Abdelah Mostefa.blgAbdelah Mostefa (22), Julien Cazetta.blgJulien Cazetta (34) en Julien Cazetta.blgJonathon Inja (29), de drie ontsnapte gedetineerden uit de gevangenis van Jamioulx, zijn stuk voor stuk zware jongens.

Maar in Franstalig België is het vooral de naam van de jongste, Abdelah Mostafa, die pijnlijke herinneringen oproept.

Vorig jaar in september stonden Abdelah en drie kompanen terecht voor de moord op Pascal Hennuy (35), de bakker van het vredige dorpje Jamioulx.

De roofmoord in november 2007 op de populaire bakker schokte heel de streek van Charleroi.

En het assisenproces hield vorig jaar zelfs heel Wallonië in de ban, vooral wegens de jonge leeftijd van de daders en hun totale ‘je m'en foutisme' op het proces.

Schoolverlaters

Ze waren met vier die fatale nacht bij bakker Hennuy. De net meerderjarige Abdelah Mostefa (18), de minderjarigen Frédéric Echazar (16) en Aubin B. (17) en Dorian Cherpion (23), de zoon van een commissaris bij de federale politie.

Alle vier waren het jongens met een gelijklopend parcours: afkomstig uit gebroken gezinnen, school niet afgemaakt, kleine criminaliteit, geplaatst in instellingen en ten slotte de zware misdaad.

In de maanden voor ze bij de bakker binnendrongen hadden ze nog een reeks zware feiten gepleegd, onder meer een overval op een bejaarde vrouw waarbij zij en haar kleinzoon gefolterd werden.

De vier wisten dat er bij de bakker geld te rapen viel. Een andere probleemjongere, Anthony M., de 16-jarige leerjongen van de bakker, had namelijk verteld aan Aubin B. dat de bakker 4.000 euro in zijn kluis bewaarde.

Volgens de getuigen op het proces beschouwde bakker Hennuy zijn leerjongen als zijn eigen zoon, maar Anthony zelf was het daar niet mee eens. Hij vond zijn baas in de eerste plaats een verschrikkelijke vrek die hem deed werken als een hond. En daar moest hij voor boeten.

Longrifle

Aubin B., op zijn zeventiende al een doorgewinterde crimineel, moest niet lang nadenken na de tip van Anthony. Samen met zijn vrienden Mostefa, Cherpion en Echazar trok hij naar de bakker. Wapens hadden ze genoeg: een longrifle, een 9 mm pistool, een .357 Magnum en een alarmpistool.

De bedoeling was, zo zeiden ze op het proces, om de waakhond van de bakker neer te schieten. Die klus nam Echazar voor zijn rekening. Hij schoot de longrifle helemaal leeg op de hond.

Bakker Hennuy werd wakker, stormde naar beneden en probeerde de overvallers weg te jagen. Maar dat werd zijn dood. Eén van de vier schoot hem neer.

Wie van de vier overvallers de dodelijke schoten heeft afgevuurd, is nooit duidelijk geworden.

Op het proces wezen zowel Mostefa, Echazar en Cherpion naar hun 17-jarige kompaan Aubin B., telg uit een beruchte criminele familie.

Toeval was dat niet want Aubin B., alias ‘Billy the Kid', was de enige van de vier overvallers die niet voor assisen stond.

Hij was net als Echazar minderjarig op het moment van de feiten. Maar in tegenstelling tot Echazar en Tahar Zouad, een andere minderjarig bendelid, werd Aubin B. niet uit handen gegeven door de jeugdrechter ondanks zijn indrukwekkende criminele stamboom. Aubin B., die volgens de speurders de organisator van de overval was, ontsnapte op die manier aan een zware veroordeling.

Die vier die wel voor assisen stonden, wisten dat als zij de schuld op B. schoven door hem als schutter aan te wijzen, hij als minderjarige nooit gestraft kon worden

Maar Cherpion, Echazar en Mostefa werden in september 2010 zwaar gestraft voor assisen. Abdelah Mostefa kreeg zelfs dertig jaar cel, ook al was iedereen het erover eens dat hij die nacht niet had geschoten.

Mostefa vindt tot op vandaag dat hem zwaar onrecht is aangedaan. Hij probeerde ondertussen al twee keer uit de gevangenis van Jamioulx te ontsnappen. Vorige herfst probeerden zijn kompanen hem met explosieven uit de cel te halen. Zondag gijzelden hij en zijn medeplichtigen een vrouwelijke cipier.

Club Med

Aubin B., het brein van de bende, heeft ondertussen ook weer van zich laten horen. Hij haalde zich onlangs de woede van de publieke opinie op de nek toen hij in een recent interview aan de krant La Dernière Heure de gesloten instelling van Kasteelbrakel als ‘Club Med' omschreef.

Na zijn vrijlating uit de jeugdinstelling –en ook tijdens de drie keer dat hij eruit ontsnapte– ging B. meteen weer op het slechte pad. Hij werd ondertussen ook als volwassene veroordeeld voor een reeks diefstallen.

bron> De Standaard.