Week van 14 november t.e.m 18 november 2016: "In het restaurant" (week 2)
Wat zullen we deze week zeker proberen te doen?
Ons restaurant in de klas is helemaal klaar en we spelen volop klant, ober of kok. Deze week oefenen we, samen met de juf, dit rollenspel verder in. Misschien kunnen we onze directeurs eens uitnodigen om ook eens in ons restaurant te komen eten?
Alle restaurants hebben een naam. We denken eens na en overleggen dan samen voor een leuke naam voor ons restaurant en maken een uithangbord.
We krijgen via opdrachtkaarten de kans om obervaardigheden te oefenen (2 borden op de arm dragen, een dienblad met 1 glas erop dragen, een dienblad met 2 glazen erop dragen, ...).
Natuurlijk starten we ook met de voorbereidingen voor onze ontbijtvoormiddag ten voordele van Rode Neuzen Dag. Er moeten placemats, vaasjes en bloemen geknutseld worden en we vouwen servietten.
Op vrijdagvoormiddag nemen we deel aan de sportvoormiddag "Doe mee" in de sporthal. We zorgen dat we die dag zeker op tijd op school zijn want we vertrekken onmiddellijk na het belsignaal en we dragen liefst gemakkelijke kleding en schoeisel. Vergeet zeker niet om 2 euro aan de juf te betalen voor deze activiteit.
--> Ik ben nog op zoek naar 1 begeleider die een groep kleuters tijdens de sportactiviteit (vrijdagvoormiddag) wil begeleiden. Geef zeker een seintje aan de juf!
Week van 7 november t.e.m 10 november 2016: "In het restaurant" (week 1)
Wat zullen we deze week zeker proberen te doen?
Na een weekje vakantie hebben we elkaar vast en zeker heel wat te vertellen. We luisteren tijdens het kringgesprek naar elkaars belevenissen.
Daarna is het tijd om kennis te maken met het nieuwe thema "In het restaurant". We zullen van dit thema een heus project maken dat wordt afgesloten met een uitnodiging voor de ouders om in ons restaurant te komen eten.
De opbrengst willen we schenken aan de organisatie van Rode Neuzen Dag die dit jaar geld inzamelen voor kinderen en jongeren met psychische problemen. Wij hopen van harte dat dit een succes wordt! Meer informatie volgt nog!
Het spreekt voor zich dat we eerst de nodige ervaring i.v.m dit thema op doen door in een restaurant te gaan eten. Daarom brengen wij een bezoek aan eetcafé 'De Met' om er aan de prijs van 4 euro te smullen en te drinken. Gelieve je kleuter dit bedrag in een gesloten omslag met naam erop dinsdag of woensdag mee naar school te geven.
Donderdag vieren we onze Matthias. Hij wordt in het weekend vijf jaar maar wij vieren nu al feest voor hem!
Vervolgens gaan we in de klas aan de slag om van onze poppenhoek een restaurant te maken compleet met keuken, bar en zaal. Dan is het tijd om de rollen te verdelen (ober, klanten en kok) en rollenspel te spelen zoals het er in een echt restaurant aan toe gaat (menukaarten bekijken, de ober komt de bestelling opnemen, de kok maakt het eten klaar, ...). Dit zal zeker heel wat tijd in beslag nemen.
--> Niet vergeten: vrijdag 11 november is het Wapenstilstand en hebben we een dag vrijaf.
Week van 24 oktober t.e.m 28 oktober 2016: "Heksen en griezels" (week 2)
Wat zullen we deze week zeker proberen te doen?
Binnenkort is het opnieuw Allerheiligen en Allerzielen. Maar wat is dat eigenlijk? Wie wil mag een doodsprentje of foto meebrengen van iemand dierbaar die reeds gestorven is. Het zou fijn zijn als je kort vermeld wat de relatie van de overledene met jullie kleuter was (bv. oma, opa, ...) en of jullie kleuter de overledene gekend heeft.
Heksen houden van akelige dieren. Daarom knutselen we van oude panty's een slang of een vleermuis.
Dinsdag vieren we feest voor Vinz want hij is jarig!
Welke ploeg heeft het meest onthouden van het thema heksen? Aan de hand van een quiz waarin vragen gesteld worden over het afgelopen thema komen we te weten wie er zal winnen maar ook wie er zal verliezen...
We willen het thema graag afsluiten met een spannende Halloweenfilm. Wie er thuis zo'n film heeft mag deze mee naar school brengen. Door middel van een stemming kunnen we dan bepalen welke film we zullen bekijken.
Vergeet vrijdag zeker niet om je griezelkledij aan te trekken want we we maken er een griezeldag van!
-> De kleuters hadden heel wat materiaal i.v.m heksen meegebracht. Een welgemeende dankjewel hiervoor!
Week van 17 oktober t.e.m 21 oktober 2016: "Heksen en griezels"
Wat zullen we deze week zeker proberen te doen?
Door middel van een brainstorming krijgen we de kans om te vertellen wat we al allemaal weten over heksen.
Spinnen houden van heksen en heksen houden van spinnen. Daarom mag je dinsdag 1 spin in een potje mee naar school brengen. Zo kunnen we deze diertjes van dichtbij bekijken en beter leren kennen.
Heksen hun favoriete bezigheid is toveren. Daarom houden we een wiskundige activiteit i.v.m inhoud en vullen flesjes met een kleine en een grote maat. Op die manier komen begrippen als meer, minder, meest, minst, meer dan, minder dan, halfvol, vol, ... aan bod.
De juf speelt mee in het heksenhuis en gaat na of het lukt om met de receptkaarten in de heksenwinkel te gaan winkelen en nadien met de gekochte ingrediënten heksensoep te bereiden.
Natuurlijk worden er ook heksen en andere griezelige dieren geknutseld. Mama's die thuis nog oude panty's hebben mogen deze steeds mee naar school geven.
We luisteren naar het heksenverhaal "Platvoetje". Platvoetje heeft het moeilijk om de juiste toverspreuken te gebruiken en daardoor krijgt ze steeds grotere voeten en wordt ze ook uitgelachen. In een kringgesprek gaan we na of wij het ook moeilijk hebben met sommige dingen. Loopt het bij ons ook al eens mis? Is er bij ons ook iets wat we niet zo goed kunnen? Is er bij ons ook iets wat ons "minder mooi maakt"? Maar anderzijds gaan we ook na of er ook dingen zijn de we mooi vinden aan onszelf of iets wat we heel goed kunnen?
Op vrijdag maken we spinnetjes van gehakt klaar.
De CD met herfstliedjes van kapitein Winokio is een schot in de roos! We zingen het spinnenlied al uit volle borst mee. Ook het paddenstoelenlied vinden we super. Daarom hebben we meer aandacht besteedt aan dit lied dan aan het kabouterversje van op de blog. Ook luisteren we naar het pompoenversje en het Halloweenlied.
Week van 10 oktober t.e.m 14 oktober 2016: "Herfstdiertjes in het kabouterbos"
Wat zullen we deze week zeker proberen te doen?
Hopelijk zijn de weergoden ons gunstig zodat we maandag ons herfstspel op het Schilderhof kunnen spelen. Ons spel start in de klas met een brief van kabouter Slim... Bij regenweer stellen we deze activiteit uit naar een later tijdstip.
Kabouters houden ook erg veel van de natuur en staan steeds klaar om de kleine dieren in het bos te helpen en te verzorgen. Daarom besteden wij deze week aandacht aan 2 speciale herfstdiertjes: de slak en de regenworm.
Dinsdag maken we van dichtbij kennis met de regenworm. Wie er eentje kan vinden mag deze zeker dinsdag mee naar school brengen. Aan de hand van een informatief verhaal leren we dit diertje beter kennen. Nadien proberen we om met zand en aarde een regenwormenhotel te maken in een grote glazen bokaal zodat we kunnen zien hoe deze diertjes gangen graven.
Woensdag is het de beurt aan een ander herfstdiertje: de slak. Wie thuis een slak kan vinden (met of zonder huisje) mag deze zeker mee naar de klas brengen om ze te bestuderen (Wat zien we wanneer een slak over een zwart blad kruipt? Hoe reageert ze als we de grote hoorns aanraken? ...). We brengen 1 slak mee om overbevolking in de slakkenbak te voorkomen.
Natuurlijk maken we ook leuke knutselwerkjes i.v.m deze diertjes en ook nog i.v.m kabouters.
Vorige week leerden we enkele paddenstoelen kennen maar we leerden ook dat we best alleen eten van paddenstoelen die ze in de winkel verkopen. Daarom maken wij nog iets lekkers klaar met champignons.
Dit schooljaar maken we geen traditionele herfstwandeling in het bos maar spelen we een bosspel met opdrachten op het Schilderhof. Dit spel zal doorgaan op maandag 10 oktober in de namiddag (13u20 - 14u10). Het zou leuk zijn als er een vijftal begeleiders een klein groepje kleuters actief zouden willen begeleiden tijdens het oplossen van de opdrachten. Graag zo snel mogelijk een seintje geven aan de juf als je (of iemand anders) dit ziet zitten om deel te nemen aan deze activiteit.
Iedereen mag maandag in een zak met naam erop laarzen of oude schoenen meebrengen voor het bosspel.
Week van 4 oktober t.e.m 7 oktober 2016: "Kabouters en paddenstoelen"
Wat zullen we deze week zeker proberen te doen?
We starten het thema met het bekijken van een informatief filmpje i.v.m paddenstoelen. We komen te weten dat paddenstoelen uit schimmels groeien, dat er veel verschillende soorten zijn en we leren de onderdelen van een paddenstoel kennen en benoemen.
In de klas staat een herfsttafel klaar waarop kabouters en paddenstoelen natuurlijk niet ontbreken. Ook onze poppenhoek verandert in een kabouterhuisje met houtblokken als stoeltjes, kleine bordjes en bekertjes, kaboutermutsen om ons te verkleden, ... De kabouters mogen deze week herfstvruchten in de winkel kopen.
Natuurlijk knutselen we ook enkele dingen: we proberen om een herfstboom te maken met onze eigen handafdruk, we trekken een foto van onszelf en veranderen in een kabouter door een baard van watten te kleven en een kaboutermuts te schilderen.
Kabouters werken veel met hout. We gaan na wat er in het bos allemaal van hout is en proberen om aan de timmerbank met spijkers, hamers en hout iets te timmeren.
Iedere dag vertelt de juf ook een leuk kabouterweetje uit het grote boek van David de kabouter.
Week van 26 september t.e.m 30 september 2016: "Mmm...lekkere melk!"
Wat zullen we deze week zeker proberen te doen?
Vorige week zijn er enkele kleuters begonnen met het knutselen van een koe met lege melkbrikken en ander kosteloos materiaal. Deze week werken we hier nog aan verder.
We ontdekken d.m.v de voedingsdriehoek dat zuivelproducten een belangrijke rol spelen in ons eetpatroon. Tijd dus om iets lekkers klaar te maken met melk van de koe!
De juf brengt een aantal zuivelproducten mee naar school om er een proefspel mee te spelen. Aan ons om geblinddoekt te raden wat we proeven.
Met lege melkflessen kan ook gekegeld worden. Voor iedere fles die we omver gooien mogen we een schijfje (= punt) nemen. Na enkele spelbeurten gaan we na wie het meeste punten heeft, wie het minst, wie evenveel, hoeveel meer of minder punten.
We luisteren naar het bijbelverhaal "Het verloren schaap" en ontdekken dat ook wij, net zoals het schaapje in het verhaal, een belangrijk deel zijn van een grote groep.
Aan de meettafel komen we te weten hoeveel bekers je kan vullen door een melkbrik van 1 liter leeg te gieten? Vervolgens nemen we kleinere bekers. Hoeveel bekers kunnen we nu vullen?
We starten het thema door enkele informatieve filmpjes te bekijken i.v.m de koe. Op die manier komen we meer te weten over het melken van de koe, het traject dat de melk aflegt vooraleer het in de winkel is, de voeding van een koe, ...
Nadien maken wij van een oude stoel een koe die we zelfs voorzien van een uier (plastieken handschoen). Zo kunnen we zoals een boer of boerin onze koe op de traditionele manier melken. Daarna moeten we onze "melk" in bekers gieten (de begrippen vol, halfvol, leeg, bijna leeg, ... komen aan bod).
Natuurlijk gaan we de koe eens van dichtbij bekijken en daarom brengen we woensdag een bezoek aan een boerderij met melkkoeien in Velm. Iedereen mag die dag van thuis uit laarzen of oude schoenen aandoen en in een zak met naam erop andere schoenen meebrengen. Zou het ook mogelijk zijn om je kleuter dinsdag 1,5 euro mee te geven voor deze activiteit?
Ook de peter van Elizabeth komt naar onze klas want hij is dierenarts en is gespecialiseerd in koeien. Benieuwd wat hij ons te vertellen zal hebben!
Verder verandert onze winkel in een zuivelwinkel, onze zandbak is een boerderij compleet met modder, zand, gras, ... en op de mat mag er gebouwd worden met lege melkbrikken en melkflessen. Ook knutselen we een koe van kosteloos materiaal.
Donderdag vieren we feest voor onze Nout want hij wordt dan 5 jaar!
-> Bedankt iedereen voor het verzamelen van de melkbrikken, yoghurtpotjes, kaasdozen, ...
-> Zou ik mogen vragen om me deze week de infofiche van jullie kleuter te bezorgen a.u.b. Ik heb dit nog niet van iedereen terug ontvangen. Alvast bedankt!
We gaan er onmiddellijk hard tegenaan en gaan uitgebreid op verkenning in de nieuwe klas. Natuurlijk maken we ook kennis met de nieuwe juf, onze klaspop "Krokki" en kiezen we een nieuw symbooltje.
In onze klas zijn er heel wat kalenders! Deze week leren we de aanwezigheidskalender, de weekkalender en de scheurkalender wat beter kennen.
Er zijn ook nieuwe hoeken en materialen te ontdekken, maar om fijn te kunnen spelen en werken bespreken we samen verschillende afspraken en doen we hieromtrent ook enkele kringspelletjes. Op die manier blijven we dikke vrienden.
Maar we maken niet enkel en alleen afspraken die in onze klas nageleefd moeten worden. We besteden deze week ook de nodige aandacht aan regels die in de gang gelden, regels i.v.m toiletbezoek, afspraken in de refters, ...
Dit schooljaar krijgen we geen sportjuf maar een sportmeester! Twee maal per week (maandag en dinsdag) komt meester Wouter met ons sporten in de turnzaal van de middenschool.
Na een lange vakantie keren we terug naar school, maar niet iedereen voelt zich hier hetzelfde bij. We vertellen hoe we ons voelen maar krijgen ook de kans om te vertellen wat we in de vakantie zoal gedaan hebben.
-> Mag ik vragen om jullie kleuter in de loop van de week een doos trekzakdoeken mee te geven a.u.b
Verjaardagen worden in de klas altijd gevierd door zang, een verjaardagskaartje, een kroon, het kiezen van een klein cadeautje, ...
Dit alles blijft bestaan maar we gaan het hele verjaardagsgebeuren nog een beetje leuker maken door "het geboorteverhaal".
Enkele dagen voor de verjaardag van uw kleuter zal ik een lijst meegeven met daarop verschillende richtvragen i.v.m de zwangerschap, de geboorte, de eerste verjaardag, ... Het is de bedoeling dat jullie a.d.h.v deze vragen een paar dingen neerschrijven. Met al die gegevens maak ik dan een verhaal en als er dan nog enkele foto's dit verhaal kunnen ondersteunen wordt het nog duidelijker voor de andere kleuters.
Op die manier probeer ik aan de kinderen uit te leggen hoe het komt dat ze eigenlijk jarig zijn.