Vandaag ben ik naar het Boshuisje gewandeld. Ik kan echt genieten van het zoerselbos. Toch prachtig dat al dat groen bewaard is gebleven en dat ons bestuur dat zo wilt houden. Proficiat aan de vrienden van het zoerselbos en in het bijzonder aan Leo Cautereels om daarvoor mede gezorgd te hebben.
Uit mijn gesprekken met medebewoners hoor ik dat het recent vernieuwde Zoersel magazine steeds minder en minder informatie oplevert en daardoor ook een minder veelgelezen bron van informatie is geworden.
Wat me opvalt is dat onder elk artikel een link staat naar meer informatie of contactgegevens. Dit is natuurlijk toe te juichen, maar ik vraag me af of dat glossy papier niet beter kan benut worden. En wat met mensen die geen (eenvoudige) toegang hebben tot internet om meer details op te zoeken ?
"duurzaam omgaan met financiële middelen" lezen we in het gemeentblaadje van 17 februari 2010.
Even een gedachtenoefening :
- wat is de personeelskost om vragen, die binnenkomen via de contactgegevens onder elk artikel, te beantwoorden via mail of telefoon ?
- in hoeverre kan die kost vermeden/gecompenseerd worden door de redactionele inspanning beter te richten op de informatieve waarde van elk artikel ? Ik kan me voorstellen dat veel vragen hetzelfde antwoord vereisen.
Ik hoorde juist op het radio één nieuws dat de staat al meer dan 200.000 euro moet uitbetalen aan dwangsommen, omdat we het aantal asielaanvragen niet meer onder controle hebben. Sinds oktober 2009 zijn al meer dan 2.000 asielzoekers doorgestuurd omdat er geen opvangplaats was.
De woning in de Smissestraat nr. 17 staat nog steeds leeg ! (lees hieronder ook mijn bericht van 25/11/2009 : er is wel plaats in de herberg)
Nog niet zolang geleden is de Smissestraat heraangelegd : een rijbaan in zwarte asfalt en een strook met rode tegels, gescheiden door een lage groenbeplanting vanaf de Krekelenberg tot aan huis nr. 10. Ik denk dat de strook met rode tegels oorspronkelijk voorzien was voor de zwakke weggebruikers. Er wordt toch veel inspanning geleverd om de fietspaden rood te kleuren.
Maar neen, er werden na een tijd, her en der, verkeersborden C11 (verboden toegang voor bestuurders van rijwielen : twee-, drie-, vierwielig) ingeplant.
Het voorbije weekend hoorde ik daar twee personen tegen elkaar zeggen : "Je moet op de rijbaan fietsen. Ken je dat verkeersbord niet ?!"
Al maanden vraag ik me af : "Waar is de plaats van de fietser in de Smissestraat ?"
Kom je van de Krekelenberg of van de verbinding tussen de Pijlstraat en de Smissestraat, of verlaat je de Pastoor Doxlaan in de richting van het Dorpsplein; dan moet je op de zwarte asfalt rijden, wegens een verkeersbord C11 in die richting. Kom je van het Kermisplein (en dat zijn o.a. alle fietsers, die de fietsknooppunten volgen van 55 naar 54), dan is er niets dat je gebiedt of verbiedt om op de rode strook te fietsen, zelfs in beide richtingen. Kom je van het Dorpsplein, dan is het pas opletten en gokken. Mag of moet je dan op de rode strook rijden tot aan huis nr. 10 ? Dan pas de rijbaan kruisen en op de zwarte asfalt ?
Ik nodig Sven de Leijer uit om eens verstek te geven voor 'De laatste show' en met een cameraploeg op Zoersel TV te komen verduidelijken hoe het nu moet !
Proficiat aan de strooidiensten van de gemeente. Vooral aan de mensen, die het gure weer trotseren om onze wegen te behandelen tegen de winterellende. Prachtig ook dat er aan de kinderen gedacht wordt en de doodlopende straten niet bestrooid worden.
Asielzoekers (of we er nu voor of tegen zijn, dat is niet het punt) : de overheid wijst aan de gemeenten een deel van de asielzoekers toe om onderdak te geven. Ook onze gemeente moet meer asielzoekers opvangen dan ze nu al doet.
In het verslag van de gemeenteraad van 28/9/2009 bij Punt A.1. staat te lezen dat al 4 asielzoekers naar Antwerpen trokken omdat er geen woning in Zoersel voor hen was. Uit goede bron vernemen we dat ons bestuur ook niet de intentie heeft om op korte termijn naar een oplossing te zoeken om meer asielzoekers op te vangen. Volgens mij is er nochtans een voor de hand liggende oplossing om alvast een aantal mensen voor minstens een paar jaar onderdak te bieden : In de Smissestraat nr. 17 staat een ruime gezinswoning, die eigendom is van de gemeente, al een paar maanden leeg. De woning staat gepland voor afbraak op het moment dat er seniorenflats worden gebouwd. Maar dat is slechts gepland na de bouw van het woon- en zorgcentrum aan het Kermisplein en dus ten vroegste in 2011. Voldoende tijd om tegen dan een meer permanente oplossing te bieden.
Interessant weetje : als ons bestuur asielzoekers doorstuurt, moet het wel de helft van de huisvestingskosten in Antwerpen voor haar rekening nemen. In geval van opvang in Zoersel, wordt deze voor 100% gesubsidieerd door centrale overheidsinstanties in Brussel.
Beste bewoners van Zoersel, Halle en Sint Antonius,
Enige tijd terug vroeg ik het gemeentebestuur om het bestaan van deze blog te willen vermelden in het informatieblad van Zoersel, zodat elke bewoner op de hoogte is en de blog zo vlug mogelijk kan uitgroeien tot een geslaagde communicatie tussen de bewoners onderling en tussen bewoners en het huidig bestuur. Het antwoord was : "Wij kunnen geen promotie maken voor een anoniem initiatief."
Om niemand persoonlijk te beïnvloeden en om politiek neutraal te blijven, heb ik heel bewust gekozen om anoniem te blijven. Dit heb ik ook duidelijk gesteld aan het gemeentebestuur.
Ik wil niet dat dit mijn blog is; maar wel dat jullie het gezicht worden van deze blog. Het slagen van deze blog hangt dus af van jullie reacties.
Heb je het gemeentelijk informatieblad van 28 oktober 2009 al gelezen ? Op blz. 15 staat dat de Vlaamse gemeenten extra inspanningen moeten leveren om het aanbod aan sociale huur- en koopwoningen op te trekken. Er was al een nood aangeklaagd om 1470 sociale woongelegenheden te voorzien tegen 2007 (zie hiervoor ook op het forum 'sociale woningbouw'). Over hoeveel woningen het nu gaat, wordt niet vermeld in het artikel 'Wegwijs'. Gelukkig is de gemeente al gestart met de bouw van enkele woningen. Proficiat ! Er is nog een hele weg te gaan. Hopelijk doet ons bestuur een extra inspanning om dringend een inhaalbeweging te maken en volgt ze het decreet op. Tot op heden heb ik ook nog nergens gelezen wat we moeten doen om in aanmerking te komen voor een sociale woning. Daarnaast wil de Vlaamse regering ook de strijd opvoeren tegen leegstaande, vervallen of verkrotte woningen. In de Flits van februari 2007 blz.3 staat : "de gemeenteraad besloot om de belastingen op verlaten en verwaarloosde gebouwen en krotwoningen volledig af te schaffen". Misschien zou het niet slecht zijn om deze belastingen terug in te voeren zodat de kans bestaat dat deze woningen op de markt komen aan betaalbare prijzen voor onze eigen aangroei. Wij blijven toch een type III gemeente ?! Dat wil zeggen dat de gemeente enkel mag voorzien in woongelegenheden in functie van de natuurlijke aangroei. Onze jeugd heeft de laatste jaren al massaal onze gemeente moeten verlaten omdat ze geen betaalbare woning vond.
Tijd voor engagement en volbrengen wat beloofd werd !
Op 14 september 2009 werd de inventaris van het bouwkundig erfgoed in Vlaanderen juridisch vastgesteld. Dit houdt in dat beschermde en waardevolle gebouwen niet meer zomaar mogen gesloopt worden. Het gemeentebestuur mag dus niet meer eenzijdig beslissen of een gebouw uit de inventaris mag gesloopt worden. Er moet advies gevraagd worden aan 'Landschappen en Monumenten' en dit advies is bindend.
In de boekenreeks 'Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen' vind je de meeste waardevolle en beschermde gebouwen. Op het gemeentehuis in Sint Antonius kan deze reeks geraadpleegd worden op de dienst 'stedenbouw'. De bibliotheek van Zoersel heeft ook een gedeelte van deze boekenreeks. Spijtig ontbreekt het gedeelte wat betrekking heeft op de gebouwen in Zoersel. Dit kan wel geraadpleegd worden in het heemhuisje bij de Heemkundige Kring van Zoersel.
Zoersel telt nog een 70-tal waardevolle, typische gebouwen. Naar aanleiding van de Open Monumentendag 2009 heeft de gemeentelijke werkgroep 'Erfgoed en Patrimonium' al enkele ervan herkenbaar gemaakt met een logo. Dit logo heeft dezelfde vorm als het blauwe van 'Beschermd monument' maar heeft een rode kleur en draagt het opschrift 'Erfgoed Zoersel'. Er werd ook een 'suggestieroute per fiets' ontworpen die je langs Zoersels erfgoed leidt. Een foldertje met fietsplan werd uitgegeven door de gemeente.
Het betreft de verloning van de kandidaten die een dossier hebben ingediend voor de PPS Zoersel-Dorp.
Ik vermoed dat een bedrag van 50.000 euro werd gebudgetteerd door de gemeente en dat ze hoopte op 5 kandidaturen. (10.000 euro verloning per team).
Omdat er maar 2 teams hebben ingeschreven, wordt de premie van 10.000 euro opgetrokken naar 20.000 euro voor het team waaraan de opdracht niet gegund wordt. Is dat niet wat overdreven ?! Hoeveel Zoerselaars moeten voor 10.000 euro meer dan een half jaar heel hard werken !
Beste bewoners van Zoersel, Halle en Sint-Antonius,
Is het jullie ook opgevallen hoe onze gemeente de laatste jaren veranderd is? Overal duiken nieuwbouwprojecten en verkavelingen op. Het heeft niet alleen ons bewonersaantal laten groeien, maar ook het uitzicht van onze gemeente en dorpskern aanzienlijk veranderd. Sociale projecten zoals het begeleid wonen in De Kerkstraat en de aangekondigde bouw van een zorg- en opvangcentrum aan het Kermisplein komen uitvoerig aan bod in de communicatie van de gemeente.
Het valt me echter steeds meer op dat bepaalde van deze realisaties niet altijd zo positief zijn als ze in de gemeentelijke communicatie worden voorgesteld. In veel gevallen zijn ze zelfs in strijd met het beleid dat de gemeente dient te voeren volgens de afspraken met de Vlaamse Overheid en andere hogere instanties. Daarbij ben ik van mening en een heel aantal inwoners vertellen me hetzelfde dat de inspraakmomenten die de gemeente organiseert voor de bevolking in grote mate gebruikt worden als schaamlapje. Er zijn mij weinig of geen gevallen bekend waarbij het gemeentebestuur een beslissing of project fundamenteel heeft aangepast na reactie van de bevolking.
Deze blog is dan ook bedoeld als verzamelpunt voor alle informatie die te maken heeft met het beleid en de projecten van het gemeentebestuur van Zoersel die anders verspreid of onbekend zou blijven. Ik zal zelf geregeld wat nieuws proberen te posten, maar wil iedereen aanmoedigen om mij je eigen opinie en verhalen te sturen via e-mail (rechts in de navigatie) of via een reactie op mijn eigen post. Een bericht laten in het gastenboek of actief deelnemen aan het forum kan ook. Omdat ik zelf in de deelgemeente Zoersel woon, zullen veel van mijn eigen bijdragen ook hier aan gerelateerd zijn. Maar ik wil bewoners van Halle en Sint-Antonius evengoed uitnodigen om actief deel te nemen.
Laat me duidelijk stellen dat het niet de bedoeling is om het gemeentebestuur zwart te maken of aan de schandpaal te nagelen. Ik wens dus geen scheldberichten of ongenuanceerde uitroepen de wereld in te sturen. Het gaat me er puur om een plaats te creëren waar bewoners écht hun stem kunnen laten horen. Dit in de hoop dat een gezamenlijke stem misschien wel impact heeft op het beleid en we er dus met zn allen een (nog) beter Zoersel van kunnen maken. Een Zoersel dat bovendien in regel is met het beleid dat het dient te voeren van hogerhand.
Alvast bedankt voor jullie reacties en hulp om van deze ontmoetingsplaats een succes te maken.