Over vandaag valt misschien veel te vertellen, maar er is
één ding waar je niet omheen kan: het was nat, het regende, pijpenstelen, oude
wijven, bakken, noem het en het viel uit de hemel. Meer dan 24u aan een stuk
door. Voor onze stagebedrijven een zegen, voor ons... niet echt.
Regenjas stond ook op het inpaklijstje voor Aquitanië. Was
dit dan toch niet voor de grap? Zeg, ma-a, ik ga wel naar Zuid-Frankrijk
klonk het nog voor vertrek. Nu blijkt dat moeders aan hun 18-jarigen soms toch
nog goede raad geven, ook al slaan ze die soms in de wind.
Tegen 11u hebben Wout en Bert al twee keer gebeld en zijn we
ze toch maar gaan ophalen. Wij zijn precies een spons zeiden ze. Sponge-Bob
heb ik daar anders nooit over horen klagen, maar die moet dan ook geen onkruid
staan trekken in de regen.
Quinten en Joep bellen ook, maar dan met een heel andere
vraag: mogen wij wat overwerken vandaag, kom je ons wat later halen? . Ze
hebben heel de dag wijn gebotteld. Wilden ze dan liever doorgaan met proeven?
Dat is niet helemaal duidelijk. In elk geval wilden ze Didier ook graag helpen
bij het lossen van een nieuwe lading ganzenkuikens die pas tegen 18u geleverd werd.
Woensdagmiddag zullen ze echter wel een halve dag vrij krijgen als hun wijnboer
naar een begrafenis moet. Zo gaat dat hier: begrafenis in de namiddag, binnen
48u na het overlijden. Tijd voor doodsbrieven is er dus niet, maar mensen lezen
het in de krant en verwittigen elkaar. s Avonds verrassen ze ons met rode wijn
en rosé die Didier meegegeven heeft . Iedereen proeft en keurt en knikt
goedkeurend.
Na de maaltijd hebben we het zwembad in het sportcentrum
voor onsgereserveerd.De overvloedige regenvlagen die sommigen
onderons overdag meer dan verfrissend
vonden, worden hier weggespoeld. Op de terugweg geurt het in de busjes dan ook
naar een echt zwembadchlooraroma.
In onze thuisbasis verdwijnter hier en daar al iemand vrij snel naar het dromenland.Bert vergast ons zelfs op een heuse
lasershow. Anderen vertellen dat de tijd voorbij vliegt en dat ze de mama nog
niet heel erg missen.Nog drie keer
slapen
Het begin van een nieuwe werkweek. Een echte werkweek deze
keer. Iedereen begint zo wat thuis te geraken op zijn stagebedrijf. Een vast
dagritme zal nu wel wat meer rust brengen.
Joep en Quinten dachten hier veel bij te leren over de wijnbouw.
De ervaring wordt echter nog ruimer want vandaag zijn ze bijna heel de dag
bezig geweest met het inenten van ganzen
Niels en Paul hadden verwacht om eens goed te kunnen
doorwerken. Maar je hoeft niet altijd te werken om iets te kunnen leren. Vandaag
reden ze met hun boer naar Agen om wisselstukken te halen voor de tractor.
Jef wordt echt wel in de watten gelegd. Speciaal voor hem
hadden zijn gastheren een bord aardappelen gekookt met zout. Heerlijk om zo
nog eens iets gewoon te eten.
Ook wij als leerkrachten hebben het nietmoeilijk op ons bezig te houden. Er worden
overalls en werkkledij uitgewassen. Ge kunt met de camionette achteruit er
tegen rijden en gewoon inladen had Mr De Cordt gezegd Ik had echter niet
verwacht dat dit zo letterlijk te nemen was. Dat je zakdoeken en onderbroeken
samen in een wasmachine steekt, lijkt niet voor iedereen een
vanzelfsprekendheid te zijn, zelfs eerder een ondraaglijke gedachte.
Als we s avonds naar het restaurant gaan mogen we weer
plaats gaan nemen onder de tentjes op het terras. Vorige week, toen het nog
echt terrasjesweer was vonden we dit wel leuk. Vanavond maakt de kilheid het
toch wel ongezellig, vooral voor de hete jongens die dachten dat een T-shirt
ruim zou volstaan. Als later blijkt dat de binnenrefter afgeladen is metjoelende 10-jarigen, nemen we de kilheid toch
maar voor lief. Terwijl we zitten te eten, begint het steeds harder te regenen.
Later zal blijken dat dit inderdaad maar het begin is van veel meer
Monsempron-Libos. La recette du marché va partir en Belgique
Ils étaient 16, dont deux enseignants. Animés par une passion commune, l'agriculture, ils se sont rendus naturellement au marché de Libos le jeudi de l'Ascension. Étape obligatoire pour ces Belges venus en stage professionnel dans des entreprises agricoles du Villeneuvois. Comme le précise Pascale Talet du CFA agricole de Ste-Livrade qui les accompagnait, « il s'agissait pour eux de découvrir notre patrimoine local puisque ce marché offre une large variété de produits du terroir ».
Cette formatrice en charge de la coopération européenne avait vu juste : « Nous n'avons pas en Belgique de tels marchés ; il n'y a que des revendeurs et des grandes surfaces à n'en plus finir. Nous sommes surpris de rencontrer les agriculteurs vendre ainsi leurs produits », explique Wim de Cordt, un des deux enseignants belges, spécialisé en production végétale. Les deux hommes ont flâné dans les allées, les yeux rivés sur les étals. Le vin de Cahors, les tourtières, les châtaignes en conserve et les nombreuses variétés locales de fruits ont retenu toute leur attention.
Les producteurs se prêtaient avec plaisir au jeu des questions-réponses. Mais c'est à la petite cabane en bois du lait de Marie qu'ils se sont arrêtés le plus longtemps, encore plus étonnés par l'idée de commercialiser du lait frais directement du tank à la bouteille.
Les jeunes, quant à eux, ont certainement entrevu leur avenir d'agriculteur différemment : des idées plein la tête pour promouvoir leurs futures productions auprès du consommateur belge.
Meneer De Cordt en meneer Van Genechten verlaten ons. Meneer De Cordt springt voor dag en dauw nog even in het zwembadom alle doorstane emoties van de voorbije dagen af te spoelen. Een warme afscheidsgroet aan allen die hier blijven en op weg naar het station om hen terug naar hun geliefden te brengen. Echter niet zonder eerstPaul en Niels, en Joep en Quinten netjes op hun bedrijf af te leveren. Tommy en Bart rijden helemaal mee tot in Agen, niet om meneer D.C. en meneer V.G.uit te wuiven, maar om op de plaatselijke markt hun zelf mee geoogste producten aante prijzen. Dat hadden we willen horen.
Als je dit leest, zijnmeneer De Cordt en meneer Van Genechten hopelijk reeds terug aangepast aan de Hoogstraatse attitudes.
Zaterdag was voorzien als een (halve) werkdag. Toch zijn niet alle bedrijven actief vandaag. Pascale en Patrick van de agrarische school hebben weer erg hun best gedaan om toch te zorgen voor een alternatief. Samen met hen bezoeken we 2 tomatenbedrijven. Nederlanders kom je overal tegen wordt wel eens gezegd, en dat geld dan ook voor deze streek. De eerste tomatenteler die we bezochten was namelijk zelf een Nederlander. Voor de leerlingen wel eens leuk om in hun moedertaal toegesproken te worden. Ook de vader van de 2de teler was een uitgeweken Nederlander. Zelf is hij hier in het Frans opgegroeid en zijn vertalend woordenboek reikt niet veel verder dan Goeiedag. De opvallende netheid en de doordachte inrichting van het bedrijf verraden echter toch een beetje zijn afkomst.
Tegen de middag bedanken we Pascale en Patrick voor het opofferen van hun vrije voormiddagen gaan we terug op zoek naar Inne en Jef die vandaag wel op hun bedrijf terecht konden. Ze zijn een pasgeboren kalfje uit een verderop gelegen weide gaan halen. Heel fier laten ze de pasgeborene aan de rest van de groep zien. Boer Thierry heeft het inmiddels Jef genoemd. Het kalfje van gisteren krijgt de naam Ines toebedacht, de Franse roepnaam voor Inne.Zo blijft de Belgische overkomst ook na ons vertrek nog even voortleven. Even, want na 4 maanden zijn de kalfjes hier slachtrijp.
Als ook Tommy en Bart terug zijn van de markt waar ze geholpen hebben met de verkoop van de biogroenten maken we er toch een rustige middag van. Een duik in het zwembad of in de Lot brengen verkoeling in dit drukkende weer.
s Avonds zetten we met zn allen een stapje in deze nieuwe wereld. Villneuve-sur-Lot is best een gezellig stadje. Aan de voet van Sint-Catharinakerk geeft een lokale singer song writer het beste van zichzelf. Onze AgrAquitainers zitten op de eerste rij en worden uitgenodigd om mee te zingen:Le desert, de frigo De ware betekenis van deze diepzinnige tekst wordt ook na grondig overleg niet echt doorgrond.
Als we er eindelijk in geslaagd zijn om de uitgang van Villeneuve te vinden maken we het nog even gezellig bij onze chalets.
Sommigen hadden er van gedroomd om er eens een uitslaapdagjevan te maken. Tot de middag leek hen redelijk, maar dan hadden ze geen rekening gehouden met onze dromen: samen ontbijten. Daarna splitst de groep zich. Eén busje rijdt met de kijklustigen naar Pujol, een hoog gelegen dorpje met een prachtig uitzicht over de Lot-vallei. Elk dorp noemt zicht graag het schoonste dorp vant land, maar in het geval van Pujol is er toch enige kans dat dit dicht bij de waarheid komt. Als het woord 'pitoresk' niet bestond zou het uitgevonden mogen worden voor Pujol. Echt groot is het niet, want na een uurtje is iedereen er al enkele keren doorheen gelopen, inclusief langs de kraampjes van de artisanale markt die er op zondagvoormiddag plaats heeft en de kunsttentoonstelling in het kerkje.
Terug in Castelmoron blijkt dat ook de thuisblijvers niet hebben stil gezeten, dus ook niet terug in hun nest gekropen zijn. Ze brachten alles netjes in gereedheid voor een lekkere barbecue. Chef Jeffrey bewees zijn kunde en voor velen was het een verademing om eens iets gewoon te eten. Dit wil zeggen: zonder kaas. Vlees, brood, aardappel- en groentenslaatjes geraken net opgekuist, maar iedereen houdt er dan ook een voldaan gevoel aan over.
Wat s morgens niet kon, gebeurt tijdens de namiddag wel: bijslapen. Gelukkig zijn er ook avontuurlijk zielen die wel zin hebben in een tochtje met de mountainbike. Net als we vertrokken zijn begint het na weken van droogte eindelijk te regenen. Tijdens een stevig plensbui drummen we samen rond de stam van een uit de kluiten gewassen denneboom in een poging om ons droog te houden. Dit lukt slecht gedeeltelijk. Als het een beetje opklaart rijden we toch verder en worden ook langs onder nat als we door het natte gras en struikgewas rijden. Elk avontuurlijk uitziend weggetje wordt uitgeprobeerd. De helft ervan doen we ook nog een 2de maal, maar dan in de andere richting vermits het uiteindelijk toch nergens heen blijkt te leiden. De regen brengt ons toch nog een voordeel: de mountainbike-ervaring wordt er alleen maar completer door als we helmaal onder de modderspatten geraken.
In een dorpje toch nog even gestopt om in een tabac de zondageditie van een plaatselijke krant op te halen. Er is namelijk weer een artikeltje over ons verschenen
Zondagavond mochten we in het Kasteel gaan eten in plaats van in het restaurant van het sportcentrum. Een menu met als vaste ingrediënten: salade en kaas. Ook de Franse nationale damesploegbasket is er te gast. Voor Joep is het met zijn 1m90 een heel nieuwe ervaringdat hij zijn nek achterover moet plooien om deze meisjes in de ogen te kunnen kijken.
Maar morgen begint er een nieuwe werkweek. Voor het slapengaan nog even een paar afspraken om fris en monter terug op onze bedrijven te verschijnen en dan (de ene wat vroeger dan de andere) onder de wol.
Vandaag moeten we weeral vroeg uit de veren. Op algemene aanvraag van onze studenten zorgen we voor dagvers brood naar ieders wens. Het wordt stilaan een routine. Hoewel je dat voor hen niet als een dienst hoeft te beschouwen verzorgen we de wekdienst, broodbedeling, en voor het tijdig vertrekken naar de stagebedrijven. Echter voor de eerste keer, hier wel te verstaan, gaan we proberen de vuile was te doen, we gaan hem zeker niet buiten hangen! Na een fout gelopen experiment van Inemet een wasmachine in het bungalowpark, waar het toestel alleen nog op 60°C kon werken, zoeken we andere en grotere wasmachines. Ondertussen lopen hier en daar wel spannende broekjes rond. Wassen is zoals de biologische landbouw, je moet het evenwicht vinden tussen properheid en maatvastheid.
Op onze zoektocht naar goedkopere en vooral grotere machines zijn we weeral (D)tekort door de bocht gegaan. Onze doos Dash of althans de Franse variant daarvan, heeft zich ongewild verspreid over de laadruimte met alle opruimproblemen als gevolg. Deze keer hadden we echter niemand in de buurt die zn taak wou ontglippen zodat we zelf de handen uit de mouwen moesten steken. Zwaar beladen met zakken vuil wasgoed en een halve doos Dash lopen we fier als een gieter, we doen ons immers voor als de nieuwe mannen in de supermarkt. Iedereen spreekt ons aan als ze onze doos zien. Achteraf blijkt als we de gebruiksaanwijzing lezen dat de machine zelf waspoeder toevoegt! We hebben onze waspoederinvestering weeral verkeerd ingeschat.
Tot menig lezer van deze blog is het misschien nog niet doorgedrongen, maar de schrijver van voorgaande verslagen is Mr. Van Genechten. Volgens assistent-verslaggever Mr. De Cordt, heeft deze man, naast het zaaien van maïs en het bestuderen van landbouwgewassen nog vele andere talenten zoals jullie de voorbije dagen al mochten ervaren. Vanaf morgen worden deze hersenkronkels verzorgd door nieuw bloed; Mr Hollevoet of Mr Gers. Zij nemen morgenvroeg het roer van ons over en zullen de stagairs in de volgende dagen met al dan niet gevraagde raad en daad bijstaan.
Maar enfin, genoeg gezeverd, aan de arbeid nu.
Bart en Tommy zullen het pas morgen goed weten wat ze vandaag hebben moeten doen. Emmers aalbessen en witbuiken hebben ze voor de plaatselijk markt moeten plukken. De gehavende exemplaren mochten ze zelf verorberen. Volgens hen bezit hun bedrijfsleider wel wat humor. Hij vroeg hen s middags immers Eten we verder of gaan we eten?
Niels en Paul maken vandaag kennis met de beroemde Franse mentaliteit. De bedrijfsleider wil vandaag op een gezapig tempo werken maar Niels en Paul zijn echter harde werkers en kunnen dit niet echt appreciëren. We hopen voor hen dat ze de volgende dagen volop gras kunnen gaan maaien.
Joep en Quinten daarentegen zijn niet weg te branden van de hellingen. De wijnbouw intrigeert deze heren sterk en ervaren dat het rijden met een tractor tussen de wijnstokken best op freine moteur moet gebeuren en zeker niet met het ontkoppelingspedaal ingedrukt.
Ook bij Jelle en Nick is de zon geen spelbreker, alleen de afstand,zeker wanneer de vriendin op de hoogte wordt gesteld van de verbrande rug. Als je dan een voorstel tot insmeren krijgt, dan is de heimwee natuurlijk groot. Zij zijn werkzaam bij Mevr. Soubiran. Een zeer net en verzorgde pepinière (plantenkwekerij) waar deze dame zeker haar mannetje staat.
Een paar km verderop werken Jeffrey en Liesbeth naarstig in de serre van het schoolbedrijf en worden communicatieproblemen opgelost met moderne hulpmiddelen zoals Google vertalen. Zo zie je maar, waar een wil is , is er een weg.
Wout en Bert worden stilaan specialisten in de pruimen. Zeker nu er al meer taaluitwisseling is met de plaatselijke werknemers.
Welke specialisatie Jef en Ine overhouden van hun bedrijf is op dit moment koffiedik kijken. In elk geval genieten zij mee van de vente direct van het welbefaamde Blonde d Aquitaine vlees en de aansluitende sociale contacten die deze teweeg brengen. Het lijkt daar immers de zoete inval.
Ondertussen draait de brandende zon maar verder door zodat ook deze dag zijn laatste wendingen kent. Verslagen worden geschreven, lobbywerk voor het openen van het zwembad wordt verzorgd, klagen over de ontbrekende wifi-verbinding enz. We hebben onze handen vol om onze leerlingen een zo aangenaam mogelijk verblijf te bezorgen.
Of onze mannelijke charmes enig schot in het zwemdossier brachten, zullen we nooit weten maar in de namiddag mocht Mr. De Cordt het toeristisch zwemseizoen plechtig induiken vooral tot mijn tevredenheid en ook van onze studenten. Zo kunnen zij nu bij thuiskomst van hun stage van deze verfrissing genieten. Op deze manier wordt dan ook onmiddellijk de zuiveringsinstallatie van het zwembad uitvoerig getest.
Na ons laatste avondmaal was het snel tijd om onze twee opvolgers in het station van Agen een warm onthaal te geven. Hier ontmoeten wij twee kloeke Kempenaars die vanaf morgen de fakkel overnemen. Nadat een heleboel technische en andere info werd doorgegeven, hebben we nog wat gekeuveld tot de kalender reeds lang een volgende wending had genomen.Een paar uren later wacht ons immers een lange treinreis naar Belgiëen daarna back to VITO-business. +
Het geluid van de koffiezetmachine klinkt me al vertrouwd in de oren wanneer ik wakker word. Ik wrijf nog snel de laatste vermoeidheid uit mn nauwelijks geopende ogen als ook het alarm van de gsm me attent maakt dat het tijd is om op te staan. Dat ze uitrusten kunnen we vandaag wel merken. Het is ijzig kalm wanneer we de gordijnen voor ons raam wegschuiven. Dit valt echter niet in goede aarde bij Mr. De Cordt want hij beseft dat we in de voormiddag wel aan ons schema moeten houden.Onze correspondent ter plaatse, Pascal, gaat een gedeelte van haar me-time gebruiken om ons rond te leiden op een plaatselijke markt. Dit betekent dus dat er enige krachtige kloppen nodig zijn om weer leven in de brouwerij of chalets te krijgen.
Na deze geluiden maken we weer gebruik van ons terras om te ontbijten. Zo hebben we aardig zicht of ons werk ook reacties uitlokt. Het stokbrood lijkt nu inderdaad het eerste deel van zijn naam waardig. Ons gebit wordt aardig op de proef gesteld, maar de verse koffie maakt veel goed.
Kwart voor negen is het moment van afspraak want vooraleer we naar de markt gaan, willen we eerst nog wat producten voor onze middagmaal aanschaffen die daar niet te verkrijgen zijn. Ine heeft immers gisteren het idee gelanceerd om nog eens pannenkoeken à la chef te eten. Een herinnering die ze nog van de driedaagse in de Ardennen van vorig schooljaar meedraagt. Maar dit betekent wel dat de leerkrachten in de pot moeten roeren.We zwichten voor de smeekbedes en eigenlijk eerder voor de complimenten.
Met enige vertraging vertrekt de tweede bus zodat bij aankomst aan het warenhuis de eerste reeds de inkopen hebben gedaan. Nog snel wat persoonlijke spullen of lekkers aankopen zodat we samen op pad kunnen om Pascal op de afgesproken parking op te pikken.
Daar aangekomen kuieren we langs de typische kraampjes die ons al wel eens durven te verleiden tot aankopen. Links en rechts mogen we ook proeven van de plaatselijke producten. Deskundige uitleg krijgen we van onze gids Pascal; o.a. over de kazen, de gedroogde pruimen, ingemaakte kastanjes, cakes gemaakt met lagen flinterdun bladerdeeg enz.Sommigen komen later verbaasd vertellen dat er wel niet alledaagse dingen op de markt te koop zijn. Na een groepsfoto met Pascal, worden nog wat afspraken gemaakt want de begeleiders van de eerste week zullen haar niet meer weerzien. Als bedanking voor de vlotte en aangename samenwerking schenken we haar nog wat lekkers van de Trappisten van Westmalle. We hebben veel karakter moeten tonen om niet alleen het leeggoed af te geven.
Terug op onze thuisbasis, worden de taken snel verdeeld. Pannenkoekenbeslag wordt met de nodige medewerking van de manuele arbeid snel klaargemaakt op de manier zoals Ine het wilt. Na een eerste bakproef worden nog wat correcties uitgevoerd zodat ze later door allen worden gewaardeerd. Iedereen zorgt voor iedereen is het motto maar toch moeten we nog enkelen na de maaltijd het genoegen schenken om de kookchalet grondig te poetsen en weer in oorspronkelijke staat te brengen. Niemand ontloopt hier zn taak onder het waakzame oog van Mr De Cordt met veel leedvermaak van de anderen.
Zij zorgen ook ervoor dat onze zwempartij aan de plage van de Lot eventjes wordt uitgesteld. Maar iedereen is blij als we uiteindelijk kunnen vertrekken voor een welgekomen verfrissing.Ook ik want ik moet al enkele dagen het gejammer aanhoren van een collega die absoluut wil gaan zwemmen en telkens vriendelijk een demain naar zijn oren krijgt geslingerd wanneer hij aan de balie vraagt wanneer het zwembad hier opent.
Op de plage worden we onthaalt door een groep vissers zodat van zwemmen niet veel in huis kan komen. We staan versteld van de grootte van een meerval die zn laatste stuipbewegingen op het droge mag uitvoeren. Jeffrey is blij dat hij nog net wat langer is dan de katvis. Dan zoeken we maar de andere zijde van de Lot op om te zwemmen zodat we deze mensen niet te veel storen.
Na de zwem-, spring- en plonspartij keren nog eventjes terug om te douchen en vertrekken om zeven uur s avonds naar het Centre Omnisports waar ons avondmaal weer keurig staat te wachten. De lekkere gratin wordt niet door iedereen gesmaakt en de aansluitende kaasschotel en aardbeien krijgen ook slechts van een beperkt maar deskundig publiek aandacht.
Achteraf verkennen we nog eventjes de aflopende feestelijkheden in dit kleine dorp waarbij sommigen het niet kunnen laten om hun mannelijkheid te tonen op een of andere kermisattractie. We sluiten de dag met een gezelschapsspel af en een storing aan de virtuele lijnen doen anderen teleurgesteld in hun bed kruipen.
wereldberoemd in een Franse krant (een artikel uit de plaatselijke krant)
Publié le 03/06/2011 09:57 | LaDepeche.fr
Sainte-Livrade-sur-Lot. Douze lycéens belges en stage
Les lycéens belges sur l'exploitation de Thierry Ladel.
Arrivés dimanche soir à la base du Temple, lieu de leur hébergement, les douze élèves du lycée agricole belge Vito-Hoogstraten ont commencé leur stage par des visites d'exploitations agricoles des alentours. Ce lundi matin, ils ont découvert l'élevage des veaux sous la mère dans la ferme de Thierry Ladel. Accompagnés de deux enseignants belges, ils vont visiter durant ces quinze jours différentes entreprises : celles de M. Klockenbring, M. Labat, les pépinières Antoine, l'exploitation du lycée agricole Etienne-Restat et celle de M. Soulier. Leur stage s'inscrit dans un projet, Agriquitaine. Il est financé par le programme européen, Leonardo da Vinci. Aussi au cours de leur « immersion » en Livradais, ces douze lycéens vont apprendre les différentes techniques utilisées par les exploitants du cru. Ces derniers ont tous répondu avec enthousiasme pour accueillir ces futurs agriculteurs belges. Deux élèves sont placés par entreprise. Outre ces études, les jeunes belges feront un peu de tourisme et des activités culturelles. Jean-Yves Fabre et Gérard Gallon ont aidé Pascale Tallet pour choisir des entreprises proches du lycée
Vandaag lijkt het wel 1 september. Uiteindelijk de eerste stagedag voor de leerlingen. Gisterenavond , zoals het in elk goed georganiseerd gezin past, nog de nodige afspraken gemaakt wie, waar en wanneer moet gebracht worden. De leerlingen worden in twee busritten opgesplitst zodat het afleveren en ophalen ervan op een relatief korte tijd kan gebeuren. Sommigen onder hen kunnen mee-eten op het bedrijf, anderen moet zorgen voor een echte schoofzak. Dat het mee-eten niet voor iedereen voordelen biedt zal later wel blijken.
De begeleiders, Mr. De Cordt en Mr. Van Genechten, staan vandaag nog eens extra vroeg op om het lunchpakket aan te vullen met lekker vers gebakken brood uit de plaatselijke boulangerie. Bij thuiskomst is het zorgwekkend stil rond de chalets maar we verzoeken toch iedereen vriendelijk maar dringend op te staan daar de schoolbus om acht uur zal vertrekken. Elke chalet heeft zijn eigen rituelen; de ene neemt rustig de tijd om lekker buiten in de opkomende zon te ontbijten, andere doen het al staande aan het aanrecht. Onze chalet lijkt vandaag aan ontwikkelingshulp te doen; voedselpakketten worden uitgedeeld en dat jonge mensen goed kunnen eten blijkt uit de gretigheid waarmee de voorraad brood slinkt als sneeuw voor de zon.
Ondertussen knutselen we nog snel een verjaardagkroon, met de beperkte middelen die we hebben, in elkaar en zingen, net vooraleer we samen vertrekken, nog een mooi verjaardagslied voor Niels. Hij is ontzettend verrast met de aandacht voor zijn verjaardag vandaag. Jammer dat de plaatselijke bakker niet voor een lekkere taart kon zorgen.
Daarna vertrekken de busjes die al dagen als tweelingen door het landschap scheurden, elk in een eigen richting. Het witte busje van Mr. De Cordt (de bende van Wim) neemt de vallei voor zijn rekening. Hij blijft immers liever met de voeten op de grond. Tevens zorgt hij ervoor dat het enige bedrijf dat we in de voorgaande dagen niet konden bezoeken, toch vereert wordt met zn bezoek en krijgt daarbij samen met de stagairs Jelle en Nick een korte rondleiding op het bedrijf zodat ook deze gasten niet de ganse dag met knikkende knieën moeten rondlopen.
Het andere witte busje neemt de hellingen met de mooie slingerende wegen of beter gezegd smalle geasfalteerde wandelwegeltjes voor zijn rekening. Mooie vergezichten en plots opduikende wilde dieren dienen als dankwoord. Hoe meer we het eerste stagebedrijf naderen en de GPS op een vriendelijke vrouwelijke manier verteld u hebt uw bestemming bereikt! hoe stiller het in de bus wordt. Maar zoals het bij een eerste schooldag past, maken we het afscheid kort en wensen we hen nog veel succes. Alhoewel niet iedereen vlot zn bedrijf kon terugvinden, een GPS verlegt soms zn aankomstplaats net aan de overzijde van de helling, konden ze toch al dan niet met vertraging allemaal worden afgeleverd.
Rust in het gezin daarna, maar tijd om boodschappen te doen. Om postzegels gaan voor de kaartjes in het postkantoor, een aanzichtkaart blijft in deze snelle tijden nog altijd iets romantisch te hebben. Nog extra aanzichtkaarten in de plaatselijke dagbladhandel kiezen; landschappen en iets met dieren stonden op het verlanglijstje. Snel eventjes over de plaatselijke markt lopen waar we ondertussen nog wat oefenen in de naamgeving van groenten en fruit in deze vreemde taal. Zolang zelfs dat de boulangerie besloten heeft de deuren voor enkele uren te sluiten. Geen nood, we hebben nog een voorraad beschuit.
De uren schuiven zonder dat we het merken voorbij maar worden toch opgeschrikt door een Franstalige gsm-oproep. Gelukkig bleek het onze Pascal aan de andere kant van de (virtuele) lijn te hangen en geen stagebedrijf.
We houden voortdurend de klok in de gaten om toch zeker niet te laat op onze afspraken te komen. Hoe meer leerlingen de busjes vullen, hoe meer verhalen er worden verteld. Het was soms net zoals bij het ophalen na de eerste schooldag. Alles laten vallen en rennen om het blije weerzien. Bij aankomst verteld iedereen aan iedereen hun belevenissen van de dag. Hieruit blijkt nogmaals dat de meesten het toch beschouwen als een unieke gebeurtenis die ze niet zo snel zullen vergeten.
Tijdens het avondmaal worden we verrast met een heerlijk Belgisch tintje; na de entree krijgen we lekker gebakken frietjes met jawel (kleine) mosseltjes voorgeschoteld met als afsluiter een koude pannenkoek met fraises. Nog vlug ons overlevingspakket voor morgen afhalen want de duisternis haalt ons in. Hier er daar wordt er nog gekeuveld maar al snel wordt het warme bed opgezocht om morgen goed uitgerust aan de vrije dag te kunnen beginnen.
Dag 3 is aangebroken. Nu tellen we nog
op, misschien wordt dat later wel aftellen? Na een goede nachtrust
staan we allen welgemutst op. Nu wel een uurtje vroeger want we
worden al om negen uur op het bedrijf Antoine verwacht. De
gastheer staat ons al op te wachten wanneer we na een half uurtje
rijden arriveren. Dit bedrijf, waar Bert en Wout stage doen wordt
door drie broers gerund. Het telt meer dan 50 personeelsleden
verspreid over drie divisies waarvan er eentje een kleine 500 km
verderop ligt. Een opkweekbedrijf van sierteeltgewassen, een
fruitkwekerij en een groenbedrijf, dat de meeste personeelsleden
tewerk stelt. Onder leiding van de dhr. Antoine bezoeken we hier
vooral de opkweek van pruimenbomen, van het uitplanten van de
onderstammen tot de snoei van de opgepotte exemplaren. Wat ons het
hier het meest verbaast is het feit dat de beregeningsinstallaties
hier draaien op een geboorde put van slechts 6 meter diepte en dat
met een doorsnede van meer dan 100 mm.
Hierna bezoeken we het Lycée Agricole
van onze begeleidster Pascale. We rijden de toegangsweg op en deze
heeft veel weg van deze South Fork van JR Ewing. Mr. De Cordt kan het
niet nalaten om Pascale nog even op te zoeken in de klas. Eigenlijk
was het meer omdat we niet de juiste persoon die ons zou rondleiden
konden vinden. Vandaag kan ze ons niet begeleiden omdat ze zelf ook
moet lesgeven. De school beschikt over jawel 110 ha grond om te
bewerken en een cirkelvormig perceel maïs van 11 ha moet nog worden
ingezaaid. Het heeft deze ronde vorm omwille van de enorme
beregeningsinstallatie die moet zorgen voor de aanvoer van water
tijdens de warme zomermaanden. De suikermaïs wordt trouwens pas op
het einde van de maand juni gezaaid en reeds op het einde van de
maand september geoogst. We bezoeken ook nog de schoolserre van 0,5
ha grootte opgebouwd door onze noorderburen. Hierin worden alleen
tomaten geteeld. Buiten wordt er fel gediscuteerd over paprikas en
pepers die in plastiek kappen worden geteeld.
Op uitnodiging van de schooldirectie en
onder leiding van Pascale en de plaatselijke vrouwelijke Mr. Mensch
mogen we onze voeten in het schoolrestaurant onder tafel schuiven. Op
verzoek van de gastvrouwen moeten we eerst nog uitgebreid aperitieven
waarna we uiteindelijk onze innerlijke mens in gezelschap van wat
rood druivensap mogen versterken. Ondertussen proberen we de
begeleiders de regeringstoestand in België nader te verklaren en de
kazen en bieren van bij ons te promoten. De hoeveelheid wortelen en
de afwezigheid van aardappelen op ons bord doet bij velen de
wenkbrauwen fronsen. Na het verorberen van het nagerecht en het
uitdelen van toeristische informatie door Pascale nemen we afscheid om
het laatste bedrijf te bezoeken.
Mooi verscholen tegen een bergwand
vinden we na enig zoeken het landbouwbedrijf waar Paul en Niels hun
stage doorbrengen. Een heel jonge bedrijfsleider leidt ons rond op
zn melkveebedrijf. De koeien halen een gemiddelde productie van
9000 l/jaar. Niet slecht voor een bedrijf dat slechts zes jaar
geleden is overgenomen en enkele jaren later nog werd geruimd voor
TBC. Wat ons hier opvalt is de eenvoudige bouw van de stal. Geen
drijfmestkelder en dergelijke. s Nachts gaan de koeien op de weide
en overdag staan ze omwille van de warmte meestal binnen. Ondertussen
is het al 16.00 uur geworden en voor de meeste leerlingen is het nu
meer dan genoeg geweest. Twee dagen luisteren, geconcentreerd in een
andere taal is niet niks voor onze hersenen. We gunnen ze vandaag
verder wat rust en keren huiswaarts waar de eerste verbindingen
met het www worden gelegd.
Na het bestormen van de plaatselijke
Delhaize moeten we deze avond onze lunch verorberen in een reeds
verlaten eetzaal. Vriendelijk worden we verzocht om de volgende keer
toch maar wat vroeger te arriveren en beter onze tafels af te ruimen.
Dan spreken we maar niet over de bezoekers die in onze wijn zwemmen.
Nadat we voldaan zijn halen we ons
ontbijt voor de volgende morgen af. Dit nemen we telkens mee naar
onze chalets zodat we s morgens rechtstreeks naar de bedrijven
kunnen rijden. Maar eerst zorgt Mr. De Cordt er nog voor dat het
brood voor de konijnen wordt vervangen door een spurt met de
mountainbike naar verser Frans brood. Na de avondrituelen en de
nodige afspraken maken voor de volgende dag kruipen we vol
verwachtingen naar de eerste stagedag in ons bed.
Nieuwsgierig kijken we s morgens uit
ons raam om ons te vergewissen in welke duistere omgeving we gisteren
zijn terechtgekomen. Geen ontbijtbuffet, maar niet getreurd, met een
gevoel van een kotstudent zetten we lekker geurende koffie die we
samen met andere ontbijtgranen en het typische fruitsap en het frans
brood waren terug te vinden in onze ontbijtmand. We zetten ons op
ons terras waar genieten van het ochtendglorie en de later
ontluikende nieuwsgierige blikken van onze reisgezellen.
Snel nog even kiezen welke kledij ons
het beste in overeenstemming brengt met de plaatselijke temperaturen
om ons tweede afspraakje met Pascal niet te missen. Ze zal ons
vandaag voorstellen aan drie stagebedrijven zodat de anderen ook
weten welk (bio-)vlees we in de kuip hebben.
Het eerste bedrijf waar Ine en Jef
zullen stage lopen is een vleesveebedrijf dat haar producten zelf
probeert te vermarkten. Blonde dAquitaine en Bazadaise zijn de
roepnamen van de meest gebruikte veerassen op dit bedrijf. Onze
plaatselijke specialist Mr. Decordt is in de zevende hemel en met
moeite krijgen we hem terug met de voetjes op de grond. Zeker als
blijkt dat een duister figuur die ons volgt, een plaatselijk
journalist blijkt te zijn. Deze man gaat een artikel over ons bezoek
schrijven zodat we hier ook plaatselijk wereldberoemd worden. Na een
welgekomen verfrissing en dito koekje vertrekken we hier echter niet
zonder uitgebreid afscheid te nemen van de plaatselijke hond Siska
(schoeters). Ine heeft een nieuwe vriend gevonden.
s Middags nemen we uitgebreid de
tijd om te picknicken in het park van Centre Omnisports waarna
sommigen zich nog een beetje uitleven met een partijtje beachvolley.
Ondertussen ontfrutselen de begeleiders nog eventjes dat onze Pascale
een verwoed jaagster is op ringduiven, een plaatselijke traditie
blijkt later. Hopelijk met geen te grote gevolgen voor de uitgang,
verorberen we ook nog een mandje cerises die gisteren door haar
vader zijn geplukt. Ze bemoedert ons een klein beetje veel maar we
hebben het wel graag.
Het tweede bedrijf dat we bezoeken is
ook voor ons een niet-klassiek bedrijf. Hier doen Tommy en Bart hun
stage. De teelten bestaan voornamelijk uit kersen, perziken,
abrikozen, olijven, walnoten en dergelijke. Nieuw voor dit jaar is
de teelt van zongedroogde tomaten voor Denemarken, speciaal op
aanvraag van zn zoon die zulke producten allemaal verwerkt in
glazen bokalen. Na bezoek van dit conservenbedrijf trekken we
verder naar het laatste bedrijf van de dag?
Joep en Quinten gaan op stage bij een
jonge wijnbouwer met als neventeelt de opfok van eenden die later op
een ander bedrijf de beroemde of verguisde foi gras opleveren.
Tijdens de wandeling tussen de wijnstokken ontdekken we hier een
jenetkat. Een roofdier dat zich tegoed doet aan de eenden.
M.a.w. een bedrijfsvijand die hier in de streek vrij veel voorkomt.
Het proeven van een glaasje rosé slaan we niet af waarna we ook hier
afscheid nemen van de snel populaire bordercollie Dolly genaamd. Ik
weet niet of de naamgeving iets met zn buitenhuiswerkende vrouw te
maken heeft?
Na de nodige aankopen maken we ons
klaar voor het avondmaal dat op het terras met uitzicht op de rivier
Lot wordt geserveerd. We genieten nog eventjes van de aanwezigheid
van de nationale damesvoetbalploeg en keren weer naar onze vertrouwde
chalets. Het geweldige uitzicht op de rivier Lot inspireerde sommigen
onder ons nog om later op de avond hiermee verder kennis te maken.
Uiteindelijk is het zover, de langverwachte en veelbesproken buitenlandse stageperiode in La douce France neemt een bewolkte start.
Eerste verzamelplaats is Antwerpen-Centraal waar iedereen tijdig wordt verwacht. De ene al meer zenuwachtig dan de andere. Sommigen onder ons worden nog uitgewuifd. Wat staat ons de volgende veertien dagen nog allemaal te wachten? Een heel avontuur dat door de meeste deelnemers nooit meer zal vergeten worden.
Samen sporen we richting Brussel-Zuid waar we de TGV richting Valence nemen. Voor velen een eerste ervaring met deze snelle trein. Het zal ons later nog heel wat kopzorgen geven want hij is niet alleen snel onderweg. Al doende leren we dat de bewoners van dit prachtige land niet altijd even rustig en kalm door het leven stappen , maar we als later door Rhône-vallei en de Provence sporen en tevens la mer kunnen aanschouwen, dromen we toch eventjes verder weg naar een vakantieperiode die niet meer ver af is. Ondertussen merken we heel wat vreemde reisgenoten op; een kat, een cavia, een vis en zelfs een persoon boven in het bagagerek. Deze laatste zou nog geleefd hebben volgens sommigen onder ons daar hij af en toe nog bewoog, maar dit kon ook te wijten zijn aan het schudden van de trein. Na wat zoeken naar onze gereserveerde minibusjes in de stad Agen, die niet achter de plaatselijke beenhouwer blijken staan te wachten, rijden we langs slingerende asfaltwegen door een dor landschap met een mooi rood ondergaande zon in ons gezelschap, richting onze verblijfplaats.
Hier staan twee dames ons hartelijk op te wachten, Pascale en Jacqueline. Pascale is onze persoonlijke gids die ons tijdens de eerste dagen wat zal helpen te acclimatiseren. In onze blikken merken deze dames onmiddellijk dat we een beetje uitgehongerd zijn en nodigen ons dan ook uit om lekker te tafelen in het plaatselijk kasteel. De directeur van het lyceum agricole kwam hier ook nog even langs om ons bonne nuit toe te wensen.
Voldaan en vermoeid zochten we dan eventjes later onze welverdiende slaapplaats op. Deze keer onder leiding van Jacqueline, die tijdens ons verblijf in Aquitaine verder zal instaan voor de inwendige verrijking. De chalets worden goedgekeurd en uitgebreid getest tijdens de eerst volgende uren. Velen proberen eerst nog hun vermoeidheid met het stromende water te verwijderen waarna de rust snel weerkeerde.