Op straat gaan de mannen wandelen met hun zangvogel in een kooitje. Ik kende het fenomeen van de vorige keer, maar het blijft een vreemd zicht.
Mannen laten hun vogel uit, omdat dit ene goede verzorging is van hun zangvogel, deze vogels doen me aan zangwedstrijden en er wordt heel wat afgegokt. Vanddaar dat ze hun vogel goed willen verzorgen en er dus mee gaan wandelen.
Vogels gaan met hun kooitje ook de taxi/bus en mee op terras met hun eigenaar.
Ik heb gisteren hier een USB stick 512mb gekocht voor 139SRD = ong. 40euro Kunnen jullie eens kijken wat dat in Belgie kost? Mocht ik deze voor iemend moeten meenemen, weet het me dan op tijd te zeggen.
Ik heb op het werk wel een computer maar geen cd drive en een cd kopieeren hier is moeilijk, en alles op diskette zetten was niet praktisch.
Cimicers, Ik zit met mijn neus op alle traditionele culturele bronnen, en begin dat eigenlijk nu pas door te hebben. 't is een schat aan informatie en jammer genoeg kan ik niet alles doornemen, en moet ik me enkel concentreren op mijn onderwerp: traditionele geneeskunde.
Klop - klop: zeg je als je bij iemand voor de deur staat (er is geen bel namelijk), of je rammelt tegen het hek.
Wasmachine in het huis waar ik zit is half-automatisch dwz je doet de was + 3 emmer water + waspoeder erin, je selecteerd het programma. als hij klaar is laat je het water weglopen en vul je de machine opnieuw met water om te spoelen, dit laatste doe je 2 keer. Ik haat wassen, en nu nog veel meer natuurlijk !
Huisdieren (honden) zijn waakhonden, aaien is levensgevaarlijk, en eten geven moet je ook niet doen aan straathonden want dan kom je er niet meer vanaf.
Voorlichting via de radio: Onderweg naar het werk in de busjes staat de locale radio aan, wat me opvalt is dat er voorlichting via de radio's wordt gegeven even een voorbeeld.: het ging over zwangerschap en geboorte. Ik probeer te citeren: Zwangerschap is geen ziekte je hoeft dus niet regelmatig naar de dokter, maar je moet wel naar de vroedvrouw, je wordt pas zwanger als je gezond bent, ongezonde mensen worden niet zwanger. Als de baby er is moet je hem op regelmatige tijdstippen eten geven, als je hierover vragen hebt kan je deze stellen aan de vroedvrouw. (lijkt voor ons toch vrij logisch !)
Nog wat Surinaamse woordjes voor de liefhebbers: Abiwan: eigenaar Den kraka fu ibri makandrasani: de ruggegraat van elke cultuur Na kondre: in de gemeenschap Pisi pristeri: inleiding
Als ik naar mijn werk wil gaan, kon ik een fiets huren ofwel gebruik maken van het openbaar vervoer, ik heb voor het laatste gekozen.
Het verkeer rijdt links(erfenis van engelse kolonisten), en rijdt levensgevaarlijk.
Ik moet 2 bussen nemen en doe er ongever 35min. over. Je staat ergens langs de kant van de weg waar de bus rijd en je doet teken, je stapt in en betaald 1SRD per rit. Je stapt uit waar je wilt. Als de bussen vol zitten stoppen ze niet, als de chauffeur geen zin heeft om te stoppen wordt er niet gestopt. Er zijn geen vaste rit uren bussne rijden vanaf 5u - 21:30u en je wacht gewoon totdat er een komt. Er zijn op zo'n busje ongeveer 20 zitplaatsen.
Dat is natuurlijk een hele ervaring opeengestampt zitten in 30graden als iedereen boodschappen mee heeft ed, in een eigenlijk te klein busje, maar de1e bus die ik neem is maar 5min en dan 10min te voet, de volgende bus is ongeveer 10min. Gelukkig gaan er geen huisdieren de bus in ....
Mijn opdracht is wel iets veranderd. Ik werk in het documentatiecentrum voor het onderwerp traditionele geneeskunde in Suriname.
Waar ik contact zal maken met sprekers over dit onderwerp en jongeren. Promotie voeren in de locale media. Donatie/steun zoeken. Eind augustus organiseeer ik over dit onderwerp een lezing met verschillende sprekers + demo over dit onderwerp.
De invulling van deze opdracht is vrij, maar er wordt verwacht dat je de lezing/demo/tentoonstelling/show/ ... zelf in elkaar zet en dus zelf sprekers en publiek moet zoeken. ik heb al een paar ideeen hoe ik dat gaan aanpakken, maar aangezien ik toch mijn fototoestel mee heb probeer ik portretten te maken van de traditionele genezers met welke ik zal praten om meer te weten over dit onderwerp. En ik probeer deze portretten te verwerken in de lezing.
Qua 'moderne ' infrastructuur moet ik niets verwachten: geen microfoon, geen beamer, geen diaprojectie, geen licht, ... Ik probeer in de lege ruimte wat tafeltjes en stoelen bij elkaar te rapen en iemand te zoeken die voor wat versiering kan zorgen.
Niet gemakkelijk hier, want afspraken maken met mensen verloopt hier zeer moeizaam, mensen 'vergeten' hun afspraak of komen ene paar uur te laat, ...
Verder ga ik binnenkort ook een kijkje nemen in het centrum voor cultuurstudies, misschien vind ik daar nog wat info.
Mijn stagebegeleider vanuit Naks wordt Lucien Vriese die is bekend met de javaanse en marron geneeskunde.
Typische surinaamse huizen zijn als volgt opgebouw:
Orgineel in hout, moderne versie in beton, vrijstaande huizen, villa's Beneden staat het huis op 'palen' zodat de benedenverdieping een open ruimte is die gebruikt wordt als carpoort, terras, bergruimte of/en er zijn een of meerder kamers beneden die dienen om te verhuren aan toeristen ofstudenten. Boven is meestal de woonruimte met badkamer en keuken en terras goed opletten dat je altijd in een huis komt met een hydrofoor ! Van deze huizen heb ik foto's gemaakt !
Hiernaast heb je in het centrum ook nog de koloniale huizen die in hout zijn. En die ook door de Unesco beschermd zijn als werelderfgoed. Bijna het hele centrum van Paramaribo is beschermd !
Hydrofoor: het water wat in de leidingen zit, daar zit bijna geen druk achter zodat als je de kraan open doet geen water hebt, de hydrofoor is een electrisch apparaat dat water uit de leidingen pomp zodat je 'gewoon' water hebt uit de kraan. Er is maar 1 probleem als de electriciteit uitvalt is er ook geen water !
Brazilie: voetbalster Pele is hier heel beroemd en een 'held' er wonene veel brazilianen in suriname, toen ze het wk verloren tegen frankrijk was dat hier een kleine ramp. terwijl de brazilianen die hier wonen vooral goudzoekers zijn en het liefste via kleine luchthavens in het regenwoud met het goud naar brazilie gaan= plundering grondstoffen suriname.
VS: er is een nieuwe shopping mal geopend bij mij om de hoek(overdekt winkel centrum, een beetje3 vergelijkbaar met city2 in brussel maar dan alles op de begane grond), op elke hoek van dit shopping centrum staat bewaking en de winkels zijn op zijn westers ingericht, ik kom hier vb ook bikkembergs tegen en dior. De meeste huishoudelijke apparaten zijn van amerikaanse komaf, hoe groter het apparaat of hoe meer knopjes het heeft hoe beter ! Een grote koelkast, een goede wasmachine en een grote tv met veel zenders wordt hier echt gewaardeerd.
In Suriname worden verschillende talen gesproken; een groot gedeelte van deze talen wordt slechts door een kleine groep mensen gesproken. De belangrijkste taal is het Sranang of Sranan Tongo (Surinaams), een van oorsprong Creoolse taal die bijna iedere Surinamer beheerst. Het Sranan Tongo is halverwege de 17e eeuw ontstaan, toen de eerste slaven vanuit Afrika naar Suriname kwamen. Deze Surinaamse taal is beïnvloed door het Engels, Portugees en Afrikaans, terwijl er ook Nederlandse woorden in voorkomen. Naast het Sranan Tongo beheersen de meeste Surinamers ook het Nederlands, de officiële taal van Suriname.
Woordjes
fa waka? mi bun tan bun omeni? brada sisa tamara wenkri
hoe gaat het met u? het gaat goed houd je goed hoeveel kost dit? broer zus morgen winkel
Hallo allemaal, Ik zit op het adres in de Mozartstraat t/m eind augustud. Het is een grot huis, met grote kamers, beneden en boven zijn er gemeenschappelijke ruimtes met keuken en douche, enkel de douche is zoals verwacht enkel koud water. Vanavond gaan we uiteten. Verder ga ik toch proberen om zelf wat te koken, ik heb vandaag boodschappen al gedaan en ben even naar de stad geweest. Er is 1 bank in het centrum waar ik geld uit de automaat kan halen met mijn bankkaart. De koers is 1euro=3,50SRD. 1 uur internetten is 2,50SRD
Ik opzanderij(luchthaven) opgehaald door een busje die ook andere mensen moest afzetten. Na 1 uur op de koffers wachten(de vorige keer was dat 2uur), dus dat ging vlot. Kon ik naar het busje toe, eerst wachten totdat iedereen er was, dan werd er voor de zekerheid naar nog eens naar alle adressen gevraagd en de chauffeur begon naar adres 1 te rijden, gelukkig was ik als 4e aan de beurt. Ik heb een ander Suriname/Paramaribo gezien: houten huizen, kleine huizen, krotjes, wegen vol gaten, ... op een bepaald moment dacht ik : deze straat gaat wel, waren we midden in het centrum. Ik heb het gevoel dat het allemaal wat 'krottiger' is dan 2,5jaar geleden, maar misschien moet ik gewoon even wennen. De hele busrit heeft bijna 2 uur geduurd. Het huis waar ik nu in zit valt goed mee, enkel de koude douche is iets minder. Het internet cafe is 1 straat verder dan het huis waar ik zit, ik heb ook een gsmnummer maar ik moet de pre-paid simkaart nog opladen. Als het dringend is kan je me bereiken via het telefoonnummer van de contactpersoon: Tjitra
Ik zal in elk geval proberen wat mooie foto's te maken, zodat ik deze samen met de foto's van 2,5jaar geleden kan gebruiken als illustratie bij mijn thesis en voor mijn avondschool fotografie. Misschien kan ik ze in de toekomst ook gebruiken voor lezingen/lessen/voordrachten over Suriname.
Nieuwsgierigen kunnen altijd de foto's bij mijn terugkomst komen bekijken, de kleuren foto's zijn begin september allemaal klaar, voor de zwart/wit foto's zal je geduld moeten hebben tot eind september, begin oktober.
NAKS geeft impulsen voor vooruitgang afro-Surinamers door Nancy de Randamie Paramaribo - "We vinden het erg belangrijk dat Afrikanen in diaspora, in ons geval afro-Surinamers, meer impulsen krijgen voor spirituele, maatschappelijke en materiele vooruitgang." Aan het woord is Liesbeth Peroti, vertegenwoordiger van de culturele organisatie NAKS over de lezingencyclus Liefde, Geloof en Vooruitgang. In het kader van deze lezingencyclus zijn de afgelopen drie weken voor de NAKS jongeren al drie besloten lezingen georganiseerd. Tijdens de eerste sessie, is met Liesbeth Peroti als inleider gesproken over de winti-religie en de visie die jongeren daarop hebben. Peroti: "Geloof heeft te maken met de winti-religie, de religie van afro-Surinamers, maar ook met geloof in eigen kunnen en geloof dat je dingen tot stand kan brengen." Bij een tweede bijeenkomst heeft Elly Purperhart het gehad over het aspect van vasten in relatie tot iemands persoonlijke en maatschappelijke vooruitgang. Bij de derde en laatste besloten bijeenkomst, gisteren in het NAKS-gebouw, heeft Chas Mijnals aandacht besteed aan successtory's binnen de afro-Surinaamse gemeenschap. Olfedo Kotzebue, penningmeester van de NAKS-jongerenraad en frontman van de nieuwste formatie binnen de NAKS-organisatie, NAKS Pepre Siri, woonde deze lezingen bij. Hij vertelt dat hij uit deze lezingen heeft geleerd "respect te hebben voor iedereen, ongeacht of je het eens bent met hun geloof of niet". Kotzebue: "Ook heb ik uit de lezingen geleerd om niet te focussen op het negatieve, maar op het positieve van de mens. Zo is ons bijgebracht dat het goed is om elke dag de mensen om je heen een complimentje te geven, omdat liefde uitstralen aan een ander nu eenmaal heel belangrijk is." Kotzebue is ook optimistisch over het uiteindelijk doel van de cyclus. "De groep die we aanspreken met het verhaal over Liefde, Geloof en Vooruitgang, wordt snel groter en groter. Daar heb ik alle geloof in. Nu al hebben we zo'n 250 enthousiaste jongeren."
Morgen vindt om half acht 's avonds de openbare bijeenkomst plaats in het kader van de lezingencyclus Liefde, Geloof en Vooruitgang. Wetenschappelijk onderzoeker Julia Terborg zal het onderwerp Liefde en Conflict in afro-Surinaamse families behandelen. Terborg promoveerde ooit op het onderwerp Seksualiteit en Gender. De avond zal muzikaal worden opgeluisterd door het vocaal ensemble Singi Prisiri '96, onder leiding van Mavis Noordwijk.-.
Uit www.dwtonline.com Stagiaires leren van Suriname door Afra Accord 13/06/2006
Paramaribo - Suriname heeft een scala aan verschillende culturen, die samen wonen onder een Surinaamse vlag. Een aantrekkelijk verschijnsel voor stagiaires om onderzoek naar te doen. Uit cultuurstudies blijkt bijvoorbeeld een grote kloof te zijn tussen de Afro Surinaamse en de Hindoecultuur. Voor Esther van Etteren, student Culturele Maatschappelijke Vorming een aanknopingspunt te kijken hoe deze culturen bij elkaar te brengen. "Ik was van NAKS vrij in het kiezen van mijn opdracht en heb na onderzoek van de twee culturen nagedacht wat leuk zou zijn van deze culturen te laten zien", vertelt Etteren.
Zo kwam ze op een modeshow en dans. In de modeshow waren kotos, marronklederdrachten en hindostaanse klederdrachten. Aan elk optreden ging een korte lezing vooraf met een stukje geschiedenis over hetgeen zou worden uitgebeeld. Daarnaast waren er Hindostaanse en Marrongerechten waar naar harte lust van kon worden geproefd. Tijdens de loterij aan het eind van de avond, vond een leuke cultuurmengeling plaats, toen een Hindostaans jongetje een complete koto met angisa won. Elfriede Baarn, voorzitter van NAKS, zegt dat het houden van een presentatie van hetgeen de stagiaires geleerd hebben, niet alleen voor de organisatie, maar ook voor Suriname een middel is om te zien in welke mate de verschillende Surinaamse culturen zijn geïntegreerd. Suriname wordt overspoeld met stagiaires en er is geen enkel stuk je beleid op dit gebied. Vandaar dat NAKS met haar eigen beleid is gekomen en elke stagiaire verplicht met de samenleving te delen wat zij hebben geleerd. Zo nemen zij niet alleen kennis van ons mee, maar doen zij ook wat terug voor dit land, zegt Baarn.-.
uit www.dwtoline.com Naks brengt thema 'Lobi, Bribi nanga go na fesi' in emancipatieherdenking 22/06/2006
Paramaribo - In het kader van de herdenking van de afschaffing van de slavernij op 1 juli 1863, organiseert de Organisatie voor Gemeenschapswerk Naks een drie tal activiteiten rond het thema Lobi, Bribi nanga go na fesi (Liefde Geloof en vooruitgang).
Deze activiteiten die in het centrum van Naks aan de Thomsonstraat 8 worden gehouden, zijn zowel voor Naks-leden als niet- leden. Zo zijn er drie sessies op het programma waar er een inleiding wordt verzorgd gevolgd door een discussie. Hiervan zijn reeds twee gehouden: maandag 12 en 19 juni door Liesbeth Peroti, maandag 26 juni de jurist Chas Mijnals van de Stichting Jongeren in Opmars en de cultuurgenezer, Bonu Ma Elly Purperhart. Op woensdag 28 juni om 19.30 uur verzorgt Dr Julia Terborg een lezing in Tori Oso. Dr Terborg, directeur van Pro Health en docent aan de Anton de Kom universiteit, promoveerde met het proefschrift: Sexualiteit en gender bij Afro Surinaamse partners. De titel van haar lezing is Neem ik een vaste partner of niet, en wie. Ze gaat op een aparte manier in op zaken die het bijzonder studenten en jonge werkenden bezig houden. De vocale groep Singi Prisirie 96 onder leiding van Mavis Noordwijk, zorgt voor de muzikale omlijsting.
Op zaterdag 1 juli om 10.00 uur - 11.30 uur in het Fort Zeelandia, is de jaarlijkse Tak Tangi voor iedereen. Een religieuze bijeenkomst, waarin dank gebracht wordt aan Anana Keduaman Keduanpon die de Afrikaanse Surinaamse broers en zusters geïnspireerd en geleid hebben om tot de afschaffing van de slavernij te komen. Naks brengt ode en hulde aan deze Surinaamse voorvaders en -moeders, die eigenlijk hun hele leven in slavernij en strijd zijn gegaan, waardoor de nazaten vandaag als vrije burgers kunnen leven.Verder wordt ook ode gebracht aan alle Surinamers van Afrikaanse origine, die een bijzondere bijdrage leveren in de samenleving. De heer Julien Zaalman van de religieuse stichting Tata kwasi ku Tata Tinsensi, zal een overdenking meegeven rond het thema Liefde, Geloof & Vooruitgang. Om 12.00 uur is er een uitgebreide Afro Surinaamse keuken.
De activiteiten rond 1 juli staan onder coördinatie van de dames Joan Kassels en Mariska Blank-Hew A Kee. De organisatie Naks die door Elfriede Baarn-Dijksteel voorgezeten wordt, viert volgend jaar haar 60 jarig bestaan. De organisatie houdt zich bezig met verschillende aspecten van de Afrikaans Surinaamse Cultuur binnen de Surinaame gemeenschap, maar ook in Nederland. Traditionele en hedendaagse muziek, kunst, geneeswijzen, religie, traditionele en moderne dans, drama, kleding, literatuur voor belangstellenden, educatieve programmas voor jong en oud, leden en niet leden, zijn activiteiten die ontplooid worden.-.
Elk jaar is het hetzelfde liedje. Modisten worden blauw gebeld, stoffenwinkels maken overuren en tante op de hoek is tot laat in de avond angisas aan het binden. Op 1 juli willen velen op z'n Afro-Surinaams gekleed gaan.
Oder de koto werd vroeger eerst een fo linti bruku gedragen daarna een panji, daarna een sarong, daarna een ondrohempi of hele onderjurk, daarna werd de koto gedragen en daarna de jaki. En de sisi deed op haar hoofddoek nog een hoed, ze droeg een paraplu en veel sieraden. "De mulatten werden niet door de blanken geaccepteerd, maar vonden dat ze ook niet bij de slaven hoorden. Om zich van hen te onderscheiden trokken zij meestal een witte koto aan of hele zachte pastel kleuren. Ze vielen door hun mooie koto's echt op. Deze koto wordt nu de sisikoto of bigi koto genoemd. De brokobere koto, was de koto die de slavinnen dagelijks aantrokken. "Zoveel trokken ze onder die koto aan. A no spotu, mi bo stik", grapt Nancy. "Ik heb me laten vertellen dat alles wat de slavinnen onder de koto aantrokken stevig werd gebonden, zo maakten zij het de slavenmeesters moeilijk om ze aan te randen", vertelt Kassels.
De waarde van de koto "Ik hecht heel veel waarde aan de koto. Ik erger me eraan dat mensen denken dat wanneer je een koto aan hebt, je mag doen als een viswijf. Je mag je misdragen want je hebt een koto aan. Niets is minder waar. Wanneer ik in een koto rondloop, voel ik me net een koningin".-