Inhoud blog
 • De laatste loodjes
 • Werkweek 2
 • De eerste werkweek
 • Foto
  Mijn favorieten
 • bloggen.be
 • Bouwkamp Tanzania
 • VTI Brugge
 • C-re-aid
 • Bouwkamp Tanzania 2019

  27-10-2019
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De eerste werkweek

  De start van onze echte reden hier… Maandagmorgen was alles geregeld om vroeg richting Shimbwe te vertrekken om onze eerste werkweek op een redelijk uur te kunnen starten. Iedereen vroeg opgestaan, vol goede moed gepakt en gezakt. Tot we buiten kwamen… alweer stonden de hemelsluizen helemaal open en was de weg naar Shimbwe niet te berijden. Dan maar wachten op droger weer. Hoewel wachten hier een specialiteit lijkt was dit niet onze favoriete bezighouding. Drie begeleiders gingen ondertussen naar Moshi om hout en beslag te kopen voor de nieuwe deuren die we doorheen de week zouden maken.

  Rond 14u was het eindelijk zo ver, de regen was al een eindje opgehouden waardoor de weg de nodige tijd kreeg om op te drogen. Daar het late vertrek restte ons niets anders dan ons vakantiestekje te bekijken en de matrassen te ordenen. Het eerste plan was om het tweede (oude) teachershouse te betrekken. In het eerste teachershouse sliepen de fundis, onze collega-stielmannen en wij zouden hun tijdelijke buren worden. Zouden… onze eerste voet was nog niet binnen gezet en we vlogen alweer buiten: “hatari hatari, snake!”. Hoewel één van de fundis, duidelijk tegen z’n zin, de opdracht kreeg de slang letterlijk een kopje kleiner te maken leek het ons beter niet in dat huis te slapen. De fundis offerden zich onder aandringen van hun manager op om van huis te wisselen waardoor het puzzelwerk met de matrassen in het eerste teachershouse kon beginnen. Na lang puzzelen lukte het om 18 van de 20 matrassen een plaatsje te geven. Onder het motto ‘hakuna matata’ dan maar lekker knus bij elkaar. Na alweer een heerlijke maaltijd door onze kokin Maria konden we op tijd naar bed om dinsdag aan het zware werk te beginnen.

  Dinsdag werkdag, terwijl de ene groep de werf eens opruimde was een andere groep funderingen aan het graven, nog een andere groep ontfermde zich over de speelplaats en de laatste groep vormde een vervallen klaslokaal om tot houtwerkplaats.

  Het werden lastige werkdagen maar er werden al bergen werk verzet tijdens de eerste werkweek. Er werden al 6 deuren van oude toiletten vervangen (lees: starten van houten planken en balken om tot een volwaardige deur te komen), funderingen werden gegraven en gevuld, de speelplaats werd onder deskundige leiding van Ronald gedeeltelijk ingepalmd voor een petanqueveld (de eerste interland Tanzania-België werd met 13-9 gewonnen door België) en op vrijdag werd 4,8m³ beton gemaakt met te kleine schopjes en met emmers aangebracht om de vloerplaat van de nieuwe sanitair blok te gieten en de ringbalk van een nieuw klaslokaal te gieten. Ondertussen werkten we ook aan ons eigen comfort. We maakten in belang van de goede gang van zaken van onze leerlingen een ‘westers toilet’ en maakten een open doucheruimte zodat we ons deftig kunnen douchen.

  De samenwerking met de fundis verloopt zeer goed en de leerkrachten en bewoners van Shimbwe zijn ons nu al enorm dankbaar. De mindere luxe in ons huis (geen elektriciteit, geen stromend water) weegt wel al zwaar op de leerlingen. Ze beseffen welke luxe wij normaal dagelijks mogen ondervinden en hoe afhankelijk ze (en hun humeur) daarvan zijn. Geregelde groepsgesprekken zijn dan ook nodig, maar steeds weer lukt het de koppen in de zelfde richting te krijgen. Al zeg ik het zelf, we hebben hier een topteam! Vrijdagavond kwamen we rond 17u terug van Shimbwe en kon de was beginnen.

  Zaterdag stond een tweede uitstap op het programma. Deze keer trokken we naar Maji Moto, een warmwaterbron waar gezwommen kon worden. We werden voor het eerst eens van ’s morgens vroeg  getrakteerd op de zon maar de weg naar Maji Moto had toch erg geleden onder de regen de afgelopen weken. De weg naar Maji Moto op zich was al een attractie, telkens met spanning afwachten hoe de dala dala de volgende plas weer door raakt. Eens aangekomen hadden de meeste leerlingen het niet moeilijk om het kind in zich naar boven te halen.

  De ontspannende dag werd afgesloten door een tocht met de party dala dala. Een minibusje waar ze 25 mensen in proppen, heel luide muziek opzetten, een pintje proberen te drinken langsheen de armen, benen, lichamen,… van de medereizigers, en zo van leuke plaats naar leuke plaats rijden. Op dergelijke momenten vraag je je als begeleider af waarom we dat allemaal doen 😉. Het werd een lange nacht, maar iedereen werd samen, veilig en wel afgezet aan de hostel en mocht voor het eerst uitslapen…

   

  Zondag was rustdag. Boodschappen doen om een week te kunnen overleven in Shimbwe, rugszak maken en uitrusten van de eerste werkweek. Rond 17u vertrekken we weer naar Shimbwe, waar we weer een weekje het beste van onszelf gaan geven. We sluiten de week af met een spannende tweedaagse uitstap. De mama’s en papa’s, liefjes, … moeten dus wachten tot zondagnamiddag op nieuws van hun zoon/lief/…

   

  Geef hier uw reactie door
  Uw naam *
  Uw e-mail *
  URL
  Titel *
  Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
    Persoonlijke gegevens onthouden?
  (* = verplicht!)
  Reacties op bericht (2)

  27-10-2019
  Bedankt

  Bedankt voor de mooie foto's. Bedankt voor het toffe gedetailleerde verslag van de voorbije week/weken. Maar vooral bedankt voor jullie inzet om onze zoon/zonen deze onvergetelijke ervaring te geven. Bedankt !!!

  Tony en Anja 

  27-10-2019 om 20:07 geschreven door Tony en Anja


  Go go go tanzaniaantjes

  Top mannen goed bezig , RESPECT !! Doe zo verder one team, yes you can , teamwork ðððªðªðª!

  27-10-2019 om 17:15 geschreven door Nancy Kurt Julie
  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Blog als favoriet !

  Startpagina !

  Foto


  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!