Vandaag lijkt het wel 1 september. Uiteindelijk de eerste stagedag voor de leerlingen. Gisterenavond , zoals het in elk goed georganiseerd gezin past, nog de nodige afspraken gemaakt wie, waar en wanneer moet gebracht worden. De leerlingen worden in twee busritten opgesplitst zodat het afleveren en ophalen ervan op een relatief korte tijd kan gebeuren. Sommigen onder hen kunnen mee-eten op het bedrijf, anderen moet zorgen voor een echte schoofzak. Dat het mee-eten niet voor iedereen voordelen biedt zal later wel blijken.
De begeleiders, Mr. De Cordt en Mr. Van Genechten, staan vandaag nog eens extra vroeg op om het lunchpakket aan te vullen met lekker vers gebakken brood uit de plaatselijke boulangerie. Bij thuiskomst is het zorgwekkend stil rond de chalets maar we verzoeken toch iedereen vriendelijk maar dringend op te staan daar de schoolbus om acht uur zal vertrekken. Elke chalet heeft zijn eigen rituelen; de ene neemt rustig de tijd om lekker buiten in de opkomende zon te ontbijten, andere doen het al staande aan het aanrecht. Onze chalet lijkt vandaag aan ontwikkelingshulp te doen; voedselpakketten worden uitgedeeld en dat jonge mensen goed kunnen eten blijkt uit de gretigheid waarmee de voorraad brood slinkt als sneeuw voor de zon.
Ondertussen knutselen we nog snel een verjaardagkroon, met de beperkte middelen die we hebben, in elkaar en zingen, net vooraleer we samen vertrekken, nog een mooi verjaardagslied voor Niels. Hij is ontzettend verrast met de aandacht voor zijn verjaardag vandaag. Jammer dat de plaatselijke bakker niet voor een lekkere taart kon zorgen.
Daarna vertrekken de busjes die al dagen als tweelingen door het landschap scheurden, elk in een eigen richting. Het witte busje van Mr. De Cordt (de bende van Wim) neemt de vallei voor zijn rekening. Hij blijft immers liever met de voeten op de grond. Tevens zorgt hij ervoor dat het enige bedrijf dat we in de voorgaande dagen niet konden bezoeken, toch vereert wordt met zn bezoek en krijgt daarbij samen met de stagairs Jelle en Nick een korte rondleiding op het bedrijf zodat ook deze gasten niet de ganse dag met knikkende knieën moeten rondlopen.
Het andere witte busje neemt de hellingen met de mooie slingerende wegen of beter gezegd smalle geasfalteerde wandelwegeltjes voor zijn rekening. Mooie vergezichten en plots opduikende wilde dieren dienen als dankwoord. Hoe meer we het eerste stagebedrijf naderen en de GPS op een vriendelijke vrouwelijke manier verteld u hebt uw bestemming bereikt! hoe stiller het in de bus wordt. Maar zoals het bij een eerste schooldag past, maken we het afscheid kort en wensen we hen nog veel succes. Alhoewel niet iedereen vlot zn bedrijf kon terugvinden, een GPS verlegt soms zn aankomstplaats net aan de overzijde van de helling, konden ze toch al dan niet met vertraging allemaal worden afgeleverd.
Rust in het gezin daarna, maar tijd om boodschappen te doen. Om postzegels gaan voor de kaartjes in het postkantoor, een aanzichtkaart blijft in deze snelle tijden nog altijd iets romantisch te hebben. Nog extra aanzichtkaarten in de plaatselijke dagbladhandel kiezen; landschappen en iets met dieren stonden op het verlanglijstje. Snel eventjes over de plaatselijke markt lopen waar we ondertussen nog wat oefenen in de naamgeving van groenten en fruit in deze vreemde taal. Zolang zelfs dat de boulangerie besloten heeft de deuren voor enkele uren te sluiten. Geen nood, we hebben nog een voorraad beschuit.
De uren schuiven zonder dat we het merken voorbij maar worden toch opgeschrikt door een Franstalige gsm-oproep. Gelukkig bleek het onze Pascal aan de andere kant van de (virtuele) lijn te hangen en geen stagebedrijf.
We houden voortdurend de klok in de gaten om toch zeker niet te laat op onze afspraken te komen. Hoe meer leerlingen de busjes vullen, hoe meer verhalen er worden verteld. Het was soms net zoals bij het ophalen na de eerste schooldag. Alles laten vallen en rennen om het blije weerzien. Bij aankomst verteld iedereen aan iedereen hun belevenissen van de dag. Hieruit blijkt nogmaals dat de meesten het toch beschouwen als een unieke gebeurtenis die ze niet zo snel zullen vergeten.
Tijdens het avondmaal worden we verrast met een heerlijk Belgisch tintje; na de entree krijgen we lekker gebakken frietjes met jawel (kleine) mosseltjes voorgeschoteld met als afsluiter een koude pannenkoek met fraises. Nog vlug ons overlevingspakket voor morgen afhalen want de duisternis haalt ons in. Hier er daar wordt er nog gekeuveld maar al snel wordt het warme bed opgezocht om morgen goed uitgerust aan de vrije dag te kunnen beginnen.
Dag 3 is aangebroken. Nu tellen we nog
op, misschien wordt dat later wel aftellen? Na een goede nachtrust
staan we allen welgemutst op. Nu wel een uurtje vroeger want we
worden al om negen uur op het bedrijf Antoine verwacht. De
gastheer staat ons al op te wachten wanneer we na een half uurtje
rijden arriveren. Dit bedrijf, waar Bert en Wout stage doen wordt
door drie broers gerund. Het telt meer dan 50 personeelsleden
verspreid over drie divisies waarvan er eentje een kleine 500 km
verderop ligt. Een opkweekbedrijf van sierteeltgewassen, een
fruitkwekerij en een groenbedrijf, dat de meeste personeelsleden
tewerk stelt. Onder leiding van de dhr. Antoine bezoeken we hier
vooral de opkweek van pruimenbomen, van het uitplanten van de
onderstammen tot de snoei van de opgepotte exemplaren. Wat ons het
hier het meest verbaast is het feit dat de beregeningsinstallaties
hier draaien op een geboorde put van slechts 6 meter diepte en dat
met een doorsnede van meer dan 100 mm.
Hierna bezoeken we het Lycée Agricole
van onze begeleidster Pascale. We rijden de toegangsweg op en deze
heeft veel weg van deze South Fork van JR Ewing. Mr. De Cordt kan het
niet nalaten om Pascale nog even op te zoeken in de klas. Eigenlijk
was het meer omdat we niet de juiste persoon die ons zou rondleiden
konden vinden. Vandaag kan ze ons niet begeleiden omdat ze zelf ook
moet lesgeven. De school beschikt over jawel 110 ha grond om te
bewerken en een cirkelvormig perceel maïs van 11 ha moet nog worden
ingezaaid. Het heeft deze ronde vorm omwille van de enorme
beregeningsinstallatie die moet zorgen voor de aanvoer van water
tijdens de warme zomermaanden. De suikermaïs wordt trouwens pas op
het einde van de maand juni gezaaid en reeds op het einde van de
maand september geoogst. We bezoeken ook nog de schoolserre van 0,5
ha grootte opgebouwd door onze noorderburen. Hierin worden alleen
tomaten geteeld. Buiten wordt er fel gediscuteerd over paprikas en
pepers die in plastiek kappen worden geteeld.
Op uitnodiging van de schooldirectie en
onder leiding van Pascale en de plaatselijke vrouwelijke Mr. Mensch
mogen we onze voeten in het schoolrestaurant onder tafel schuiven. Op
verzoek van de gastvrouwen moeten we eerst nog uitgebreid aperitieven
waarna we uiteindelijk onze innerlijke mens in gezelschap van wat
rood druivensap mogen versterken. Ondertussen proberen we de
begeleiders de regeringstoestand in België nader te verklaren en de
kazen en bieren van bij ons te promoten. De hoeveelheid wortelen en
de afwezigheid van aardappelen op ons bord doet bij velen de
wenkbrauwen fronsen. Na het verorberen van het nagerecht en het
uitdelen van toeristische informatie door Pascale nemen we afscheid om
het laatste bedrijf te bezoeken.
Mooi verscholen tegen een bergwand
vinden we na enig zoeken het landbouwbedrijf waar Paul en Niels hun
stage doorbrengen. Een heel jonge bedrijfsleider leidt ons rond op
zn melkveebedrijf. De koeien halen een gemiddelde productie van
9000 l/jaar. Niet slecht voor een bedrijf dat slechts zes jaar
geleden is overgenomen en enkele jaren later nog werd geruimd voor
TBC. Wat ons hier opvalt is de eenvoudige bouw van de stal. Geen
drijfmestkelder en dergelijke. s Nachts gaan de koeien op de weide
en overdag staan ze omwille van de warmte meestal binnen. Ondertussen
is het al 16.00 uur geworden en voor de meeste leerlingen is het nu
meer dan genoeg geweest. Twee dagen luisteren, geconcentreerd in een
andere taal is niet niks voor onze hersenen. We gunnen ze vandaag
verder wat rust en keren huiswaarts waar de eerste verbindingen
met het www worden gelegd.
Na het bestormen van de plaatselijke
Delhaize moeten we deze avond onze lunch verorberen in een reeds
verlaten eetzaal. Vriendelijk worden we verzocht om de volgende keer
toch maar wat vroeger te arriveren en beter onze tafels af te ruimen.
Dan spreken we maar niet over de bezoekers die in onze wijn zwemmen.
Nadat we voldaan zijn halen we ons
ontbijt voor de volgende morgen af. Dit nemen we telkens mee naar
onze chalets zodat we s morgens rechtstreeks naar de bedrijven
kunnen rijden. Maar eerst zorgt Mr. De Cordt er nog voor dat het
brood voor de konijnen wordt vervangen door een spurt met de
mountainbike naar verser Frans brood. Na de avondrituelen en de
nodige afspraken maken voor de volgende dag kruipen we vol
verwachtingen naar de eerste stagedag in ons bed.
Nieuwsgierig kijken we s morgens uit
ons raam om ons te vergewissen in welke duistere omgeving we gisteren
zijn terechtgekomen. Geen ontbijtbuffet, maar niet getreurd, met een
gevoel van een kotstudent zetten we lekker geurende koffie die we
samen met andere ontbijtgranen en het typische fruitsap en het frans
brood waren terug te vinden in onze ontbijtmand. We zetten ons op
ons terras waar genieten van het ochtendglorie en de later
ontluikende nieuwsgierige blikken van onze reisgezellen.
Snel nog even kiezen welke kledij ons
het beste in overeenstemming brengt met de plaatselijke temperaturen
om ons tweede afspraakje met Pascal niet te missen. Ze zal ons
vandaag voorstellen aan drie stagebedrijven zodat de anderen ook
weten welk (bio-)vlees we in de kuip hebben.
Het eerste bedrijf waar Ine en Jef
zullen stage lopen is een vleesveebedrijf dat haar producten zelf
probeert te vermarkten. Blonde dAquitaine en Bazadaise zijn de
roepnamen van de meest gebruikte veerassen op dit bedrijf. Onze
plaatselijke specialist Mr. Decordt is in de zevende hemel en met
moeite krijgen we hem terug met de voetjes op de grond. Zeker als
blijkt dat een duister figuur die ons volgt, een plaatselijk
journalist blijkt te zijn. Deze man gaat een artikel over ons bezoek
schrijven zodat we hier ook plaatselijk wereldberoemd worden. Na een
welgekomen verfrissing en dito koekje vertrekken we hier echter niet
zonder uitgebreid afscheid te nemen van de plaatselijke hond Siska
(schoeters). Ine heeft een nieuwe vriend gevonden.
s Middags nemen we uitgebreid de
tijd om te picknicken in het park van Centre Omnisports waarna
sommigen zich nog een beetje uitleven met een partijtje beachvolley.
Ondertussen ontfrutselen de begeleiders nog eventjes dat onze Pascale
een verwoed jaagster is op ringduiven, een plaatselijke traditie
blijkt later. Hopelijk met geen te grote gevolgen voor de uitgang,
verorberen we ook nog een mandje cerises die gisteren door haar
vader zijn geplukt. Ze bemoedert ons een klein beetje veel maar we
hebben het wel graag.
Het tweede bedrijf dat we bezoeken is
ook voor ons een niet-klassiek bedrijf. Hier doen Tommy en Bart hun
stage. De teelten bestaan voornamelijk uit kersen, perziken,
abrikozen, olijven, walnoten en dergelijke. Nieuw voor dit jaar is
de teelt van zongedroogde tomaten voor Denemarken, speciaal op
aanvraag van zn zoon die zulke producten allemaal verwerkt in
glazen bokalen. Na bezoek van dit conservenbedrijf trekken we
verder naar het laatste bedrijf van de dag?
Joep en Quinten gaan op stage bij een
jonge wijnbouwer met als neventeelt de opfok van eenden die later op
een ander bedrijf de beroemde of verguisde foi gras opleveren.
Tijdens de wandeling tussen de wijnstokken ontdekken we hier een
jenetkat. Een roofdier dat zich tegoed doet aan de eenden.
M.a.w. een bedrijfsvijand die hier in de streek vrij veel voorkomt.
Het proeven van een glaasje rosé slaan we niet af waarna we ook hier
afscheid nemen van de snel populaire bordercollie Dolly genaamd. Ik
weet niet of de naamgeving iets met zn buitenhuiswerkende vrouw te
maken heeft?
Na de nodige aankopen maken we ons
klaar voor het avondmaal dat op het terras met uitzicht op de rivier
Lot wordt geserveerd. We genieten nog eventjes van de aanwezigheid
van de nationale damesvoetbalploeg en keren weer naar onze vertrouwde
chalets. Het geweldige uitzicht op de rivier Lot inspireerde sommigen
onder ons nog om later op de avond hiermee verder kennis te maken.
Uiteindelijk is het zover, de langverwachte en veelbesproken buitenlandse stageperiode in La douce France neemt een bewolkte start.
Eerste verzamelplaats is Antwerpen-Centraal waar iedereen tijdig wordt verwacht. De ene al meer zenuwachtig dan de andere. Sommigen onder ons worden nog uitgewuifd. Wat staat ons de volgende veertien dagen nog allemaal te wachten? Een heel avontuur dat door de meeste deelnemers nooit meer zal vergeten worden.
Samen sporen we richting Brussel-Zuid waar we de TGV richting Valence nemen. Voor velen een eerste ervaring met deze snelle trein. Het zal ons later nog heel wat kopzorgen geven want hij is niet alleen snel onderweg. Al doende leren we dat de bewoners van dit prachtige land niet altijd even rustig en kalm door het leven stappen , maar we als later door Rhône-vallei en de Provence sporen en tevens la mer kunnen aanschouwen, dromen we toch eventjes verder weg naar een vakantieperiode die niet meer ver af is. Ondertussen merken we heel wat vreemde reisgenoten op; een kat, een cavia, een vis en zelfs een persoon boven in het bagagerek. Deze laatste zou nog geleefd hebben volgens sommigen onder ons daar hij af en toe nog bewoog, maar dit kon ook te wijten zijn aan het schudden van de trein. Na wat zoeken naar onze gereserveerde minibusjes in de stad Agen, die niet achter de plaatselijke beenhouwer blijken staan te wachten, rijden we langs slingerende asfaltwegen door een dor landschap met een mooi rood ondergaande zon in ons gezelschap, richting onze verblijfplaats.
Hier staan twee dames ons hartelijk op te wachten, Pascale en Jacqueline. Pascale is onze persoonlijke gids die ons tijdens de eerste dagen wat zal helpen te acclimatiseren. In onze blikken merken deze dames onmiddellijk dat we een beetje uitgehongerd zijn en nodigen ons dan ook uit om lekker te tafelen in het plaatselijk kasteel. De directeur van het lyceum agricole kwam hier ook nog even langs om ons bonne nuit toe te wensen.
Voldaan en vermoeid zochten we dan eventjes later onze welverdiende slaapplaats op. Deze keer onder leiding van Jacqueline, die tijdens ons verblijf in Aquitaine verder zal instaan voor de inwendige verrijking. De chalets worden goedgekeurd en uitgebreid getest tijdens de eerst volgende uren. Velen proberen eerst nog hun vermoeidheid met het stromende water te verwijderen waarna de rust snel weerkeerde.