Inhoud blog
  • Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Benkooktmaarwat_!?
    Lekker, puur en eerlijk eten. Ik geloof in het “recht op het genieten”, in eten met een goede smaak die wortels in de gastronomische traditie heeft.
    21-06-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Wild zwijn

    We hadden weer eens een groot stuk wild zwijn uit de bossen. Deze keer een nekstuk van zo’n 2,5 kilo, ideaal om te smoren of stoven. Goede reden om een grande bouffe met vrienden te organiseren.

    Met vooraf heerlijke antipasti van T. Met o.a. gefrituurde aubergine, gegrilde courgette en een salade van mosselen, inktvis en asperges.

    Dan de wild zwijn stoofpot, oftewel Ragù di cinghiale, met gnocchi. En daarbij spruitjes met broodkruim en walnoten. En gegrilde radicchio met Parmezaanse kaas. Dit alles begeleid door een krasse Chasse-Spleen uit 1983.

    Spruitjes met broodkruim en walnotenGegrilde radicchio met Parmezaanse kaas

    Over de ragù: die maakten we volgens een recept.  In feite heel makkelijk om te maken, het kost alleen tijd. Het vlees moet namelijk 1 à 2 dagen marineren in een fles rode wijn. Zwijn zwemt in wijn!

    Recept voor wild zwijn stoofpot

    Men neme (genoeg voor 8 personen):

    • zo’n 2 kilo wild zwijn (schouder of nek), in stukken van ± 6 cm gesneden
    • 2 wortelen, fijn gehakt
    • 1 bleekselderie stengel, fijn gehakt
    • 2 uien, fijn gehakt
    • tak rozemarijn en salie
    • 2 knoflooktenen
    • 2 eetl. tomatenpuree
    • 500 ml tomaten passata

    Voor de marinade:

    • 1 fles rode wijn
    • 2 jeneverbessen
    • 2 zwarte peperkorrels
    • 1 laurierblad
    • 1 kleine wortel, grof gehakt
    • 1 bleeksellerie stengel, grof gehakt
    • 1 ui, grof gehakt
    • takje rozemarijn
    ZwijnenekZwijn zwemt in wijn
    1. Doe het vlees met alle ingrediënten van de marinade in een grote kom; dek af met folie en laat 1-2 dagen in de ijskast staan. Als je het gaat bereiden, haal je het vlees uit de marinade, dep je het droog en zeef je de marinade door een fijne zeef (gooi de groente en kruiden weg).
    2. Verhit olijfolie in een brede braadpan. Fruit daarin de groente, kruiden en knoflook zo’n 5 min zachtjes aan.
    3. Verhit intussen in een andere bakpan olie. Kruid het vlees met zout en peper en bak het vlees zo’n 3 min per kant knapperig bruin.
    4. Haal het vlees uit de pan en voeg toe aan de groente. Voeg tomatenpuree en passata toe. Laat even doorkoken en voeg dan de gezeefde marinade toe. Breng aan de kook, en draai het vuur dan laag. Laat het ruim 2 uur zachtjes stoven, totdat het vlees mals is en uit elkaar begint te vallen. Breng op smaak met zout & peper.

    Wildzwijn ragù in wording
    Deze stoof kun je goed serveren bij gnocchi, knödel of brede lintpasta zoals pappardelle.

    21-06-2012 om 21:46 geschreven door Ben  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:wild zwijn


    Archief per week
  • 18/06-24/06 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 26/03-01/04 2012

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs