week herhalen we dit lied en gebruiken we muziekinstrumenten.
Vrijdag vieren we Halloween in de school. Iedereen mag die dag (van thuis uit) verkleed naar school komen in één of andere griezelige figuur. Wat staat er op ons programma? We houden een griezelmodeshow. Vervolgens zal iedere juf een leuke activiteit doen waaruit de kleuters kunnen kiezen: slijm maken, poppenkast, knutselen i.v.m Halloween, ... Namiddag kijken we naar een spannende film.
-> Ik wens al mijn kapoenen en hun ouders een fijn verlof!
-> Bestellingen voor de wafels mogen nog tot 25 oktober afgegeven worden.
-> Er werd recent melding gedaan van luizen in onze klas. Afgelopen vrijdag werden jullie via een brief hiervan op de hoogte gebracht. Wellicht werden de kindjes dit weekend grondig gecontroleerd zodat dit probleem snel van de baan zal zijn. Maar wanneer er binnen een korte tijdsspanne toch nog luizenmeldingen blijven komen zal ik genoodzaakt zijn om de kinderen ook zelf te controleren. Alvast bedankt voor jullie begrip.
Week van 11 september t.e.m 15 september 2017: "Een steengoed schooljaar!"
Wat zullen we deze week zeker proberen te doen?
Vorige week leerden we al enkele kalenders kennen. Deze week is het de beurt aan de weerkalender en de verjaardagskalender.
Een nieuw schooljaar betekent voor sommigen ook wel een nieuwe boekentas. We bekijken tijdens een waarneming alle boekentassen eens van dichtbij en proberen ze te sorteren volgens verschillende kenmerken (soort boekentas, de kleur, de grootte, de sluiting).
We maken een wandeling in het schoolgebouw zodat we goed weten waar het secretariaat is, de eerste leerjaren, de tweede leerjaren, de klas van juf Nathalie, het bureau van onze directeurs, ...
Door middel van het prentenboek "Ridder Ferre is niet bang" maken we kennis met de dappere ridder Ferre. Hij moet na een lange vakantie ook weer naar school. Gelukkig heeft hij een magische steen die hem helpt en beschermt tijdens moeilijke momenten. Iedereen mag dinsdag een steen mee naar school brengen zodat wij net zoals Ferre een "krachtsteen" hebben. Deze stenen krijgen gedurende het ganse schooljaar een plekje in ons godsdiensthoekje. Vervolgens leren we het lied "Hand in hand" en ontdekken we dat we er niet alleen voor staan en dat het vast en zeker een steengoed schooljaar wordt!
Vrijdag vieren we al een eerste jarige. Hoera voor Neo! Hij wordt in het weekend 5 jaar!
---> Tijdens het oudercontact afgelopen dinsdag gaven er al heel wat ouders toestemming om de gegevens van hun kleuter (adres en telefoonnummer) via een lijst aan elkaar uit te wisselen. Voor ik deze lijst uitdeel zou ik graag toestemming hebben van alle ouder(s). Daarom zou ik vriendelijk willen vragen om mij een seintje te geven als u liever hebt dat bepaalde gegevens niet uitgewisseld worden. Alvast bedankt!