Inhoud blog
  • Welkom op de website van het zesde leerjaar.
  • Uitwuiving 6de leerjaar deel 3.
  • Uitwuiving 6de leerjaar deel 2.
  • Uitwuiving woensdag 27 juni 2012. Deel 1: de officiële foto's van de schoolverlaters.
  • Schoolreis dinsdag 26 juni. Het verslag.
  • Schoolreis dinsdag 26 juni. Tweede reeks foto's.
  • Schoolreis dinsdag 26 juni. Eerste reeks foto's.
  • Foto's fietsdag - reeks 3.
  • Foto's fietsdag - reeks 2.
  • Fietsdag tijdens de Strapweek.
    De Oogappel - Appelterre
    zesde leerjaar
    31-03-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Praktische proef OVSG - toets 2012. Techniek. Tweede reeks foto's.
    Lees zeker eerst de uitleg in de vorige bijdrage.
















    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Praktische proef OVSG - toets 2012: Techniek. Opdracht: een dessert bereiden.

    Koken is momenteel echt 'in'. Elke krant of elk tijdschrift heeft zijn kookrubriek, kookboeken verkopen als zoete broodjes, elke tv - zender besteedt per week meerdere uren zendtijd aan kookprogramma's, chefkoks treden met gemak toe tot de rij van Bekende Vlamingen ...  .
    Dat alles is ook onze koepel OVSG niet ontgaan. De praktische proef techniek, onderdeel van de OVSG - toetsen einde zesde leerjaar, kwam uit het toepassingsgebied 'biochemie' van het leerplan. In gewone taal gezegd: er moest gekookt worden.
    Meerbepaald: de zesdeklassers moesten elk een dessert klaarmaken met een persoonlijke inbreng/ variatie.
    Vooraf werden de nodige afspraken gemaakt. Donderdag 29 maart was het dan zo ver. De refter en keuken van de school werden omgevormd tot één grote keuken. Mixers, keukenrobots, tot zelfs een kleine oven werden aangevoerd door gedienstige ouders.
    Natuurlijk werd ook het kookfornuis met oven van de school ingeschakeld. Een deel van de leerlingen ging aan de slag in de voormiddag. 
    Het tweede deel moest geduldig wachten tot de namiddag om dan ook in actie te komen.
    Reeds na een half uur hing in de refter een onbeschrijflijk zalig zoete geur die tot buiten op de speelplaats waar te nemen was.
    De deur van refter was voor de gelegenheid voorzien van een naambordje: 't Hof van t' Zesde'. (Inclusief drie Michelinsterren.)
    De leerlingen werkten per twee: een leerling was de kok, de andere de fotograaf. Deze laatste maakte met een digitale camera foto's van de verschillende stappen van het bereidingsproces.Want later worden alle recepten opgenomen in een 'Kinderkookboek'.
    Deze opdracht vormt meteen de praktische proef schrijven van de OVSG - toets.
    Hieronder een lijst van de klaargemaakte desserts. Opgelet bij het lezen ervan: de kans is zeer groot dat het water je in de mond komt.
    Dat was ook zo bij de leerlingen van het zesde. Gelukkig mochten zij al eens proeven van al dat lekkers de dag zelf. 
    Maar geduldig werd er gewacht tot 's anderendaags. Dan was er immers de paasbrunch. Dan mocht alles tot de laatste hap worden opgesmikkeld. Maar dat lees je dan weer in een andere bijdrage.
    1) Milkshake met zelfgemaakt ijs.
    2) Plattekaasschuim met vers fruit.
    3) Panna cotta + ananassalade.
    4) Rijstpap.
    5) Witte chocolademousse met fruit.
    6) Île flottante.
    7) Chocolademousse.
    8) Bananenmousse met chocolade en speculaas.
    9) Roze milkshake.
    10) Frambozenbavarois met kiwicoulis.
    11) Millefeuille met mascarpone en frambozen.
    12) Trio van fruimousses.
    13) Pannenkoeken.
    14) Tiramisutaart.
    15) Vanillepudding met laagje chocolade.
    16) Bananenkoekjes.
    17) Chocoladetaart met fruit.
    18) Familiegebak.
    19) Citroensurprise.
    20) Petitbeurretaart.
    21) Frangipanetaart.
    22) Fruitsla met sabaillon.
    23) Appelbolus.













































    Archief per maand
  • 09-2012
  • 07-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs