Inhoud blog
 • De laatste loodjes
 • Werkweek 2
 • De eerste werkweek
 • Foto
  Mijn favorieten
 • bloggen.be
 • Bouwkamp Tanzania
 • VTI Brugge
 • C-re-aid
 • Bouwkamp Tanzania 2019

  27-10-2019
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De eerste werkweek

  De start van onze echte reden hier… Maandagmorgen was alles geregeld om vroeg richting Shimbwe te vertrekken om onze eerste werkweek op een redelijk uur te kunnen starten. Iedereen vroeg opgestaan, vol goede moed gepakt en gezakt. Tot we buiten kwamen… alweer stonden de hemelsluizen helemaal open en was de weg naar Shimbwe niet te berijden. Dan maar wachten op droger weer. Hoewel wachten hier een specialiteit lijkt was dit niet onze favoriete bezighouding. Drie begeleiders gingen ondertussen naar Moshi om hout en beslag te kopen voor de nieuwe deuren die we doorheen de week zouden maken.

  Rond 14u was het eindelijk zo ver, de regen was al een eindje opgehouden waardoor de weg de nodige tijd kreeg om op te drogen. Daar het late vertrek restte ons niets anders dan ons vakantiestekje te bekijken en de matrassen te ordenen. Het eerste plan was om het tweede (oude) teachershouse te betrekken. In het eerste teachershouse sliepen de fundis, onze collega-stielmannen en wij zouden hun tijdelijke buren worden. Zouden… onze eerste voet was nog niet binnen gezet en we vlogen alweer buiten: “hatari hatari, snake!”. Hoewel één van de fundis, duidelijk tegen z’n zin, de opdracht kreeg de slang letterlijk een kopje kleiner te maken leek het ons beter niet in dat huis te slapen. De fundis offerden zich onder aandringen van hun manager op om van huis te wisselen waardoor het puzzelwerk met de matrassen in het eerste teachershouse kon beginnen. Na lang puzzelen lukte het om 18 van de 20 matrassen een plaatsje te geven. Onder het motto ‘hakuna matata’ dan maar lekker knus bij elkaar. Na alweer een heerlijke maaltijd door onze kokin Maria konden we op tijd naar bed om dinsdag aan het zware werk te beginnen.

  Dinsdag werkdag, terwijl de ene groep de werf eens opruimde was een andere groep funderingen aan het graven, nog een andere groep ontfermde zich over de speelplaats en de laatste groep vormde een vervallen klaslokaal om tot houtwerkplaats.

  Het werden lastige werkdagen maar er werden al bergen werk verzet tijdens de eerste werkweek. Er werden al 6 deuren van oude toiletten vervangen (lees: starten van houten planken en balken om tot een volwaardige deur te komen), funderingen werden gegraven en gevuld, de speelplaats werd onder deskundige leiding van Ronald gedeeltelijk ingepalmd voor een petanqueveld (de eerste interland Tanzania-België werd met 13-9 gewonnen door België) en op vrijdag werd 4,8m³ beton gemaakt met te kleine schopjes en met emmers aangebracht om de vloerplaat van de nieuwe sanitair blok te gieten en de ringbalk van een nieuw klaslokaal te gieten. Ondertussen werkten we ook aan ons eigen comfort. We maakten in belang van de goede gang van zaken van onze leerlingen een ‘westers toilet’ en maakten een open doucheruimte zodat we ons deftig kunnen douchen.

  De samenwerking met de fundis verloopt zeer goed en de leerkrachten en bewoners van Shimbwe zijn ons nu al enorm dankbaar. De mindere luxe in ons huis (geen elektriciteit, geen stromend water) weegt wel al zwaar op de leerlingen. Ze beseffen welke luxe wij normaal dagelijks mogen ondervinden en hoe afhankelijk ze (en hun humeur) daarvan zijn. Geregelde groepsgesprekken zijn dan ook nodig, maar steeds weer lukt het de koppen in de zelfde richting te krijgen. Al zeg ik het zelf, we hebben hier een topteam! Vrijdagavond kwamen we rond 17u terug van Shimbwe en kon de was beginnen.

  Zaterdag stond een tweede uitstap op het programma. Deze keer trokken we naar Maji Moto, een warmwaterbron waar gezwommen kon worden. We werden voor het eerst eens van ’s morgens vroeg  getrakteerd op de zon maar de weg naar Maji Moto had toch erg geleden onder de regen de afgelopen weken. De weg naar Maji Moto op zich was al een attractie, telkens met spanning afwachten hoe de dala dala de volgende plas weer door raakt. Eens aangekomen hadden de meeste leerlingen het niet moeilijk om het kind in zich naar boven te halen.

  De ontspannende dag werd afgesloten door een tocht met de party dala dala. Een minibusje waar ze 25 mensen in proppen, heel luide muziek opzetten, een pintje proberen te drinken langsheen de armen, benen, lichamen,… van de medereizigers, en zo van leuke plaats naar leuke plaats rijden. Op dergelijke momenten vraag je je als begeleider af waarom we dat allemaal doen 😉. Het werd een lange nacht, maar iedereen werd samen, veilig en wel afgezet aan de hostel en mocht voor het eerst uitslapen…

   

  Zondag was rustdag. Boodschappen doen om een week te kunnen overleven in Shimbwe, rugszak maken en uitrusten van de eerste werkweek. Rond 17u vertrekken we weer naar Shimbwe, waar we weer een weekje het beste van onszelf gaan geven. We sluiten de week af met een spannende tweedaagse uitstap. De mama’s en papa’s, liefjes, … moeten dus wachten tot zondagnamiddag op nieuws van hun zoon/lief/…

     27-10-2019 om 14:20 geschreven door Tanzaniaantjes  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (12 Stemmen)
  >> Reageer (2)
  20-10-2019
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

  16 oktober 2019, een datum waar lang naar afgeteld werd. Om 2u ’s nachts verzamelden we op de parking van Kinepolis om met de auto richting Zaventem te rijden. Als verrassing stonden enkele collega’s ons op te wachten om ons daar uit te zwaaien, een leuk gebaar waar we enorm van genoten! In Zaventem gierden de zenuwen door de lijven, het laatste beetje aftellen werden stresserende uren…

  Na het doorlopen van het nodige papierwerk (wie denkt dat alles nu sneller zou gaan door het digitaliseren van de visums heeft het ook wel helemaal mis!) en het onderhandelen over te betalen taksen werd onze bagage op de bus geladen en reden we naar onze verblijfplaats in Moshi.

  Het plan was om donderdag onmiddellijk te starten op de werf, helaas… Net zoals de regen onze leerlingen uit hun tenten verjaagd had was de regen ook de oorzaak dat we niet naar de werf zouden gaan. Wie denkt dat de verandering van het klimaat bullshit is moet maar eens naar Afrika komen…  De wegen naar Shimbwe zijn onmogelijk te berijden als het zo geregen heeft, dus verandering van plannen. Na een kennismaking met de ngo waarmee we samenwerken gingen we richting stad. Een eerste keer naar de supermarkt in Tanzania en een kleine kennismaking met het leven in Moshi.

  Ook vrijdag dwarsboomde de regen onze plannen. Alweer geen werkdag, maar deze keer kozen we ervoor om niet ‘thuis’ te blijven. We reisden met de dala dala naar Maji Moto, het dorp waar ons vorig project plaatsvond. Ook daar was het vervoer niet evident, en een laatste stukje moesten we noodgedwongen te voet afleggen. Een knap staaltje teamwork op dag van de jeugdbeweging: mooi om te  zien hoe iedereen samenwerkte om droog door een riviertje te raken.  We bezochten er de projecten van C-re-aid en gingen er ook naar de kleuterschool en lagere school. De kindjes waren verzot om de Mzungu’s en leerden ons tellen tot 10 in het Swahili. Ook wij leerden hen tellen in het Nederlands. Voor ons, de begeleiders werd het een emotioneel weerzien met de familie waar we 3 jaar geleden voor werkten. Een leuke dag, maar wat betreft emoties kan dit tellen…

  Zaterdag stond een eerste uitstap op het programma. We lieten het weer beslissen wat de uitstap zou zijn. Het was onze eerste ochtend zonder regen, en we trokken naar de Watervallen van Materuni. Een lange wandeling waarbij we eerst de start van de waterval bewonderden en daarna de plaats waar hij 80 meter dieper neerviel. Terwijl we andere edities konden genieten van een zalige verfrissing bij en onder de waterval was het ‘zwemmen’ nu enkel voor de echte doorzetters. De waterval was onder invloed van de vele regendagen veranderd in een krachtige koude stroom die aankwam als hagelstenen. Onder de indruk van die enorme krachtsvertoning wandelden we naar een mama die gekookt had voor ons. Het warme welkom van de familie was voelbaar en een heerlijke maaltijd werd voor ons geserveerd. Als nagerecht kregen we een uitgebreide uitleg over het proces van koffieboon tot gemalen koffie en dronken we een kopje heerlijke koffie.  Voor ons dessert reden we wat verder om het beruchte bananenbier en bananenwijn te proeven.

  Vandaag was het rustdag. Terwijl de leerlingen met enkele begeleiders gingen zwemmen gingen andere begeleiders naar Shimbwe om te zien hoe we het deze week gaan aanpakken. Omdat we niet het risico willen lopen om nog werkdagen te missen hebben we beslist om van maandag tot vrijdag in Shimbwe te overnachten. Morgen staat de verhuis van alle matrassen, keukengerief, … op de planning vanaf 6u30. Daarna proberen we van een teachershouse onze slaapplaats te maken en de werken te starten… Back to basics, we zullen zien wat dat geeft. Spannend!!!  20-10-2019 om 20:46 geschreven door Tanzaniaantjes  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (32 Stemmen)
  >> Reageer (1)


  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Blog als favoriet !

  Startpagina !

  Foto


  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!