Omdat sommigen naar meer vragen, hier een beetje meer duidelijkheid over het project:
Chirimoya
is een fruitboom uit het Andesgebergte. Voor Redarfit (het genetische
onderzoekswerk van de Andesplant) en nationale programma's in Bolivia,
Ecuador en Perú is Chirimoya een prioriteitsoort. Daarom besteden ze er
veel aandacht aan en willen ze het nog uitbreiden. Het project heeft
als doel de promotie van duurzame cultivatie van chirimoya in deze drie
landen rond het Andesgebergte. Deze duurzame promotie is gebaseerd op
conservatie en het gebruik van lokale genetische middelen gecombineerd
met de Europese expertise, met de lokale lopende activiteiten. Zo kan
er de nodige informatie verzameld worden, de huidige potentiëlen benut
worden en belemmeringen zoals de fruitvlieg, beperkte commercialisate
uit de weg ruimen en zorgen voor aangepaste culturele praktijken voor
optimale chirimoya cultivatie voor de eindgebruikers, de boeren van het
Andesgebergte die niet veel middelen hebben. Dit voorstel houdt rekening met de adviezen van de
Conventie over biologische diversiteit, welke de karakterisatie en
conservatie van de middelen van de genetische plant als sleutel noemt
om de voedselzekerheid van toekomstige generaties te verzekeren. De
medewerkers komen uit Spanje, Oostenrijk, Ecuador, Peru, Bolivia en
België. Volgens de Rome verklaring van de 'World Food Summit' in 1996,
herbevestigd in 2002, gaat voedselzekerheid om het feit dat alle mensen, op
elk ogenblik, fysische en economische toegang tot voldoende, veilig en
voedzaam voedsel hebben om hun voedseldieet en voedselvoorkeuren te
bereiken voor een actief en gezond leven. In vele ontwikkelingslanden
is agricultuur gebaseerd op slechts enkele gewassen, dewelke hun
prijzen erg volatiel zijn en een verlagende trend tonen. Dit heeft als
gevolg dat er een dringende nood om te diversifiëren, weg van
traditionele primaire goederen, voor export naar meer zelfbehulpzame
regionale ontwikkeling. De CHERLA plannen om bij te dragen tot deze noden zijn erkend
door zowel de EU als de 3 landen van het Andesgebergte. Dit project wil
bijdragen tot het verzekeren dat de rurale populatie, vooral de kleine
producenten, kunnen blijven in de rurale gebieden via het verbeteren
van hun livelihoods en het produceren van voedsel voor consumptie en
verkoop in locale en regionale markten.
De smaak van cherimoya is moeilijk te omschrijven. Sommigen zeggen een
mengeling van aardbei, banaan en ananas, anderen zeggen dat er ook een
beetje kiwismaak inzit. Zelf kan ik moeilijk zeggen naar wat het
smaakt... Ik stel voor dat jullie allemaal het volgende vliegtuig naar
Peru nemen en er eentje komen proeven. Me wel laten weten als jullie er
zijn e!!!
De cherimoya (Annona cherimola) is een tropische plant van de Annonceae familie. Doordat er hoge diversiteit van cherimoya is gevonden in de regio van de interandische valleien van Zuid-Ecuador en Noord-Peru, waar wilde en gecultiveerde bomen groeien tussen de 1200 en 2000 meter, is deze regio voorgesteld als het oorsprongsgebied van cherimoya. Chirimoya werd geïntroduceerd in Spanje door vroege spaanse ontdekkers en van Spanje breidde het uit naar andere mediterrane gebieden. Maar de commerciële productie van cherimoya is klein, met Spanje zijnde de voornaamste wereldproducent, gevolgd door Chili, Ecuador, Colombia, Portugal (vooral Madeira), Peru, Bolivia, USA (vooral Californie), Argentinë en Mexico. In de landen van het Andesgebergte zijn de meeste cherimoyas afkomstig van wilde bomen of van kleine famillieboerderijen. Cherimoya is een vrucht met perfecte organische en nutritieve kwaliteiten (mineralen, vezels, vitamine C, fructose niacine). Bovendien bevat cherimoya het interessante acetogenins, die bijvoorbeeld antitumor-, antimalaria- en pesticide-eigenchappen heeft. Maar tot nu toe is de productie van cherimoya nog niet erg uitgebreid. Dit komt vooral door een tekort aan kennis van managementmethodes, weinig marketing en commercialisatienetwerken, onregelmatige opbrengsten en problemen na de oogst. Bovendien staat cherimoya onder bedreiging door de vernietiging van zijn natuurlijke omgeving. Hier wat fotootjes van de vruchten en mijn eerste bezoekje aan een markt. Dit is de grootste in de regio.