Rondvraag / Poll
Mag een leerkracht een pedagogische tik uitdelen aan een leerling?
Ja, altijd
Ja, als er toestemming werd gevraagd aan de ouders
Ja, in bepaalde situaties
Ja, na meerdere opmerkingen/waarschuwingen
Neen, nooit
Neen, behalve in uitzondelijke gevallen (bijvoorbeeld: een tik op de hand als een kind aan vuur wilt komen)
Bekijk resultaat

Inhoud blog
  • test
  • welkom!
  • Mogen we nog lachen op school?
  • Kerststage van Annelies
    Categorieën
  • Onderwijs in de actualiteit (13)
  • Stage (1)
  • Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Zoeken in blog

    Bronnen
  • bloggen.be
  • Klasse voor leerkachten
  • Klasse voor ouders
  • Krant: De Morgen
  • Krant: Het Laatste Nieuws
  • Weblog van Anne-Sophie en Annelies
    Onze kijk op onderwijs
    01-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kleuters ontwerpen mee speeltuin.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Appelen, kippen en klingelklangel

    Wat doen kleuters in een lelijke en gevaarlijke speeltuin? Niet spelen, wel ruziën. In basisschool De Schatkist in Berchem is dat verleden tijd. Het recept? Een ONTDEKtuin die blijft groeien.

    "De speeltuin heeft een metamorfose ondergaan", lacht kleuteronderwijzer Ann Smans. Samen met ouders en kinderen tekenden we de plannen. Zo'n plan voer je best vlug uit. Zo houd je iedereen scherp en zien de kinderen de tuin echt groeien. Wij kozen voor een ontdektuin met veel variatie: de kinderen oefenen hun motoriek op speeltuigen, er staan laagstamappelbomen die hun leren over de seizoenen, een volière, miniharken en gieters voor dorstige bloemen of planten en drie kippen. Plus een pluchen kip. De klas waar die logeert, is verantwoordelijk voor de tuin. Dat is leerrijk, plezant en zo breng je de kleuters respect bij voor natuur en spelmateriaal. Een leerling hout en bouw maakt een kleine toegangspoort en de academie bezorgt ons klingelklangeldingetjes voor in de bomen. Onze tuin moet nooit af zijn, wel altijd blijven groeien."

    Vrije basisschool De Schatkist Berchem - www.gvbs-deschatkist.be De ONTDEKtuin is een Baobab-schoolproject van de stad Antwerpen. Een fotoreportage en meer info op www.klasse.be/leraren/bijlage

    Bron: Klasse voor Leraren 198, Oktober 2009, p.24-25

    Eigen mening Anne-Sophie:
    Een fantastisch idee van BSGO De Schatkist! De kinderen leren met dit initiatief heel veel bij, niet enkel de theorie over bijvoorbeeld de seizoenen en dieren, maar ook de praktijk. Ze zien het met eigen ogen en daarmee leren de kinderen soms zoveel meer.
    Ik heb wel een beetje mijn twijfels/vragen bij het onderhoud van hun ontdektuin. Tijdens het schooljaar zorgen de kinderen voor de dieren en planten. Maar wat gebeurt er met de kippen tijdens de vakantie? Ik denk niet dat veel leerkachten staan te springen om een kip mee te nemen naar huis tijdens de zomer.
    Als ze nog een goede oplossing hebben voor dit praktisch probleem, vind ik dit een goed voorbeeld voor andere scholen!
    Eigen mening Annelies:
    Ik vind het een enorm leuk initiatief van de school om de kleuters te betrekken bij het ontwerpen van hun speeltuin. Zoals in het artikel wordt vermeld spelen kleuters niet gauw in een saaie, gevaarlijke speeltuin. Zo ontstaat er meer ruzie tussen de kinderen onderling omdat ze zich met niets anders kunnen bezighouden. 
    De speeltuin werd gemaakt naar wat de kleuters leuk vinden, wat hen aanspreekt en wat hen vooral zal aanzetten tot spelen, samen dingen ontdekken, op een leuke manier toch iets bijleren, ...
    Alleen zal het probleem van ruzie maken volgend mij niet meteen opgelost worden. Het ene kind zal bezig zijn met de appelboom, een ander kind zal daar ook mee willen spelen maar er is geen plaats meer ... ruzie. Er zullen dus duidelijke afspraken rond het gebruik van de speeltuin gemaakt moeten worden. Voor dat de kleuters kennismaken met de speeltuin zal er duidelijk gemaakt moeten worden door de leerkrachten wat wel en niet mag, dat de kinderen allemaal moeten samenspelen, dat de speeltuin van iedereen is, dat ze gaan ruzie mogen maken om bepaalde toestellen, ... 
    Al bij al vind ik het een initiatief dat vele scholen mogen opvolgend, zolang er duidelijke afspraken worden gemaakt onderling. 

    01-10-2009 om 00:00 geschreven door Annelies  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Onderwijs in de actualiteit
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jongeren willen meer fruit op school.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Zes op tien jongeren willen graag vers fruit, verse fruit- of groentesappen of snacks op basis van fruit (yoghurt, compote, fruitsalade en smoothies) op school kopen. Uit een enquête van het Onderzoeks- en Informatiecentrum van de Verbruikersorganisaties (Oivo) bij 2 600 tien- tot zeventienjarigen blijkt dat leerlingen te vaak slechte snacks eten op school. Om tien uur is de snelle hap meestal een suikerbom. Hoewel ze 's middags vooral boterhammen en sandwiches eten, volgt daar een gesuikerd dessert achter. Het vieruurtje - dat de jongeren meestal thuis eten - is evenwichtiger: ze eten dan vaker fruit of zuivelproducten.

    Bron: Klasse voor Leraren 198, Oktober 2009, p.4-9

    Eigen mening Anne-Sophie:
    Op mijn stageschool waren koeken 'verboden'. De kleuters kregen allemaal, dagelijks een stuk fruit mee van thuis uit. Het is geen extra moeite om de koek in te wisselen voor een appel, peer of mandarijn. En het is zelf een stuk goedkoper!
    In het kleuter- en lager onderwijs bepalen de regels van de school en wat de ouders in de boekentas van hun kind steken, grotendeels ofdat een kind dagelijks fruit eet of niet.
    In het secundair onderwijs ligt dat iets anders. Het enige wat op de meeste scholen staat is een automaat met frisdrank en een met koeken, chips en andere zoetigheden.
    Er is maar 1 manier om jongeren gezonder te laten eten op school, gezondere snacks aanbieden!
    Een mogelijk argument van scholen uit is misschien de mogelijke verspilling, tientallen appels die niet worden opgegeten omdat ze er niet goed uitzien. Maar dit kan gemakkelijk opgelost worden door te werken met nevenproducten zoals smoothies, sapjes en appelcake.
    Geen reden tot het uitstellen van gezondere snacks op school dus!
    Eigen mening Annelies:
    Zelf vind ik ook dat er meer fruit op school aanwezig moet zijn. In dit artikel wordt er gesproken over jongeren die hiervoor strijden maar ook in het kleuteronderwijs moet er meer aandacht besteed worden aan fruit. Ik merk dat de meerderheid van de kinderen twee, soms drie koeken meekrijgen naar school. In het kleuteronderwijs wordt vaak een fruitdag gekozen. Op die dag zijn de ouders 'verplicht' om hun kind een stuk fruit mee te geven. Ik vind dat de regeling ,nog wat aangepast moet worden. Er zijn elke dag twee momenten waarbij de kleuters een koek en drankje krijgen. Het zou naar mijn mening veel beter zijn om de ouders te vragen om per dag één stuk fruit mee te geven en één koek. Wanneer dit initiatief niet zou werken, kan de school instaan voor het geven van fruit aan de kinderen. Dan zou de school elke dag een stuk fruit aan de kinderen kunnen geven en het bedrag wordt dan op factuur gezet voor de ouders. Ik denk dat dit initiatief voor velen goed uit zou komen. Fruit dat door de school aangekocht wordt, zal niet veel kosten en zo moeten de ouders er eveneens niet elke dag rekening mee houden wanneer ze inkopen gaan doen. 
    De motivatie voor het eten van fruit is en blijft de gezondheid van iedereen. 
    An apple a day keeps the doctor away Smile ! 

    01-10-2009 om 00:00 geschreven door Annelies  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Onderwijs in de actualiteit


    Archief per week
  • 25/01-31/01 2010
  • 18/01-24/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 14/12-20/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 11/05-17/05 2009

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Webmail
  • webmail


  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs