De rugzak is er af. Maar ik denk dat ze een rugzak vol herinneringen, indrukken, ervaringen en mogelijk levenswijsheid mee terug brengen. Het zal een onvergetelijke tocht geweest zijn. Laten we wensen dat er veel positiefs uitkomt.
Op de kaap Finnestere was het eindpunt bereikt, ze konden echt niet verder anders kregen ze natte voeten. Er staat bewust niet einddoel, want het onderweg zijn was het doel. Maar, het feit dat ze én onderweg waren én de tocht uitgelopen hebben, zo'n 2379,2 km., mag toch wel extra vermeld worden.
Het eindpunt zal ook een beginpunt worden, nl. dat van de tijd na de 'Camino 2010'.
Op het thuisfront emotie, maar zeker ook bij Claire & Jean Pierre. Het is volbracht!
Viering van de mis in de immens grote kathedraal, een groot gevoel van verbondenheid. (Automatische update)
Vandaag gaan Claire & Jean Pierre naar de pelgrimsmis in de kathedraal en voldoen alle intenties die ze vooraf meegekregen hebben.
Na de viering zullen ze kunnen aansluiten in de lange rij mensen die door de deur - die alleen in het Heilig Jaar geopend is - te gaan en vervolgens het beeld van de Heilige Jacobus en zijn graf te bezoeken. Dat zal ook een bijzonder gebeuren zijn.
Heilig jaar 2010
Het christelijke heilig jaar vindt zijn oorsprong in de Middeleeuwen. Een kenmerk van dit religieuze feest is, dat aan deelnemers - onder voorwaarden- een volle aflaat kan worden verleend: volledige kwijtschelding van hun zonden. Een ander kenmerk is, dat het feest slechts eens in de zoveel tijd wordt gehouden.
In Santiago de Compostela wordt een heilig jaar gevierd als de naamdag van de apostel Jacobus -25 juli- op een zondag valt, zoals in 2010. (Vorige heilige jaren werden gevierd in 2004 en in 1999; het volgende heilige jaar zal worden gevierd in 2021).
Het heilig jaar wordt symbolisch geopend en gesloten door het openen en sluiten, door de aartsbisschop van Santiago, van de oostelijke deur van de kathedraal. Deze deur is alleen tijdens een heilig jaar geopend. De deur heet daarom ook: Puerta Santa (heilige deur) of Puerta de los Perdones (deur van de vergiffenis, in verband met de verleende aflaten). De deur komt uit op de Plaza de la Quintana ( foto hierboven). Boven de deur staat een groot beeld van Jacobus.
Het grootste wierookvat De Botafumeiro is het grootste wierookvat ter wereld en wordt gebruikt aan het einde van de pelgrimsmis in de Kathedraal van Santiago de Compostella.
Het vat is 1,60 meter hoog en gevuld met veertig kilogram houtskool en wierook en hangt aan een lang touw. Na de communie wordt de wierook aangestoken en het vat door een zevental kerkdienaren in beweging gebracht.
Daarbij slingert de botafumeiro op nogal spectaculaire wijze van links naar rechts door de ruime dwarsbeuk. Hij bereikt daarmee een hoogte van twintig meter, nauwelijks één meter lager dan het gewelf, en één slingerboog bedraagt vijfenzestig meter.
In feite dient de botafumeiro alleen om de lucht in de kathedraal te zuiveren, maar in de praktijk geldt het wierookvat als een belangrijke toeristische attractie. Het is voor bezoekers altijd een verrassing of ze op het juiste moment komen om de botafumeiro in bedrijf te zien, want het tijdstip wordt niet bekendgemaakt. In de souvenirwinkeltjes van Santiago zijn kleine wierookvaatjes te koop.
(Automatische update) Kaap Finisterra het uiterste westelijke puntje van Spanje
Het einde van de wereld Voor de pelgrims is een pelgrimstocht naar Santiago de Compostela niet compleet zonder ook Kaap Finistere te hebben gezien, dat in de middeleeuwen als het einde van de wereld werd beschouwd. Het is van Santiago uit nog zeker honderd kilometer daar heen.
Vandaag vertrekken Claire & jean Pierre naar de kaap met de bus om hun symbolisch moment te beleven.
Bij zonsondergang worden hier de oude pelgrimskleren verbrand, symbool voor het begin van een nieuw leven.
In de middeleeuwen was het de gewoonte dat de pelgrims als ze hier aankwamen hun oude kleren verbrandden.
Ook nu nog zijn er veel pelgrims, die hier kledingstukken, kapotgelopen schoenen of hun stok verbranden.
Op de kaap is op de rotsen onder de vuurtoren daarvoor een brandstapel ingericht. Daar staan schoenen- of schoen die verbronsd werden.
De laatste 2 etappen kunnen we zeer kort samenvatten. We moesten alleen maar de stroom van de pelgrims volgen en we kwamem blindelings in Santiago aan. De laatste dag was het zeer slecht weer.
Aanvankelijk bewolkt en droog tot we op de monte de Gozo aaankwamen, dan is het weer beginnen smuk regenen tot we in Santiago aankwamen. Precies om 12u15' stonden we voor de kathedraal na 780 km stappen, We waren daar natuurlijk niet alleen, wel honderden pelgrims bereikten vandaag de aankomst.
(foto) Op het Praza de Immaculada bij de noordelijke ingang van de kathedraal. Wij gaan nu nog een beetje genieten van de binnenstad en gaan morgen met de bus naar Finestere. Het was een fijne ervaring samen met al die verschillende mensen van diverse nationaliteiten onderweg. Zondag gaan we naar de pelgrimsmis in de kathedraal en voldoen dan alle intenties die we vooraf meegekregen hebben.
We kijken tevreden terug naar hetgeen we in die 36 dagen beleefd hebben.
Ze zijn er bijna, maar nog niet helemaal (Automatische update)
Nog 20,5km te gaan en de camino van Claire & Jean Pierre is voorbij.
Met de gedachten in hun hoofd van, " 780 km hebben deze voeten gelopen "
Miljoenen toeristen en bedevaartgangers bezoeken jaarlijks Santiago de Compostela. De tocht liep over de ruige bergen en vlakten van Noord-West-Spanje. Langs prachtige steden.
De laatste meters van de Camino de Santiago leiden je door de buitenwijken en nauwe straatjes van de bedevaartsstad die zich in dat opzicht de gelijke mag noemen van Rome en Jeruzalem.
Hier halen ze bij het eindpunt de laatste stempel op en krijgen hun oorkonde die toont dat ze een ware pelgrim zijn.
Op een speciaal bord kunnen ze berichtjes achterlaten voor de mensen die je onderweg hebt ontmoet.
Daarna zullen ze naar de Plaza de Espagna gaan voor het ware doel van deze reis: de kathedraal van Sint Jacobus.
Elke dag wordt hier om twaalf uur een speciale pelgrimsmis gehouden ter ere van de apostel Jacobus.
Claire & Jean Pierre vanuit Kuurne en Zwevegem een dikke proficiat voor de moed, inspanning en nog zoveel meer.....
"Eindpunt" De Monte do Gozo moet een euforisch geluksgevoel geven, vanaf hier kijk je naar beneden op Santiago.
Het betekent ook de berg van de vreugde. Je hebt de tocht praktisch volbracht na vele ontberingen en mag genieten van het aanlopen van Santiago.
Op de berg is nu een groot monument aangebracht ter ere van het bezoek van Paus Johannes VI in de beginjaren 90. Ook is een groot complex met woonblokken en restaurants opgericht. 500 bedden staan ter beschikking voor Pelgrims.
Heel goed geslapen deze nacht. We namen nog het ontbijt in het pension, heel lekker en zeer verzorgd. Voor Sandra was het haar laatste dag stappen en zij zou met ons samen naar Arzua stappen waar zij door haar zus werd afgehaald. Het was een korte en rustige etape en onderweg genoten we nog van een lekker kopje koffie en een babbeltje. We zitten hier nu volledig op de Frances waar het krioelt van de pelgrims. De zon is van de partij, we zijn op minder dan 50km van Santiago en iedereen is goedgezind, hoewel hier ook al heel veel invaliden rondlopen met dikke blaren, zere voeten, verbonden knieën, en zelfs met blaren op hun handen van hun stok vast te houden. Morgen stappen van Arzua naar Arca 21,3 km en vandaar Santiago naar binnen 20,5 km
Pelgrim zijn is je pelgrimstaf nemen en op weg gaan. Je kleine zekerheden verlaten om te ervaren wat en wie de grote zekerheid is en daarop mogen steunen als op een staf.
tekst : Vlaams genootschap van Santiago de Compostela
Zoeken in blog
Sfeerbeelden Claire&jean Pierre in Bilbao 2010 klik hier
Archieffoto's 2007
Archieffoto's 2008
Archieffoto's 2009
Kerk van San Martin in Askizu
Patroonheilige v/d pelgrims
Bolibar gelegen nabij de grens met Gipuzkoa
Beschut door de berg Oiz (1026m)
Pelgrimroute
Lezama/ Bilbao
Pobena Muskiz In deze badplaats kan je genieten van het betoverende landschap.
Güemes Alberque in Güemes sterk aanbevolen voor de pelgrims
Santander De stad is gelegen aan de Costa Verde, aan de Cantabrische Zee
Cobreces Plaats waar overnacht kan worden
Unquera een van minst bezochte plekjes van Spanje
Ribadesella Ribadesella heeft twee duidelijk onderscheiden kanten