Volgens verschillende wetenschappelijke onderzoekers heeft Aikido een curatief effect op het verminderde coördinerend en functionerend efficiëntie van de hersenen en bijhorende verminderde efficiëntie aan sensorische motorische functies, als gevolg van ons moderne sedentaire levensstijl. Een belangrijke bevinding van het onderzoek was:
dat door Aikido-beoefening er een functionele positieve toename van neuronale efficiëntie in zowel tactiele receptoren (receptoren die gevoelig zijn voor aanraking) als van de proprioceptoren (receptoren die een rol spelen voor de bewuste positie van de eigen lichaamsdelen) is, naast de verbeterde musculaire entropie, met een proactieve stimulerende toename aan elektrische signalen (prikkels) van het ruggenmerg en de hersenzenuwen, waardoor men beter en sneller zijn/haar positie ten opzichte van de omgeving kon bepalen en dit onafhankelijk van het niveau van de Aikidoka.
In Aikido bestuderen we onze lichaamspositie en hoe bewegingen van het hele lichaam te controleren. Zoveel afleidingen en dilemmas leven er in ons hoofd, dat we de kunst van het leven en de grond waarop we staan zijn vergeten. Bewustzijn onthult een diepgang in het verbluffende vermogen van het lichaam om eenvoudig te bewegen. Eer dit. (Mitsugi Saotome)
|