Een lezer van Achturencultuur wil dit recept delen. Bedankt Frank Debusschere.
1 rode paprika 1 groene 80gr.gemengde olijven 4 eieren 200gr.boter 250gr.zelfrijzende bloem 1 theelepel salie, thijm of basilicum naar smaak peper en zout
Meng de eieren met de bloem en kruid met peper en zout. Snij de paprika, olijven feta in blokjes. Meng de deeg en de groenten. Smeer de bakvorm in met boter en bestuif met bloem. Giet het mengsel in de bakvorm en bak 40 minuten op 180 graden. Smakelijk Frank debusschere
Week de mie enkele uren vooraf in een grote kom met ruim koud water; De mie is gebruiksklaar wanneer hij in volume verdubbeld is. Laat terdege uitlekken in een zeef of vergiet met kleine gaatjes.
Snijd de biefstuk dwars op de draad in dunne plakjes. De gaat gemakkelijker wanneer het vlees een hals uurtje in de diepvries legt zodat het stevig maar nog niet bevroren is. Laat het vlees in dit geval weer op kamertemperatuur komen. Meng sojasaus, eiwit, maÔzena, suiker en peper en zout. Doe de plakjes biefstuk erbij, zorg dat ze met de marinadse bedekt zijn en laat een 20 minuutjes marineren.
Verhit 1,5 eetlepel van de olie in een wok of grote koekenpan. Doe de helft van de mie met een mespuntje zout erein en roerbak 2 minuten. Doe de mie over in een kom. Bereid de rest van de mie op dezelfde manier.
Verhit in dezelfde pan 2 eetlepels van de olie, voeg gember, taugeh en wat zout toe en roerbak 30 seconden. Schep dit over in een andere kom.
Maak nu de rest van de olie zeer heet, voeg het vlees toe en roerbak het onder voortdurend omscheppen ten hoogste 1 minuut, korter als je van saignant houdt.
Doe de mie en de taugeh bij het vlees en roerbak nog hooguit 2 minuten.
Strooi de lente-uitjes erbij, roer goed om gedurende 30 seconden en serveer meteeen.
Via een vriend van mijn vader Andre, collega bij wat toen Belgacom was... dus toen RTT, enkele foto's uit de jaren 60 van de nijverheidsboekhouding, de voetbalploeg van de vriendenkring.
De leverancier van de foto's en fotograaf is Roger Vanwietendaele. Naast goeie vriend van mijn pa was hij ook voorzitter van ACOD-Kortrijk, linkse luis in de huid van de toenmalige BSP van Harelbeke, na een schepenambt.
Als kleine Mulleman heb ik hem gekend als 'iemand met een moto, grote handschoenen en een fotograaf'. Ik heb leren foto's nemen van papa André en ik ben erven overtuigd dat hij de microbe gekregen heeft van Roger.
Was de bosje waterkers. Houd enige mooie blaadjes apart voor de garnituur. Verwijder van de rest de steeltjes en de gele blaadjes indien die voorkomen. Blancheer de blaadjes in 0,25 l van de kippenbouillon. Doe de inhoud van de pan over in een keukenmachine ne pureer tot een groene vloeibare massa. Laat volledig afkoelen.
Meng de waterkerspuree met de rest van de kippenbouillon, de fijngehakte walnoten en de yoghurt. Breng het geheel op smaak met zout, peper en een scheutje citroensap.
Schep de goed gekoelde soep in kommetjes of soepborden, en garneer net voor hetserveren met enige toefjes waterkers en een flinke lepel Bulgaarse yoghurt.
Bulgarije
Voor 6 personen
3 bosjes waterkers
0,75 l kippenbouillon
50 g walnoten, fijngehakt
0,5 l yoghurt
zout en peper
citroensap
1 bekertje Bulgaarse yoghurt
Was de bosje waterkers. Houd enige mooie blaadjes apart voor de garnituur. Verwijder van de rest de steeltjes en de gele blaadjes indien die voorkomen. Blancheer de blaadjes in 0,25 l van de kippenbouillon. Doe de inhoud van de pan over in een keukenmachine ne pureer tot een groene vloeibare massa. Laat volledig afkoelen.
Meng de waterkerspuree met de rest van de kippenbouillon, de fijngehakte walnoten en de yoghurt. Breng het geheel op smaak met zout, peper en een scheutje citroensap.
Schep de goed gekoelde soep in kommetjes of soepborden, en garneer net voor hetserveren met enige toefjes waterkers en een flinke lepel Bulgaarse yoghurt.
Gisteren op 1 mei festival, jeugdsentiment of Defintivos.
Courtrai Tonight, The Modern Dance, Mr C en All I know waren toch wel hun grootste hits (binnen de punkwereld) in de jaren 80.
Voor mij was het 'jeugdsentiment'. Toen ik in de jaren 80 voorzitter was van Het Schuurke/Close-Up, in Harelbeke, waren ze nu en dan te gast op ons podium. Ik herinner me nog dat ze tijdens een optreden, pauze hielden, om te bellen hoe KVK het gedaan had op één of andere wedstrijd (gsm bestond nog niet hoor!). Tijdens het optreden op 1 mei stond Lucien dan ook terecht te wapperen met een KVK-vlag.
6 aubergines 400-450 g per stuk, gepeld, in plakken
1 theelepel hete chilisaus
1 grote teen knoflook, fijngesneden
1 eetlepel tomatenpuree
zout en zwarte peper uit de molen
125 ml runderbouillon of water
Verhit de olie in een grote, zware casserole en smelt daarin het spek uit tot al het vet gesmolten is en het vlees knapperig is. Schep het spek uit de pan en zet apart.
Bak het vlees aan, desnood in porties, tot het rondom bruin gekleurd is. Doe het spek weer in de pan, zet er een deksel op en laat het vlees op een zeer zacht vuur 1 uur stoven zonder vocht toe te voegen. Controleer veelvuldig en roer op tijd en stond om om aanbakken of, erger nog, aanbranden te voorkomen,
Doe de plakken aubergine en daarna de hete chilisausn look, tomatenpuree, zout en zwarte peper naar smaak en runderbouillon of water bij het vlees. Roer goed om, zet een deksel op de pan en laat alles sudderen tot de eierplant gaar is en bijna uiteenvalt. Pureer de aubergine verder met een houten lepel. Proef af op smaak en kruid zo nodig bij.
Hierbij krijg je een fotografische tentoonstelling uit het archief van socfo/frankmulleman. Een overzicht van 1 mei 2011 tot 30.04.2012.
Was het socialisme het voorbije jaar ooit voor iemand gezellig? Voor Achturencultuur, wij dus, is Nieuwjaar op 01 mei. Jammergenoeg moesten we het laatste jaar een Kd verliezen. Piet Depauw was de specialist om tenten te bouwen in Kortrijk, 1 mei festival, en te Bredene op Manifiësta (het feest van de PVDA), Begin 2012 hebben we deze kameraad voor de laatste keer moeten groeten. Deze foto's zijn opgedragen aan Piet (zie hierboven zijn fiets, rode vest en rugzak).
Hieronder zie je een fotoverslag van socfo/frankmulleman van het voorbije jaar:1 mei 2011tot nu., Fête l'Huma, Manifiësta, Dag Internationale Solidariteit, betoging 20/11, Openbare diensten op 22/12 staken, Unlike in Brugge op 30/01/12, Peter Mertens (pvda) in Kortrijk en de kandidatendag Abvv.
Op 1 mei 2012 gaan ze fietsen in de modder met een MTB!
Doe de ingrediÎnten tot en met de saffraan in een grote pan. Giet er water bij tot alles net onder staat. Breng aan de kook, temper het vuur en laat alles nog 20 minuten sudderen, deksel op de pan. Controleer vochtverlies en giet indien nodig wat water bij.
Kook ondertussen de pasta in water met zout halfgaar. Giet af. Meng de pasta door de saus en laat alles nog koken tot de pasta gaar is.