Tienerzwangerschappen enerzijds van de wereld is het taboe anderzijds is het een dood normale zaak. In Afrika heeft maar liefst 12% van de totale bevolking te kampen met een tienerzwangerschap.
Hoe denken wij hier in België over tienerzwangerschappen? De meningen over tienerzwangerschappen liggen verdeelt. Enerzijds is een groep mensen die er mee akkoord gaat dat een tienermoeder haar kind houd en opvoed met al dan niet enige hulp van buitenaf. Anderzijds is er ook een groep die het niet vindt kunnen dat tienermoeders die bij wijze van spreken zelf nog kind zijn, zelf een kind moeten opvoeden. Maar niet alleen omdat ze zelf nog jong zijn ook omdat het medische risico's met zich mee neemt. Hoe korter de tienermoeder menstrueert hoe groter de kans op complicaties zoals laag geboortegewicht, vroeggeboorte, kindersterfte rondom de geboorte of in de zwangerschap en ga zo maar verder. Dit is alles behalve leuk voor de moeder noch het kind.
Ook beïnvloed een zwangerschap wel degelijk het leven van een tiener. Er zijn niet alleen lichamelijke en sociale veranderingen voor de tiener maar ook krijgt een tienermoeder het emotioneel hard te verduren. Wanneer zij ontdekt dat ze zwanger is, staat er haar een moeilijke keuze te wachten. Ze kan er dan voor kiezen om de baby te houden, of een andere net zo goede keuze is om de baby af te staan voor adoptie, ze kan ook voor de abortuspil kiezen, of voor abortus. Wanneer zij beslist het kind te houden en het kind op te voeden vraagt dit veel verantwoordelijkheid. Over een opvoeding van een kind zijn er verschillende meningen. Maar enkele zaken komen steeds terug zoals: je moet je kind steunen door dik en dun. Ook is het belangrijk grenzen te stellen voor je kind. Kinderen hebben regels nodig om een goede levensstijl te bekomen.
Wat staat er je allemaal te wachten wanneer je zwanger bent? Wanneer je zwanger bent moet je een aantal onderzoeken ondergaan. Sommige hiervan kunnen pijnlijk zijn maar zijn wel noodzakelijk. Hierin zien wij vaak dat de moeder van de tienermoeder hier een belangrijke rol in gaat meespelen mat name in de begeleiding van de tienermoeder. Aangezien je door deze onderzoeken kan achterhalen of je kindje gezond is of niet. Voorbeelden van onderzoeken: echografie, de tripeltest, vruchtwaterpunctie, de vlokkentest, navelstrengpunctie, meting van de nekplooi.
Ik heb het hier de hele tijd over tienermoeders maar zonder tienervaders zouden er natuurlijk geen tienermoeders zijn. Toch worden tienervaders niet vaak in beeld gebracht. Ze zijn een soort vergeten groepje maar ook zij hebben vragen, bedenkingen, gevoelens. Ook hier zien wij dat het vaak erg moeilijk is om de verantwoordelijke rol van vader op zich te nemen. We zien veelal dat deze tienervaders de school verlaten om te gaan werken om zo de kostwinnaar van het gezin te worden. ook zien wij dat sommige tienervaders naast hun verantwoordelijk taak als vader toch nog proberen om daarnaast hun jeugd verder te zetten. Bijvoorbeeld de kleine de fles geven maar daarna ook zelf nog op stap gaan.
Het is dus duidelijk dat de tienerzwangerschap een grote impact heeft op de tienermoeder en tienervader maar zeker op hun directe leefomgeving.
Als jong volwassenen zie ik dat heel wat leeftijdsgenoten al een kindje ter wereld hebben gebracht. Hierdoor begonnen er heel wat vragen bij mij op te komen en wou ik wel eens wat meer te weten komen over dit toch wel gevoelig onderwerp.
Ik zeg gevoelig omdat niet iedereen er hetzelfde over denkt. Tijdens ons onderzoek hebben we heel wat artikels gelezen en een interview afgenomen van een ex-schoolgenoot en tienermoeder. Hierdoor zijn we te weten gekomen dat tieners die ongewild zwanger geraken het niet altijd gemakkelijk hebben. Dit onderwerp is in onze cultuur dan ook taboe voor de meeste mensen.
In anderen landen zoals Afrika is dit een normaal gedrag, daar is het wel gepast om op een jonge leeftijd al kinderen te krijgen.
Het percentage aan tienerzwangerschappen is afhankelijk van de cultuur en godsdienst. Zo is het niet meer als normaal dat in Afrika vrouwen van 17 jaar een kind ter wereld brengen. Maar wij (in de westerse cultuur) zijn van mening dat tieners eerst van hun leven moeten genieten en eventueel carrière maken en dan pas aan kinderen moeten beginnen.
Ook hebben we opgemerkt dat het grootste aantal van de tienerzwangerschappen ongewild zijn en zelfs in de meeste gevallen zijn de meisjes onwetend zwanger. Is dit dan een teken van onverantwoordelijkheid of is het meer de nood aan een goede seksuele voorlichting? Dit was de vraag dat ik me stelde, maar een antwoord heb ik niet echt gekregen. Het is zo dat in elke school de seksuele voorlichting verplicht is maar er telkens anders mee omgegaan wordt.
En hoe gaan de ouders hiermee om? Ook zij gaan door een moeilijke periode omdat het voor hun een onnatuurlijke situatie is. Veel van de tieners zijn trouwens nog niet volwassen genoeg om een kind goed op te voeden en gaan meestal nog naar school waardoor er geen inkomen is om voor hun baby te zorgen.
Het is dan meestal de taak van de grootouders om het kind op een goede manier op te vangen. Alles behalve een gemakkelijke opgave. In eerste instantie zitten ze weer met een klein kindje in huis en hebben hierbij ook nog eens een puber om mee om te gaan. Daarbij gaat hun sociale leven ook een heel andere wending nemen.Een crèche is hiervoor een goede oplossing. Hierdoor is er minder kans op familieruzies of discussies.
Kortom het leven als tienermoeder, tienervader en familie is niet makkelijk. Het is daarom aangewezen om hulp te vragen van buitenaf bijvoorbeeld door psychologische hulp en/of een goede opvangregeling.
Het belangrijkste is en blijft dat de opvoeding van het kind niet wordt verstoord. Het is de familie die hier een cruciale rol in heeft.
Contra: Deze site legt uit dat er veel risicos zijn voor tienerzwangerschappen zoals laaggeboortegewicht , vroeggeboorte en kindersterfte rondom de geboorte of in de zwangerschap.
Iedereen heeft wel al eens gehoord over tienerzwangerschap. Mijn mening
hierover is dat het in sommige gevallen goed afloopt maar ik denk dat veel
afhangt van de persoon (dus tiener) die zwanger is. Heeft zij familie/vrienden
die haar steunen? Hebben ze financiële problemen? Op welke manier is ze zwanger
geraakt en wordt het kind opgevoed door beide ouders of door de mama alleen.
Wanneer deze factoren allemaal meeezitten ben ik van mening dat een kind van een
tienermama even gelukkig kan zijn dan een kind van een mama met een sociaal
aanvaardbare leefdtijd.
Standpunt Nele:
Tienerzwangerschap
is volgens mij niet echt verantwoordelijk. Een meisje van 15-16jaar is mentaal
helemaal nog niet klaar om moeder te zijn. Daarbij komt ook nog eens dat ze een
kind vaak niet kan combineren met haar studies. Financieel is een
tienerkoppeltje ook helemaal niet voorbereid op een zwangerschap. Ik denk
persoonlijk ook niet dat er veel tienermoeders met opzet zwanger zijn geworden.
Dus vaak is de baby ook niet echt " welkom". Maar ik veroordeel geen enkele
tienermoeder, ik respecteer het feit dat ze hun leven drastische veranderen om
voor hun kind te zorgen. Ik zou
persoonlijk toch wachten tot ik een leefijd heb bereikt waarvan ik zeker weet
dat ik voor mijn kind kan zorgen.