Wegens een brand is mijn huis vorige week voor een groot stuk verwoest. Heb ik nu recht op een aantal dagen verlof om de nodige voorzieningen te treffen? En word ik hiervoor betaald?"
ANTWOORD
Algemene regel
Je hebt als werknemer het recht om van het werk afwezig te zijn om dwingende redenen. Deze afwezigheid wordt ook wel "familiaal verlof" genoemd. Er zijn echter 3 voorwaarden :
Er moet een dwingende reden zijn
Je moet je werkgever vooraf of in ieder geval zo snel mogelijk verwittigen van je afwezigheid
Je moet het verlof gebruiken waarvoor het wordt toegestaan
Dwingende reden: definitie
Een dwingende reden is een niet te voorziene gebeurtenis, die los staat van het werk en die de dringende en noodzakelijke tussenkomst van jou vereist. Deze dwingende reden geeft je recht op afwezigheid voor zover je tussenkomst niet mogelijk zou zijn als je blijft werken.
Hieronder worden in het bijzonder volgende situaties verstaan:
Ziekte, ongeval of hospitalisatie van je partner werknemer of van een familielid, wanneer deze met jou onder hetzelfde dak woont
Ziekte, ongeval of hospitalisatie van een (schoon)kind of (schoon)ouder, zelfs wanneer deze niet met je samenwoont
Een ernstige, materiële beschadiging aan je bezittingen, zoals schade aan een woning door brand of natuurramp
het bevel tot verschijning in persoon in een rechtzetting wanneer je partij bent in het geding.
Op sectoraal- of ondernemingsvlak kunnen nog andere gebeurtenissen worden vastgesteld als dwingende reden.
Bewijsvoering
Op vraag van de werkgever moet je als werknemer het bestaan van de dwingende reden bewijzen aan de hand van documenten of, bij gebreke hieraan, aan de hand van andere middelen.. Mogelijk bevat een CAO of het arbeidsreglement hieromtrent nadere bepalingen.
Duur van het verlof
Indien er zich een dwingende reden voordoet, heb je het recht om afwezig te blijven gedurende de tijd dat je tussenkomst vereist is.
De maximumduur van de afwezigheid is evenwel beperkt tot 10 arbeidsdagen per kalenderjaar.
Werk je deeltijds, dan wordt dit maximum aantal dagen herleid in functie van je arbeidsregeling.
Loon?
Voor de dagen waarop je afwezig bent, moet er geen loon worden betaald.
In sommige gevallen kan een individueel of collectief akkoord wel voorzien in de betaling van loon.
Op deze site kan je terecht voor allerhande syndicale informatie zoals: - sociaal verlof, - wettelijke vakantie, - tijdscrediet, - contracten, ... en allerlei andere nuttige informatie.
De site is nog lang niet af, en zal nooit af geraken, daar er steeds nieuwe informatie op zal verschijnen. Heb je vragen omtrent een onderwerp dat je hier (nog) niet terugvind? Vraag het gerust. Stuur mij een mailtje of stuur een reactie via deze site.
Ik wil jullie er nog even attent op maken, dat elke werknemer, die gesyndiceerd is, steeds recht heeft op syndicale bijstand. Dit wil zeggen dat je te allen tijde de steun van je delegé mag vragen. Vb. Wanneer je je evaluatie krijgt, wanneer je een functioneringsgesprek of schriftelijke verwittiging krijgt, wanneer je vind dat je onterecht behandeld wordt, enz. Je mag steeds vragen om het desbetreffende gesprek te ondergaan, samen met je delegé. Dit kan niet geweigerd worden.
Is je delegé op dat moment niet aanwezig? Vraag dan gerust om het gesprek uit te stellen tot hij er wel is.
Ik beloof niet dat ik je altijd KAN helpen, hoewel we dat graag zouden willen (als je de regels hebt overtreden, kan ik je functioneringsgesprek of schriftelijke verwittiging niet ongedaan maken) maar ik zal natuurlijk wel mijn uiterste best doen! Met twee zijn we altijd sterker dan alleen, en dan heb je altijd een getuige waardoor je woorden niet verdraaid kunnen worden.