Ik heb een vrije opvoeding gehad maar ik heb geen tienermoeder in mijn familie. Mijn mama was zelf 24 als ze mij kreeg. Ik heb altijd alles kunnen vertellen tegen mijn ouders en dat kan ik nu nog. Als ik zelf zwanger zou zijn geweest in mijn tienerjaren zouden mijn ouders wel kwaad geweest zijn maar ze zouden mij door dik en dun steunen.
In school heb ik veel uitleg gehad over veilig vrijen, alles was bespreekbaar in het school, als je met problemen zat kon je er terecht. Dit was goed voor tienermoeders die bij mij op school zaten, zij konden zonder problemen hun schoolcarrière afmaken.
Ik ben zelf Christelijk opgevoed en zit dus niet in de cultuur waarbij vrouwen al heel vroeg kinderen krijgen.
Ook mijn vriendenkring heeft deze opvoeding gehad dus ik ben opgegroeid met de mening dat kinderen voor later zijn als ik rijp ben en alle zorg kan geven die zij nodig hebben.
Ik zelf ben tot kort steeds opgevoed door mijn beide ouders. Ik woon ook in België hier is het niet echt de gewoonte dat vrouwen/meisjes op een jonge leeftijd kinderen krijgen. Dit is bijvoorbeeld in Afrika wel de gewoonte. Op school heb ik vaak lessen gehad over voorbehoedsmiddelen, dit is niet in alle landen het geval. Ik zelf ken een meisje dat ongepland zwanger geworden was toen ze 17 jaar was. Ik vond dat ze dit zéér goed aanpakt had. Zonder twijfel besloot ze het kind te houden. Ze vertelde mij dat ze enkel positieve reacties kreeg van haar omgeving en vrienden op school, iedereen vond het knap dat ze het kind zelf wou opvoeden en nu enkele jaren later het nog steeds zeer goed doet als mama.
Tienervaders zijn vaak een vergeten groep, we horen vaak vanalles over tienermoeders maar de vaders worden vaak buiten beeld gehouden. Maar zonder tienervader zijn er ook geen tienermoeders. Ook tienervaders hebben het moeilijk met het nieuws dat hun vriendin zwanger is. Ook zei staan voor grote beslissingen. Ga ik mee de baby opvoeden? Ga ik bij mijn vriendin weg? , Kan ik het allemaal betalen? Hoe gaan mijn ouders hierop reageren? .. Er zijn zoveel vragen en bedenkingen die ook in hun kop rond spoken. Nu na een lange periode kan je al wat meer te weten komen over hoe tienervaders omgaan met het opvoeden van hun kind. Ook vaders kunnen slagen in deze opdraccht. Net zoals tienermoeders.
Over opvoeding bestaan re veel meningen. Elke ouder voedt zijn/ haar kind op ,op hun manier. Toch zijn er enkele dingen waarbij we rekening moeten met houden.
Het belangrijkste van de opvoeding van een kind is dat je hem/ haar steunt door dik en dun. Dit heeft een kind nodig. Het gaat natuurlijk niet alleen over mentale steun maar ook over het feit dat je je kind verzorgt, aanmoedigt, een dak boven het hoofd geeft, eten geeft,
Je kind groeit rap op en moet zich doorheen deze grote wereld proberen te slaan. Het is daarom dus belangrijk dat jij je kind hierin stimuleert en aanmoedigt. De woorden die je zegt doet veel voor een kind. Zeg bijvoorbeeld vaak Dat heb je goed gedaan! Ik ben super trots op jou!
Ook is het belangrijk dat je grenzen stelt voor je kind. Kinderen hebben regels nodig om een goede levensstijl te bekomen en niet de verdrinken in deze grote wereld.
Voor een tienermoeder is het niet altijd even gemakkelijk om het kind helemaal alleen op te voeden. De moeder gaat vaak nog naar het school en/of moet gaan werken. Het is daarom soms handig om iemand in te schakelen die je helpt bij de opvoeding van je kindje. Het is wel belangrijk dat je het kind op dezelfde manier opvoedt anders weet het kind na een tijd niet meer wat mag en wat niet.
Enkele soorten van opvang zijn:
- Kinderdagverblijf of crèche :
Een kinderdagverblijf of crèche vangt kinderen van 0 tot 4 jaar op. Kinderen worden doorgaans ingedeeld op leeftijdscategorie. Zo is er meestal een baby-, dreumes- en peutergroep. Hoe de kinderen zijn ingedeeld verschilt per kinderdagverblijf.
- Ouderparticipatiecrèches:
Een ouderparticipatiecrèche passen ouders om de beurt op elkaars kinderen, hierdoor worden de kosten aanzienlijk lager. Als er 12 kinderen zijn moeten 2 ouders de verantwoordelijkheid nemen.
-Gastouderopvang:
Gastouderopvang is kinderopvang in het huis van een gastouder. Elke gastouder mag max maar 4 kinderen opvangen zonder eigen kinderen inberekend. Bij deze opvang wordt er bemiddeld door een gastouderbureau , zij bemiddelen tussen de ouders en de gastouder. De opvang staat paraat door de week maar ook s avonds en in het weekend.
-Familie:
Je kunt het ook zo regelen dat je ouders, schoonouders of andere familieleden je kind opvangen als jij aan het werk bent. Dit is natuurlijk de goedkoopste manier van opvang. Je moet wel goede afspraken maken met de oppasser.
-24-uurs opvang:
Als je s nachts werkt of in shiften moet werken is dit een goede oplossing. Deze opvang staat dag en nacht voor je klaar.
5) Wat staat er je te wachten als je zwanger bent?
Als je zwanger bent staat er je heel wat te wachten. Je moet een aantal onderzoeken laten uitvoeren.
Sommige onderzoeken zijn pijnlijk maar zijn wel noodzakelijk voor te achterhalen dat je kindje wel gezond is.
Mogelijke onderzoeken zijn:
1.Een echografie:
Dit is een onderzoek is een routineonderzoek. Het gebeurt meestal al rond de 20ste zwangerschapsweek. Bij dit onderzoek kunnen ze aan de hand van echografiebeelden bepaalde afwijkingen opsporen. Niet alle afwijkingen zijn te zien op de echografiebeelden. Het onderzoek is onschadelijk en verfijnt met de jaren. Het ziekenfonds betaald 3 echos terug.
Afwijkingen die kunnen opgespoord worden met echografie:
- neurale-buisdefecten
- aangeboren afwijkingen van o.a. skelet, hart- en vaatstelsel, urinewegen, maag-darmstelsel.
- groeiachterstand
2.De triple-test.
Bij deze test word er bloed afgenomen en onderzocht. Het gebeurt op de exacte zwangerschapsduur van 15-16 weken. Men onderzoekt 3 stoffen namelijk:HCG (humaan gonadotrofine), oestriol en alfa-foetoproteïne (een eiwit aangemaakt door de foetus).
Bij te weinig AFP in het bloed van de moeder is er kans op een kindje met het Downsyndroom. Bij te veel AFP in het bloed van de moeder is er een kans dat het kindje een open rug heeft.
De test wordt aan elke zwangere moeder aangeboden maar is niet verplicht. Je kiest zelf of je de test laat doen of niet.
De triple test is geen echte diagnostische test, die een afwijking bij de foetus opspoort, maarscreeningstest die enkel een verhoogd risico aangeeft.
De test voorspelt bij jonge moeders vaker fout dan goed. Naarmate de leeftijd vordert, wordt de kans op een correcte voorspelling groter.
3.Vruchtwaterpunctie (amniocentese)
Dit onderzoek wordt gedaan op de 16de week van de zwangerschap. Als je dit onderzoek laat doen moet je eerst een echografie laten maken zodat men de exacte zwangerschapsduur kan bepalen.Daarna wordt onder echogeleide een dunne naald door de buikwand in het vruchtwater gebracht en wordt 15 à 20 ml vruchtwater opgezogen.
Na dit onderzoek kan je 1-2 dagen last op de plek waar geprikt is en/of kan je menstruatie-achtig gevoel hebben. Het risico op een miskraam bij dit onderzoek is 0,5%
Op de resultaten van de test moet je enkele dagen wachten zodat de cellen gekweekt kunnen worden.
Afwijkingen die kunnen opgespoord worden met vruchtwaterpunctie:
- afwijkingen van de chromosomen
- neurale-buisdefecten (een open rug of open schedel)
- een aantal stofwisselingsziekten
- een aantal aandoeningen die berusten op veranderingen in het DNA
4.De vlokkentest of chorionbiopsie
Dit onderzoek gebeurd na de 12de week van de zwangerschap. Bij dit onderzoek wordt er eerst een echografie genomen om de exacte zwangerschapsduur en de ligging van de moederkoek te bepalen. Na dit worden er vlokken afkomstig van het chorionweefsel weggenomen (20-50mg) De resultaten zijn zeer snel bekend.
Na de ingreep hebben vrijwel alle vrouwen een gevoel als van een menstruatie, soms lichte buikpijn en bloedverlies. Meestal gaat het binnen 12-24 uur over in roze of bruinige afscheiding. Vaak blijft deze afscheiding enkele dagen bestaan, soms drie tot vier weken. De kans op een miskraam bij dit onderzoek is 1%.
Afwijkingen die kunnen opgespoord worden met de vlokkentest:
-afwijkingen van de chromosomen
-een aantal stofwisselingsziekten
- een aantal genetische afwijkingen
5.Navelstrengpunctie
Dit onderzoek kan worden afgenomen vanaf de 20ste week van de zwangerschap. Bij dit onderzoek wordt er doormiddel van een echografie een bloedvat in de navelstreng doorprikt zodat men het bloed van de foetus kan doorzoeken. Hierbij worden de chromosomen onderzocht. Het onderzoek wordt alleen uitgevoerd bij uitzonderlijke gevallen. De kans op een miskraam is 1-2%.
6.Meting van de nekplooi
Dit onderzoek gebeurt doormiddel van een echografie. Het wordt afgenomen tussen de 10 en de 14 weken van de zwangerschap. Bij dit onderzoek wordt de dikte van de nekplooi gemeten. Bij elk kind is er zoen 3ml vocht aanwezig. Bevat de nekplooi meer vocht kan er spraken zijn van chromosomenafwijkingen zoals Downsyndroom of bij hartafwijkingen bevat het kindje ook meer vocht.
Een verdikte nekplooi kan ook bij gezonde kinderen voorkomen. Daarom wordt bij een dikkere nekplooi een vlokkentest of vruchtwaterpunctie aangeraden.
Als je plots in de situatie bevindt waarin je zwanger bent, welke keuzes kan je dan maken: - één mogelijkheid is om de baby te houden. als je bereid bent om de verantwoordelijkheden en de uidagingen die daar bij komen kijken op je te nemen. Dan kan de baby houden wel een goede beslissing zijn. Er zijn veel moeders die voor deze keuze kiezen en de klus op een geweldige manier klaren, ze geven liefde aan hun baby en hebben mensen om zichheen die voor de moeders ook een serieuse steun. Ze ondersteunen niet enkel de moeder maar ook de baby.
- Een andere net zo goede keuze is om de baby af te geven voor adoptie. Er zijn veel koppels die graag een kind willen maar door bepaalde omstandig heden geen kind kunnen verwekken. Zei verlangen erna om een baby te adopteren. Ze voeden de baby van een ander dan op alsof het hun eigen verwekt kind is. Dit is een geweldige optie voor een moeder die er niet klaar voor is omde verantwoordelijkheid van het ouderschap op zich te nemen en die zich bewust is van de waarde die een liefhebbend adoptiegezin haar baby kan bieden. Er zijn ook bepaalde instanties die dit soort adopties kunnen regelen en die dit met d ebeste bedoelingen voor de baby doen.
- als derde keuze kan je ook nog voor abortus gaan. bij een abortusingreep wordt de zwangerschap weggehaald. als je nog maar een paar weken zwanger bent wordt dat gedaan met een zuigcurettage. Bij een abortus wordt dan het baarmoederslijmvlies met het daarin genestelde vruchtzakje wordt door een buisje dat met een slang aan een pamp verbonden is weggezogen. Je zwangerschap is dan definitief afgebroken
- als laatste keuze is er ook nog de abortuspil. Maar deze keuze kan niet iedereen kieze, aangezien je nog niet verdan dan 7weken zwanger mag zijn. Met behulp van twee verschillende soorten tabletten wordt dan een soort miskraam opgewekt. Als je zwangerschap verder gevorderd is dan 12weken, wordt de ingreep ingewikkelder. Als je tot abortus besluit is het dus verstandig zo vlug mogelijk een afspraak te maken voor een abortuspil.
wanneer je te maken hebt met een ongewenste zwangerschap, dan staat je een grote beslissing te wachten. deze zal je hele verdere leven beinvloeden en dus is het zeer belangrijk deze beslissing serieus te nemen. Je beslissing zal je eigen leven beïnvloeden, het leven dat binnen in je groeit, en ook je familie