Pasta Fagioli met bonen, is een smakelijk gerecht uit Toscane. Dit recept herinnert me aan The Sopranos. Tony Soprano, de maffiabaas, was helemaal verzot op Pasta Fazool, de Amerikaanse slang voor Pasta Fagioli. Er bestaan talloze recepten voor Pasta Fagioli maar het belangrijkste zijn de bonen. Dit moeten echt cannellinibonen zijn. Voor twee personen heeft u nodig:
- 1 blik cannellinibonen - 1 blik tomaten - 1 blikje tomatenpuree - 3 verse tomaten - 1 teentje knoflook - Laurier - 1 wortel - 1 stengel bleekselderij - 4 sneden licht gezouten spek (ongeveer 1cm dik) - chilizaadjes en zout - ziti of een andere pasta soort, bvb rigatoni, cellentani, fagiolini, garganelli of mafalde... - mozzarella en parmezaanse kaas
De bleekselderij en wortels in kleine blokjes snijden en fruit ze in de olijfolie, samen met het spek (in fijne blokjes) en de laurier. Voeg ook het gekneusde teentje knoflook toe. Voeg dan de tomaten, tomatenpuree, chilivlokken en een beetje peper toe. Voeg ook wat water toe tot het geheel een goede consistentie heeft. Dan de deksel schuin op de pan/kom en 40 minuten zachtjes laten pruttelen. Neem de blaadjes laurier uit de saus. Voeg dan de bonen toe en smaak af met zout . Het geheel nog 10 minuten zachtjes laten koken. Kook de pasta totdat de pasta (net niet) al dente is (zeker niet langer) . Neem een ovenschotel en boter die in. Bedek de bodem van de ovenschotel met een beetje saus. Schik de ziti pasta er vertikaal gewijs op. besprekel met olijfolie. Voeg weer (voldoende) saus toe met veel bonen. weer ziti en weer saus. werk de ovenschotel af met 6 kleine dunne plakjes mozzarella, broodkruim en parmezaanse kaas. zet ongeveer 20 min in een hete oven. Dien op met een jong blaadje selder en wat vers gebakken ciabatta brood. Dit is moordend lekker, laat het u smaken!