Gemeentebestuur en beleid Zoersel: de bevolking aan het woord
05-07-2010
aanvraag voor slopen in de Smissestraat
Op 21 juni 2010 besliste de gemeente om toelating te geven tot slopen van het huis nr. 17 in de Smissestraat aan de huisvestingsmaatschappij De Voorkempen. Wie tegen deze beslissing in beroep wilt gaan bij de bestendige deputatie, kan het volledig dossier inzien bij de dienst ruimtelijke ordening van de gemeente.
Toch opmerkelijk hoe ons bestuur het probleem van leegstand oplost.
Bij een zomerweertje is het aangenaam te kunnen genieten van de heerlijke geuren van de bloemen, die in de drie deelgemeenten werden opgehangen. Vooral de sufinia scoort bij mij hoge punten. Heel de straat ruikt ernaar.
Open Vld meldt ons dat er in Zoersel drie locaties onderzocht worden om mogelijk windturbines te plaatsen. Hoe komt het toch dat we weer via een propagandablad moeten vernemen dat er nieuwe plannen zijn in Zoersel. Waarvoor dienen de officiële informatiebladen en -brieven dan ? Hoe zit het met inspraak ?
Het kan best dat er een burger een vierde locatie aanduidt, die dan zelfs (na grondig onderzoek) de meest geschikte plaats zou kunnen zijn ! Of hebben we maar één slimme inwoner, die kan bepalen welke informatie er in officiële bladen en brieven gepubliceerd wordt.
De voltallige gementeraad staat achter het voorstel om een werkgroep aan te stellen, die dan kan onderzoeken of er in Zoersel plaats is voor windturbines en waar die kunnen komen. Hopelijk komt er wel tijdig officiële informatie over dit onderzoek.
Goed weer ! Weekend ! We zullen nog eens vlug ons stort naar het containerpark doen. En gelijk heb je !
Bewoners van Zoersel,
Denk er ook eens aan om jullie afval goed vast te binden, zodat jullie niet de verantwoordelijken zijn voor de opruim van afgevallen stort. De bewoners van de straten, die jullie passeren, zullen dankbaar zijn.
Op de officiële website van Zoersel kan je informatie vinden over de GECORO. Bij 'agenda's' kunnen we enkel die van 24/9/2008 raadplegen en de 'verslagen' zijn bijgewerkt tot 14/4/2009.
Kunnen we in de toekomst meer informatie krijgen op de site en/of in het informatieblad ?
Het valt me weer op dat de inwoners van Zoersel vandaag al hun zakken PMD en restafval op straat hebben gezet.
Wij hebben allemaal een gratis afvalkalender gekregen van de gemeente. Op de mijne staat duidelijk dat er pas woensdag restafval en PMD wordt opgehaald in Sint Antonius en Zoersel. Dat is dus pas over drie dagen !
Heb je het titelblad van de laatste 'Elite reklaam' gelezen ? "Succes, is krijgen wat je verlangt. Geluk, is houden wat je hebt"
Tot voor enkele jaren hadden we een leefbaar Zoersel : veel groen en open ruimten in de kernen, een grote diversiteit aan handelszaken, een aanvaardbare mobiliteit, overwegend eengezinswoningen met inwoners die hun buren nog kenden, geen vergrijzing ............
Er is vooral de laatste 8 à 10 jaar heel veel veranderd : groen en open ruimten verdwenen voor massale verkavelingen en woningbouw, mobiliteit is een groot probleem geworden, de jeugd is elders een betaalbare woning gaan zoeken met als gevolg vergrijzing .............
Waarom streeft ons bestuur succes na en verstaat zij geluk niet ?
Enkele jaren geleden stond op de voorpagina van diezelfde 'Elite reklaam' : "Ten gronde brengen ... duurt sekonden ... Behouden ... een heel leven !!"
Het structuurplan van Vlaanderen en van Antwerpen voorziet richtlijnen voor wonen in Zoersel. O.a. één om het wonen in de kernen te centraliseren en te versterken en één om enkel woongelegenheden te voorzien in functie van de natuurlijke aangroei. Sinds die richtlijnen gekend zijn, is de natuurlijke aangroei in Zoersel al negatief.
Wanneer gaat ons bestuur consequent handelen en de eerste maatregel nemen om aan die tweede richtlijn te voldoen ? Wat staat er ons te wachten in de toekomst, wanneer het cijfer van de natuurlijke aangroei positief zou worden ?
Ter informatie : de laatste 8 à 10 jaar werden zeker 2000 bijkomende woongelegenheden gecreëerd. Een aanzienlijk overschot.
Proficiat aan de chirojongens van Sint Antonius met jullie 65 jarig bestaan. Het voorbije weekend hebben de mensen van de volleybal van Zoersel hun 40 jarig bestaan gevierd tot in de vroege uurtjes. Proficiat.
Deze ochtend heb ik 12 minuten in de auto aangeschoven vanaf de Pastorijstraat tot aan de kerk, alvorens ik de N14 bereikte. Er is hoop dat dit verbetert na de aanleg van de ring rond Zoersel die, volgens ons bestuur, zou gerealiseerd worden vanaf 2011.
Proficiat aan de brandweer ! Ze waren toch weeral op tijd bij de schouwbrand in de Zandstraat vandaag. Goed dat we ook op zon- en feestdag op hen kunnen rekenen.
In 'Spots' (propagandablad van sp.a) van april 2010 staat dat, volgens een enquête, de drie grootste pijnpunten in onze gemeente bevestigd werden. De sp.a baseert zich op een enquête, die enkele weken geleden gehouden werd door de Gazet van Antwerpen. Haalden de top 3 : de sporthal in Sint-Antonius, sociale woningen en het woon- en zorgcentrum.
1. Na overleg blijkt VOC Amigos de bouw van de sporthal op zich te nemen, met ondersteuning van de gemeente.
2. Het decreet grond- en pandenbeleid verplicht elke gemeente om te voorzien in sociale huisvesting. (In 'Licht op Groen!' - propagandablad van Groen - van lente 2010 kunnen we lezen, dat het plan is om 86 sociale koopwoningen te realiseren vóór 2020 en bijkomend ten minste 50 kavels voor betaalbaar wonen tegen 2015.) De sp.a gaat erover waken dat dit decreet strikt wordt nageleefd. Herinneren we ons nog dat sp.a niet heeft kunnen beletten, dat het consequent opgevolgd decreet van 1977 geschonden werd in 2003. Toen hebben enkel de CD&V-bestuursleden de bouw van Monnikenheide in de Kerkstraat, binnen het beschermd gebied rond de kerk, goedgekeurd. Gelijktijdig werd de 'meesterswoning' (aan de overkant in de Kerkstraat) gesloopt, terwijl er enkel toelating tot renovatie werd aangevraagd bij en verkregen van 'Landschappen en Monumenten'.
3. Zoals reeds gezegd in mijn bericht van 29/3/2010 werd de bouwvergunning van het woon- en zorgcentrum goedgekeurd op 11 maart 2010. Indien hiertegen geen beroep werd ingediend, kan de realisatie van start gaan, blijkbaar met problemen met de opstartkosten. Anders dan de enquête laat uitschijnen, hoor ik van verschillende bewoners van Zoersel, dat ze bezorgd zijn voor de leefbaarheid in de nu al overdrukke Smissestraat, Kerkstraat en dorpskern. Ze zijn blijkbaar helemaal niet verheugd met de komst van het rusthuis.
In de digitale nieuwsbrief 257 van 23 april 2010 wordt melding gemaakt van het openbaar onderzoek RUP Achterstraat met een link naar de website van Zoersel. Positief is dat we zelf kunnen bepalen wanneer we die informatie op het internet willen raadplegen. Hierdoor zullen vele verplaatsingen naar de Handelslei 167 vermeden worden en moet er ook niet aangeschoven worden op het gemeentehuis om het openbaar onderzoek in te zien. Dan wordt het gemeentepersoneel ook minder in hun ander werk gestoord.
Waarom doet de gemeente dat niet elke keer als er een openbaar onderzoek is ?
In de Kerkstraat aan het kruispunt met het Kermisplein werd het verkeersbord F59 (parking) geplaatst. Het Kermisplein is dus officieel tot parking gedoopt.
Op 1 januari 2010 telde Zoersel 21.277 inwoners. In 2009 verlieten 998 inwoners onze gemeente naar andere oorden, terwijl er in dat jaar 1.114 personen in Zoersel bij kwamen wonen. We telden 173 geboorten en 232 streften in 2009.
Het cijfer van de natuurlijke aangroei is dus nogmaals negatief, terwijl het aantal inwoners blijft stijgen.
Er staat in de Smissestraat nr. 15 nog een ruime eengezinswoning leeg. Samen met het huis ernaast nr. 17 zijn dat al twee woningen van de gemeente die al enkele maanden niet benut worden.
De stedenbouwkundige ambtenaar heeft op 11 maart 2010 de aanvraag voor de bouw van het woon- en zorgcentrum goedgekeurd. Zijn gedetailleerd advies kan u lezen aan de rand van het domein, naast het lokaal van de harmonie op het Kermisplein te Zoersel. Zorg wel dat je laarzen of waterdicht schoeisel draagt, want het bord werd heel ongelukkig geplaatst in het slijk (en achter de meestal daar geparkeerde wagens). De mensen, die tijdens het openbaar onderzoek van april/mei 2009 bezwaar hebben ingediend, kunnen nog wel gedurende 30 dagen beroep indienen tegen de genomen beslissing. (het bord werd geplaatst op 25 maart 2010 - termijn van beroep is dus tot 26 april 2010)
Vandaag ben ik naar het Boshuisje gewandeld. Ik kan echt genieten van het zoerselbos. Toch prachtig dat al dat groen bewaard is gebleven en dat ons bestuur dat zo wilt houden. Proficiat aan de vrienden van het zoerselbos en in het bijzonder aan Leo Cautereels om daarvoor mede gezorgd te hebben.
Uit mijn gesprekken met medebewoners hoor ik dat het recent vernieuwde Zoersel magazine steeds minder en minder informatie oplevert en daardoor ook een minder veelgelezen bron van informatie is geworden.
Wat me opvalt is dat onder elk artikel een link staat naar meer informatie of contactgegevens. Dit is natuurlijk toe te juichen, maar ik vraag me af of dat glossy papier niet beter kan benut worden. En wat met mensen die geen (eenvoudige) toegang hebben tot internet om meer details op te zoeken ?
"duurzaam omgaan met financiële middelen" lezen we in het gemeentblaadje van 17 februari 2010.
Even een gedachtenoefening :
- wat is de personeelskost om vragen, die binnenkomen via de contactgegevens onder elk artikel, te beantwoorden via mail of telefoon ?
- in hoeverre kan die kost vermeden/gecompenseerd worden door de redactionele inspanning beter te richten op de informatieve waarde van elk artikel ? Ik kan me voorstellen dat veel vragen hetzelfde antwoord vereisen.