Culturele Methodiek
Categorieën
  • 0. Inleidende teksten (8)
  • 1. De culturele functie (2)
  • 2. Participatie (3)
  • 3. Waarde van cultuur (1)
  • 4. Kunsteducatie (4)
  • Inhoud blog
  • Participatie: mijn cultureel kapitaal en drempels
  • Participatie: "In Vredesnaam"
  • Participatie: "Met ons 10'en"
  • De culturele functie: "Ik Jij Wij"
  • De culturele functie: "Make Brussels"
    Zoeken in blog

    15-04-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De culturele functie: "Ik Jij Wij"

    ‘Ik Jij Wij’ is één van de tentoonstellingen van Rasa. Rasa maakt onder andere tentoonstellingen met hedendaagse kunst. Het gaat met andere woorden om kunst die gemaakt is door de mensen van nu, die leven in de wereld van nu. Rasa spitst zich dan ook toe op de kinderen van nu. Zo reist Rasa onder andere naar bibliotheken waar zij kinderen uitnodigen en leren wat kunst is. Rasa beschikt zowel over tentoonstellingen voor kleine kinderen (vier tot negen jaar) als voor de al iets grotere kinderen (vanaf tien jaar).

     

    ‘Ik Jij Wij’ is een tentoonstelling en forum over de identiteit en de interactie met de ander. Het is bedoeld voor kinderen vanaf 10 jaar. Met ‘Ik’ wordt er bedoeld dat er op zoek gegaan wordt naar wat van jou is. De ‘Jij’ heeft betrekking op het ontwikkelen van je identiteit in interactie met de ander. ‘Wij’ spitst zich dan weer toe op het zich verbonden voelen met anderen, een groep vormen, je erbij voelen. De kunstwerken, de beelden en de video’s in deze interactieve tentoonstelling vertellen een verhaal over mensen.

     

    (bron: www.rasa.be)

     

    Volgens mij wordt cultuur hier smal benaderd. Het gaat om een tentoonstelling voor een afgebakende doelgroep met een afgebakend onderwerp. Er zijn ook een beperkt aantal kunstenaars die tentoongesteld worden.

    De aandacht gaat volgens mij heel duidelijk naar het proces. Het gaat om een interactieve tentoonstelling, wat al wijst op het belang van het proces. Het is ook de bedoeling dat de kinderen, aan de hand van de kunstwerken, op zoek gaan naar hun eigen identiteit. Ze maken dus als het ware een proces door tijdens deze tentoonstelling.

    De functie die voor mij het duidelijkst te herkennen valt is cultuuroverdracht. Het gaat hierbij om het begeleiden van processen zoals hier bijvoorbeeld het zoeken naar de eigen identiteit. In mindere mate komen volgens mij ook de functies van cultuurbeleving en cultuurspreiding aan bod.

    De interventiestrategie  die het meest op de voorgrond komt is volgens mij cultuurconsumptie. Men tracht kinderen te bereiken en hen te laten kennismaken met kunst, dit alles op een kindvriendelijke manier.



    Categorie:1. De culturele functie
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De culturele functie: "Make Brussels"

    Het Gewestelijk handelsagentschap is met een nieuw initiatief op de proppen gekomen, namelijk ‘Make Brussels’. Dit project is bedoeld voor burgers met een bepaald creatief en/of cultureel talent, waaronder koks, architecten, designers en schilders. De bedoeling is het centrum van Brussel te betoveren waardoor de stad een grotere aantrekkelijkheidsfactor krijgt. De tien Brusselse wijken die deelnemen zijn Dansaert, Nieuwstraat, Sint-Katelijne, Sint-Jacob, Zavel, Kunstberg, Marollen, Onze-Lieve-Vrouw-ter-Sneeuw, Grote Markt en Zuid-Lemonnier. Een mogelijk idee kan bijvoorbeeld het organiseren van een modeshow in de Dansaertstraat zijn. De bedenkers van de tien ideeën die de meeste stemmen hebben gekregen, kunnen elk tot 30.000 euro winnen.

     

    (bron: www.kunstwerkt.be)

     

     

    Volgens mij wordt cultuur hier breed benaderd. Ik denk dit omdat het project bedoeld is voor creatief en/of cultureel talent, zonder verdere specificatie van een bepaalde kunst. Zowel koks, architecten, designers en schilders worden als voorbeeld aangehaald en kunnen aan deze wedstrijd deelnemen.

    De aandacht gaat volgens mij voornamelijk naar het product, aangezien het om een wedstrijd gaat waarbij de deelnemers zoveel mogelijk stemmen moeten trachten te verzamelen. Er wordt dus gestemd op het product en de bedoeling is om de stad aantrekkelijker te maken. Het uitzicht of het product is dus van belang.

    De twee functies die ik het meest herken binnen dit kunstproject zijn cultuurschepping en cultuurbeleving. Cultuurschepping komt volgens mij het duidelijkst naar voren aangezien er aan potentiële deelnemers gevraagd wordt om zelf iets creatiefs te maken of te organiseren (= schepping). Daarnaast denk ik aan cultuurbeleving omdat de 10 gekozen ideeën tentoongesteld zullen worden in de 10 deelnemende Brusselse wijken en dus ook ‘beleeft’ kunnen worden door alle mensen die daar passeren.

    De interventiestrategie die het meest op de voorgrond komt is volgens mij cultuurproductie. Aan de hand van deze wedstrijd worden mensen met een creatief en/of cultureel talent aangemoedigd om bij te dragen tot cultuur.



    Categorie:1. De culturele functie
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek



    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs