Crazy Horse heette als kind Curly, vanwege zijn bruine krulhaar. Zijn vader, een medicijnman, behoorde tot de Teton, een van de zeven hoofdgroepen van de Sioux, en daarbinnen tot de Oglala. Omdat Curly's moeder al vroeg overleed, nam haar zus de zorg voor het gezin op zich. Vaststaat dat Curly nog traditioneel is opgevoed. Aan het begin van zijn leven zwierven de Lakota nog relatief ongehinderd over de prairie. Curly hield veel van paarden en kreeg er al snel zelf een. Hij leerde schieten met pijl en boog en maakte samen met leeftijdgenootjes jacht op korhoenders en prairiehazen. Als de volwassenen op bizonjacht gingen, mocht hij mee om de pakpaarden te bewaken. Leergierig als hij was, werd hij in korte tijd zelf een volleerd jager. Curly viel als kind al op. Liever dan te spelen, luisterde hij naar de verhalen van de ouderen over de Lakota-geschiedenis, de jacht op de bizon en de strijd tegen vijandige indianenstammen. Zo maakte hij zich de traditionele normen en waarden eigen waardoor hij zich zijn hele leven zou laten leiden. Bij de Lakota staat van oudsher dienstbaarheid aan de gemeenschap voorop, desnoods ten koste van zichzelf. Over hoe serieus Curly dit nam gaan mooie verhalen. Zo was er die strenge winter waarin de Lakota ingesneeuwd raakten, Curly was toen vier of vijf. Iedereen leed honger. Na dagen zonder succes te hebben gejaagd, slaagde Curly's vader erin twee antilopen mee naar huis te brengen. Al gauw vormde zich voor zijn tipi een lange rij wachtende indianen. Ze bleken door Curly te zijn uitgenodigd. Ongevraagd was hij op zijn pony het kamp rondgereden om te zeggen dat er vlees was. Ieder kreeg een portie, tot er nauwelijks nog iets over was voor het eigen gezin. De volgende dag sloeg de honger weer toe, maar Curly werd geprezen om zijn vrijgevigheid en over de honger werd niet meer gepraat. In de zomer van 1857 trok Curly zich terug op een afgelegen plek in de natuur voor zijn eerste 'vision quest', een van de belangrijke religieuze ceremonies bij de Lakota. Na enkele dagen vasten en bidden kreeg hij het verlangde visioen. Hij zag een man op een paard. De man snelde door stormen van geweld, zonder dat hij werd geraakt door de pijlen en kogels die op hem werden afgevuurd. Hij voerde volgelingen aan, maar er waren ook handen die hem wilden afhouden van wat hij moest doen. Dit visioen zei Curly dat hij standvastig moest zijn, ook in de moeilijke tijden die zouden komen. Kort daarna raakte Curly verwikkeld in zijn eerste gevecht met vijandige indianen. Hij doodde er twee. Wegens zijn dapperheid kreeg hij terug in het kamp van zijn vader de naam waaronder hij beroemd zou worden: Crazy Horse. Zijn vader had die naam zelf ooit van zijn eigen vader gekregen en gaf hem nu door aan zijn zoon.
Crazy Horse , (Curly) , of Tashunkewitko zoals hij in zijn eigen taal heette, heeft maar kort geleefd. Hij is nog geen 35 jaar geworden. Geboren tussen 1842 en 1845, kwam hij in de nacht van 5 september 1877 bij Fort Robinson (Nebraska) om het leven.
Hij is een van de meest roemgeruchte strijder uit de geschiedenis van de Noordamerikaanse prairie-indianen. Overtuigd tegenstander van de blanken in de negentiende-eeuwse indianenoorlogen, was hij volgens de overlevering bijzonder moedig maar niet wreed. Hij wilde zich nooit laten fotograferen. Toch komt zijn gezicht langzaam maar zeker tevoorschijn uit Thunderhead Mountain, een hooggelegen rotsmassief in de Black Hills, de heilige bergen van de Lakota (Sioux) in Zuid Dakota. Het verhaal achter de legende die met het Crazy Horse Monument wordt geƫerd.
Crazy horse Memorial :
In de Black Hills, niet ver van Mount Rushmore waar de hoofden van de presidenten Washington, Jefferson, Lincoln en Roosevelt in de rotswand zijn uitgehouwen, verrijst de inheemse tegenhanger van dit blanke monument: Crazy Horse Memorial. Het wordt een immens beeld van Crazy Horse op zijn paard, aan alle kanten uitgehakt en twee keer zo hoog als de hoofden van de vier presidenten. Ontwerper Korczak Ziolkowski, een Amerikaan van Poolse afkomst die in 1982 is overleden, wist dat hij zijn creatie nooit af zou zien. Deze 'verhalenverteller in steen' had geassisteerd op Mount Rushmore en een prijs gekregen op de Wereldtentoonstelling van 1939 in New York voor hij aan Crazy Horse begon. Hij was hiervoor gevraagd door een lid van de Oglala-Lakota stamraad, Henri Standing Bear, 'zodat de blanken zullen weten dat de rode mensen ook helden hebben'. Het werd Ziolkowski's levenswerk. Hij ging met eigen geld op de gekozen berg aan het werk en besloot dat het een non-profit project moest zijn, gefinancierd door bezoekers en donateurs. Bij de uitvoering schakelde hij zijn hele familie in. In 1948 ging de eerste tien ton rots door dynamiet de lucht in. Inmiddels is ruim vijftig jaar aan het monument gewerkt en is meer dan 8 miljoen ton steen verwijderd. Het gezicht van Crazy Horse is nu zichtbaar, maar het werk is nog lang niet klaar. Behalve het monument-in-wording omvat het complex momenteel een bezoekerscentrum met een cadeauwinkel, een museum, een boekwinkel en twee theaters. Een Indiaanse universiteit en een medisch opleidingsinstituut liggen in het verschiet. Het complex trekt elk jaar meer bezoekers en is in die zin een succes. Toch zijn er vanaf het begin ook tegengeluiden geweest. De Indiaanse krant Indian Country Today, die in 1996 een serie artikelen aan het monument wijdde, beschrijft hoe sommige Lakota het gehak in de berg als een ontheiliging zagen en zien. Zij wijzen er op dat Crazy Horse dit zelf nooit zou hebben gewild, hij wilde geen publieke figuur zijn. Ziolkowski wist dat Crazy Horse niet wilde worden afgebeeld; hijzelf beschouwde het monument daarom als een Indiaans symbool, niet als een letterlijke uitbeelding van Crazy Horse. Volgens een oude voorspelling komt het monument nooit af. Velen geloven dit. De mensen die nu leven zullen de voltooiing in elk geval niet meer meemaken. Sommige Lakota vinden dat de blanken wel erg profiteren van de roem van Crazy Horse. Ze betwijfelen ook of de beloofde universiteit ooit werkelijkheid wordt. Andere stellen dat de situatie niet kan worden teruggedraaid, maar willen waakzaam zijn dat het monument aan de indianen ten goede komt en niet ontaardt in een commercieel, blank project. Er gaan stemmen op om het beheer meer aan indianen over te laten.
Feiten en
Cijfers
Lengte van het complete beeld Hoogte
van het complete beeld Hoogte van het hoofd Lengte van de
arm Lengte van de hand Hoogte van de manen van het
paard Hoogte van de kop van het paard Aanvang
werkzaamheden Onthulling van het gezicht van Crazy Horse
: : : : : : : : :
195,4 meter 171,6 meter 26,7 meter 80,2 meter 10,0
meter 18,9 meter 66,8 meter 3 juni 1948 3 juni 1998
Kleur kan onze emoties beinvloeden. Ook onze acties, reacties op
situaties en personen kunnen onder invloed van kleuren beinvloed worden. Er is
veel onderzoek verricht naar kleuren en de psychologische en emotionele impact
van kleuren op ons dagelijks leven. Veel mensen geloven dat kleuren krachten
uitdrukken.
De oorzaak van deze invloeden van kleuren kunnen we
gedeeltelijk verklaren door naar onze instincten te kijken. Rood bvb is in de
natuur een vrij ongewone kleur. Omdat we relatief gezien ten opzichte van onze
volledige evolutie, vrij recent nog naar ons voedsel moesten zoeken, kunnen we
de kleur rood zeer snel en van ver herkennen. Bessen zijn namelijk meestal rood.
Rood is ook een teken van gevaar. Denk maar aan een rood licht of rode
achterlichten. Toen men een pas ontdekte indianenstam als geschenk een lap rode
stof gaf sloegen ze spontaan op de vlucht, niet gewoon zoveel rood te zien.
De kleur van kledij zouden de perceptie van de drager over zichzelf en
zijn of haar omgeving kunnen beinvloeden. Het dragen van bepaalde kleuren heeft
ook invloed op de perceptie van anderen naar de drager toe.
Kleuren en hun betekenis
De betekenis van kleuren is afhankelijk van kultuur, religie en
locatie. Toch heeft elke kleur een universele basis betekenis die u hieronder
kunt vinden.
Rood
Actie, vertrouwen, moed, vitaliteit
Rose
Liefde en schoonheid
Bruin
Aarde, orde, standvastigheid, gevestigde waarden
Oranje
Vitaliteit, lichamelijke energie en doorzettingsvermogen
De regenboog is een symbool dat verbonden is tussen hemel en aarde.
De Regenboog is een gekleurde circelboog in de lucht als de zon tegen een waterdruppeltje aanschijnt.
De kleuren van de regenboog :
Groen : is de kleur van leven en hoop. Blauw : is de kleur van lucht en zee. Geel : is de kleur van blijdschap en vrolijkheid. Orange : is de kleur van gezondheid en levenskracht. Rood : is de kleur van passie en liefde. Paars : is de kleur van de wijsheid.
De Indianen hadden een bijzondere verering voor de regenboog. Ze hadden te maken met de zonnegod. De Indianen die zich beschouwden als afstammelingen van de zon, beeldden hem af op hun wapend en schilden.
Sommige Indianen - culturen zien in de regenboog een ladder waarlangs je naar de hemel kunt klimmen.
Amitola : is een indianen meisjesnaam het betekent " regenboog "
Tangakwunu : is een indianen jongensnaam het betekent " regenboog "
In Zuid-Amerika wordt een embleem met regenboogkleuren onder de naam Wiphala gebruikt door de indianen. De Wiphala is een vierkant bestaande uit een patroon van zeven bij zeven kleinere vierkanten in zeven kleuren, waarbij elk vak de kleur heeft van het vlak dat er linksboven of rechtsonder ligt.
ALGEMENE BETEKENIS De vlinder heeft meerdere
symbolische betekenissen. Als algemeen symbool symboliseert de vlinder de
kortstondigheid van het leven, dit vanwege zijn teerheid en korte levensduur.
DANSEN, VROLIJKHEID Vlinders lijken welhaast te dansen
als ze op bloemen neerstrijken. Ze herinneren ons eraan dat we in het leven de
dingen niet zo serieus moeten nemen. Ze wekken een gevoel van lichtheid en
vreugde in ons op en houden ons voor dat het leven een dans is en dansen op zich
al grote vreugde schenkt. Vlinders wekken ons ertoe op omhoog te komen en ons te
bewegen, want als je beweegt, dans je al. Dansen geeft ons de zoetheid van het
leven terug. Dat wordt nog eens onderstreept door het feit dat vlinders
smaakreceptoren op hun voorpoten hebben. Eroverheen lopend proeven ze de
bloemen. Verschijnt er een vlinder, vraag je dan af hoeveel of hoe weinig
vreugde je in je leven ervaart. Fleur op, kijk uit naar verandering. Besef dat
alle verandering goed is.
Voor de Noord Amerikaanse indianen is
de vlinder een symbool van verandering, vreugde en kleur. Bestudeer de kleuren
van je vlinder op hun betekenis; je zult er beter door begrijpen welke rol je
totem voor jou speelt. De vlinder is het symbool voor verandering in het hogere.
Hij leert ons hoe we ons leven bewust kunnen veranderen, nieuwe voorwaarden
kunnen creƫren en wensen kunnen verwezenlijken. Elk nieuw idee en elke stap tot
zelfontplooiing spiegelt zich in de ontwikkelingsgang van de vlinder. Zijn
eifase staat voor de geboorte van een idee. In het larvenstadium is het aan de
tijd om te bepalen of dit idee zal worden omgezet in een daad. In de cocon moet
men bij zichzelf naar binnen gaan om het idee met de eigen persoon te verbinden.
Het tevoorschijn komen van de vlinder is de geboorte van een nieuwe
werkelijkheid. Nu kan de vreugde van de nieuwe schepping met anderen worden
gedeeld. Deze vier stappen van verandering vinden in het leven voortdurend
plaats. Ze zijn noodzakelijk voor onze verdere ontwikkeling. De kracht van de
vlinder helpt het denken te ordenen en de volgende stap bewust te zetten.
Voor ons zijn vlinders mooie diertjes,met de prachtigste kleuren, maar voor heel
veel volkeren hebben vlinders een betekenis. Zo ook voor de Indianen, de vlinder
wordt gezien als de boodschapper van de spirituele wereld. De kleur van de
vlinder bepaalt welke boodschap deze komt brengen. Een zwarte vlinder brengt
slecht nieuws, of nieuws over ziekte. De gele vlinder staat voor hoop en leiding . De bruine vlinder staat voor belangrijk nieuws. De rode vlinder staat voor een
belangrijke gebeurtenis. De witte vlinder staat voor goed geluk.
Het loslaten van vlinders was van origine een traditie bij
de Amerikaanse indianen die een wens deden elke keer als ze een vlinder
loslieten.
Deze afbeelding stamt uit de Amerikaanse - Indiaanse cultuur. Het is een afbeelding van de Indiaanse god Kokopelli.
Hij is het symbool van de vruchtbaarheid, plezier, goed geluk en gezondheid. Op zĀn rug draagt hij een zak met zaden en speelt al dansend op zijn fluit. De eerste tekeningen die van hem zijn gevonden zijn meer dan 3000 jaar oud.
Kokopelli komt bijna over de hele westkant van Noord - en Zuid - Amerika voor.
Het vaakst zul je hem terugvinden bij de indianen in het zuidwesten van Noord - Amerika. Kokopelli reisde van dorp naar dorp. De winter veranderde in de lente; hij liet sneeuw smelten en liet het regenen voor een succesvolle oogst.
Zijn fluitspelen symboliseerde de overgang van winter naar lente. Men zegt dat KokopelliĀs fluit gehoord kan worden in de warme lentewind. Ook werd Kokopelli gezien als de bron van conceptie. In de legende gaan mensen s'nachts dansen en zingen als zij Kokopelli op zijn fluit hoorde spelen. De volgende morgen waren alle vruchtbare vrouwen zwanger. In alle verhalen van de verschillende stammen wordt Kokopelli gezien als de bron van muziek en dans.
De indianen werken continu met dieren. Omdat indianen weten dat dieren ons iets vertellen over onszelf zodat we kunnen inzien hoe wij in werkelijkheid zijn. De indianen weten als geen ander dat de dieren een kracht bevatten dat je verder kunnen helpen dieper tot je zelf te komen. En door te leren werken met de kracht van de dieren leer je jezelf beter kennen. Zo heeft iedere indiaan ook het symbool als naam van dier. Dat gewijd is aan de kracht van de IK vorm.
aap: Hij staat voor Intelligentie, aanpassings-vermogen, en flexibiliteit arend: Hij staat voor Kracht, verbondenheid met de kosmos, vrijheid en oog voor
detail antiloop: Hij staat voor Snelheid, gratie en onschuld beer: Hij staat voor Kracht en bescherming en
betrouwbaarheid bever: Hij staat voor Vorm geven, samenwerking en een harde
werker bij: Hij staat voor Samenwerken, sociale instelling en verzamelen bizon: Hij staat voor Moed, kracht, overleven en goedaardigheid buffel: Hij staat voor Overvloed, welvaart en kalmte condor: Hij staat voor Vrijheid en kracht dolfijn: Hij staat voor Nieuwsgierig, speelsheid, plezier,
communicatie en vrolijkheid duif: Hij staat voor Liefde, vrede en vruchtbaarheid eekhoorn: Hij staat voor Opmerkzaamheid, sociaal gevoel, speelsheid en
energie eland: Hij staat voor Uithoudingsvermogen, trots en overleven geit: Hij staat voor Flexibiliteit doorzettingsvermogen en kracht giraf: Hij staat voor Hogere intuitie en overzicht haai: Hij staat voor Overleven en strijden hagedis: Hij staat voor Loslaten, ontwijken en kalmte hert: Hij staat voor Vriendelijkheid, camouflage, onschuld, gevoel en
zacht-moedigheid hond: Hij staat voor Vriendschap, loyaliteit, trouw en beschermer van
huisgenoten kalkoen: Hij staat voor Het gulle delen en weggeven kat: Hij staat voor Onafhankelijkheid, mysterie, trots en
zelfverzekerheid kever: Hij staat voor Bescherming en verandering kikker: Hij staat voor Vrede, plezier, transformatie en evolutie kip: Hij staat voor Zekerheid en succes van een aangenaam thuis koeien: Hij staat voor Grootmoedig , verzorgend met open hart
te geven en te ontvangen kolibrie: Hij staat voor Schoonheid, waakzaamheid en
geluk konijn: Hij staat voor Geloof, verzorging, vruchtbaarheid en overvloed krokodil: Hij staat voor Overlevingen kracht leeuw: Hij staat voor Kracht, trots, wilskracht, leiderschap en familiegeest libelle: Hij staat voor Alertheid luipaard: Hij staat voor Kracht, waakzaamheid, en scherp zijn meeuw: Hij staat voor Stabiele communicatie en verantwoordelijk gedrag mier: Hij staat voor IJverigheid, teamgeesten netheid mot: hij staat voor transformatie, bewegen inde schaduwen en het vinden van licht muis: Hij staat voor Vertrouwen, oog voor detail en onschuld nachtegaal: Hij staat voor zachtaardigheid,gratieuze bewegingen, mooie stem en bewaker van
de nacht lieveheersbeestje: Hij staat voor Vertrouwen, plezier en geluk olifant: Hij staat voor Kracht, geheugen, samenwerking en
vertrouwen otter: Hij staat voor Vertrouwen, oog voor detail en onschuld paard: Hij staat voor Vrijheid, stabiliteit, zachtmoedigheid
en kracht pad: Hij staat voor Herkenning van de schoonheid in huiselijke dingen panda: Hij staat voor Liefde, bescherming en warmte pauw: Hij staat voor Trots, zelfvertrouwen, schoonheid en
arrogantie raaf: Hij staat voor Dromen, bestemming, mysterie roodborstje: Ze staat voor Pezier, nieuw begin , vreugde en tevredenheid rat: Hij staat voor Schranderheid, succes en
rusteloosheid schapen: Ze staan voor Streven naar een nieuw begin en bereiken van nieuwe
hoogten schildpadden: Ze staan voor Liefde, bescherming, gezondheid en kennis slang: Hij staat voor Transformatie, wijsheid, kracht en genezing sneeuwgans: Hij staat voor Moed Loyaliteit betrouwbaarheid doorzettingsvermogen specht: Hij staat voor Doorzettingsvermogen, verandering en ritme spin: Hij staat voor Verbinding, ijver, doorzetten en
talent stekelvarken: Ze staat voor Onschuld en nederigheid stinkdier: Ze staat voor Vermomming en geheim tijger: Hij staat voor Kracht, moed, doorzetten, schoonheid en loyaliteit uil: Hij staat voor Wijsheid, vooruitziende blik en kennis arend: Hij staat voor pioniersgeest,avontuur, zachtaardigheid en passie vleermuis: Hij staat voor Gezondheid, Intuitie, welzijn, inzicht, ouderdom vlinder: ze staat voor Transformatie, balans, gratie en het oude symbool van de
ziel vos: Hij staat voor Sluwheid, onzichtbaarheid en discretie walvis: Hij staat voor Creativiteit, inspiratie, intuĆÆetie en
familie wolf: Ze staat voor Betrouwbaarheid, vriendschap, wijsheid en bescherming zalm: Hij staat voor Moed, loyaliteit, trots en creativiteit zebra: Hij staat voor Zekerheid, individualiteit, balans en vertrouwen op je pad zeehond: Hij staat voor Active verbeeldigsekracht en creativiteit zwaan: ze staat voor Elegantie, koesterend en gratie
Vele Indaanse paren leren elkaar kennen op een Powwow,een groot feest. Wil men trouwen dan moet men eerst een paar regels in acht nemen, zo moet men trouwen met iemand anders uit een andere stam. Dit dient in de eerste plaats om de banden tussen de stammen te versterken.
Op de dag van het huwelijk gaat het meisje met de andere vrouwen baden in een rivier, Daarna wordt ze versierd met bloemen, kralen, ...
De jongen maakt zich eveneens ook mooi.
De twee stammen komen dan samen om meerdere dagen te feesten, nadien pakt het meisje haar persoonlijke bezittingen mee.
De indianen beschouwen de vrouwen als een statussymbool, en dus ook een vorm van rijkdom.
" Een traditionele toespraak uitgesproken tijdens een huwelijksvoltrekking "
Jullie zullen hetzelfde vuur delen. Jullie zullen je kleren samen ophangen. Jullie zullen elkaar helpen. Jullie zullen samen dezelfde weg bewandelen. Jullie zullen voor elkaar zorgen. Wees vriendelijk jegens elkaar. Wees vriendelijk tegen je kinderen.'
Voor de meeste Indianen is het cijfer 4 een heilig
getal
Er zijn 4
windstreken:
het Westen
het Noorden
het Oosten
het
Zuiden
Er zijn 4 verdelingen in tijd:
de Dag
de Nacht de Maan het Jaar
Er zijn 4 verdelingen van alles wat uit de grond
komt:
de Wortels
de Stengel
het Blad
de Vrucht
Er zijn 4 wezens die ademen:
zij die kruipen
zij die vliegen
de viervoetigen
de tweevoetigen
Er zijn 4 dingen boven de
wereld:
de Zon
de Maan
de Hemel
de
Sterren
Er zijn 4 verschillende goden:
de helpers van de Grote Goden
de Goden
de Goden onder hen
de Geesten
Er zijn 4 perioden in het leven van de
mens:
de Babytijd
de Jeugd
de
Volwassenheid
de Oude dag
En ten slotte heeft het menselijk hart 4 kamers, En heeft elk hand 4 vingers en heeft elke voet 4 tenen, En bij elkaar opgeteld leveren de duimen en de grote tenen ook het getal 4 op.
Aarde, Water, Lucht en Vuur. Materie, Gevoel, Ratio en Daadkracht. De vier krachten die samen de basis vormen van alles wat er is. Zo ook een mens. Lichamelijk als geestelijk.
Aarde geeft ons voedsel Water om te drinken Lucht hebben we nodig om te leven Vuur houdt ons warm (Zon)
De elementen zijn ingedeeld in mannelijke en vrouwelijke elementen. Oftewel de actieve en passieve, gevende en ontvangende. Vuur en lucht zijn de mannelijke en water en aarde de vrouwelijke. Alle mensen hebben namelijk de vier elementen in zich. Ze komen alleen niet allemaal even sterk naar buiten.
Aarde Het stabiele element. Aarde staat voor structuur, stevigheid en kracht.
Water Het veranderlijke element. Water staat voor gevoeligheid, intuĆÆte, verbeeldingskracht en creativiteit.
Lucht Het ongrijpbare element. Lucht staat voor denken en communicatie.
Vuur Het element der transformatie. Vuur staat voor passie, levenskracht, actie en daadkracht.
De Indianen geloofden in de Aarde. Voor de Indianen was de Aarde "Moeder Aarde". De Indianen spraken over Moeder Aarde met veel respect. De Indianen leefden samen met planten en dieren en namen nooit meer van Moeder Aarde af dan noodzakelijk was.
1: De aarde is onze moeder,zorg goed voor haar 2: Koester al je relatie`s 3: Open je hart en ziel voor de grote geest 4: Alle leven is waardevol en kwetsbaar 5: Neem van de aarde wat nodig is en niet meer 6: Doe wat nodig is voor het goede van alles 7: Dank de geest voor elke nieuwe dag 8: Spreek de waarheid,wees goed voor andere 9: Volg de ritmes van de natuur,sta op en rust met de zon 10: Geniet van je reis op aard maar laat geen sporen achter
BONY MOON FEBRUARI KALGALI WINDY MOON MAART ANVYI FLOWER MOON APRIL KAWONI PLANTING MOON MEI ANISGUTI GREEN CORN MOON JUNI TIHALUHIYI
RIPE CORN MOON JULI GUYEGWONI
FRUIT MOON AUGUSTUS GALONI NUT MOON SEPTEMBER DULIIDSDI
HARVEST MOON OKTOBER DUNINUDI TRADING MOON NOVEMBER NUDADEQU
SNOW MOON DECEMBER USGIYI
JANUARI: Een tijd van Rituelen en hun Persoonlijke Observeringen. FEBRUARI: Is een Traditioneel persoonlijk Familiefeest. MAART: De Eerste Nieuwe Maan van het seizoen. APRIL: De eerste plantjes komen boven, er wordt gedanst. MEI: Familie traditie om het veld te eren. JUNI: Feest ter ere van de opkomende mais. JULI: Feesten om Moeder Aarde te eren. AUGUSTUS: Het eerste fruit begint te groeien. SEPTEMBER: Het Rijpe Mais Feest, Respect aan Moeder Aarde geven. OKTOBER: Er wordt dank gegeven aan alle levende wezens op
het veld. NOVEMBER: Feest als dank voor Moeder Aarde. DECEMBER: Is de Maan van de Witte Man, om alles te beschermen.
Rangorde van de Maan Beer 1ste maan 6 januari tot 1 februari Eland 2de maan 2 februari tot 3 maart Bergrat 3de maan 4 maart tot 31 maart Haas 4de maan 1 april tot 28 april Witte gans 5de maan 29 april tot 26 mei Zalm 6de maan 27 mei tot 23 juni Reebok 7de maan 24 juni tot 22 juli Arend 8ste maan 23 juli tot 19 augustus Schildpad 9de maan 20 augustus tot 16 september Zeegans 10de maan 17 september tot 14 oktober Bever 11de maan 15 oktober tot 11 november Vos 12de maan 12 november tot 9 december Otter 13de maan 10 december tot 5 januari
De zon is overal ter wereld een symbool voor vrolijkheid, succes, vitaliteit, levenskracht, levendigheid, vreugde, begrip, warmte, liefde, groei en roem. In spirituele zin wordt de zon wel in verband gebracht met: Āworden als een kindĀ, zich steeds opnieuw verjongen, Ānieuw levenĀ, kracht van de kinderlijke onschuld, authentieke zuiverheid, verlichting, spirituele kracht, inzicht.
De Sioux-indianen bidden bij zonsopkomst en -ondergang het zonnegebed - zonnegroet.
De Zonnegroet heeft op zowel het lichaam als de geest een positieve uitwerking.
Zo kun je spreken met de goden van het leven, de goden van de dood. Je kunt spreken met de goden van de natuurkrachten, de bossen, de wateren, de luchten. De aarde zelf kun je eenvoudig bepraten om iets voor je te doen. Het gekke is, dat het vaak nog lukt ook. Het is eerlijk gezegd iemand die heeft geleerd hoe je met bepaalde krachten kunt spreken. Hij pleegt daar dan wel een vertoning van te maken, maar die toch in wezen doordringt in de essentiƫle krachten van de wereld, van de lucht, van de wateren, van de planten of wat er dan ook maar in de buurt is.
Dat is iets waar vele mensen vreemd tegen aan staan te kijken Een indiaan misschien weer niet. Een indiaan heeft ook geleerd hoe je kunt spreken met de Manitoe, maar hij spreekt ook met de krachten die leven in de gewassen, de vogels, de slangen en de dieren die rond lopen. Alles is benaderbaar, is te beleven en dus ook te bespreken.
Indianen geloven in de 'Grote Geest'. Ze geloofden ook dat de geesten van overleden familieleden overal in de natuur te vinden waren. Daarom aanbeden ze de zon, de maan en de aarde. Hun ceremonies bestonden uit veel muziek en dans. Ze toonden er hun vreugde mee, maar ze dansten ook voor de jacht, om de goden te bedanken. Ze geloofden dat hun leven geregeld werd door de Goden, die hen alles gaven, van gewassen tot een goede gezondheid tot regen.
De Indianen bouwden boten om rivieren over te varen en om te gaan vissen. Indianen noemden die boten " kano's " . Een kano werd gemaakt van boomstammen. Daar zat een soort hars in, zodat de kano waterbestendigd bleef. Soms werden de kano's mooi beschilderd en versierd.
Bij de indianen uit Noord-Amerika wordt bergkristal als een heilige steen beschouwd. Voor de indianen is bergkristal het symbool voor het licht op deze aarde. De indianen gebruiken bergkristal bij bepaalde rituelen en ceremonies. Ook in totems gebruiken ze deze edelsteen vaak als uiting van reinheid en licht.
Ook turkoois is een favoriete edelsteen voor de indianen, deze edelsteen wordt dan ook al eeuwen door de indianen gedragen. Sommige indianenstammen maken er complete hoofdtooien van, die tijdens de stamfeesten worden gedragen. De Navajo-indianen verwerken de turkoois nog steeds in hun prachtige zilveren sieraden en ze gebruiken deze edelstenen als versiering bij ceremonies en als onderdeel van gebedsrituelen.
De sieraden zijn van hoogwaardig zilver gemaakt en ingelegd met echte stenen, waaronder het voor de indianen zo belangrijke turkoois. Turkoois uit de USA wordt gerekend tot het beste van de wereld en blijft altijd mooi.
De indianen gebruiken voor hun kleding geen stof maar dierenhuiden oftewel leer. Deze huiden zijn afkomstig van bizons, herten of schapen.
Alle onderdelen van een dier dat door de mannen gedood wordt met de jacht, worden gebruikt. Zo wordt de huid dus voor (o.a.) kleding gebruikt.
Voordat de huid voor kleding gebruikt kan worden, moet het een aantal behandelingen ondergaan. Dit werk wordt door de
indiaanse vrouwen verricht.
De huid wordt eerst met een mengsel ingewreven. Dit mengsel bestaat uit dierlijke hersenen, levers, as en vet. Vervolgens laten de vrouwen de huid in kokend water weken en kneedden, trekken en rekken de huid net zolang tot het lekker zacht en soepel aanvoelt.
Als de huid zo zacht is, wordt de huid in stukken gesneden. De huid van de voorpoten wordt gebruikt om mouwen van te maken. De rest van de huid is groot genoeg om een tuniek of een jurk van te maken.
Een tuniek of jurk bestaat uit 2 huiden die aan elkaar genaaid werden. Het naaien doen de indianen met peesdraden, afkomstig van de bizon. De huid is te dik om meteen met een naald (gemaakt van bizonbeenderen) er doorheen te kunnen komen. Daarom worden er eerst gaten in de huid geslagen met een benen priem.
Als de vrouwen klaar zijn met het naaien is de kleding nog niet klaar.
De indianen versieren hun kleding altijd met prachtige kleuren, prachtige vormen, franjes en vele andere bijzondere materialen. Kenmerkende vormen die de indianen gebruikten ter versiering zijn vormen (driehoek, cirkel, enz.) Deze vormen worden op de kleding geverfd maar ook geborduurd met kralen die men verschillende kleuren geeft. Ook gebruiken indianen elandtanden en natuurlijk veren ter versiering op hun kleding.
De versiering wordt net als het naaien door de indiaanse vrouwen gedaan.
In de zomer is het erg warm op de prairie. Mannen dragen daarom alleen maar
een stukje zacht gemaakt hertenleer tussen de benen, die vastgemaakt is aan een
riem om hun middel. Hun benen en bovenlichaam zijn verder niet bedekt.
Vrouwen dragen in de zomer mouwloze jurken gemaakt van herten- of
schapenleer.
Kinderen dragen in de zomer meestal geen kleding. Dat is heel gewoon bij de indianen.
In de winter is het anders. Dan is het erg koud en dan biedt de zomer
kleding onvoldoende bescherming voor de indianen en dus hebben ze speciale
winterkleding die wel voldoende bescherming biedt.
Mannen dragen dan strak zittende beenkappen die tot aan de heupen zitten,
vastgemaakt aan een riem. Het bovenlichaam wordt nu bedekt met een knielange
tuniek. Dit alles wordt door de vrouwen, van leer gemaakt.
Vrouwen dragen 's winters jurken met mouwen met daaronder beenkappen tot aan
de knie die vastgemaakt worden met kousenbanden.
Kinderen dragen in de winter dezelfde kleding als hun ouders alleen dan een
paar maten kleiner.
Soms is deze kleding nog niet voldoende voor de bittere winters. Daarom is elke indiaan ook in het bezit van een eenvoudige omslag
deken, gemaakt van bizonhuid met bond en al. Lekker warm dus. Op deze manier
kunnen de indianen de winters wel overleven.
Indianen dragen tegenwoordig net als wij westerse kleding. Spijkerbroek, gympen en base-balpetten zijn favoriet maar wel vaak met indiaanse motieven.
Bij Indiaanse feesten zie je de mensen min of meer traditionele outfits dragen, dit dragen ze dan ten ere van hun voorouders.