En ook informatie over de stad Zhuzhou (uitgesproken Ju Joe) waar Wanjun is gevonden en ook al 1 jaar verblijft in het Social Children's Welfare Institute : http://www.zzfamilies.com/index.php?pr=Zhuzhou
23-11-2005
Hechting
HECHTING
De afgelopen periode hebben wij ervaren hoe velen van jullie met zo ontzettend veel enthousiasme en warme belangstelling hebben meegeleefd. Dit heeft ons echt goed gedaan en ons het geweldige gevoel gegeven dat ons kindje niet alleen bij ons, maar ook bij onze 'naasten' meer dan welkom is. Zoals jullie weten, is er aan de adoptie van ons dochterje het één en ander aan speciale voorbereiding voorafgegaan. Natuurlijk is ze een kind zoals een ander. Toch brengt de geadopteerde achtergrond van haar omstandigheden met zich mee, waar wij als kersverse ouders terdege rekening mee moeten houden, wil zij kunnen opgroeien tot een gelukkig mens. Daarom willen wij hier wat vertellen over het zogenaamde hechtingsproces.
Het Hechtingsproces
Het hechtingsproces komt er kort gezegd op neer dat het voor elk kind van essentieel belang is, dat het zich in de eerste levensjaren volledig kan hechten aan de ouders. Door middel van deze fundamentele hechting kan het kind op latere leeftijd met een gevoel van basisveiligheid en vertrouwen in het leven staan. Adoptie is in die zin bijzonder, dat het hechtingsproces zich niet vanzelf ontwikkelt. Door onstabiele ervaringen in het verleden is het beslist niet vanzelfsprekend dat er zonder meer een vertrouwensband ontstaat tussen het kind en de adoptieouders. De band met een adoptiekind moet groeien. Als dit proces niet goed wordt begeleid, loopt het geadopteerde kind het risico om onveilig gehecht te raken. Een onveilige hechting houdt in dat het kind géén of juist heel veel contacten aan zal gaan. Het is echter niet in staat een diepe en hechte vriendschap of relatie op te bouwen. Dat dit een negatieve invloed zal hebben op de ontwikkeling, en daarmee dus ook de toekomst van het kind, zal voor elk weldenkend mens duidelijk zijn.
In het land van afkomst heeft het kind al een heel bewogen eerste jaar meegemaakt. Omdat het nog geen stabiele en blijvende relatie met een vaste verzorger heeft gekend, is het hechtingsproces min of meer verstoord geraakt. Bovendien zal het kind totaal geen besef hebben van wat hem/haar overkomt in de eerste weken in het adoptieland, laat staan dat het zal beseffen wie zijn/haar ouders zijn geworden. Toch zal het adoptiekind aanvoelen dat zijn/haar wereld compleet veranderd is. Het zal hierdoor flink in de war kunnen zijn.
Daarom is het belangrijk het kindje te ondersteunen in de opbouw van een veilige en vertrouwde basis. In de eerste plaats moet er een hechte relatie opgebouwd worden met de adoptieouders als ‘papa en mama’.
Hoe kunnen anderen het adoptiekind helpen om zich te leren hechten aan de adoptieouders ? Door zeker de eerste tijd enige afstand van het kind te houden. Door hem/haar niet op de schoot te nemen, te knuffelen of een aai over zijn/haar bolletje te geven. Door het niet te veel aandacht te geven met woorden, geluiden, spelletjes, etc. Door het niet rechtstreeks cadeautjes, koekjes, snoepjes... te geven. Alle contacten zouden in de gewenningsperiode moeten gericht worden op de ouders. Ook na deze eerste tijd blijft het van belang om rekening te houden, zij het in mildere vorm, met de ontwikkeling van het hechtingsproces. Met behulp van bovenstaande maatregelen zal het kind worden geholpen om te wennen en zich te kunnen binden aan de nieuwe ouders. Het zal gaan beseffen: "Zij horen bij mij en ik hoor bij hen, alleen zij zijn mijn mama en papa". Hierdoor zal het hechtingsproces op gang gebracht worden.
Overdreven, al die regels?
Specialisten op adoptiegebied adviseren om zich in de beginperiode toch zo goed mogelijk aan deze regels te houden, opdat hierdoor het kind een vaste en veilige basis voor de toekomst kan opbouwen. Hoe lang deze beginperiode zal duren is op voorhand niet geweten. De deskundigen adviseren een periode van 3 maanden, maar of dit echt noodzakelijk zal zijn, hangt af van de ontwikkeling van het kindje. Op deze wijze krijgt het adoptiekind het vertrouwen dat de ouders er altijd voor hem/haar zullen zijn. Met die zekerheid op zak, kan het de rest van de wereld gaan verkennen en gezonde contacten met anderen aangaan.
Iedereen kan helpen om dit te voorkomen:
ê onveilige hechting ontstaat wanneer het kind niet altijd van zijn/haar verzorgers op aan kan. Te weing aandacht en zorg in de vroege kinderjaren kunnen de basisveiligheid en het basisvertrouwen van het kind in de weg staan; het zal zich niet veilig kunnen voelen en minder vertrouwen in verzorgers krijgen en zich minder of angstig gaan hechten.
ê klampgedrag Sommige kinderen voelen zich zo onveilig dat ze hun ouders niet durven loslaten uit angst deze te verliezen; ze vertrouwen er niet op dat de ouder weer terug zal keren. Ze maken geen contact met andere kinderen of volwassenen en klampen zich soms letterlijk vast aan de ouder en lopen deze de hele dag achterna.
ê allemansvriendje Andere kinderen gaan alleen maar oppervlakkige contacten aan omdat ze zich onveilig voelen. Ze maken wel gemakkelijk contact met iedereen, maar maken daarin geen onderscheid tussen buurvrouw of ouders; ze kunnen geen intieme relaties aangaan. Deze kinderen durven geen nabijheid te zoeken, zijn niet gewend om getroost of aangehaald te worden en zullen dit ook steeds proberen te vermijden. Ze durven hun gevoel niet te laten zien en sluiten zich hiervoor af door hard te zijn voor zichzelf en hun omgeving. Deze kinderen lijken heel zelfstandig, maar dit is schijnzelfstandigheid gebaseerd op angst.
22-11-2005
Foto op 30/09/2005
Is het geen schatje ?
21-11-2005
Foto op 12/07/2005
Is het een jongetje of een meisje ?
16-11-2005
10 nov 2005 : Toewijzing ontvangen bij adoptiedienst
Op 10-11-2005 hebben we het goede nieuws van de adoptiedienst Horizon ontvangen dat de toewijzingen vanuit China zijn toegekomen bij hen. Nu moeten de dossiers nog eerst vertaald worden van het Chinees naar het Nederlands en dan zullen we het verlossende telefoontje krijgen. Zodra we weten welke klein wonder ons kindje gaat worden, zullen we dit zo snel mogelijk laten weten. Momenteel weten we alleen dat de kindjes van de 10 koppels uit onze groep uit 2 tehuizen komen. Het worden nog 2 spannende weken !
Na de dood van Mao in 1976 werd een geboortebeperkingscampagne gestart, die erop was gericht het de ouders zo moeilijk mogelijk te maken meer dan één kind te nemen. Ongebreidelde groei zou immers op den duur rampzalige gevolgen hebben, vooral door de enorme voedselproblemen die dit zou opleveren. In de huwelijkswet vanaf 1980 moest het bruidspaar beloven geboortebeperking toe te passen, dat wil zeggen slechts één kind te krijgen. Deze geboortebeperkingscampagne worden ondersteund door een systeem van bonussen en straffen. Wanneer ouders erin toestemmen slechts één kind te nemen, krijgen zij flinke beloningen; hun inkomen wordt met 5 procent verhoogd., zij worden op de prioriteitenlijst gezet voor een grotere en nieuwe woning of flat en hun kind krijgt gratis de beste medische behandeling en prioriteit voor een plaats in een créche en op de lagere school. Wanneer ouders toch een tweede kind nemen, moeten zij alle ontvangen contante beloningen terugbetalen. Zij verliezen, evenals hun eerste kind, alle voorrechten en moeten een kleinere woning betrekken. Wanneer zij een derde kind nemen, krijgen beide 5 procent salarisverlaging tot hun kind 14 jaar is. Bovendien moeten de ouders alle ziektekosten zelf betalen; de vrouw krijgt geen zwangerschapsverlof en moet in de niet gewerkte tijd voor haar eigen onderhoud zorgen; het kind wordt overal op de laagste plaats gezet.
In steden worden de regels van het geboortebeperkingscampagne redelijk goed opgevolgd. Dit houdt verband met de strenge controle en de vaak krappe behuizing. Voor de mensen op het platteland blijft een zoon – te midden van alle armoede – soms toch hun grootste schat.
Ook tegenwoordig gebeurt het nog dat wanneer er een dochter wordt geboren, het kind niet wordt aangemeld bij het bevolkingsregister, waardoor het meisje automatisch een illegaal bestaan leidt. Ze heeft dan geen recht op onderwijs. Hierdoor worden vaak meisjes te vondeling gelegd of zelfs gedood.
De geboortecijfers uit 1999 worden waarschijnlijk mede hierdoor geflatteerd, In dat jaar werden er gemiddeld 100 meisjes geboren tegenover 115 jongetjes. Uit diezelfde gegevens blijkt dat een Chinese vrouw gemiddeld 1.8 kinderen krijgt nog steeds het laagste vruchtbaarheidscijfer uit de Chinese geschiedenis. China telt inmiddels ruim 1.2 miljard inwoners.
01-11-2005
Ons adoptieverhaal
Wij zijn Cathy en Walter. We zijn sinds december 2003 gestart met onze adoptieprocedure om een kindje te adopteren. Als adoptieland kozen wij China.
Langs deze weg willen wij jullie op de hoogte houden van onze weg naar ons kindje
.
Hetgeen vooraf ging
:Op 28-11-2003 : Inschrijving bij Kind en Gezin Van 15-01-2004 tot 01-04-2004 : Volgen vorming ivm adoptie Van 01-06-2004 tot 06-08-2004 : Evaluatie voor bekomen beginseltoestemming Op 10-03-2005 : Versturen adoptiedossier naar China