Na mijn lezing had ik nog een BBQ. Een van mijn huisgenootjes was in de week jarig en we zouden voor zin verjaardag naar Dumpling gaan(Aziatisch restaurant), dacht hij. Maar ondertussen hadden we een verrassings BBQ gepland bij een kennis van hem thuis.
's morgens voor de lezing ben ik met een 'van de belgen' naar de markt gegaan om inkopen te doen, toen ik voor de lezing van alles aan orde aan het maken was heeft zij de salades, vis en vlees klaargemaakt en getransporteerd naar die kennis.
Uiteindelijk zijn zij vertrokken met het excuus om bij die kennis nog wat materiaal af te zetten, ...
Toen ik klaar was met de lezing ben ik eerst thuis al het materiaal gaan afzetten en daar na ook naar de BBQ gegaan. Het was heel gezellig en het was 5uur 's morgens eer we thuis waren !
's middags heb ik nog even de zaal bekeken en nogmaals alles nagekeken, toen zin die stiften verdwenen(zie vorig bericht). Daarna nof even naar de stad gegaan, iets gegeten en (weer) geld afgehaald. Ondertusen kreeg ik telefoon dat een van de sprekers moest afzeggen wegens griep(3uur van te voren). Deze spreker was 'de hoofdact', dus ik had een probleem. De vorige dag had de spreker namens de indiaanse gemeenschap ook al afgezegd dus ipv 5 had ik nu nog maar 3 sprekers.
Rond half zes was ik weer bij Naks om alles na te kijken en het programma te overlopen. De 1e spreker zou komen om 6uur, toen ze er niet was, belde ik direct en ze was gelukkig nog onderweg. Ondertussen kwam een andere spreker aan, maar zonder materiaal(we hadden afgesproken dat hij verschillende culturele attributen zou meenemen om tijdens de lezing tentoon te stellen). Ik heb hem terug naar huis gestuurd om wat materiaal te halen, we hadden tenslotte nog 1 uur ! Om half zeven was 'mijn voorprogramma er': kapuera groep in Paramaribo, even hun laten omkleden, ... Op de binnenplaats begon het heel druk te worden, er was zelfs geen parkeerplaats meer ! Ik dacht dat het volledige publiek op de binnenplaats stond (50p). De kapuera groep kon beginnen rond kwart voor 7, maar er was nog geen enkele spreker en het programma zou om 7 uur starten ! Mijn stagebegeleider heeft een van de sprekers gebeld maar die nam niet op, na een zoveelste poging nam hij op, hij was in slaap gevallen ! Maar hij zou zeker komen ! Ondertussen was de andere spreker terug met materiaal, maar niet het materiaal wat we hadden afgesproken, dus geen culturele attributen ! Maar omdat hij de enige spreker was ben ik om kwart over zeven begonnen met de inleiding. Omdat de bindteksten niet meer klopte(sprekers die niet kwamen, die er nog niet waren, ...) heb ik de bindteksten tijdens het verloop van de avond uit mijn duim mogen zuigen. Uiteindelijk is spreker 1 begonnen, hij kwam spreken over de bonuman en de genezing. Deels in het Nederlands deels in het Sranan. Hij kreeg ipv 15min een half uur omdat de andere er nog niet waren ! Tijdens zijn uiteenzetting kwamen de andere 2 sprekers gelukkig ! Toen kreeg ik de mededeling dat de pauzeact vroeger weg moest dan gepland, dus of ze nog even na de 1e spreker konden ipv na de 2e. Dus na spreker1 de groep aangekondigd en daarna de pauze ingelast. (15min). Mensen konden wat te drinken kopen en even buiten roken, ...
Na de pauze spreker 2 over intellectuele eigendommen en spreker 3 over kruiden. daarna het vragenrondje en het slotwoord.
Ik had 50p verwacht, er waren stoelen voor 70p, maar uiteindelijk waren er 100 !, dus tussendoor nog stoelen van beneden moeten halen zodat de mensen konden zitten. Ook mijn stageverslag genoot achteraf veel belangstelling, veeel mensen wilde deze lezen of kopen(ik moet maandag even naar Naks om te bespreken hoe we dit praktisch gaan doen) Het publiek was tevreden, maar voor mij was het een super gaotische avond, het programma klopte niet meer, andere volgorde, andere bindteksten, veel pers in de zaal die merkten dat er 2 sprekers niet waren, ... Uiteindelijk geef ik mezelf een 8/10 voor het last-minute programma en de uitvoering ervan.
De kranten: times of suriname, de ware tijd en dagblad Suriname Radio: apintie Tijdschrift: parbode
De dag begint al goed ! Ik ga naar de stad om mijn werkstuk te laten inbinden en ik koop 2 stiften om op de flip-over te schrijven. Ik zit in de zaal om alles in gereedheid te brengen, en ineens zitten er 4 mensen in te vergaderen, dus ik ga even ernaast om te bellen met de pers. Ik kom terug de 4 mensen gingen dan toch maar ernaast zitten omdat ze door hadden dat ze stoorde. ik ga terug de zaal in, ineens mijn stiften weg, dus ik vraag of zij die misschien mee hebben, ik vraag direct erna aan 1 persoon die ook in de zaal was, ... iedereen ontkent natuurlijk maar iemand heeft ze nu dus thuis. aan deze persoon: SCHURK !!!!
Cimic'ers, hier weer een goed voorbeeld van een regering die de problemen niet wil zien, met alle gevolgen van dien:
Er komen hier steeds meer Chinezen, ze hebben de meeste supermarkten al in handen(superetten), en ze zijn goed op weg om de cybers in hadden te hebben(internet cafe's). Verder kopen ze veel gronden op in het binnneland om grondstoffen op te halen, en wie werkt er op de bouwwerken? Chinezen natuurlijk want die werken aan een minimum loon. Bij veel bouwprojecten zijn er Chinezen in dienst want die werken goedkoper. Er zijn al verschillende kritische kranten artikels en publicaties over dit onderwerp geweest, maar wat doet de regering? Die ondertekent contracten zodat ze maar kunnen opkopen, of die doet aan 'positieve discriminatie'.
Wordt Suriname binnenkort een Chineze provincie? China een wereldeconomie?
Volgens het doorgestraalde NOS journaal om 19u, zou het in Suriname niet regenen, maar ........ De laatste 3 dagen heeft het elke dag geregent, een tropische bui die ongeveer 0,5-2uur duurt en waar je ongeveer 0,5minuut hebt om een schuilplaats te zoeken. Het advies is dan ook blijf waar je bent en wacht totdat het over is. In de stad zie je binnen 0,5uur de straten onder water lopen en als er geparkeerde auto's staan staan die tot aan hun bumper in het water. Ik hoop dat mijn foto's die ik in mijn straat heb gemaakt gelukt zijn !
's morgens om 9u is het hier ongeveer 30graden, tijdens de middag kan het oplopen tot 34graden met een lekker windje. Na de regenbui koelt het af tot 26graden, en een uur later is het weer 30graden. 's nachts blijft het ongeveer 26graden.
Heb mijn haar laten wassen, knippen, extra conditioner, invlechten voor 85SRD=24euro (heeft ong. 3uur geduurt), en je merkt echt het verschil met de kappers van ons, zelfs met de Afrikaanse kappers! Mijn haar ziet er nu heel goed uit, het glanst en de vlechtjes houden ongeveer 10dagen - 2 weken.
Invlechten is moeilijk uit te leggen maar hier een poging: zijn kleine vlechtjes is op mijn hoofdhuid vast aan de voorkant, aan de achterkant zijn het 'gewoon' kleine vlechtjes.
17/8 STVS(TV) http://www.parbo.com/stvs/spotlight.htm programma in the spotlight met Henk van Vliet, ik heb ong. 10min zendtijd. Uitzending 19/8 om 20:30u(1:30u europese tijd), herhaling op 20/8 dezelfde tijd. Via deze link kan je het programma volgen, ik ben de 1e gast, ik weet niet hoe snel het op het internet beschikbaar is, je moet de file downloaden en dan via de windows verkenner openen.
Heb vandaag ook een interview voor de west(krant) gedaan, ik weet niet of het in de online krant komt, mar kijk alvast: http://www.dewestonline.cq-link.sr/ publicatie op 24/8
Al 2 dagen is er hier problemen met het telefoonverkeer. Ik kan al 2 dagen niet sms en en merk dat ik sommige binnenkomende oproepen ook niet binnenkrijg. Dit is een algemeen probleem(ligt niet aan mijn toestel). Iedereen die me wil bellen probeer om 23-00u europese tijd dan is het telefoonverkeer hier rustig en lukt het meestal wel.
Tijdens mijn interview bij radio apintie veel telefons aangekomen bij de redactie van dit radio station met vragen. Dus dat beloofd voor de lezing van 25/8 ! Ik weet nu al dat deze zal uitlopen.
Na de uitzending wordt er altijd via een correspondent in Den Haag verslag gedaan over surinaamse eventen in Nederland, hij wilde ook met me in contact komen, ... wordt vervolgd !
Ik heb de indruk dat ik de dynamiek hier wat op gang aan het brengen ben. Ineens na 2 maanden niets doen, schiet men hier in actie en wil men er per se bij zijn ! Er is hier nooit veel nieuws en dat merk je ook, want iedereen leest de krant hier uitgebreid en de mensen op de media redactie staan vaak te springen om nieuws. Ik ben na het verschijnen van het artikel in de times al 3x op straat aangesproken over de publicatie !
Vandaag, na mijn interview voor de krant op weg naar Naks, eerst een stukje te voet door het centrum van paramaribo dan bus 1 op. De bus was vol dus we reden op de sophie redmondstraat(een van de drukste straten in het centrum), ineens hoor ik een auto rechts naast ons toeteren en schreeuwen, wat bleek, ... De bus had er tegenaan gereden langs de linkerzijkant de auto helemaal gedeukt/gekrast/ ... Iedereen uit de bus, geld kreeg je terug, te voet een straat terug een andere bus op. gelukkig waren er een paar die aan de chauffeur melde wat er juist gebeurt was zodat we via een andere straat erlangs konden. slechts met 10min. vertraging toch bij Naks aangekomen.
Als er in die straat wat gebeurt is dat een kleine ramp, want de auto's kunnen niet weg, links is de stope en rechts staan vaak auto's geparkeerd. veel auto's probeerden alsnog te draaien met als gevolg dat er een file ontstond en een behoorlijke chaos was.
Traditionele geneeswijzes in Suriname 25/8 - 18:30-21u - Naks
18:30-19u: optreden van Kapuera Suriname 19u Inleiding door mezelf Woordje door de voorzitster van naks Mevr. Baarn Inleiding door Ingrid 19:15-19:25 1e spreker: Thea waandels(marron vrouw) 19:25-19:40 2e spreker: Stanley Malone(heeft een boek samengesteld over geneeskrachtige kruiden) 19:40-19:55 3e spreker Glenn's cultuurshop(attributen voor culturele genezing) 19:55-20:15 pauze met animatie: dron en warouto(muziek en dans) 20:15-20:30 4e spreker Odany Jewa(Dhr. Landveld, heeft kruidenpreparaten gecommercialiseerd) 20:30-20:45 5e spreker Dhr. Robins(indiaanse geneeswijzes) 20:45-21:15 vragen/discussie Slotwoord
Woensdag 9/8 is een heet dagje, vanaf 8u s morgens 26graden, tegen de middag ongeveer 34graden. gelukkig is het een vrije dag: dag van de inheemse volkeren. Ik ben in de palmentuin gaan kijken maar het was niet veel speciaals vond ik, wat kraampjes waar je kon drinken en eten en wat kettingen kon kopen, maar alemaal dubbel zo duur ! Dan was er animatie op het hoofdpodium met dansen enzo, maar dat stelde ook niet veel voor.
Op mijn stageplaats heb ik het een beetje gehad, ik begin behoorlijk zenuwachtig te worden van allerlei omstandigheden daar: als je wilt printen kost dat 1 SRD per pagina !, dus als je een verslag hebt van 30pagina's die je 2x voor hun moet afdrukken dan kost je dat dus 60SRD ofwel 25euro, NIET DUS ! Ik ben nu opzoek naar een copy/afdruk centrer waar ik waarschijnlijk voor 0,40 of minder kan afdrukken. Verder zijn de telefoonkosten, de afspraken die ik maak voor mijn stageopdracht voor mijn rekening, printen en copies. En als je soms 4x moet bellen voor een afspraak dan kan dit best oplopen, kosten waar ik eigenlijk niet op gerekend had, want normaal kan je met een klein budget hier prima rondkomen. Nu zit ik bijna aan mijn maandelijks belgisch budget(dat was niet de bedoeling, maar door deze grappen krijg je dat) Ik heb het idee dat ze denken, die stagaires hebben toch geld genoeg, we kunnen er wel even van profiteren. Terwijl op andere stageplaatsen al het materiaal wel voor handen is, dus naar mijn idee ligt het aan het soort organisatie waar ik voor werk. aan de ene kant jammer voor mij aan de andere kant moet je creatieve oplossingen zoeken voor de meest simpele dingen. Alleen dat kost tijd en veel moeite. Voor mij dus nog 2 weken "balen"
Verder kan je hier alle dagen buiten eten en op maand basis kost dit ongeveer 220euro pp (warm eten + drank)
Blijkbaar heb ik hier een look-a-like rondlopen op restaurant hebben ze me al aangesproken omdat ik blijkbaar heel erg op iemand lijk, misschien kom ik haar nog wel tegen in de stad.
Vanaf half augustus begint het droge seizoen hier, en het is nu al 'voelbaar'.
Minder regen, hogere temperaturen. Woensdag heeft het vb de hele dag geregent en was het koud 23graden, maar vanaf 16u werd het langzaam wat warmer, met als resultaat dat het een uurtje later weer gewoon 28-30graden was.
Ik heb belgische t-shirts mee, maar die zijn natuurlijk de laatste maand van mijn stage te warm, ik ga kijken in de uitverkoop voor 2 tshirts die ik hier kan achterlaten.
De 2 broeken die ik hier kost ga ik ook achterlaten, met het wassen worden ze er niet mooier op namelijk !
Vrijdag kwam ik in de stad Sonja Kortram (zus van Lucy en Iwan) tegen met hara gezin, na 25 jaar is ze voor het erst terug in Suriname.
Zaterdag Iwan met vrouw tegengekomen, hij lijkt vb niet p opa maar aan de manier van lopen en gedrag wist ik zonder nog voorgesteld te zijn direct wie het was. Wel grappig de meeste Kortrams lopen op dezelfde manier. Ik ben bij hemn thuis uitgenodig, het zal me benieuwen, hij behoort de 'elite van Suriname' en de meeste mensen kennen hem wel. Hij is zoals we dat in belgie zouden noemen een BS(beklende Suriname)
Ik ben zaterdag naar een theater voorstelling geweest, Zus en mathilde op de binnenplaats van fort Zeelandia. Ik heb het persartikel erover mee, zodat jullie het verhaal kunnen lezen. Met als afsluiter een brassband. Echt super ! De presentatie was ook wel goed met de nodige humor, de mannen weren echt vrij belachelijk gemaakt met opmerkingen zoals: alle mannen staan: voor de stommiteiten die je vroeger hebt gedaan, je mag blij zijn dat je vrouw je nog wil, en blijf maar staan voor de stommiteiten die je nog gaat doen in de toekomst. Heel de zaal(vol met vrouwen) in een deuk natuurlijk.
Zondag was er een literaire middag in Tori Oso. Presentatie jettie HM, zij presenteerd hetzelfde festival ook in Rotterdam. Veel humor, het was echt hillarisch toen voor de ogen van de pers (camera en fotograaf), iedereen ineens op zijn stoel ging staan en begon te gillen, er was een zwarte rat binnengeslopen. Kortom heel de boel op stelten !
Daarna ging ze verkleed als taaante, met de nodige Surinaamse humor zoals een paar zinnen in het Sranan zeggen en daarna: voor jullie witte mensen ga ik het niet vertalen, jullie zijn 300 jaar bij ons geweest en hebben dus tijd genoeg gehad om de taal te leren....
Ik heb woensdag een stadswandeling gedaan met gids. Superinteressant, er werden verhalen verteld over de geschiedenis van Suriname maar ook over de gebouwen zelf en de slaventijd, de heropbouw/afbraak van sommige gebouwen.
Op 9/8/2006 is het de dag van de inheemsen, dit is een vrije dag en ik ga dan foto's maken in de palmentuin, als het goed is zijn er 2 Gentse studenten die doctereren over traditionele kruiden en die naar het binnenland geweest zijn om die kruiden te zoeken. Ik hoop dat ik ze dan te pakken krijg voor ene informeel gesprekje.
En zijn jullie er met de laatste vragen nog uitgekomen? Ik heb een deel van diplomatie mee, en kan af en toe in een internetcafe mailen, mocht er nog iets onduidelijk zijn mail me gerust of laat hier een berichtje achter.
Ik dacht deze week contacten te hebben met de pers maar dat is een weekje uitgesteld. Ik heb voor as week een druk programma ik moet bij de kranten en radiostations langs voor een interview: welke studie doe je? wat houdt de stage in? waarom Suriname? Meer uitleg geven over 25/8 lezing en een oproep doen om te komen kijken.
Ik kom dus op TV en met foto in verschillende kranten, ik probeer deze tapes en artikels vast te krijgen voor mijn vertrek.
Ze vinden hier dat ik flink heb gewerkt aan mijn stage (alhoewel mijn tempo hier slechts een 5e is van in Belgie is het naar Surinaamse normen dus bijzonder vlot en snel). Een voordeel ik ben ver gevorderd aan mijn stageverslag en dat betekend dat ik als ik thuis kom minder werk heb. Gelukkig kan ik goed foto s maken, want ik heb al verschillende foto's voor in mijn verslag gemaakt.
Ik heb de indruk dat ze beginnen wakker te worden, zo van oei die is hier nog maar 3 weken, nu maken we snel alle afspraken, want ik voel het al aankomen, verschillende last-minute wijzigingen ed.
Ik moet wel even snel afdrukken, want op 12/9 moet ik 6 foto's binnen doen voor een fototentoonstelling !
Op 4/8/06 begint de uitverkoop hier, dwz tshirts voor 5SRD (3,50 voor bedrag in euro), jeansbroeken voor 20-30SRD.
Louis voitton tassen aan 80-90SRD(The real fake of course)
Er is ook een nieuwe zaak geopend in schoenen, na het afsteken van vuurwerk, zit er een dj voor de deur (op de stoep op straat dus), die een dj set afspeelt ter ere van de openeing. wel grappig, dat zou vb bij ons nooit kunnen, want dan heeft men last van lawaai hinder. .
Langs de weg zie je regelmatig borden: 7 geesten hier te koop, dat is een kruidenmengsel met 7 verschillende kruiden die je kan gebruiken om te baden, ik moet hier nog even achter komen waarvoor men het gebruikt.
Eindelijk gaat het vlot bij de vreemdelingendienst. Elke toerist/student/ ... die langer blijft dan 1 maand moet daar langsgaan om het verblijf officieel te verlengen. 2 jaar geleden was dat een 'daguitstap', nu is alles klaar op 0,5uur ! Vroeger moest iedereen binnen 3 dagen, en dan zijn er 2 vliegtuigen geland, nu de meeste blijven toch niet langer dan een maand, en die enkeling die is nu snel en vlot geholpen. Hoera voor de vooruitgang !
Het verslag begint al aardig op te schieten. Ik had al een layout en inleiding in Belgie gemaakt, in Suriname heb ik het verplichte deel van het rapport (zie het einde van het cimic boek) bijna af. Ik heb ook de omkadering klaar: algemene info over Suriname, foto s, persartikels, duiding van bepaalde onderwerpen, relatie stage ervaring vs cimic onderwerpen. Het enige wat hier bijna niet te doen is en ik zeker in Belgie ga doen is naar een copiecenter gaan, inscannen, documenten samenvoegen een goede spellingscontrole doen op het document, modules die vanaf oktober beginnen nog integreren in mijn verslag voor mij zijn dat: communicatie en interculturele samenwerking.
Ik heb ondertussen even contact genomen met de stad Antwerpen ivm de stedenband Antwerpen - Paramaribo: en kreeg heel netjes een mailtje terug, maar helaas voor Cimic kunnen zijn geen studenten deze kant op sturen, want de school is niet in Antwerpen gevestigd. Alhoewel deze studierichting niet eens bestaat in Antwerpen of ergens anders in Vlaanderen en ik dacht wel dat het voor hun en Paramaribo een verrijking kon betekenen kwastie van bepaalde onderwerpen op een andere manier te benaderen . Maar helaas, zullen we het houden op eigen volk eerst ?
Suripop wordt hier populair, dat zijn surinaamse/nederlands liedjes. Een beetje vergelijkbaar met onze tien om te zien, maar dan met videoclips op tv en optredens. Elke keer als je de tv aanzet spelen ze bepaalde nummers, leuk in het begin, maar na een tijdje wordt het best wel irritant
250 gr geraspte kokos (droog, te koop in toko en/of tropische winkel)
1 kg. geraspte, diepvries cassave
1 liter halfvolle melk
250 gr. roomboter
kaneel
rozijnen
amandelessense
2 zakjes vanillesuiker
mespunt zout
Suikermuisjes
Voorbereiding
Verwarm de oven voor op 175 graden. vet een ovenschaal of bakblik in (inhoud ongeveer 2,5 liter). Laat de cassave ontdooien. Smelt de roomboter (na de schaal te hebben ingevet) in een pannetje. Week de rozijnen.
Bereiding:
Mix de eieren met de suiker en (een deel van) de melk. Doe de mix in een ruime plastic bak. Doe daarbij, al roerend met een garde:
de rest van de melk
de kokos
de geraspte cassave
een mespuntje zout
kaneel (ongeveer een eetlepel)
vanillesuiker
amandelessence
(uitgelekte) rozijnen
de gesmolten boter (ongeveer 5 eetlepels achterhouden)
Doe het geheel in het ingevette bakblik of de ovenschaal. De rest van de boter hierover doen. In ongeveer 1.5 uur bakken. Daarna ter garnering bestrooien met "suikermuisjes".
Maak een zacht deeg van de bloem met 2 eetl boter, de bakpoeder of het opgeloste gist. 2 eetl basterd-suiker, de vanille, de los geklopte eieren en de melk. Het deeg moet zacht maar wel goed uit te rollen zijn. Laat het 1 uur bedekt staan om te rijzen. Vermeng de rest van de basterd-suiker met de ingredienten voor de vulling. Smeer boter in een bakblik en beleg deze met een dun uitgerold stuk deeg, waar je weer boter op smeert Doe daarop iets van de vulling en Snijd nu stukjes uit de rest van het deeg, rol ze dun uit, smeer er boter op en beleg ze ook met een weinig van de vulling.Rol de belegde stukjes op en leg ze met open kant naar boven, naast elkaar op de deegbodem in het bakblik.U kunt of mag ook lange rollen maken,die u in stukken snijdt.(doe wat makkellijk is). Vouw de rand van het deeg aan de zijkanten naar binnen. Maak een mengsel van de melk beetje suiker en de rest van de gesmolten boter. Besprenkel de fiadoe met iets van dit mengsel doe dit nog enige keren tijdens het bakken en op het eind van de bak-tijd nog een keer. Eerst de oven voorverwarmen Dan in de hete oven, stand 5 of 6 in ongeveer 30 min. gaar bakken. Dien de taart in gesneden punten op. Dit is in suriname een graag geziene lekkernij op verjaardagsfeestjes enz.