Rondvraag / Poll
Mag een leerkracht een pedagogische tik uitdelen aan een leerling?
Ja, altijd
Ja, als er toestemming werd gevraagd aan de ouders
Ja, in bepaalde situaties
Ja, na meerdere opmerkingen/waarschuwingen
Neen, nooit
Neen, behalve in uitzondelijke gevallen (bijvoorbeeld: een tik op de hand als een kind aan vuur wilt komen)
Bekijk resultaat

Inhoud blog
  • test
  • welkom!
  • Mogen we nog lachen op school?
  • Kerststage van Annelies
    Categorieën
  • Onderwijs in de actualiteit (13)
  • Stage (1)
  • Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Zoeken in blog

    Bronnen
  • bloggen.be
  • Klasse voor leerkachten
  • Klasse voor ouders
  • Krant: De Morgen
  • Krant: Het Laatste Nieuws
  • Weblog van Anne-Sophie en Annelies
    Onze kijk op onderwijs
    23-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwe procedures ingeleid tegen hoofddoekenverbod




    Drie jonge moslima's uit drie verschillende scholen hebben vandaag  schorsings- en vernietigingsprocedures in kortgeding ingeleid bij de Raad van State tegen het algemene hoofddoekenverbod dat het Vlaams Gemeenschapsonderwijs op 11 september heeft aangekondigd. Dat laat Het Forum van Islamitische Organisaties (FISO) weten.
     
    Opgericht naar aanleiding van verbod
    Het open platform FISO, dat werd opgericht naar aanleiding van het hoofddoekenverbod, verenigt meer dan dertig organisaties in Vlaanderen, waaronder de Leidraad, vzw Vrije Keuze, AEL en ook de omstreden imam Nordine Taouil, die zich eerder al in het debat mengden. Het platform noemt zichzelf een absolute pleitbezorger van het actief pluralisme binnen onze samenleving, en een tegenstander van het hoofddoekenverbod voor leerlingen binnen het onderwijs.
     
    Over de beslissing van het Gemeenschapsonderwijs ontving het Forum klachten van tientallen gedupeerde meisjes uit verschillende provincies. Daarop heeft FISO hen juridische bijstand geboden en startte een advocaat namens drie meisjes woensdag nieuwe procedures op bij de Raad van State.
     
    Paniekvoetbal
    FISO betreurt dat de Centrale Raad voor het Gemeenschapsonderwijs met het uitvaardigen van dit algemeen verbod paniekvoetbal heeft gespeeld. "Deze beslissing vormt een manifeste schending van de motiveringsplicht. Zo verwijst de Raad onder meer naar een 'zorgvuldige afweging', terwijl deze bewering op geen enkele wijze wordt gestaafd. Bovendien wordt deze beslissing gemotiveerd met verwijzing naar het actief pluralisme. Dat is de wereld op zijn kop: actief pluralisme laat juist wél ruimte voor levensbeschouwelijke diversiteit", vertelt Zohra Salhi van FISO.
     
    Het platform en haar raadsman stellen vast dat het bestreden verbod verschillende verdragsrechtelijke, grondwettelijke en wettelijke bepalingen met de voeten treedt. "De godsdienstvrijheid wordt onder meer gegarandeerd door het Europees Verdrag voor de Rechten van de mens. In de Belgische rechtstraditie wordt dit recht op een actief pluralistische wijze ingevuld. De Raad perkt dit recht echter in zonder enige motivering. Hetzelfde geldt voor de inperking van het recht op onderwijs, dat onder meer gegarandeerd wordt door het Kinderrechtenverdrag. Eén pennentrek volstaat blijkbaar om deze en heel wat andere rechten buitenspel te zettene," besluit raadsman Abderrahim Lahlali. (belga/sps)

    Bron
    De Morgen Online
    http://www.demorgen.be/dm/nl/989/Binnenland/article/detail/1001424/2009/09/23/Nieuwe-procedures-ingeleid-tegen-hoofddoekenverbod.dhtml

    Eigen Mening Anne-Sophie:
    Het Gemeenschapsonderwijs pronkt graag met hun 'open geest'. Een verbod op het dragen van hoofddoeken is duidelijk het tegenovergestelde daarvan.

    Ik weet niet goed wat ik moet denken van dit onderwerp:
    Aan de ene kant vind ik dat een hoofddoek dragen een deel is van hun religie, net als het Katholieke kruisje een deel is van de Westerse religie.
    Als de discussie enkel op religieus gebied bekeken wordt, vind ik dat een hoofddoek op school geen probleem mag vormen, het uiten van je geloof, dat maakt toch deel uit van die open geest van het GO?

    Maar aan de andere kant hebben we ook enkele regels in scholen, er worden geen hoofddeksels gedragen in klas. Het is een vorm van beleefdheid waar we ons aan houden en jammer genoeg hoort een hoofddoek daar ook  bij.

    Voor mij persoonlijk moet een hoofddoek in klas kunnen, zolang de student herkenbaar blijft (het gezicht mag niet bedekt worden).

    Eigen Mening Annelies:
    Ik vind dat er helemaal geen verbod op hoofddoeken moet komen. Het Gemeenschapsonderwijs komt steeds uit de bus met uitspraken als: 'geen verschil tussen geloven, afkomst, smaak, ...' Dan moeten ze zich daaraan houden. Het verbod op hoofddoeken zou hun argumenten tegenspreken. Christenen mogen bijvoorbeeld een kruisje aan hun ketting dragen, waarom zouden moslims dan geen hoofddoek mogen dragen? Ook vind ik dat een hoofddoek niet te vergelijken is met een pet of een muts. Het Gemeenschapsonderwijs gebruikt argumenten als 'er mogen geen hoofddeksels gedragen worden op school', maar is een hoofddoek een hoofddeksel zoals een pet of een muts? Volgens mij niet. De moslims konden in plaats van een hoofddoek, een ander element gekozen hebben om hun geloof te uiten maar dat is niet het geval. Ik vind niet dat we hun geloof mogen afpakken door ze te verplichten om een stuk van hun geloof af te nemen. Wel ben ik van mening, net zoals Anne-Sophie dat het gezicht van de persoon zichtbaar moet blijven. 

    23-09-2009 om 00:00 geschreven door Anne-Sophie  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Onderwijs in de actualiteit


    Archief per week
  • 25/01-31/01 2010
  • 18/01-24/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 14/12-20/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 11/05-17/05 2009

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Webmail
  • webmail


  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs