Ik ben Tibe
Ik ben een man en woon in Heusden (Destelbergen) (Belgie) en mijn beroep is 6e lj.
Ik ben geboren op 28/06/1998 en ben nu dus 26 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Cakes maken samen met mijn mama.
Hier kan u uw eigen recepten of suggesties naar verzenden claudinedecloedt@yahoo.com
Rondvraag / Poll
Vind je deze blog goed en heb je nog ideen?
De koekjesfabriek
Forum over maken en proeven van lekkere cupcakes, suikerpastataartjes en koekjes Party Club De Koekjesfabriek deelt receptjes en geeft kooklesjes aan kinderen
10-12-2010
Appelgelei en pruimengelei
Deze zomer heb ik de ontsapper (sapketel van Natursaft) enkele malen uitgeprobeerd.
Na een tip heb ik die gevonden via Brouwland en opgehaald in de Hopduvel te Gent.
Tot hiertoe ben ik erg tevreden!
Dus na 6 weken mag je het sap omzetten tot gelei...ik vermoed dat meerdere weken ook geen probleem zou zijn en ben deze middag begonnen met wat opzoekingen op internet en in mijn boekjes, om gelei te maken.
Gelei blijkt eenvoudig te bestaan uit aandikken van het sap met suiker.
De hoeveelheid suiker per 1000 ml sap is niet gering...men spreekt van 800 gram...ik ben uit nature voorzichtig hiermee en heb 600 gram gebruikt...zo op het oog geschat ;)
Tijdens het opkoken (best zonder deksel) heb ik de suiker toegevoegd en regelmatig geroerd.Om te testen of het sap aandikt heb ik een soeplepel op een koud bordje laten druppelen en de consistentie na een minuutje gezien...echt stroperig.Proeven deed ik constant...ik dacht aanvankelijk enkel suiker te proeven maar ondertussen kwam de smaak van appelen helemaal naar boven.
Ik heb enkele blaadjes verse munt in het kokend sap laten vallen (en er weer uitgehaald) , ook sap van één bio-citroen toegevoegd, en eventjes geroerd met een stengeltje rozemarijn...de smaak is héérlijk!!
Een liter geeft 2 grote bokalen. (zie foto)
Met het sap van de pruimen (allemaal uit onze eigen boomgaard en dus ook biologisch geteeld) heb ik minder suiker toegevoegd, ongeveer 500 gram op 1 liter. Het sap was al een beetje dikker vooraf.
Hier heb ik een eetlepel kaneel, 2 kruidnagels , sap van een halve citroen en een snuif gemberpoeder bijgevoegd.
Wederom een heerlijke smaak!
Nu heb ik gelei...je kan dit op een boterham eten, bij je yoghurt of platte kaas voegen...maar ook een lepeltje bij de thee doen...in de plaats van honing.