Niet alledaagse kijk op merkwaardige, dikke of soms eeuwenoude bomen uit eigen streek.In de Polders het Houtland en het Meetjesland.De streek rondom Sijsele,Maldegem en Oedelem.
10-12-2008
Bemerk de twee reusachtige rode beuken bij de oude pastorij van Sijsele.
Niks in het huidige Sijsele laat nog vermoeden dat er in de pastorijtuin in de onmiddelijke omgeving van de Sint-Martinuskerk prachtige linden en beuken stonden. Op deze oude prentkaart bemerken we links van de kerk de twee reusachtige rode beuken (bruine beuken) die destijds de trots van Sijsele waren. Uit een verslag van de negentiende eeuwse dorpsherder Petrus Clauwaert weten we dat beide beuken toen reeds een omtrek van om en nabij de negen meter hadden, bij het kappen van de beuken in 1938 voor de bouw van een nieuw gemeentehuis en aanpalende pastorij, moeten de bomen de indrukwekkende omtrek van tien meter bereikt hebben. De beuken waren toen de grootse van ons land en ondanks het protest van de toenmalige Sijseelnaars die van hun beuken niet wilden scheiden , ging men in het najaar van 1938 over tot de kap van deze twee reuzen, Sijsele zou vanaf dan nooit meer het zelfde zijn.
In het kasteelpark van Ryckevelde te Sijsele, alsook in de omliggende bossen staan merkwaardige, dikke, historisch waardevolle en soms eeuwenoude bomen, solitair of in groep. Deze bomen worden weldra vernoemd en beschreven en voorzien van beeldmateriaal. Eén van deze oude bomen is de "Dikke Bertha" die wellicht de grootste en oudste haagbeuk van onze provincie is, de indrukwekkende verschijning is zo'n 350 jaar oud en draagt te Sijsele het prelaat van oudste burger der gemeente.
Bij het oud kasteel van Ryckevelde en het Neerhof te Sijsele staan zestien eeuwenoude kastanjebomen van zo'n vijf eeuwen oud, de bomen vormen een uitzonderlijke populatie en worden binnenkort hier op deze site uitvoerig beschreven.
Ook Oedelem had haar vrijheidsboom of zeg maar vreiheidsbomen, hier bemerken we voor herberg "De Vrijheidsboom"de vrijheidlinde uit 1815 aldaar geplant na de Franse Revolutie wanneer de slipjassen uit onze streken verdreven werden. De linde was lang de blikvanger op de markt maar verdween tussen beide Wereloorlogen in. Herberg de Vrijheidsboom werd gesloopt in de negentiger jaren van vorige eeuw en hete vroeger nog voor de Franse Revolutie herberg-afspanning "De Noteboom" naar een reusachtige en eeuwenoude walnootboom die stond in de tuin van de aanpalende pastorij, betreffende voorgenoemde bomen is nog onderzoek bezig naar eventuele afmetingen, plantdata en datum van verdwijnen, alsook eventuele verhalen verbonden aan deze bomen. Ook in de Sijseelsestraat bij de vroegere smidse stond een vrijheidsboom die er kwam in het begin van de Hollandse periode, de afmetingen van deze linde waren zo indrukwekkend dat de boom er reeds enkele eeuwen moet hebben gestaan alvorens hij de tittel van vrijheidsboom kreeg. In de boom werd tijdens de Franse Revolutie een Sijseelse dienstweigeraar opgeknoopt, meer hierover alsook het nodige fotomateriaal verschijnt binnenkort op de site.