Inhoud blog
  • Wandelaars gezocht voor Levensloop!!! 15-16 september
  • De statistieken...
  • 2 weken later...
  • Uitstap Finisterre en Muxia
  • Mijn Camino, 1 dag later
    Nuttige Links:
  • Steun het goede doel
  • Facebook pagina
  • Fiscaal attest
  • Volg me op de kaart
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    The road to Santiago de Compostela
    Joris Vandael

    Waarom deze tocht?

    Kanker, iedereen kent wel iemand of heeft wel eens gehoord van iemand die vecht of gevochten heeft tegen deze ziekte. Ook voor mij is dit het geval. Uit de situaties die ik meegemaakt heb en door de impact die dit op mij gehad heeft kwam het idee om naar Santiago de Compostela te fietsen. Deels voor mezelf, om alles even op een rijtje zetten. Maar ook voor het goede doel om zo kankerpatiënten een hart onder de riem te steken. Om kankeronderzoek, opsporing en preventie en de begeleiding van patiënten en hun familie te steunen en kankerpatiënten zoals bijvoorbeeld mijn moeder en veel van haar lotgenoten nog betere toekomstperspectieven te kunnen bieden. Deze beschrijving is slechts een korte schets van waarom ik dit doe. Ben je nieuwsgierig naar het volledige verhaal? Lees dan het gedeelte “Mijn verhaal”.

    Gedurende mijn tocht zal je op deze pagina mijn avontuur kunnen volgen. In de hoop dat ik overal internet heb, komt er iedere dag een kort verslagje over mijn ervaringen en enkele foto’s.

    Hoe dit goede doel steunen?

    Als eerste wil ik graag verduidelijken dat de reis zelf volledig door mezelf bekostigd wordt. Het geld wat door jou hopelijk gestort wordt gaat integraal naar het goede doel. Om misverstanden te vermijden wordt het geld daarom ook rechtstreeks op de website van levensloop Lommel gestort onder een team dat ik daar heb opgestart. Op deze manier komt het geld direct op de juiste plaats terecht en wordt er daar ook een teller bijgehouden van het reeds ingezamelde bedrag. Hopelijk kunnen alle kankerpatiënten op jou steun rekenen!

    Wil je dit goede doel steunen? Klik op de link "Steun het goede doel" in de linker kolom op deze pagina onder "nuttige links". Vanaf het bedrag van €40,00 heb je recht op een fiscaal attest. Meer info in verband met dit attest zie de link "fiscaal attest"
    17-03-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ontbijtbuffet 26 mei 2018
    In het bericht van de pelgrimszegen heb ik al vermeld dat mijn tocht richting Santiago de Compostela van begint op 26 mei 2018. 
    Maar dit willen we niet zomaar voorbij laten gaan en daarom hebben we beslist om op zaterdag 26 mei 2018, van 8u00-11u00, een ontbijtbuffet te organiseren in OC de Vranken, Herent (Neerpelt). De opbrengst van dit ontbijtbuffet zal volledig naar Levensloop (Stichting tegen kanker) gaan. 
    Om 9u30 is er een uitzwaai moment voorzien waarna ik mijn tocht richting Santiago de Compostela zal starten.

    De eerste proefdruk van de voorverkoopkaarten en posters zijn intussen klaar (Zie foto).


    Vanaf eind volgende week start de officiële voorverkoop voor het ontbijtbuffet! 


    17-03-2018 om 19:34 geschreven door Joris Vandael  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    04-03-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De route naar Santiago de Compostela
    Een week is alweer voorbij gevlogen. De voorbereiding voor mijn tocht naar Santiago de Compostela draait op volle toeren. 
    Dit blogbericht zal gaan over de route die ik zal volgen. 

    De meest bekende fietsroutes richting Santiago de Compostela zijn de "St.-Jacobsroute" en de route "langs oude wegen". 
    Ik heb ervoor gekozen om in grote lijnen de route "langs oude wegen" te volgen. 

    Mijn tocht zal vertrekken in het Herent (Neerpelt). Om na 2 dagen fietsen bij onze vakantiewoning in Lommersweiler (Sankt-Vith) aan te komen. Vanaf dag 3 (Lommersweiler) zal ik een week het gezelschap krijgen van een goede vriend, Wouter. Samen zullen we van Lommersweiler via Bastogne, Châlons-en-Champagne, Troyes tot in Auxerre fietsen. De kilometerteller zal op dat moment een dikke 600 kilometer aangeven. Vanuit Auxerre rij ik vervolgens alleen verder richting Vézelay om de eerste helft van de "langs oude wegen" route af te ronden in Nevers. 


    Het tweede deel van de "langs oude wegen" route loopt van Nevers via St. Arnant-Montrond, La Châtre, La Souterraine, St-Léonard-de-Noblat, Brive-la-Gaillarde, Rocamadour, Cahors, Moissac tot in Lectourne.
    Zoals ook zichtbaar op onderstaande kaart is er de mogelijkheid om na Lectourne een alternatieve route te volgen die Lourdes passeert. Lourdes een plaats gekend als bedevaartsoord maar voor mij ook een plaats die ik link aan mijn Bompa, vroeger heeft hij namelijk regelmatig busreizen naar Lourdes gereden. Dit samen met het feit dat Lourdes vaak gezien wordt als een plaats van wonderbaarlijke genezing, wat ik iedere kankerpatiënt zou willen toewensen, was voor mij de perfecte motivatie om deze alternatieve route zeker toe te voegen aan mijn tocht. Vanuit Lourdes zal ik dan verder rijden richting Oloron-St.-Marie. Waarmee we ook direct het einde van de route "Langs oude wegen" bereikt hebben. Ondertussen zullen er een kleine 1700 km op de teller staan.


    Vanaf Oloron-St-Marie is het tijd om Spanje binnen te rijden. In tegenstelling tot de meeste Pelgrims, die eerst richting St.Jean-Pied-de-Port rijden, zal ik vanuit Oloron-St Marie de route richting Jaca volgen om vervolgens via Logroño, Burgos, León, Astorga naar Santiago de Compostela te fietsen. Wanneer ik in Compostela aan kom zal ik vermoedelijk een 2700 kilometer op te teller hebben staan met een totaal van ongeveer 24000 hoogtemeters. 


    Wanneer ik na deze tocht tot Compostela toch nog een beetje tijd en goesting over heb dan zou ik graag nog naar het absolute nulpunt van de route rijden, Kaap finisterre (Cabo Fisterra). Wat letterlijk "Het einde van de wereld" betekent. 

    04-03-2018 om 20:38 geschreven door Joris Vandael  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    24-02-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pelgrimszegen 24/02/2018
    De pelgrimszegen, een jarenlange traditie waarbij alle pelgrims die dat jaar naar Santiago de Compostela gaan samen komen en de zegen ontvangen.
    Omdat ik op 26 mei 2018 ook mijn eerste camino zal starten, was de pelgrimszegen dit jaar dus zeker een evenement waar ik bij wou zijn! Niet direct omwille van mijn geloof, zoals veel van mijn leeftijdsgenoten ben ik namelijk geen wekelijkse bezoeker van de kerk. Maar wel om de gehele ervaring van de camino te beleven en een deel te zijn van deze jarenlange traditie.

    Deze pelgrimszegen had plaats in de Sint-Romboutskathedraal in Mechelen. De viering bestond uit een afwisseling van getuigenissen van pelgrims die me reeds zijn voorgegaan, liederen gebracht door het koor van het Compostelagenootschap en sfeerbeelden van de camino. Om uiteindelijk over te gaan tot het hoogtepunt van de viering waarbij iedere pelgrim, en dus ook ik, de pelgrimszegen ontvangt samen met de jakobsschelp (het teken van de pelgrim).



    Tijdens de middag was er een middagmaal voorzien waarbij ik voor de eerste keer het gevoel van een pelgrim ervaren heb (Denk ik). Praten met andere pelgrims, ieder met zijn/haar eigen verhaal en zijn/haar eigen reden om deze tocht te ondernemen. De ene wil ontsnappen van de dagelijkse drukte, de tijd nemen voor zelfreflectie, even back to basics. Maar ook verhalen over mensen die, net zoals ik, deze camino niet enkel ondernemen voor zichzelf maar ook om anderen te helpen. Geld inzamelen voor goede doelen zoals weeskinderen in Bolivië en de strijd tegen kanker...

    Wat vervolgens op de agenda stond was voor mij persoonlijk wel het hoogtepunt van de dag. Kankeronderzoeker Johan Swinnen kwam vertellen over zijn camino, zijn "lange tocht". Mogelijk heb je zijn documentaire afgelopen jaar wel op telefacts gezien (zeker een aanrader). Een zeer ingrijpend en emotioneel verhaal. 
    Hoewel de fysieke uitdaging (2 marathons per dag) van Johan zijn tocht groter is dan de tocht die ik zal ondernemen, werd tijdens zijn uiteenzetting toch al snel duidelijk dat we meerdere gelijkenissen hebben in ons verhaal. Voor ons allebei begon het met een openstaande belofte, ontstaan uit de confrontatie met kanker binnen onze eigen familie, tot binnen ons eigen gezin. Voor Johan zijn zoon, voor mij men grootvader en mijn moeder. Een andere gelijkenis is ons gemeenschappelijk doel/droom: kanker de wereld uit helpen en kankerpatiënten laten weten dat ze er niet alleen voor staan!


    Om af te sluiten heb ik de kans gekregen om een persoonlijk gesprek te hebben met Johan Swinnen, een zeer aangenaam gesprek met een zeer aangenaam persoon! een motiverende boodschap van hem in mijn pelgrimsdagboek zal me steunen in de moeilijkere momenten van mijn camino. Ik ben Johan dankbaar voor de mooie ervaring van vandaag en hopelijk kruisen onze wegen mekaar nog in de toekomst!

    24-02-2018 om 00:00 geschreven door Joris Vandael  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (6 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    18-02-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mijn verhaal

    Sommigen zullen zich afvragen waarom begint iemand op 27-jarige leeftijd aan een tocht naar Compostela, wat is zijn drijfveer om dit te doen?

    In 2002 werd ik voor het eerst in mijn leven geconfronteerd met de ziekte Kanker, ik was toen 11 jaar. Bij mijn Bompa werd de diagnose van deze verschrikkelijke ziekte vastgesteld. Op die leeftijd weet je dat dit geen goed nieuws is maar eerlijkheid gebiedt mij ook te zeggen dat ik de gevolgen niet 100%  kon bevatten. Verschillende jaren gaan voorbij, afwisselende perioden van overwinningen tegen de kanker, van vreugde en plezier maar helaas ook van tegenslagen, wanneer Bompa was hervallen. In 2010 heeft Bompa zijn strijd helaas verloren en afscheid van ons genomen.  

    In Augustus 2013 kregen we binnen ons gezin de volgende klap te verwerken. Mama heeft kanker. Door hetgeen we bij Bompa al meegemaakt hadden dacht ik te weten waar we ons aan konden verwachten. Echter was de volledige impact van deze ziekte pas helemaal duidelijk voor mij op het moment dat we er binnen ons eigen gezin, en dus dagdagelijks, mee te maken kregen. Samen met lief en leed tegen de ziekte vechten. Het ervaren van de ziekte, zo dichtbij wens je niemand toe, maar hoe gek het ook mag klinken, er zijn ook positieve ervaringen die deze ziekte met zich meebrengt. De wilskracht en positieve ingesteldheid die vele kankerpatiënten hebben, de veerkracht die ze iedere keer tonen om terug op te staan na een zoveelste tegenslag. Gewoon bewonderingswaardig om te zien waartoe een mens in staat is. Ook de band met familie en vrienden wordt veel intenser. Kleine gebeurtenissen die voor de meeste mensen misschien niet als speciaal beschouwd worden krijgen voor ons nu ineens een belangrijke betekenis. Iedere dag beleven we thuis met ons mama van die momenten om zo samen verder te vechten, gisteren, vandaag en in de toekomst.

    Nu heb ik natuurlijk nog steeds niet geantwoord op “Waarom naar Santiago de Compostela?”. Dit is een belofte die ik gemaakt heb toen mijn Bompa kanker had. Wanneer hij de eerste keer hervallen was had ik mezelf voorgenomen om, wanneer hij zou genezen, ooit naar Santiago de Compostela te gaan.Mama haar strijd tegen kanker had het afgelopen jaar wel een bepaalde impact op mezelf. Je hebt het gevoel dat je niets kan doen, vele vragen spoken steeds opnieuw in je hoofd.  Het werd tijd voor mezelf om iets te ondernemen, iets waar ik mijn gedachte mee op een rijtje kan zetten. Het ideale moment om die belofte om ooit eens naar Santiago de Compostela te gaan, om te zetten in dadenBij mezelf groeide ondertussen ook het besef dat we niet volledig machteloos zijn. Wanneer je de periode waarin Bompa de eerste keer kanker had, gaat vergelijken met de hedendaagse mogelijkheden. Dan is er al een enorme vooruitgang geboekt op vlak van behandelingen, kankerpreventie en de begeleiding van kankerpatiënten en hun familie. De ziekte maakt helaas nog te veel slachtoffers, maar ook overleven reeds veel mensen deze verschrikkelijke ziekte. Graag zou ik niet alleen mijn moeder maar alle kankerpatiënten en hun familie (nog) betere toekomstperspectieven bieden. Daarom heb ik voor deze tocht de handen in elkaar geslagen met Levensloop Lommel om zo, hopelijk ook met jou steun, geld in te zamelen om behandelingen, kankerpreventie en de begeleiding van kankerpatiënten en hun familie nog te verbeteren. 

    18-02-2018 om 00:00 geschreven door Joris Vandael  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (16 Stemmen)
    >> Reageer (2)


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Foto

    Archief per week
  • 20/08-26/08 2018
  • 23/07-29/07 2018
  • 09/07-15/07 2018
  • 02/07-08/07 2018
  • 25/06-01/07 2018
  • 18/06-24/06 2018
  • 11/06-17/06 2018
  • 04/06-10/06 2018
  • 28/05-03/06 2018
  • 21/05-27/05 2018
  • 14/05-20/05 2018
  • 07/05-13/05 2018
  • 23/04-29/04 2018
  • 26/03-01/04 2018
  • 12/03-18/03 2018
  • 26/02-04/03 2018
  • 19/02-25/02 2018
  • 12/02-18/02 2018

    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs