Yana heeft ondertussen ook al de Paasklokken leren kennen. Hoogstwaarschijnlijk begrijpt ze er niets van, maar daarom lust ze de chocolade-eitjes niet minder. Samen met Mirte, Jasper en tante Anja worden alle eitjes zorgvuldig in haar kruiwagen gelegd. Ze zal nog lang kunnen genieten van deze lekkernij. Ik denk dat het alle dagen Pasen mag zijn voor Yana.
14-02-2006
Het wel en wee van Yana
En Yana.... die doet het hier zeer goed. De beroemde hysterische Chinese huilbuien hebben we na het verwerken van de jetlag (dwz vanaf dag 3 in België) niet meer meegemaakt. Uiteraard heeft ze niet liever dan de volle aandacht, en als het kan van zowel mama als papa. Is ze bij mama, dan wil ze persé naar papa, en omgekeerd. Ze is (nog steeds) zeer handig in het trekken van aandacht, maar als het even niet lukt, blijft ze ook vrij rustig (spelen met blokjes of gewoon wat toekijken). En dit lijkt zelfs elke dag maar beter en beter te gaan. We kunnen dus relatief gemakkelijk de huishoudelijke taken afwerken, zonder geween op de achtergrond. En als je daarna naar haar toegaat... dan verschijnt er een glimlacht van het ene oor tot het andere.
In het stappen is ze de laatse week minder fanatiek geworden - misschien juist omdat ze zich nu ook rustig spelend kan amuseren. Vorige week liep ze al enkele passen zonder hulp, maar dat lijkt ze terug afgeleerd te zijn.
Ja, dat pruillipje is ook veel minder aanwezig. Ze lacht vaak en alsmaar gemakkelijker. Het is eerder een lachebekje geworden. En als het toch eens niet naar haar zin is, is het meer zeuren dan wenen, en is ze bovendien ook zeer vlug getroost. Ook heeft ze al zeer goed door wanneer we iets afkeuren. Dan kijkt ze (terug met haar pruillipje) naar beneden, af en toe eens terug naar ons en probeert ze met een voorzichtig glimlachje, of even met de handjes draaiend, ons terug beter te stemmen. En als dat dan lukt - uiteraard lukt dat - dan klaart ze weer helemaal op. Haar favoriete momenten van de dag zijn de maaltijden. Ze eet alles wat ze voorgeschoteld krijgt. Enkel gisteren was ze iets minder hongerig. Het badje lukt ook zonder problemen zolang je maar met water uit haar ogen blijft. Het afsproeien van haar weelderige haardos vindt ze dus minder leuk, maar ze is gelukkig ook heel snel terug getroost. En zelfs het slapen gaan stelt niet zo veel problemen. De eerste dagen moesten we er ook wel langer bijblijven, maar ondertussen kunnen we bijna onmiddellijk de slaapkamer verlaten. De eerste uren slaapt ze wel onrustig, begint dan te huilen en dan moeten we haar even laten voelen dat we er nog zijn. Soms volstaat zelfs een klein woordje in de babyfoon. Maar vanaf ongeveer 22 à 23 uur slaapt ze meestal de nacht door, minstens tot 8 uur 's morgens. En ze wordt steeds neuriend wakker, geen geween dus. Haar middagdutje is meestal van korte duur en als ze dan wakker wordt, zet ze wel haar gezonde longen aan het werk.
Het enige "probleem" momenteel is het auto rijden. Zo stilletjes in een autostoel zitten, dat vindt ze maar niets en dat laat ze snel en duidelijk merken. Het enige dat dan nog helpt zijn de liedjes van mama ; ook niet echt aan te horen, maar ja, toch nog net leuker dan het geween van Yana
Gisteren trouwens ook belangrijk nieuws gekregen van het Tropisch instituut : onze kleine meid blijkt volledig gezond. Ze heeft nog wel uitslag op haar buikje (zoals in China) waar we de echte reden niet van kennen. We hopen dat het geen reactie op lactose is, want het is niet eenvoudig melk(producten) volledig te mijden.
We bedanken nogmaals iedereen voor de lieve wensen en mooie kaartjes.
05-02-2006
Hmmm !
Met de voeding hebben we zeker geen problemen, ze lust werkelijk alles van groenten, vlees en vis. De boterhammetjes worden met korst en al mooi opgegeten, en als ze de fles melk ziet gaat ze ongeduldig op en neer wippen en haar mondje gaat al open.
Ze weegt ondertussen 9,6 kg en meet 78 cm. Ze is groot maar eerder tenger, volgens de groeitabellen. Maar als ze zo verder eet, zullen de kilootjes (of grammetjes) er wel snel bijkomen.
Adoptie definitief erkend
Sinds vrijdag 3 februari 2006 is Yana als Belg ingeschreven in het bevolkingsregister. De adoptie is dus definitief erkend en wij zijn nu officiëel de ouders van Yana. (foto van de inschrijving op het gemeentehuis).
Ondertussen maakt Yana het goed bij ons. Ze voelt zich zeker al veel meer op haar gemak. Ze kan nog wel eens wenen als het haar zin niet is, of als ze moe wordt. Maar dat is dan eerder wat zeuren. Het inslapen gaat de ene dag al beter als de andere. Maar ze is echt aan het openbloeien. Het pruillipje is vervangen door een lachmondje. Ze staat ook al veel stabieler op haar benen, maar stapt nog niet alleen. Daar is ze blijkbaar nog te bang voor.
Toen we thuis naar de dokter gingen voor een kontrole, bleek dat ze een oorontsteking had en heeft ze antibiotica moeten nemen. Maar dit is ondertussen weer genezen. En vorige donderdag heeft ze ook de eerste vaccinaties gehad, wat ze niet zo leuk vond.
19-01-2006
En nog eentje
eindelijk een foto van Yana
Onze laatste dagen in China
Donderdag ik weet niet meer hoeveel/januari/2006
Alle papieren zijn ingevuld en in orde in Hunan, dus reizen we weer terug naar Peking. Maar nu met z'n drietjes. Wegens mist in Changsha en in Peking zitten we vast op de luchthaven van 10u tot 19u. De vlucht verloopt verder nog redelijk goed, behalve het feit dat Yana niet kan stilzitten en altijd wil rondwandelen. Dus : de gang op en neer wandelen.
Eenmaal in Peking wordt de administratie op de ambassade geregld door onze contactpersoon Wanyu. Ondertussen maken wij toeristische uitstapjes : we bezoeken de Chinese muur, het zomerpaleis van de keizer, de verboden stad, de vlooienmarkt, de Hutong-wijk en de zijdestraat. Het is hier wel koud : -3 of -4 graden. Het heeft ook al eens lichtjes gesneeuwd. We moeten Yana en onszelf goed induffelen.
Gedurende de week heeft Yana zich al wat beter aangepast : het eten gaat vlotter, ze lacht al heel wat meer, ze voelt zich duidelijk meer op haar gemak met ons. OOk het huilen voor het slapen gaan verkort in tijd.
Het zijn wel drukke dagen en niet zo goede nachten. Niet omwille van Yana, want zij slaapt van 20u tot 8u. Maar omwille van de harde chinese bedden (of beter planken).
Nog 2 dagen en we zijn weer thuis.
12-01-2006
Hoera, we hebben een dochter
Maandag 9/01/2006
Ze is er eindelijk, onze dochter Yana. Deze morgen hebben we haar opgehaald in het CCAA (Civil affairs) Zoals u ongetwijfeld weet vanop de foto's : het is een schat van een dochter. Een stevig baasje ook met haar bolle wangen en haar dikke billetjes. We herkenden haar meteen aan haar staartjes in haar zwarte haar. Yana heeft zich zeer dapper gedragen bij de overdracht. Verwonderend keek ze naar de andere huilende kindjes en haar nieuwe ouders. Terug in het hotel heeft ze nog een beetje gegeten voor haar middagdutje. Was ze nu nog niet moe of miste ze de vertrouwde omgeving (bed en slaapgenootjes), telkens we ze haar neerlegde begon ze te huilen. Gelukkig niet al te lang, zodat ze toch een tweetal uurtjes geslapen heeft. Rustig wachten geworden, maar van veel eten en drinken beviel haar toch niet, tot het avondeten : dat heeft ze meteen enkele rijstkommetjes leeggegeten.
Ons lange wachten is nu toch beloond, Yana ons dochter is bij ons !
We zijn hier dus goed aangekomen in een schitterend 5 sterren hotel : wat een luxe. Nu gaan we onze eerste nacht in met Yana, hopelijk wordt het een rustige nacht. Wij beginnen er in lek geval vol moed aan.
Woensdag 11/01/2006
Ondertussen is Yana al 3 dagen bij ons, en het is zowel voor haar als voor ons een grote aanpassing. Vandaag heeft Walter het weeshuis bezocht. Ik ben met Yana op hotel gebleven. Het was een zeer verzorgd tehuis. Hij heeft het bedje van Yana gezien en de speelruimte; De hoofdverzorgsters vertelde nog dat Yana een speciaal meisje was : intelligent, een beetje verlegen maar toch wel koppig. En dat hebben we inderdaad al gemerkt. ze hebben hem ook de plaats aangeduid waar Yana werd gevonden op 6december 2004: een bouwmaterialengalerij dicht bij het instituut. Ondertussen ben ik met Yana gaan winkelen en hebben we wat samen gespeeld. Yana lijkt nog steeds op het meisje van de foto : - zwart lang haar met een beetje golven - 2 donkere grote zwarte kijkers - een plat neusje - een mondje waarin je bij haar prachtige lach al 7 tandjes ziet - een buikje om in te bijten - 2 stevige beentjes waarop ze al haar eerste stapjes aan 2 vingertjes doet. Ze kan niet meer stilzitten. Ze wil steeds rondwandelen
We maken momenteel nog enkele uitstapjes in de provincie Hunan en zaterdag vertrekken we naar Peking. Yana's eerste vlucht.
We zullen proberen om de volgende dagen nog wat nieuws door te sturen, maar internetten is hier niet zo simpel. Iedereen alvast bedankt voor de gelukwensen en groetjes van
Walter, Cathy en Yana (donderdag 12/01 om 15u30 chinese tijd)
Vele groetjes vanuit het 7 uur verder zijnde China (het is hier momenteel 20.15),
Cathy, Walter en Yana.
06-01-2006
Laatste dag vóor het vertrek
Alle valiezen zijn ingepakt, misschien wat te zwaar, maar we hopen dat ze er niets op zeggen in de luchthaven. Morgenvroeg vertrekken we dan richting Peking. Zondagmorgen komen we daar toe en vliegen vrij vlug door naar de provincie Hunan. We blijven daar 1 week in Changsha. Op maandagmorgen gaan we ons dochtertje eindelijk zien en blijft ze voor altijd bij ons. Na een week vliegen we weer naar Peking. Daar maken we enkele toeristische uitstapjes terwijl we wachten op de erkenning van de adoptie vanuit Brussel. Als alle papieren en paspoorten in orde zijn, keren we weer huiswaarts, maar dan met z'n drietjes. Het volgende bericht zal dus vanuit China komen.
19-12-2005
Onze vluchtgegevens
Nog 3 weekjes voordat we afreizen naar onze dochter. We hebben vandaag onze vluchtgegevens ontvangen. We vliegen met Finnair naar het verre China. Vertrek op zaterdag 7/01/2006 Brussels - Helsinki AY 6782 9:20 13:15 Helsinki - Beijing AY 51 17:50 7:35
Terug op zaterdag 21/01/2006 Beijing - Helsinki AY 52 11:50 14:30 Helsinki - Brussels AY 817 16:40 18:15
We zijn aan het aftellen.
08-12-2005
Meer informatie over ons dochtertje
Vanavond kregen we nog wat informatie over ons dochtertje in onze mailbox.
Dit delen we jullie natuurlijk met veel plezier mee !
Wanjun is in goede gezondheid.
Ze weet zichzelf recht te zetten als ze zich kan vasthouden aan iets. Ze kan stappen met behulp van een loopwagentje, ook kan ze goed kruipen en rechtopzitten.
Ze kan "nainai" zeggen en "mama"Ze wil de aandacht van de mensen trekken door van zich te laten horen.
Met mensen die ze niet goed kent, heeft ze niet graag contact.
Ze eet vier keer per dag: 7.00: 250ml melk en rijstpap van het merk "Hengshi", om 11.00: een kom rijst.
Ze eet twee keer per dag appelpasta en bananen, ook andere fruitsoorten.
Om 20.00 gaat ze slapen en 's ochtends staat ze op om 7.00.
Tussen half twaalf en half twee doet ze een middagdutje.
Nog enkele weekjes en we kunnen ze lekker knuffelen ...
01-12-2005
Recente info over ons adoptiekindje
We hebben op 30 november 2005 nog recentere informatie ontvangen over ons dochtertje :
Lengte: 74,5cm Gewicht: 10,1kg Hoofdomtrek: 43cm Buikomtrek: 43cm Grootte van de voetjes: 12,5cm
Ze heeft bovenaan vier tandjes en onderaan drie tandjes
En ook informatie over de stad Zhuzhou (uitgesproken Ju Joe) waar Wanjun is gevonden en ook al 1 jaar verblijft in het Social Children's Welfare Institute : http://www.zzfamilies.com/index.php?pr=Zhuzhou
23-11-2005
Hechting
HECHTING
De afgelopen periode hebben wij ervaren hoe velen van jullie met zo ontzettend veel enthousiasme en warme belangstelling hebben meegeleefd. Dit heeft ons echt goed gedaan en ons het geweldige gevoel gegeven dat ons kindje niet alleen bij ons, maar ook bij onze 'naasten' meer dan welkom is. Zoals jullie weten, is er aan de adoptie van ons dochterje het één en ander aan speciale voorbereiding voorafgegaan. Natuurlijk is ze een kind zoals een ander. Toch brengt de geadopteerde achtergrond van haar omstandigheden met zich mee, waar wij als kersverse ouders terdege rekening mee moeten houden, wil zij kunnen opgroeien tot een gelukkig mens. Daarom willen wij hier wat vertellen over het zogenaamde hechtingsproces.
Het Hechtingsproces
Het hechtingsproces komt er kort gezegd op neer dat het voor elk kind van essentieel belang is, dat het zich in de eerste levensjaren volledig kan hechten aan de ouders. Door middel van deze fundamentele hechting kan het kind op latere leeftijd met een gevoel van basisveiligheid en vertrouwen in het leven staan. Adoptie is in die zin bijzonder, dat het hechtingsproces zich niet vanzelf ontwikkelt. Door onstabiele ervaringen in het verleden is het beslist niet vanzelfsprekend dat er zonder meer een vertrouwensband ontstaat tussen het kind en de adoptieouders. De band met een adoptiekind moet groeien. Als dit proces niet goed wordt begeleid, loopt het geadopteerde kind het risico om onveilig gehecht te raken. Een onveilige hechting houdt in dat het kind géén of juist heel veel contacten aan zal gaan. Het is echter niet in staat een diepe en hechte vriendschap of relatie op te bouwen. Dat dit een negatieve invloed zal hebben op de ontwikkeling, en daarmee dus ook de toekomst van het kind, zal voor elk weldenkend mens duidelijk zijn.
In het land van afkomst heeft het kind al een heel bewogen eerste jaar meegemaakt. Omdat het nog geen stabiele en blijvende relatie met een vaste verzorger heeft gekend, is het hechtingsproces min of meer verstoord geraakt. Bovendien zal het kind totaal geen besef hebben van wat hem/haar overkomt in de eerste weken in het adoptieland, laat staan dat het zal beseffen wie zijn/haar ouders zijn geworden. Toch zal het adoptiekind aanvoelen dat zijn/haar wereld compleet veranderd is. Het zal hierdoor flink in de war kunnen zijn.
Daarom is het belangrijk het kindje te ondersteunen in de opbouw van een veilige en vertrouwde basis. In de eerste plaats moet er een hechte relatie opgebouwd worden met de adoptieouders als ‘papa en mama’.
Hoe kunnen anderen het adoptiekind helpen om zich te leren hechten aan de adoptieouders ? Door zeker de eerste tijd enige afstand van het kind te houden. Door hem/haar niet op de schoot te nemen, te knuffelen of een aai over zijn/haar bolletje te geven. Door het niet te veel aandacht te geven met woorden, geluiden, spelletjes, etc. Door het niet rechtstreeks cadeautjes, koekjes, snoepjes... te geven. Alle contacten zouden in de gewenningsperiode moeten gericht worden op de ouders. Ook na deze eerste tijd blijft het van belang om rekening te houden, zij het in mildere vorm, met de ontwikkeling van het hechtingsproces. Met behulp van bovenstaande maatregelen zal het kind worden geholpen om te wennen en zich te kunnen binden aan de nieuwe ouders. Het zal gaan beseffen: "Zij horen bij mij en ik hoor bij hen, alleen zij zijn mijn mama en papa". Hierdoor zal het hechtingsproces op gang gebracht worden.
Overdreven, al die regels?
Specialisten op adoptiegebied adviseren om zich in de beginperiode toch zo goed mogelijk aan deze regels te houden, opdat hierdoor het kind een vaste en veilige basis voor de toekomst kan opbouwen. Hoe lang deze beginperiode zal duren is op voorhand niet geweten. De deskundigen adviseren een periode van 3 maanden, maar of dit echt noodzakelijk zal zijn, hangt af van de ontwikkeling van het kindje. Op deze wijze krijgt het adoptiekind het vertrouwen dat de ouders er altijd voor hem/haar zullen zijn. Met die zekerheid op zak, kan het de rest van de wereld gaan verkennen en gezonde contacten met anderen aangaan.
Iedereen kan helpen om dit te voorkomen:
ê onveilige hechting ontstaat wanneer het kind niet altijd van zijn/haar verzorgers op aan kan. Te weing aandacht en zorg in de vroege kinderjaren kunnen de basisveiligheid en het basisvertrouwen van het kind in de weg staan; het zal zich niet veilig kunnen voelen en minder vertrouwen in verzorgers krijgen en zich minder of angstig gaan hechten.
ê klampgedrag Sommige kinderen voelen zich zo onveilig dat ze hun ouders niet durven loslaten uit angst deze te verliezen; ze vertrouwen er niet op dat de ouder weer terug zal keren. Ze maken geen contact met andere kinderen of volwassenen en klampen zich soms letterlijk vast aan de ouder en lopen deze de hele dag achterna.
ê allemansvriendje Andere kinderen gaan alleen maar oppervlakkige contacten aan omdat ze zich onveilig voelen. Ze maken wel gemakkelijk contact met iedereen, maar maken daarin geen onderscheid tussen buurvrouw of ouders; ze kunnen geen intieme relaties aangaan. Deze kinderen durven geen nabijheid te zoeken, zijn niet gewend om getroost of aangehaald te worden en zullen dit ook steeds proberen te vermijden. Ze durven hun gevoel niet te laten zien en sluiten zich hiervoor af door hard te zijn voor zichzelf en hun omgeving. Deze kinderen lijken heel zelfstandig, maar dit is schijnzelfstandigheid gebaseerd op angst.
22-11-2005
Foto op 30/09/2005
Is het geen schatje ?
21-11-2005
Foto op 12/07/2005
Is het een jongetje of een meisje ?
16-11-2005
10 nov 2005 : Toewijzing ontvangen bij adoptiedienst
Op 10-11-2005 hebben we het goede nieuws van de adoptiedienst Horizon ontvangen dat de toewijzingen vanuit China zijn toegekomen bij hen. Nu moeten de dossiers nog eerst vertaald worden van het Chinees naar het Nederlands en dan zullen we het verlossende telefoontje krijgen. Zodra we weten welke klein wonder ons kindje gaat worden, zullen we dit zo snel mogelijk laten weten. Momenteel weten we alleen dat de kindjes van de 10 koppels uit onze groep uit 2 tehuizen komen. Het worden nog 2 spannende weken !
Na de dood van Mao in 1976 werd een geboortebeperkingscampagne gestart, die erop was gericht het de ouders zo moeilijk mogelijk te maken meer dan één kind te nemen. Ongebreidelde groei zou immers op den duur rampzalige gevolgen hebben, vooral door de enorme voedselproblemen die dit zou opleveren. In de huwelijkswet vanaf 1980 moest het bruidspaar beloven geboortebeperking toe te passen, dat wil zeggen slechts één kind te krijgen. Deze geboortebeperkingscampagne worden ondersteund door een systeem van bonussen en straffen. Wanneer ouders erin toestemmen slechts één kind te nemen, krijgen zij flinke beloningen; hun inkomen wordt met 5 procent verhoogd., zij worden op de prioriteitenlijst gezet voor een grotere en nieuwe woning of flat en hun kind krijgt gratis de beste medische behandeling en prioriteit voor een plaats in een créche en op de lagere school. Wanneer ouders toch een tweede kind nemen, moeten zij alle ontvangen contante beloningen terugbetalen. Zij verliezen, evenals hun eerste kind, alle voorrechten en moeten een kleinere woning betrekken. Wanneer zij een derde kind nemen, krijgen beide 5 procent salarisverlaging tot hun kind 14 jaar is. Bovendien moeten de ouders alle ziektekosten zelf betalen; de vrouw krijgt geen zwangerschapsverlof en moet in de niet gewerkte tijd voor haar eigen onderhoud zorgen; het kind wordt overal op de laagste plaats gezet.
In steden worden de regels van het geboortebeperkingscampagne redelijk goed opgevolgd. Dit houdt verband met de strenge controle en de vaak krappe behuizing. Voor de mensen op het platteland blijft een zoon – te midden van alle armoede – soms toch hun grootste schat.
Ook tegenwoordig gebeurt het nog dat wanneer er een dochter wordt geboren, het kind niet wordt aangemeld bij het bevolkingsregister, waardoor het meisje automatisch een illegaal bestaan leidt. Ze heeft dan geen recht op onderwijs. Hierdoor worden vaak meisjes te vondeling gelegd of zelfs gedood.
De geboortecijfers uit 1999 worden waarschijnlijk mede hierdoor geflatteerd, In dat jaar werden er gemiddeld 100 meisjes geboren tegenover 115 jongetjes. Uit diezelfde gegevens blijkt dat een Chinese vrouw gemiddeld 1.8 kinderen krijgt nog steeds het laagste vruchtbaarheidscijfer uit de Chinese geschiedenis. China telt inmiddels ruim 1.2 miljard inwoners.