IK SPEEL GRAAG EEN KEERTJE MEE !

Qua gebruiksgemak en vlot verlopen van het maken van afspraken
opteren we voor een Facebookgroep waarin iedereen welkom is om
zich op te geven om mee te spelen of zelf speelmomenten te lanceren.
Volg ons op Facebook (klik) om op de hoogte te blijven!

Foto
5% korting op al uw aankopen bij spellenspeciaalzaak Adriaensen!!!
(Klik op bovenstaand logo om de spellenlijst te bekijken)


Flag Counter
Spellenblog SpinLi
Omdat spelen de belangrijkste bijzaak ter wereld is ...
08-05-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dominion

  

De komst van Dominion was een verfrissing in bordspellenland. Toch alleszins voor mij persoonlijk.
Ik had nog nooit een deckbuilding-spel gespeeld. Dit wil eigenlijk niet meer zeggen dan dat je de juiste kaartjes probeert
te verzamelen om zo sterk mogelijk voor de dag te komen. Er wordt hier en daar een vergelijking gemaakt met Magic the gathering,
maar hier kan ik niets over zeggen aangezien ik deze laatste totaal niet ken (schaam op mij als spellenliefhebber waarschijnlijk )

Het spelconcept van Dominion is eigenlijk vrij eenvoudig uit te leggen, maar alle mogelijke kaartencombinaties uitleggen en daarin dan nog
een winnende strategie vinden, dat is dan weer heel wat anders. Ik heb tot nog toe enkel maar met de basisopstelling gespeeld, maar in een doos met meer dan 500 kaarten, kan u met verschillende opstellingen van start gaan.

Het spel wordt steeds samengesteld uit de puntenkaarten, de geldkaarten en dan 10 soorten kaarten naar keuze. U kan dit volledig zelf gaan samenstellen, maar er worden ook enkele combinaties voorgesteld. Bovendien zijn er ondertussen ook weeral uitbreidingen op de markt verschenen (of in de maak) die je nog meer mogelijkheden geven, maar het spel zelf verandert natuurlijk niet. Jammerlijk genoeg zijn deze uitbreidingen in de meeste gevallen niet vertaald, dus indien Engels (of Duits) een obstakel is, is een aankoop niet aan de orde.

De uiteindelijke bedoeling is om zoveel mogelijk puntenkaarten in je deck te krijgen. Maar deze punten zitten gedurende het spel wel danig in de weg aangezien je hiermee niets kan uitvoeren. De spelers starten met zeven geldkaarten (waarde 1) en 3 puntenkaarten (waarde 1). Ze schudden deze kaarten en nemen 5 handkaarten. Een beurt bestaat uit drie fasen :
1) actiefase : de speler mag een grijze kaart spelen en de tekst die erop staat uitvoeren
2) aanschaffase : de speler mag een nieuwe kaart kopen met het geld dat hij voorhanden heeft
3) opschoonfase : alle uitgespeelde kaarten, de gekochte kaart en de overige handkaarten worden afgelegd en de speler neemt vijf nieuwe kaarten van zijn stapel voor de volgende ronde. Zijn deze kaarten op, dan neemt hij de ganse stapel, schudt deze en neemt vijf nieuwe kaarten.

Op deze manier wordt het spel verdergespeeld tot ofwel de stapel met puntenkaarten (waarde 6) op zijn of er 3 stapels met grijze actiekaarten weg zijn. Daarna worden de decks van de spelers gecontroleerd op de hoeveelheid punten. De speler met de meeste punten wint.

So far ... so good, nu zou ik oeverloos kunnen beginnen over de mogelijke combinaties, maar dit zou ons te ver leiden. Maar om u een idee te geven : je zou bijvoorbeeld een actiekaart kunnen spelen met daarop de tekst "+ 1 actie + 1 aanschaf", u kan nu nog een grijze kaart (actie) spelen die u in de hand heeft bv. "+ 3 kaarten", u neemt 3 extra kaarten van uw trekstapel. Nu mag u in totaal 2 aanschaffen doen. U koopt met het geld dat u voorhanden heeft een nieuwe grijze actiekaart en neemt voor 0 een geldkaart met waarde 1 (deze kan u steeds aanschaffen omdat u er nul voor moet betalen). Deze kaarten gaan allemaal op uw aflegstapel en komen later in het spel wel in uw handen. Een beetje geluk is er natuurlijk mee gemoeid, de juiste combinatie van kaarten op het juiste ogenblik in handen krijgen is een voordeel, zeker voor de aankoop van overwinningspunten met waarde 6. U zal vaak gefrustreerd zijn, als u merkt dat u weer 1 geld tekort komt om zo'n kaart te kopen.
Ik neem aan dat het niet direct duidelijk is waar het in dit spel om draait, ik kan u enkel aanraden om het gewoon een keertje te proberen, en na één rondje ervaar je zelf wel de oneindige mogelijkheden van dit spel.

Titel : Dominion
Uitgeverij : Hans im Glück (uitgegeven in het Nederlands door 999 games)
Auteur : Donald X. Vaccarino
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 30 min.
Leeftijd : 8+
Uitbreidingen : Intrigue - Seaside - Envoy - Alchemy - Black market - Stash - Prosperity

08-05-2010 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
07-05-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Drunter & drüber
    

Raar, dit is het woord dat me te binnenschiet als ik het spel moet omschrijven. Het spel speelt zich af in het land van Schilda, een land waar imcompetente bouwmeesters de raarste en opvallendste huizen en gebouwen neerpoten. Noem het gerust de Belgische bouwsector. (hier kan ik ook een boekje over opendoen)

De spelers krijgen in het begin van het spel een opdrachtkaart. Deze toont de kleur van gebouwen die ze op het einde van het spel nog zichtbaar op het bord willen hebben. De gebouwen, met verschillende waarden, staan reeds op het speelbord afgebeeld. Enkel de stadsmuren, wegen en rivieren zijn afwezig. En dat zijn nu net de zaken die de spelers op het bord gaan plaatsen. Er wordt aan 2 stadsmuren, 1 weg en 1 rivier gebouwd, vertrekkende vanuit de hoeken.

De spelers krijgen een aantal kaartjes (bestaande uit 1,2 of 3 delen) die ze in hun speelbeurten zullen gaan inzetten. Ze zetten deze kaarten om beurten op het speelbord en gaan op die manier gebouwen afdekken (best van de tegenstanders). Er worden ook pionnen over deze bouwwerken geschoven om het uiteinde steeds te onthouden. Er mag enkel hieraan verder gebouwd worden. Eigenlijk is dit al het volledige spelconcept. De speler wiens huizen op het einde nog zichtbaar zijn, dat zijn de punten die je scoort.

Er is echter nog één extraatje : de toiletten
Legt een speler een kaartje op een toilet volgt er een stemming. De spelers bezitten een aantal stemkaarten gaande van jaaa (3 stemmen), jaa (2 stemmen), ja (1 stem) tot ne (1 negatieve stem), nee (2 negatieve stemmen) en neee (3 negatieve stemmen), daarnaast heb je ook nog ? (stelt niets voor, onthouding) en jeeiin (je kiest pas als iedereen zijn stemmen heeft openliggen). Zijn er meer negatieve stemmen dan positieve wordt het kaartje niet op het bord gelegd. Daarna worden de stemkaarten uit het spel genomen, met uitzondering van de "?".

Titel : Drunter & drüber
Uitgeverij : Hans im Glück
Auteur : Klaus Teuber
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 60 min.
Leeftijd : 8+

07-05-2010 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
06-05-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Carcassonne
Tja, behoeft dit spel nog wel enige voorstelling? Ik kan er eigenlijk niet om heen natuurlijk.
Uiteindelijk is dit de mooiste koe van Hans im Glück (en ook andere uitgeverijen), alleszins diegene
met het meeste melk. En gemolken worden zal ze ... (hierover lees je meer in het allerlaatste bericht van deze reeks)

Vandaag hou ik me bij het basisspel, en dat mijn lieve vrienden, is (het zal u niet verbazen) een prima spel.
Carcassonne mag samen met "kolonisten van Catan" worden beschouwd als de grondleggers voor de herontdekking
van het bordspel bij het grotere publiek. U mag hedentendage elke speelgoedwinkel binnenstappen en u zal daar trots,
blinkend dit spel zien liggen, naast kleppers als Monopoly, Vier-op-één-rij, dammen en Yahtzee.

   

Vaak wordt er door de spellenliefhebber al een beetje minachtend gedaan over dit spel, het is al wel een beetje afgezaagd,
weet u wel? Maar dit is voor niets nodig. Een potje Carcassonne kan er altijd wel in. Want zeg nu zelf, wat is er makkelijker
dan de spelregels van dit spel? Een ei bakken zeker niet in mijn geval.

Zie hier, speciaal voor u, plechtig, de spelregels :
- U neme een tegel van den stapel
- U plaatse dezen tegel ergens passend aan het spelbord (dat een grote puzzel wordt)
- U heeft den mogelijkheid om één horige (houten mannetje aka meeple) op dezen tegel te zetten om punten te scoren
- Als u alle tegels heeft opgebruikt, eindigt het spel en wint de speler met de meesten punten

Het enige dat u nu nog dient te weten, is hoe u nu punten scoort. Wel dit kan op diverse manieren, afhankelijk van waar u uw mannetje plaatst :
- op de weg : u scoort 1 punt voor elk stukje weg vanaf het moment dat de weg af is (dwz tot een kruispunt of doodlopend stuk langs twee kanten). U krijgt nadien u struikrover terug.
- op een kasteel : u scoort 2 punten voor elk stukje kasteel (+ 2 bonuspunten voor elke wapenschild in het kasteel) vanaf het moment dat het kasteel volledig afgebouwd is (dwz totaal omwald). U krijgt nadien uw ridder terug.
- op een klooster : u scoort 9 punten als de tegel van het klooster volledig omlegd is met andere tegels. U krijgt nadien uw monnik terug.
- op een wei : u scoort aan het einde van het spel 4 punten voor elk afgewerkt kasteel dat grenst aan uw wei. U krijgt uw boeren in de loop van het spel niet meer terug.

Deze laatste regel zou ik bijvoorbeeld laten wegvallen, mocht u met jongere medespelers dit spel willen spelen. Zij zullen er enorm veel plezier aan hebben, en wees er maar zeker van dat ze er erg snel mee weg zijn, dus die regel kan u na enkele spellen ongetwijfeld gewoon vlotjes terug invoeren (zeker als u toch nog eens een keertje zou willen winnen)

Is het dit nu? Neen, ik laat nog één regel weg die betrekking heeft op het mogen plaatsen van je mannetje. Je mag enkel een mannetje plaatsen als er nog geen ander mannetje op dit onderdeel (weg, kasteel, wei, klooster) geplaatst is, maar door een slinkse manier van plaatsen van de tegels, kan u op termijn wel op éénzelfde onderdeel terecht komen. Het is dan zaak om meer mannetjes te kunnen plaatsen als je tegenstrever, of evenveel, maar dan krijgen je beiden de volledige punten.

Titel : Carcassonne
Uitgeverij : Hans im Glück (in het Nederlands uitgebracht door 999 games)
Auteur : Klaus-Jürgen Wrede
Aantal spelers : 2-5
Speelduur : 60 min.
Leeftijd : 8+

06-05-2010 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
05-05-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Attika
   

Attika is een bijzonder sfeervol spel, met mooie gebouwen, leuk speelmateriaal en een vrij uniek spelconcept.
Je kan het spel op twee manieren winnen. Ofwel door als eerste alle 30 eigen gebouwen op het speelbord te krijgen of door twee tempels met elkaar te verbinden met eigen gebouwen.

Elke speler heeft een eigen speelbord waarop hij zijn gebouwen kan uitstallen. Deze gebouwen (fiches) worden als dichte trekstapels klaargelegd.
In een beurt kan een speler ofwel omdraaien ofwel bouwen.
* Omdraaien : een speler mag deze actie twee maal in een beurt uitvoeren. Hij neemt een fiche van één van zijn trekstapels en plaatst het gebouw op zijn eigen speelbord of op het algemene speelbord (mits betaling van de bouwkosten dmv kaarten).
* Bouwen : een speler mag deze actie drie keer uitvoeren in een beurt. Hij neemt een gebouw van zijn eigen speelbord en plaats deze volgens de regels op het algemene spelbord.
Indien een speler een actie laat vallen, krijgt hij hiervoor een kaart. (bv. 1 x bouwen en 2 x kaart nemen). Bouwen en omdraaien mogen nooit gecombineerd worden en je mag ook nooit eerst kaarten trekken en dan één van bovenstaande acties uitvoeren.

Bouwregels :
- op elk vrij bouwveld mag gebouwd worden (niet op tempels of velden waar reeds gebouwd is)
- de kostprijs is gelijk aan het aantal symbolen op de fiche met een aftrek van alle omliggende symbolen op het speelbord die in vermindering kunnen worden gebracht, deze prijs wordt betaald met passende kaarten. Indien je geen passende kaart hebt, kan je er twee willekeurige afgeven
- indien je je houdt aan de logische bouwvolgorde (die zichtbaar is op je eigen spelersbord) en deze gebouwen in die volgorde op het spelbord brengt, is de bouw gratis. Het oorspronkelijke gebouw (zwarte achtergrond) is nooit gratis.
- er moet ook een extra prijs worden betaald als je je fiches zo maar willekeurig op het speelbord gaat verspreiden, elke losliggende fiche telt als een dorp en verhoogt de kostprijs van een nieuwe bouw met 1 kaart, probeer dus een keten van gebouwen te maken
- indien je een volledige categorie (zoals op het eigen spelersbord) in volgorde op het speelbord hebt liggen, krijg je een amfora, je kan dit gebruiken om 1x te bouwen, 1x om te draaien of 1 x kaart te nemen.

Wanneer een speler het laatste fiche van één van zijn trekstapels omdraait, moet hij het speelbord ook groter maken door een nieuw stuk aan het speelbord te leggen. Deze nieuwe landtegel moet gewoon aan minstens één kant grenzen aan het bestaande speelbord. (er kunnen gaten ontstaan)

Titel : Attika
Uitgeverij : Hans im Glück (in het Nederlands uitgebracht door 999 games)
Auteur : Marcel-André Casasola Merkle
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 60 min.
Leeftijd : 10+

05-05-2010 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
04-05-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Amun-Re
   

Ik ga direct uitpakken met een gedurfde uitspraak : Misschien is dit wel het beste spel van Reiner Knizia!
U denkt ervan wat u wil, maar wat betreft biedspellen is dit toch wel een toppertje. Misschien is dit puur gevoelsmatig omdat dit
spel het eerste spel was in mijn collectie waar we eens een stapje verder gingen dan Carcassonne.

In dit spel wordt er in twee perioden gespeeld. U bouwt het Oude Koninkrijk van Egypte op, scoort hier natuurlijk punten voor, maar wanneer
we in de tweede periode gaan spelen, wordt het pas echt interessant, dan kan u van het hard labeur van u tegenspelers profiteren. Zij kunnen dat natuurlijk evengoed van u.

Elke periode bestaat uit drie ronden. In een ronde doorlopen we telkens 5 (6; telling bij derde ronde) fasen :
- het draaien van de provinciekaarten
- het verwerven van de provincies
- acties van de spelers : machtkaarten, boerderijen en bouwstenen
- het offer aan Amon-Ra
- oogst en overige inkomsten
(- telling)

Fase 1 : Er worden zoveel provinciekaarten omgedraaid als er spelers zijn. Sommige provincies leveren iets extra (geld, machtkaarten, bouwstenen, boerderijen), dit wordt klaargelegd.
Fase 2 : Het hart van het spel : de spelers bieden voor de verschillende provincies door hun biedsteen op de provinciekaarten te spelen. Je kan de tegenstrever overbieden, deze moet dan zijn biedsteen naar een andere provincieplaatsen. Zo gaat het door tot alle spelers een provincie hebben gekozen, ze betalen het geboden geld aan de bank, leggen hun fiche in de provincie en nemen de extra's die de provincie hen biedt.
Fase 3 : De spelers kunnen machtkaarten, boerderijen en bouwstenen kopen. De machtkaarten kan je gebruiken om in de diverse fasen van het spel iets te manipuleren, de boerderijen verhogen je inkomen in fase 5, de bouwstenen heb je nodig om piramides te bouwen die je punten opleveren. De kosten gaan afh. van het aantal acties omhoog (zie overzicht).
Fase 4 : De spelers liggen blind een offer op tafel, deze worden bij elkaar opgeteld en de tempel wordt verzet. De speler die het meeste biedt, mag 3 extra acties uitvoeren (en wordt de nieuwe startspeler), de 2de twee acties en de derde één actie.
Fase 5 : Afhankelijk waar de tempel is terechtgekomen in fase 4 brengt de oogst zoveel op per boerderij. (1-4 goud) Sommige provincies leveren extra goud op (staat afgebeeld op het speelbord)
Fase 6 : Enkel na drie ronden in periode één en twee van het spel scoor je punten die je tot de overwinning leiden.

Punten :
- elke piramide = 1 punt
- elke set piramides (een piramide in elke provincie) = 3 punten
- het meeste piramides langs beide oevers van de Nijl = 5 punten
- tempels in bepaalde provincies (afgebeeld op speelbord)  = ... punten (afh. waar de tempel staat na offeren)
- machtkaarten met speciale bonus = 3 punten per kaart die is uitgevoerd
- goud (enkel na tweede periode) = 6 punten voor speler met meeste goud; 2 punten voor speler met tweede meeste geld

Titel : Amun-Re
Uitgeverij : Hans im Glück (in het Nederlands uitgebracht door 999 games)
Auteur : Reiner Knizia
Aantal spelers : 3-5
Speelduur : 90 min.
Leeftijd : 12+

04-05-2010 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
03-05-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spellen van Hans im Glück

Spellen in alfabetische volgorde :

- 1835
- Amun-Re
- Attika
- Carcassonne-reeks
- Drunter & drüber
- Dominion-reeks
- Der turmbau zu Babel
- Die macher
- El grande (+ uitbreiding)
- Eufraat & tigris
- Eufraat & tigris kaartspel
- Egizia
- Fjorde
- Finca
- Goa
- Hazienda
- Hängende gärten
- Im schatten des kaisers
- Kabale & hiebe
- Kampf der gladiatoren
- Manhattan
- Maori
- Mauerbauer
- Maestro
- Magellan
- Medina
- Ming dynastie
- Modern art
- Machiavelli (+ uitbreiding : donkere landen)
- Oregon
- Ponte del diavolo
- Palais royal
- Sint Petersburg (+ uitbreiding)
- Samurai
- Stone age
- Schweinebande
- Taluva
- Thurn und taxis (+ uitbreidingen)
- Titania
- Wikinger


De meeste van deze spellen zijn ondertussen verschenen in het Nederlands bij diverse uitgeverijen. (vooral 999 games)
We zullen steeds de versie bespreken waarover we beschikken in de club. Ineens kunnen we al wel duidelijk stellen dat de meeste
spellen taalonafhankelijk zijn, en dat ze mits het zoeken van de nederlandstalige spelregels (of indien u het Duits een beetje beheerst) perfect speelbaar zijn.

Wat carcassonne betreft, daar zouden we bijna een volledige maand over kunnen bezig blijven. We starten in onze reeks dan ook over de gewone basisversie. Indien we nog tijd en zin hebben, zullen we ook de uitbreidingen en varianten toelichten. Een aantal spellen in onze collectie vind je ook niet meer terug op de spellenlijst van de website van HiG, doordat ze niet meer voorhanden zijn. Wij bespreken ze natuurlijk nog wel :

- Morgeland
- Attila
- Conquistador
- Ricochet robots
 

03-05-2010 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
02-05-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Over Hans im Glück
Hans im Glück is een uitgeverij die me nauw aan het hart ligt. En dat hebben ze maar aan één ding echt te danken, namelijk het leveren van kwaliteitsspellen. Familiespellen ook, die voor alle leeftijden haalbaar zijn. Deze spellen zijn spellen die je aanschaft en gezellig met het ganse gezin eens kan bovenhalen. Avondvullende spellen ook, mooi materiaal, vernuftige en eenvoudige spelsystemen, met voldoende tactische en strategische mogelijkheden.

Deze uitgeverij startte hun succesvolle carrière met het spel Dodge city in 1983. Op spiel traden ze voor de eerste keer op het voorplan en ze kregen onmiddellijk de nodige aandacht en erkenning. Dit hadden de oprichters Bernd Brunnhofer en Karl-Heinz Schmiel niet verwacht en ze stortten zich nadien dan ook volledig in de spellenwereld.

Met "Greyhounds" worden ze voor het eerst bekend bij het grotere publiek, aangezien dit spel op de lijst kwam voor "spiel des jahres" in 1986. Een jaar nadien zou Karl-Heinz Schmiel zich terugtrekken uit de onderneming, om zich meer toe te leggen op z'n job als pedagoog. Voor Bernd werd het dan ook ineens een fulltime job. In 1990 en 1991 begon men prijzen te pakken met "maestro" en "drunter & drüber". Het wordt steeds maar drukker, omdat men zich ook moet gaan toeleggen op marketing en het bedrijf uitbreidt met redactiemedewerkers en persmedewerkers.

De rest is geschiedenis, er kwamen steeds meer klinkende namen op de markt van deze uitgeverij, met een enorme boost bij het verschijnen van Carcassonne, ook in het buitenland ontplofte de markt voor dit spel en HiG was ineens geen kleine uitgever meer. HiG werkt ondertussen met welklinkende namen samen zoals : Wrede, Watson, Lehman, Li, Kramer, Knizia en Zur Linde. Niet de kleinste broertjes in spellenland als u het mij vraagt.

U vindt de vrolijke bende van HiG (kijk maar eens op hun website) op :

info(at)hans-im-glueck.de
service(at)hans-im-glueck.de

Hans im Glück Verlag
Birnauer Str. 15
80809 München





02-05-2010 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
01-05-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Uitgeverij van de maand mei

Uitgever van de maand
Publisher of the month
Editeur du mois
Verlage des Monats

Hans im Glück

01-05-2010 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
30-04-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Smartgames 2010
Ook in 2010 staan er weer leuke spellen in de vitrine bij Smart games.
Het concept van sommige spellen is een klein beetje verschoven en dat is exact het juiste woord.
In plaats van tegels te leggen (zoals bij de vorige spellen), wordt er hier vaak geschoven.

Hieronder een opsomming van de nieuwigheden :

Smartphone : een woord dat hoogstwaarschijnlijk wel in de Dikke van Dale zal verschijnen, iedereen heeft er tegenwoordig wel eentje. Zo ook Smart games, hun eigenste smartphone, niet echt geschikt om te bellen of te sms'en, maar wel om je hersenen te pijnigen. Het concept bestaat al erg lang en heeft u zonder enige twijfel ooit al eens gebruikt. Wie herinnert zich die schuifpuzzeltjes niet meer, die je vroeger als reclamegadget wel ergens bij kreeg? Dit gaan we nu met de Smartphone doen. Verschuif de toetsen zodat het telefoonnummer zichtbaar wordt, dat de opdracht vraagt. De oplossing is juist wanneer de afgebeelde cijfers zichtbaar zijn in de zilveren ringen.



Chickenshuffle : zoals de naam al wel doet vermoeden, wordt er hier ook geschoven, ditmaal dienen alle kippen op de eieren te geraken, zodat deze kunnen worden uitgebroed. Je kan natuurlijk schuiven op goed geluk, maar de juiste vaardigheid gaat je toch wat snelheid meegeven bij het oplossen van de puzzels.

Anaconda : de grootste slangen ter wereld moeten toch ook een inspiratiebron zijn voor Smart games. In Anaconda gaan we puzzelen met echte tetrisblokjes. Zowel op de voor- als achterkant staan stukken slang afgebeeld (sommige stukken zijn ook leeggebleven). Op de opdrachtkaarten geven ze telkens een stukje van de puzzel weer en dien jij de rest van de puzzel af te maken zodat de slang niet onderbroken wordt en de opgegeven letter zichtbaar blijft op het speelbord.



Smartcar : nog eens ééntje voor de allerkleinsten, maar wel een erg mooie en bovendien een erg uitdagende. Probeer de vier blokjes in de auto te proppen zodat de kleuren op de juiste plaats staan en zodat er enkel oogjes vooraan op de wagen staan. Dit lijkt op zich poepsimpel, maar als je bij de gevorderde opdrachten nog maar enkel hier en daar een tip krijgt, durft het toch al wel eens moeilijk te worden, vooral omdat je die "éénvoudige" blokken in alle richtingen kan draaien.


Cannibal monsters : met deze laatste, wat mijn favoriet is op dit moment, grijpt Raf Peeters terug naar het Solitair-principe. U kent het wel, met de ene knikker over de andere springen, die verdwijnt en je moet proberen op het einde van de rit er nog maar één over te hebben. In cannibal monsters komt er nog wel ietsje extra's bij, nl. dat de monsters mekaar niet allemaal kunnen verorberen. Groen eet enkel rood, rood eet enkel blauw en blauw doet zich op zijn beurt te goed aan groen. Je mag overigens niet over monsters héén springen en je moet ook altijd in rechte lijn bewegen. Ontdek jij de juiste combinatie van sprongen zodat er slechts één monster(toren) overblijft?


30-04-2010 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
29-04-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Resterende Smartgames
Met trots mogen we u melden dat we ook de resterende Smartgames kunnen toevoegen aan onze collectie. Vandaag bespreek ik even de achterstallige spellen, morgen komen de nieuwigheden van 2010 aan bod. Overmorgen gaan we van start met een spiksplinternieuwe reeks, die u ongetwijfeld niet koud zal laten, dus begin al maar te watertanden.

Het beproefde concept, nl. 1-persoonsspellen blijft in onderstaande spellen behouden.

Gogetter : in deze reeks zijn ondertussen al vier spellen verschenen. De spelers spelen wederom met het gekende kwalitatieve materiaal en proberen door middel van puzzelstukken een weg te bouwen tussen de figuurtjes op de opdracht. Des te moeilijker de opdrachten, des te meer figuren moeten met elkaar verbonden worden en vooral sommige mogen niet verbonden worden. In deze reeks zijn er wel meerdere oplossingen mogelijk, vanaf het moment dat er aan de voorwaarden van de opdracht voldaan wordt, is het doel bereikt.
De reeks omvat verschillende thema's, zo is er "prince & dragon", "land & water", "mummy mystery" en "cat & mouse".




Duouzzle : dit is een puzzelspel voor de kleutertjes. Het verschil met een gewone puzzel is dat er hier op twee lagen wordt gebouwd. De opdracht toont het geheel, maar door middel van het op elkaar leggen van puzzelstukken ga je stukjes wegmoffelen of juist zichtbaar maken. Erg leuke puzzelvariant. Ook nu wordt er weer in niveaus gewerkt, in de startset geeft men de twee lagen die gebouwd moeten worden afzonderlijk en moet de kleuter het gewoon namaken.



Day & night : we blijven bij de kleuterpuzzels. In day & night wordt er wel een héél ander aspect "belicht" (of niet belicht is misschien beter gezegd). De kleuters kunnen op twee manieren gaan puzzelen. Ze kunnen de puzzel bekijken overdag (met alle kleurtjes, gezichtjes, ... duidelijk zichtbaar, dus maar na te maken) of 's nachts waarbij ze de puzzel opbouwen enkel met de contouren van de blokken gegeven. In totaal zijn er tien blokken die dienen te worden gebruikt. Nadeel van dit spel is toch wel dat de blokken uit de doos kunnen vallen. Zo lang je de puzzel rechtop houdt, blijven de blokken nog over de staven, maar als je het even ondersteboven houdt, kan je gaan blokjes rapen.



Colour code : dit is nog eens een spel van Kris Burm en niet van Raf Peeters (wat de bovenstaande wel waren). Het spel omvat een staander en 18 doorzichtige tegels waarop een vorm in een bepaalde kleur staat afgebeeld. De opdrachten tonen een figuur die bestaat uit verschillende kleuren en vormen en jij moet nu een aantal tegels op elkaar leggen zodat de afgebeelde figuur zichtbaar wordt. Zie dit spel gerust als een variant van Duopuzzle voor de "grotere" kinderen. Ook volwassenen zullen hier hun bezigheid mee hebben. Mensen die last hebben met meetkundig inzicht, raad ik aan om hier ver vanaf te blijven. (of juist niet natuurlijk ;-) )


 



29-04-2010 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
28-04-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Classic line
Als slot van deze reeks omtrent Schmidt spiele gaan we toch even terug naar de origine van de uitgeverij.
We kunnen er eigenlijk niet rond om deze spellen ook even te vermelden. De classic line heeft deze uitgeverij eigenlijk 
groot gemaakt en behoort ook nu nog steeds tot de meest verkochte spellen uit het gamma en misschien wel uit de spellenwereld.
Deze spellen zal u echter niet vaak op de tafel aantreffen op onze spellenavonden, des te meer in de (Vlaamse) huiskamers.
Een voorstelling hoeft hier niet veronderstel ik. Spelregels gaan neerpennen en een eigen mening hebben ook al geen toegevoegde waarde
aangezien u de spellen ongetwijfeld kent. Kniffel kennen wij als Yahtzee en Halma als chinese checkers.

                   
               

Graag vermeld ik hier ook nog even, dat we slechts een impressie hebben kunnen geven van Schmidtspiele.
Deze uitgeverij is een instituut in de spellenwereld en heeft in het verleden al meermaals zijn waarde bewezen. 
Jammerlijk genoeg kunnen we niet dieper ingaan op de oudere spellen. Deze zijn collector's items geworden en 
zijn niet meer verkrijgbaar in de handel. Wenst u hieromtrent meer info, dan verwijs ik u graag door naar www.boardgamegeek.com.
 
Bij deze bedank ik Schmidtspiele voor hun ondersteuning en gebruik van de informatie van hun website.
Morgen gaan we verder met een reeks spellen die zoals reeds vermeld verbonden zijn aan deze uitgeverij.
Het belooft in ieder geval zeer interessant te worden voor de véélspeler die houdt van familiespellen en geen al
te ingewikkelde spellen.

28-04-2010 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
27-04-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Take it
Na de easy play reeks gaan we nog eens een keertje terug naar een kaartspel.
"Take it" is een eenvoudig kaartspel waarbij de spelers op het juiste moment trachten de beste kaarten van de medespelers af te pakken.
Tijdens het spel heb je 3 maal de mogelijkheid om "take it" te roepen en alle openliggende kaarten op te nemen. De speler met de meeste punten wint het spel.

         

De oudste speler neemt de stapel geschudde kaarten en draait deze één voor één om. Elke speler (ook diegene die omdraait) mag ten allen tijde "take it" roepen en dan krijgt hij alle kaarten. Hij legt de kaarten verdekt op een stapel voor zich neer en mag deze niet meer bekijken tot het einde van het spel. Bovendien wordt deze speler nu de omdraaier van de kaarten.
Elke speler mag 3 keer "take it" roepen (bij 2 of 3 spelers zelfs 4 keer). Elke keer je een stapel kaarten neemt, vorm je een nieuwe stapel, zodat je weet wanneer je moet stopen met roepen.

Je kan vier soorten kaarten verzamelen :
- volle kracht vooruit-kaarten : kaarten met één kleur achtergrond : het afgebeelde getal zijn de punten
- dubbel of niets : kaarten met dubbele achtergrond : je krijgt het afgebeelde getal als punten als je twee exemplaren van deze kaart hebt
- joker : vraagteken : telt alleen samen met een dubbel of niets-kaart, zowel bij positieve als negatieve punten (alleen is deze kaart niets waard)
- 10 of niets : de speler die het meeste kaarten van deze soort heeft, krijgt 10 punten, alle andere 10-nen zijn waardeloos

Het spel is ten einde als alle kaarten zijn verdeeld of als alle spelers behalve één de limiet van 3 "take it"-stapels hebben bereikt. De resterende speler krijgt alle kaarten die nog resten.

U merkt het : een dom, snel kaartspel, aankopen lijkt me niet echt aangewezen, tenzij je hier echt van houdt.
Het kan af en toe wel eens leutig zijn om iemand net te snel af te zijn door sneller "take it" te roepen, maar het is vooral een getel en onthouden van welke kaarten je reeds verzamelde. Voor sommigen is dit ongetwijfeld een hel en dan misschien ook wel een afrader om het op tafel te brengen.

Titel : Take it
Uitgeverij : Schmidt spiele
Auteur : Reiner Knizia
Aantal spelers : 2-5
Speelduur : 15 min.
Leeftijd : 8+

27-04-2010 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
26-04-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Easy play reeks
U heeft de afgelopen dagen een opsomming gekregen van de Easy play reeks.
Normaal mogen de spelregels niet zo'n groot probleem zijn, maar misschien
stelt u zich hier en daar toch nog een vraagje.

Bent u nu toevallig gezegend met een kleine kennis van het Duits of bekijkt u gewoon
graag beeldjes, dan raad ik u aan om op de website van Schmidtspiele de filmpjes te
bekijken waar de spelregels vluchtig worden uitgelegd bij deze (en andere) spellen.

U vindt deze filmpjes hier : http://www.schmidtspiele.de/index.php?id=416

Veel kijkplezier!

Bovendien zijn er ook al enkele spellen verschenen in een Easy play reeks voor kinderen.
Misschien komen we hier ooit nog wel eens een keertje op terug .

26-04-2010 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
25-04-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gemblo

Voor diegenen die mijn weblog wel leuk vinden, maar niet graag al te lange teksten lezen : Gemblo is een variant van Blokus en Blokus trigon.


Het spelconcept is eigenlijk identiek, de spelers leggen om beurten hun speelstukken op het speelbord. Ze proberen zo lang mogelijk
speelstukken kwijt te spelen en diegene die als eerste al zijn blokjes weg krijgt wint. Of wanneer dit niet lukt, wint diegene met het minste
strafpunten over. Elke zeshoekje van een blokje is een strafpunt. Zelfde als Blokus, niet waar?

Neen? Er is een klein verschil in het plaatsen van de blokjes. Bij blokus mochten ze enkel met een hoekje elkaar raken. In Gemblo moeten ze één "open" speelveld van elkaar verwijderd zijn. Je kan dus ook afgeblokt worden door de blokjes van andere spelers. Daarnaast hebben de blokjes weer een andere vorm (zeshoekig).

In de spelregels staat ook een variant voor 1 speler, maar ik vrees dat Schmidt dit vooral heeft toegevoegd vanuit hun puzzelachtergrond, want dit is niet echt een spel, maar gewoon creatief bezig zijn met de blokjes om mooie tekeningetjes te maken. (als voorbeeld geven ze een tulp)

Ben je dus een fan van dit soort spellen, dan is Gemblo zeker een uitdaging. Ben je Blokus beu gespeeld en wil je wel eens andere vormen qua blokjes, dan kan je je deze aanschaffen. Voor de rest kan ik u enkel aanraden om mijn bespreking van Blokus er nog eens op na te lezen (u vindt deze terug in de categorie van Winning moves)

Titel : Gemblo
Uitgeverij : Schmidt spiele
Auteur : Justin Oh
Aantal spelers : 1-6
Leeftijd : 8+
Speelduur : 30 min.

25-04-2010 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
24-04-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Würfel-Ligretto
Elk zichzelf respecterend spel heeft tegenwoordig toch wel een dobbelsteen- of kaartversie zeker. Ik kan u talloze voorbeelden opsommen : Through the ages, Ra the dice game, Samurai, Puerto rico, Ticket to ride, ... 
Ik denk wel dat dit één van de enige kaartspellen is die een eigen dobbelversie heeft.

    

Men wijkt erg weinig af van het principe en maar goed ook. Het spel gaat nog steeds snel, zenuwachtig en wederom voor motorisch-gestoorden te heftig vooruit. Afhankelijk van het aantal spelers, trekken de spelers een aantal dobbelstenen uit de zak en plaatsen ze in hun dobbelbeker. Eén van de spelers roept "Ligretto start" en de hectiek kan beginnen.

- de spelers gooien hun dobbelstenen en leggen deze indien mogelijk op het speelbord
- de dobbelstenen moeten in stijgende volgorde worden afgelegd
- eerst komt, eerst maalt
- kan je geen dobbelstenen meer afleggen, gooi je opnieuw en kan je terug proberen

Zodra een speler al z'n dobbelstenen kwijt is, roept hij "Ligretto stop". Er mogen geen dobbelstenen meer worden afgelegd.
De winnaar krijgt voor elke niet afgelegde dobbelsteen van de tegenspelers een punt. De andere spelers krijgen voor elke niet afgelegde dobbelsteen een minpunt. Na 12 ronden te hebben gespeeld,  is de winnaar bekend.

Titel : Würfel-Ligretto
Extra : Easy play reeks
Uitgeverij : Schmidt spiele
Auteur : Inka & Markus Brand
Aantal spelers : 2-4
Leeftijd : 8+
Speelduur : 20 min.

24-04-2010 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
23-04-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Level X
  

Het doel van het spel is om door goeie dobbelsteencombinaties te gooien punten te scoren. Probeer op de X te komen van de rijtjes, maar je
zal merken dat je er erg snel terug afvliegt.

De spelers spelen om beurten hun beurt. Je gooit alle dobbelstenen en probeert combinaties te maken tussen 5 en 10.
- een groep mag bestaan uit verschillende dobbelstenen, maar ook uit één (5 of 6)
- elke dobbelsteen kan maar tot één groep behoren
- dobbelstenen kunnen ook niet gebruikt worden

Na deze keuze plaatst de speler z'n pionnen op de overeenkomstige rijen of zet een reeds aanwezige pion één stap verder.
Komt een pion op een X, dan krijgt de speler onmiddellijk een puntenfiche. Stond hij reeds op de X, krijgt hij voor elke combinatie
in die hoeveelheid een puntenfiche. Kom je op een X terecht waar reeds een speler staat, dan vliegt deze af de track en gaat naar de
eigenaar terug. Vanaf het moment dat de puntenfiches van een reeks weg zijn, kan er niet meer op deze reeks gespeeld worden.

Indien een speler een setje puntenfiches kan verzamelen (5,6,7,8,9,10) krijgt hij een bonusfiche. Hij kan er meer van deze verzamelen.
Hebben 2,3 of 4 dobbelstenen een "1", dan mag je deze stenen als joker gebruiken in de te maken combinaties.

Als er drie setjes puntenfiches of alle bonuskaartjes zijn uitgedeeld, eindigt het spel. De speler met de meeste punten wint het spel.

Titel : Level X
Extra : Easy play reeks
Uitgeverij : Schmidt spiele
Auteur : Stefan Risthaus
Aantal spelers : 2-4
Leeftijd : 8+
Speelduur : 20 min.

23-04-2010 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
22-04-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Numeri
       

In dit spel proberen de spelers hun stenen te plaatsen op de meest geschikte plaatsen, die de grootste vermenigvuldigingsfactor hebben.
Op het einde van het spel worden de waardes van de stenen vermenigvuldigt met de vermenigvuldigingsfactor van de plaats waar ze staan.

De spelers gooien om beurten met de dobbelsteen en zetten de steen met die waarde op het volgende lege veld op het speelbord.
In de loop van het spel worden reeds ingezette pionnen ook steeds naar het volgende lege veld geplaatst. Gooi je een ster, dan mag je zelf kiezen welke steen je verzet. Vanaf het moment dat er een speelsteen over een barrière is gegaan (deze staan afgebeeld op het speelbord), dan mag een dobbelsteenworp worden opgesplitst over twee stenen. (bv. bij een 5 worden steen 1 & 4 verzet). De volgorde waarin je deze stenen dan verzet, mag je zelf kiezen, maar dit kan belangrijk zijn.

Indien je er in slaat om drie stenen van jezelf vlak na elkaar te plaatsen, dan krijg je een extra beurt. Dit geldt wel enkel als je de ketting in de vorige beurt hebt gevormd of verplaatst. Je kan zelfs meerdere beurten na elkaar blijven spelen, als je de juiste combinatie gooit.

Van zodra de laatste drie velden zijn bezet, eindigt het spel meteen. De punten worden bepaald, zoals reeds besproken in de inleiding. Een niet ingezette steen levert strafpunten op, nl. de waarde van de steen x 5. De speler met de hoogste score is uiteraard de winnaar.

Titel : Numeri
Extra : Easy play reeks
Uitgeverij : Schmidt spiele
Auteur : Rudi Hoffmann
Aantal spelers : 2-4
Leeftijd : 8+
Speelduur : 30 min.

22-04-2010 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
21-04-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tiki topple


U merkt in bovenstaande afbeelding een andere titel dan die van dit bericht, de verklaring is zéér eenvoudig. Hierboven ziet u een foto van de Poolse versie van dit spel. Kwestie van het internationaal te houden ;-)

Dit spel is naar mijn bescheiden mening het meest tactische spel uit de easy-play reeks. Dit wil zeker niet zeggen dat het geen luchtig spelletje is met een zeker geluksfactor, want dat blijft zeker het geval, maar je moet dit keer met kaarten gaan manipuleren en de dobbelstenen laten we nu even aan de kant.

De spelers krijgen een opdrachtkaart, op deze kaart staan drie kleuren die in de totem zitten. Ze proberen deze drie kleuren bovenaan de totem te krijgen tegen het einde van het spel, want dan levert dit hen het meeste punten op. Elke speler krijgt een setje handkaarten. Hiervan worden er twee al afgeworpen die niet kunnen worden ingezet deze ronde. Daarna worden twee kaarten blind getrokken, dit zijn de handkaarten waaruit de speler kan kiezen.

Als een speler aan de beurt komt, speelt hij een kaart, voert de actie uit en trekt een nieuwe handkaart.
Als er nog maar drie tiki's (delen van de totem) op het bord liggen of als elke speler z'n handkaarten heeft uitgespeeld, eindigt de ronde.
Afhankelijk van de opdrachtkaart scoren de spelers nu punten.



Mogelijke acties :
- tiki up : zet een tiki een aantal plaatsen (aangegeven op kaart) omhoog (je moet dit aantal stappen kunnen zetten)
- tiki puh : zet een tiki een aantal plaatsen (aangegeven op kaart) omlaag (je moet dit aantal stappen kunnen zetten)
- tiki topple : verplaats een tiki naar de laatste (onderste) plaats (mag niet voor onderste tiki gespeeld worden)
- tiki wiki : wissel twee tiki's van plaats
- tiki toast : verwijder een tiki uit de totem (mag niet bij eerste kaart)

Titel : Tiki topple
Extra : Easy play reeks
Uitgeverij : Schmidt spiele
Auteur : Keith Meyers
Aantal spelers : 2-4
Leeftijd : 8+
Speelduur : 20 min.

21-04-2010 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
20-04-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Los banditos
    

Dit is een spel voor 2 spelers dat steunt op het pokergegeven, dat de laatste tijd ook erg vaak wordt gebruikt in spellen. We herinneren ons allemaal wel Dicetown, Pony express, Yahtzee, ...

In los banditos proberen de spelers om ter snelste de goede buit binnen te halen. In een bepaald opzicht is het spelconcept te vergelijken met Ballonrace, maar dan met dobbelstenen. Pas op, begrijp me niet verkeerd. Ballonrace is buiten categorie ten opzichte van dit spel, maar ik denk dat weinig spellen aan Ballonrace kunnen tippen.

De speler die de beste combinatie van drie dobbelstenen kan leggen aan een buit, wint de buit.
Als je aan de beurt bent, neem je blind twee dobbesltenen uit het zakje, gooi je deze en leg je ze aan één of twee verschillende buiten.

Tijdens een beurt mag je voor of na het dobbelen een buit opeisen of weggeven. 
- opeisen :  je moet minstens drie dobbelstenen aan de buit hebben liggen en natuurlijk ook een beter combinatie dan de tegenspeler
- weggeven : de tegenspeler wint de buit (je doet dit om een nieuwe buit te krijgen op deze plaats)
De dobbelstenen van de gewonnen buit, gaan terug in het zakje.
De speler die als eerste 10 buitpunten heeft binnengehaald, wint het spel.

Mogelijke combinaties in aflopende sterkte :
- kleur-drieling : drie dobbelstenen van één kleur en zelfde waarde
- kleur-straatje : drie dobbelstenen van één kleur met opéénvolgende waarden
- drieling : drie dobbelstenen van verschillende kleuren maar met dezelfde waarde
- straatje : drie dobbelstenen van verschillende kleuren met opéénvolgende waarden
- kleur paartje : twee dobbelstenen van één kleur en gelijke waarde en 1 willekeurige dobbelsteen
- paartje : twee dobbelstenen met gelijke waarde en verschillende kleuren en 1 willekeurige dobbelsteen
- enkeling : iedere andere combinatie

Titel : Los banditos
Extra : Easy play reeks
Uitgeverij : Schmidt spiele
Auteur : Reiner Knizia
Aantal spelers : 2
Leeftijd : 8+
Speelduur : 20 min.

20-04-2010 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
19-04-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Burgenland
   

Dit is een 2-persoonsspel waarbij de spelers proberen te bouwen aan hun drie kastelen (geel, blauw, rood)
Elk kasteel wordt opgebouwd uit verschillende burgkaarten die door dobbelsteenworp of vooruit schuiven van de koningskroon kunnen bekomen worden. Op het einde van het spel worden de kastelen van de spelers met elkaar vergeleken en worden punten uitgedeeld.

De spelers starten allemaal met één muurdeel van de drie kleuren en een dobbelsteen (zwart of wit). In een beurt gooit de actieve speler een dobbelsteen en verzet de kroon met de klok mee op het speelbord. De plaats waar je terechtkomt geeft aan welk deel van het kasteel je uit de voorraad mag nemen of hoeveel extra dobbelstenen (rood) je mag nemen.
Bouwregels : er mag enkel links en rechts worden aangebouwd, een gebouwkaart kan enkel aan muurkaarten worden gelegd.
Extra dobbelstenen : je kan deze bij je dobbelsteenworp voegen (je mag kiezen hoeveel dobbelstenen), je hebt nu meer keuze om de kroon te verzetten, de gegooide dobbelstenen gaan terug in de voorraad.

Op sommige velden staat ook een kroon, dit geeft een telling aan. Je hebt ook velden met een kroon en een muur, hier mag de speler kiezen of hij waardeert of een muurtegel neemt om aan te bouwen.
Bij een waardering worden de burchten van beide spelers (in die kleur!) vergeleken. Het verschil in punten wordt aangeduid op de scoretrack. (bv. speler A heeft 14 punten, speler B 12 punten, dan gaat speler A 2 punten vooruit op de scoretrack).

Er zit nog wel een addertje onder het gras. Als de kroon in een bepaalde kleur start, moet je deze proberen in de kleur te houden, lukt je dat niet, dan moet je het waardevolste deel van je kasteel afgeven in de beginkleur. Op een gegeven moment in het spel kan het ook zijn dat bepaalde bouwdelen opgebruikt zijn, je mag die dan bij je tegenstander wegplukken. Het gat dat dan valt bij de tegenstander blijft zo liggen en kan in een volgende beurt worden opgevuld met een ander bouwdeel. Bij een eventuele waardering wordt wel enkel het beste deel gewaardeerd.

Vanaf het moment dat een speler de 30 punten haalt, is het spel afgelopen en wint deze speler.

Titel : Burgenland
Extra : Easy play reeks
Uitgeverij : Schmidt spiele
Auteur : Wolfgang Lehmann
Aantal spelers : 2
Leeftijd : 8+
Speelduur : 30 min.

19-04-2010 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)

Foto

Klik op ons logo om terug naar de startpagina te gaan


Bent u op zoek naar info omtrent een spel? Typ de titel hieronder in het balkje en klik op "zoeken".

Zoeken in blog



Contact via mail :

spellenkanaal (at) gmail (dot) com

Categorieën
  • "Kaartje leggen" (5)
  • Essen 2009 (47)
  • Essen 2010 (27)
  • Essen 2011 (45)
  • Essen 2012 (137)
  • Essen 2013 (212)
  • Essen 2014 (85)
  • Essen 2015 (86)
  • Essen 2016 (77)
  • Essen 2017 (76)
  • Hete hangijzers (6)
  • imprESSENs (651)
  • Nürnberg 2012 (17)
  • Nürnberg 2013 (17)
  • Spelen met SpinLi (318)
  • Spellen in beeld (77)
  • Tussendoortjes (9)

  • Bezoek je onze nieuwe blog alvast een keertje? Zie bij de links!

    Links
  • Spellenlijst SpinLi
  • Bordspelmania : forum
  • Ditterio's blog
  • Spel(l)enderwijs
  • Boardgamegeek
  • De tafel plakt ! (Dominique)
  • SpinLi's nieuwe blog !!!
  • Spellenclub Pallieter (Lier)
  • Spellenclub Heist statie (Heist-op-den-Berg)
  • Spelregels.eu

    Foto

    5% korting bij aankoop als SpinLi-lid !!!
    Klik op het logo om hun site te bezoeken.
    Inhoud blog
  • Solar Flux
  • Elk einde heeft een nieuw begin ...
  • Photosynthesis (Blue Orange Games)
  • Nutz (Blue Orange Games)
  • Katarenga (Huch)

    Blog als favoriet !

    Archief per maand
  • 12-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs