De pelgrimszegen, een jarenlange traditie waarbij alle pelgrims die dat jaar naar Santiago de Compostela gaan samen komen en de zegen ontvangen.
Omdat ik op 26 mei 2018 ook mijn eerste camino zal starten, was de pelgrimszegen dit jaar dus zeker een evenement waar ik bij wou zijn! Niet direct omwille van mijn geloof, zoals veel van mijn leeftijdsgenoten ben ik namelijk geen wekelijkse bezoeker van de kerk. Maar wel om de gehele ervaring van de camino te beleven en een deel te zijn van deze jarenlange traditie.
Deze pelgrimszegen had plaats in de Sint-Romboutskathedraal in Mechelen. De viering bestond uit een afwisseling van getuigenissen van pelgrims die me reeds zijn voorgegaan, liederen gebracht door het koor van het Compostelagenootschap en sfeerbeelden van de camino. Om uiteindelijk over te gaan tot het hoogtepunt van de viering waarbij iedere pelgrim, en dus ook ik, de pelgrimszegen ontvangt samen met de jakobsschelp (het teken van de pelgrim).


Tijdens de middag was er een middagmaal voorzien waarbij ik voor de eerste keer het gevoel van een pelgrim ervaren heb (Denk ik). Praten met andere pelgrims, ieder met zijn/haar eigen verhaal en zijn/haar eigen reden om deze tocht te ondernemen. De ene wil ontsnappen van de dagelijkse drukte, de tijd nemen voor zelfreflectie, even back to basics. Maar ook verhalen over mensen die, net zoals ik, deze camino niet enkel ondernemen voor zichzelf maar ook om anderen te helpen. Geld inzamelen voor goede doelen zoals weeskinderen in Bolivië en de strijd tegen kanker...
Wat vervolgens op de agenda stond was voor mij persoonlijk wel het hoogtepunt van de dag. Kankeronderzoeker Johan Swinnen kwam vertellen over zijn camino, zijn "lange tocht". Mogelijk heb je zijn documentaire afgelopen jaar wel op telefacts gezien (zeker een aanrader). Een zeer ingrijpend en emotioneel verhaal.
Hoewel de fysieke uitdaging (2 marathons per dag) van Johan zijn tocht groter is dan de tocht die ik zal ondernemen, werd tijdens zijn uiteenzetting toch al snel duidelijk dat we meerdere gelijkenissen hebben in ons verhaal. Voor ons allebei begon het met een openstaande belofte, ontstaan uit de confrontatie met kanker binnen onze eigen familie, tot binnen ons eigen gezin. Voor Johan zijn zoon, voor mij men grootvader en mijn moeder. Een andere gelijkenis is ons gemeenschappelijk doel/droom: kanker de wereld uit helpen en kankerpatiënten laten weten dat ze er niet alleen voor staan!
Om af te sluiten heb ik de kans gekregen om een persoonlijk gesprek te hebben met Johan Swinnen, een zeer aangenaam gesprek met een zeer aangenaam persoon! een motiverende boodschap van hem in mijn pelgrimsdagboek zal me steunen in de moeilijkere momenten van mijn camino. Ik ben Johan dankbaar voor de mooie ervaring van vandaag en hopelijk kruisen onze wegen mekaar nog in de toekomst!
|