Actuaopdracht 6ET Atheneum boom
Europese Centrale Bank
Inhoud blog
 • Actuaopdracht 29/01/2016
 • Actuaopdracht 29/10/2015
 • Actuaopdracht 15/10/2015
 • Extra blog 29/09
  Zoeken in blog

  Beoordeel dit blog
    Zeer goed
    Goed
    Voldoende
    Nog wat bijwerken
    Nog veel werk aan
   
  28-01-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Actuaopdracht 29/01/2016
  Artikel 1

  Link: http://www.demorgen.be/economie/ecb-gaat-weer-aan-de-griekse-obligaties-bea49244/
  Bron: De Morgen
  Datum: 22/12/15

  Samenvatting:

  Op 22 december heeft de ECB aangekondigd dat het mogelijk weer Griekse staatsobligaties zal accepteren als onderpand. Hierdoor zou de ECB geld aanbieden aan de Griekse Banken tegen een lagere rente dan die van de Griekse nationale bank. Dit plan is meteen goed aanvaard op de financiële markten. De rente op een Griekse staatsobligatie met een looptijd van 10 jaar noteert nu lager. Dat wil zeggen dat de markten er in geloven. Echter moet er wel eerst een positieve reactie komen op de 'review' in Januari over de 3de noodlening van 86 miljoen euro aan Griekenland in Augustus 2015. Bij een gunstig antwoord zal de ECB dus waarschijnlijk terug starten met het accepteren van Griekse staatsobligaties als onderpand.

  Eigen mening:

  Dit artikel bewijst nog maar eens hoe veel moeite de ECB doet om Griekenland bovenop de crisis te krijgen. De ECB wil dus geld aanbieden aan Griekse Banken met een lagere rente van de Griekse Nationale banken. Dat wil zeggen dat de Griekse banken goedkoper aan geld kunnen komen om de crisis te bestrijden. De ECB vraagt enkel wel Griekse staatsobligaties als onderpand om zeker te zijn dat de ECB iets kan opeisen als het geld niet wordt terug betaald. Ik hoop dat de ECB dit plan in uitvoering kan brengen om zo de Grieken te helpen uit de crisis te komen.

  Begrippen:
  1.Onderpand -> Een zaak of vordering die tot zekerheid strekt en aan een schuldeiser in pand wordt gegeven, zodat een schuld zal worden voldaan.
  2. Financiële markt -> Mechanisme dat mensen in staat stelt te handelen in Financiële zekerheden,grondstoffen en andere gemakkelijk uitwisselbare zaken van waarde, dit tegen transactiekosten.

  Artikel 2

  Link: http://www.tijd.be/markten_live/nieuws_algemeen/ECB_zet_deur_open_voor_extra_stimulus.9723147-3452.art?highlight=Europese%20Centrale%20Bank
  Bron: De tijd
  Datum: 21/01/16

  Samenvatting: 

  De ECB heet aangekondigd haar monetair beleid te herzien. Dit komt omdat de onzekerheid over de groeivooruitzichten van opkomende landen is toegenomen. Daarbij komt nog eens het feit dat de olieprijzen 40% gedaald zijn ten opzichte sinds December wanneer de ECB haar economische vooruitzichten opmaakte. Hierdoor zal de inflatie in 2016 veel lager uitvallen dan eerst verwacht was. Hierdoor zet de ECB de deur open voor extra stimuleringsmaatregelen. Ze kondigde nog niet aan welke specifieke maatregelen ze willen nemen maar de meest voor de hand liggende is de verdere verlaging van de depositorente. De markten reageerde ook hier positief op. De euro noteerde al een halve dollarcent lager en de aandeelmarkten stegen ook.

  Mening:

  Ik vind het opmerkelijk hoe snel de ECB alternatieven probeert te voorzien voor een mogelijk dreiging voor de Economie. In dit geval worden er direct maatregelen gepland na de invloed van enkele factoren op onze economie. De ECB speelt hier meteen op in en wil meteen maatregelen treffen om de mogelijk opkomende problemen te ondermijnen. Ik hoop dat de ECB onze inflatie stabiel kan houden door de maatregelen te treffen.

  Begrippen:

  1. Depositorente: De intresten die een persoon verwerft doordat hij geld bij een bank in bewaring geeft.
  2. Obligatiekoers: Koers van een obligatie. Prijs doe voor een obligatie moet worden betaald.


  Artikel 3

  Link: http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/economie/1.2538274
  Bron: De Redactie
  Datum: 04/01/16

  Samenvatting: 

  Op 4 januari stelde marktleider BNP Paribas Fortis dat haar klanten eind 2015 minder geld op hun spaarboekjes hebben gezet dan eind 2014. Eind 2015 telde BNP 60,43 miljard euro op haar spaarboekjes dat is 1,2 miljard minder dan eind 2014. Dit vloeit voor uit enkele factoren. De belangrijkste is dat de rente op spaarboekjes deze dagen zeer miniem is geworden. Daarnaast gaven mensen hun geld ook uit aan renovaties of stapte ze over naar beleggingen in de hoop dat dit meer opbrengt. BNP kent wel een stijging op de zichtrekeningen. BNP blijft nog altijd marktleider voor de spaarboekjes maar is een van de weinige banken samen met ING die een daling vast stelden. Andere banken zoals Belfius, KBC en Argenta stelde wel een stijging van de spaartegoeden. 

  Eigen Mening:

  Ik snap volledig dat mensen het niet meer heel interessant vinden om te sparen. Dit komt door de lage rente die je krijgt als je spaart bij een bank. De mensen proberen dus op een andere manier winst te maken. Ze gaan dus over op beleggen in de hoop dat dit meer zal opbrengen dan het op spaarrekening te zetten. Voor mij blijft sparen toch nog steeds de beste optie het brengt niet veel op maar je hebt wel een bepaalde zekerheid die je niet hebt bij beleggen.

  Begrippen:

  Marktleider: Sterkste bedrijf op de markt van een bepaald product.
  Zichtrekening: Rekening waarop men geld kan plaatsen dat op elk moment beschikbaar is.

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  28-01-2016, 19:38 geschreven door Yenzo De Backer  
  Reacties (0)
  15-11-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
  Artikel 1

  link: /  (Artikel in bijlage)
  datum: 10/11/15
  Bron: De Morgen

  Samenvatting:

  De Nederlandse bank ABN Amro meld samen met het NLFI dat het terug keert op 20 november naar de beurs in Amsterdam. De Bank meld ons dat de beursgang in totaal 4,3 miljard kan opbrengen. In totaal worden er 188 miljoen aandelen aangeboden tegen een prijs die varieert tussen de 16 en 20 per stuk. Als deze allemaal verkocht geraken komt dat op een winst van 3 tot 3,8 miljard euro. Als er echter een grotere vraag is naar de aandelen kan de winst dus oplopen tot 4,3 miljard. Het geld dat deze aandelen opbrengen gaan rechtstreeks naar de Nederlandse staat. Indien alle aandelen verkocht geraken houdt NLFI nog een belang van 77% bij de bank. NLFI meld ook nog dat het de bedoeling is om dit elk jaar geleidelijk af te bouwen tot ze volledig uit de bank zijn. 

  Eigen mening:

  Ik vind dat hier over zeer veel geld gaat. Ik was ook nog niet bewust hoeveel aandelen zo een bank wel heeft. ABN Amro bied amar liefst 188 miljoen aandelen aan. Ik vind dit een goed initiatief omdat de winst van de verkochte aandelen naar de Nederlands staat gaat. Zo komt de Nederlandse staat op een gemakkelijke manier aan een grote som geld. Ik hoop dan ook dat de Nederlandse staat dit geld nuttig gaat gebruiken. Maar eerst is het afwachten af de aandelen wel zo gemakkelijk gaan verkopen als ze denken. 

  Begrippen:

  Gefusioneerd: Een fusie aangaan -> 2 of meerdere ondernemingen die samen besluiten om voortaan als 1 te functioneren.
  Beursgang: moment waarop de aandelen van een NV voor het eerst naar de effectenbeurs gaan.


  Artikel 2

  Link: / ( Artikel in bijlage )
  Datum: 04/11/15
  Bron: De Redactie

  Samenvatting:

  Door de lage rente van de ECB moet onze regering ruim 1 miljard minder rente betalen om haar schulden te betalen. Onze overheid zal dit jaar 10,65 miljard euro uitgeven aan rentelasten op de staatsschuld. Dat is 330 miljoen euro minder dan onze regering had begroot. Het is echt wel zo dat onze staatsschuld groter wordt maar dat kost ons dus eigenlijk minder door de lage rente. Zo profiteert ons land dus van de lage rente van de ECB. Die die lage rente ook doorvoeren bij de overheidsobligaties. Het geld dat onze regering dus niet moet betalen aan rentes gaat het gebruiken om het gat in de begroting te dichten.

  Eigen Mening: 

  Ik vind het goed dat onze regering van een lage rente profiteert. Maar het mindere nieuws is dat onze staatsschuld groter wordt. Nu is dat niet zo een probleem maar vanaf de rente van de ECB weer stijgt moeten we toch voorkomen dat we een grootte staatsschuld hebben omdat het ons dan wel enorme veel kan kosten. Nu hebben we zelf geld over dat normaal voorzien was voor de staatsschuld te betalen. Goed dat onze regering dit geld meteen nuttig gebruikt en het gat in de begroting ermee wil dichten.

  Begrippen: 

  Staatsschuld: De schuld die een staat maakt.
  Begroting: Akte waarin de ontvangsten en uitgaven van een overheid worden geschat.  Bijlagen:
  Actua economie 15:11.docx (345.3 KB)   


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  15-11-2015, 22:35 geschreven door Yenzo De Backer  
  Reacties (0)
  28-10-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Actuaopdracht 29/10/2015
  Artikel 1

  Datum: 28/10/2015
  Bron: De Morgen
  Link: http://www.demorgen.be/buitenland/muziekstreamer-deezer-dan-toch-niet-naar-de-beurs-b1b851a9/

  Samenvatting:

  De Franse muziekstreamer Deezer heeft vandaag aangekondigd dat het niet naar de beurs zal gaan. Het geeft aan zijn beursplannen uit te stellen omdat het bedrijf nog voldoende geld heeft om te groeien. Het liet eerder weten dat het normaal gezien vrijdag 30/10 een beursgang zou maken maar dit is nu dus voor onbepaalde tijd uitgesteld. Éen belangrijke factor waarom Deezer niet naar de beurs zal gaan is de afstraffing van de beleggers bij de internet-radiodienst Pandora. De aandeelhouders reageerden dan ook verrast op het kwartaalverlies en een vermindering van gebruikers. 

  Eigen Mening:

  Ik vind het verassend hoe ook op dit soort markt de concurrentie een enorme invloed heeft op de plannen van een bedrijf. Zo zie je maar dat als je als onderneming een kleine foutje maakt of even tegenslag kent dat je concurrenten hier meteen van zullen profiteren. Doordat Pandora afgestraft werd door hun beleggers hoeft Deezer niet meer naar de beurs. Ik had dit persoonlijk niet verwacht op dit soort markt. 

  Begrippen:
  Belegger:  Een persoon of instelling die haar/zijn geld beschikbaar stelt voor een bedrijf op korte of lange termijn in de hoop in de toekomst een financieel voordeel te behalen.
  Financieringsopties: Mogelijkheden om aan geld te komen.

  Artikel 2

  Datum: 22/10/15
  Bron: De standaard
  Link: http://www.standaard.be/cnt/dmf20151022_01932533


  Samenvatting:

  De Belgische Staatsbank Belfius is momenteel tussen de 6,2 en 7,2 miljard euro waart. Dit is een groot verschil tegenover de 4 miljard euro die de Belgische staat betaalde om de bank over te nemen 4 jaar geleden. De Belgische staat heeft dus zicht op een zeer grootte meerwaarde. Dat wil dus zeggen dat Belfius in 4 jaar tijd ongeveer 50% meer waard is geworden. Dit is ook te zien in het eigen vermogen van Belfius. het eigen vermogen is maar liefst tot 8,2 miljard euro gestegen. Vier jaar geleden was dat eigen vermogen nog maar 4 miljard euro. Men verwacht dat Belfius tegen eind 2016 verkoopbaar is. Een mogelijk probleem is wel de afwikkeling van het Acro-dossier.

  Eigen Mening:

  Ik had niet verwacht dat Belfius zoveel waart was. Een stijging van ongeveer 50% in 4 jaar tijd is echt wel een goede zaak. Onze Belgische staat doet hiermee ook een zeer goede zaak omdat het Belfius 4 jaar geleden gekocht heeft voor 4 miljard euro. Als het Belfius nu zou verkopen zou dat een mooie meerwaarde opleveren. De staat geeft aan de Bank te willen verkopen tegen eind 2016 dat wil zeggen dat er dus nog stijging mogelijk is bij de bank wat dan nog extra meerwaarde zal opleveren voor de staat.

  Begrippen:

  Meerwaarde: Het positivie verschil tussen verkoop-en aankoopprijs.
  Staatsbank: Een door de staat geëxploiteerde bank

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  28-10-2015, 18:22 geschreven door Yenzo De Backer  
  Reacties (0)
  14-10-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Actuaopdracht 15/10/2015
  Artikel 1

  Datum: 14/10/15
  Bron: De redactie
  Link: http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/economie/1.2468493

  Samenvatting:

  Het bedrijf EDF Luminus zusterbedrijf van het franse EDF trekt naar de Brusselse beurs. Dit komt door de Belgische aandeelhouders van het bedrijf omdat zij hun belang willen verzilveren. Aangezien het moederbedrijf EDF niet geïntereseerd is in die aandelen besloten ze ermee naar de beurs te gaan. Een exacte datum is er nog niet vrijgegeven maar ze willen dit jaar zeker nog de beursgang af ronden. Het bedrijf mikt op hernieuwbare diensten en energie om meer groei te kunnen realiseren. Luminus plande eerder al een groot investeringsplan van 600 miljoen euro in voegen voor een periode tussen 2015 en 2018 om deze groei te kunnen realiseren.

  Mening: 

  Ik vind het normaal dat de Belgische aandeelhouders van Luminus hun belang willen verzilveren. Doordat het bedrijf Luminus slechts een dochterbedrijf is van het grootte franse bedrijf EDF zijn deze niet geïntereseerd in de aandelen van de Belgische aandeelhouders. Ik vind het een goede keuze van Luminus om dan met deze aandelen naar de beurs te gaan. Luminus is volgens mij toch een grootte speler op de Belgische energiemarkt daarom ben ik ook benieuwd naar hun investeringsplan en welke vooruitgang zij nog gaan boeken de komende jaren.

  Begrippen:

  1. Beursgang: het moment waarop de aandelen van een NV voor het eerst naar de beurs worden gebracht.
  2. Dividend: winstaandeel van onderneming dat naar de aandeelhouders gaat.


  Artikel 2

  Datum: 12/10/15
  Bron: De Morgen
  Link: http://www.demorgen.be/buitenland/grootste-overname-ooit-in-de-techsector-dell-wil-emc-kopen-voor-67-miljard-dollar-a2486887/

  Samenvatting:

  Op 12 oktober 2015 is het tot de grootste overname ooit in de technologiesector gekomen. De computerfabrikant Dell neemt de dataopslaggigant EMC. Dell betaald maar liefst 67 miljard dollar voor de overname. De aandelen van het bedrijf EMC worden hierdoor op 33,15 dollar gewaardeerd. Dat is maar liefst 28% hoger dan de slotkoers van EMC op 7 oktober. Nu Dell het bedrijf EMC heeft gekocht wil het de strijd aangaan met Hewlett-Packard. Door de overname heeft EMC geen last meer van zijn aandeelhouders die aandrongen op een snellere groei bij het bedrijf.

  Mening:

  Ik vind de overname een goede zaak voor de computerfabrikant Dell. Met de deze overname kan Dell nu gaan concureren tegen grotere bedrijven. Ik wist wel niet dat er zoveel geld aan vast hing. 67 miljard dollar is een enorme prijs voor een overname van een bedrijf. Ik had zelf nog nooit gehoord van het bedrijf EMC maar door de prijs die Dell betaalde voor de overname kan ik afleidde dat dit bedrijf geen klein was en een belangrijke speler is op de technologie markt. Het goede voor EMC is dat zij geen last meer hebben van aandeelhouders die aandrongen tot groei. Het slechte is misschien dat ze nu niet meer zelfstandig zijn maar ze behoren tot Dell en ze dus waarschijnlijk aanpassingen moeten doorvoeren binnen hun bedrijf.

  Begrippen:

  slotkoers: koers van een aandeel of obligatie aan het einde van de dag op een effectenbeurs.
  mondiale servermarkt: wereldwijde servermarkt 


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  14-10-2015, 16:08 geschreven door Yenzo De Backer  
  Reacties (0)
  12-10-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Extra blog 29/09
  Artikel 1

  Datum: 24/09/15
  Bron: De Tijd
  Link: http://www.tijd.be/nieuws/archief/Mario_Draghi_praat_euro_naar_omhoog.9679234-1615.art?highlight=europese%20banken

  Samenvatting: 

  Op 23/09 heeft de ECB de euro laten stijgen in waarde. De munt werd 1 kwart cent duurder tot 1,166 dollar. De ECB heeft de euro laten stijgen omdat de ECB bang is voor een te lage inflatie en een te lage groei van de Europese economie. Dit komt vooraal door de dreigingen van het buitenland. Zo zorgen de afkoeling van de Chinese economie en de verlenging van het nulrentebeleid in Amerika voor extra druk bij de ECB. Voorlopig houdt onze Europese economie nog goed stand tegen de dreigingen. Verder kondigt de ECB nog aan dat het het monetair beleid niet zal versoepelen.

  Mening:

  Ik begin steeds meer en meer op te merken dat onze economie onder druk komt te staan door externe factoren. Telkens opnieuw wordt de Chinese economie en het nulrentebeleid van Amerika genoemd. Ik vrees er een beetje voor dat onze economie niet zal blijven kunnen vechten tegen deze bedreigingen. Het valt me ook op dat de ECB enorm bezig is met het in stand houden van onze economie door telkens opnieuw nieuwe maatregelen te treffen die onze economie recht houden.

  Begrippen:

  Monetair beleid: Maatregelen die een centrale bank treft om de waarde van zijn eigen valuta stabiel te houden.
  Nulrentebeleid: Beleid dat de Fed gebruikt om Amerikaanse economie stabiel te houden.

  Artikel 2 

  Datum: 23/09
  Bron: De redactie
  Link: http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/economie/2.41075?eid=1.2449159

  Samenvatting:

  Het aandeel van volkswagen is op 23 september licht gestegen op de beurs in Frankfurt. Dit is toch goed nieuws voor VW want de laatste tijd zakte het aandeel sterk door het milieuschandaal. Het aandeel zakte op 2 handelsdage maar liefst 35%. Maar vandaag steeg de waarde van een aandeel met 3,92% tot 110,15 euro per aandeel. Deze kleine procentuele stijging van het aandeel maakt slechts een heel klein deel van het grote verlies van VW goed. D'leteren een bedrijf dat VW auto's invoert en verdeel zit echter wel met opnieuw een daling van zijn aandeel. Het moest na gisteren 5,70 % in te leveren vandaag opnieuw 5,50% inleveren. Het bedrijf zegt dat ze bezorgt en verrast is over de onregelmatigheden die aan het licht kwamen bij VW. 

  Mening:

  Ik vind het opmerkelijk dat het aandeel van VW terug stijgt. Ik zou verwachten dat zo een groot schandaal het einde kan betekenen voor een bedrijf. Maar natuurlijk is VW wel een enorm bedrijf dat zeer belangrijk is op de automarkt. Door de stijging van het aandeel gaan meer mensen opnieuw geloven in VW denk ik. Misschien is dit wel een stap in de goede richting voor VW. Ik ben benieuwd of VW dit schandaal te boven kan komen. Ik blijf de zaak zeker opvolgen.

  Begrippen:

  aandeel: waardepapier dat een aantal rechten met betrekking tot een vennootschap heeft.
  beurskoers: De prijs waartegen effecten op de beurs worden verhandeld.

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  12-10-2015, 19:28 geschreven door Yenzo De Backer  
  Reacties (0)
  28-09-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Actuaopdracht 29/09/2015
  Artikel 1

  link: http://www.standaard.be/cnt/dmf20150918_01873571
  datum: 18/09/15
  bron: de Standaard 

  Samenvatting:

  Na de schokkende beslissing van de Amerikaanse centrale bank ( ACB ) om de rente onveranderd te laten gaat de ECB meteen over tot actie. De ECB wil reserves aanleggen om de Eurozone te beschermen tegen schokken van buitenaf. De ECB vreest dan vooral voor de groei van de opkomende landen en de beslissingen van andere centrale banken. ECB wil er ook voor zorgen dat het weerstand kan bieden als de financiële markten plots veranderen. De beslissing van de ACB om de rente ongewijzigd te laten viel echter niet goed in de smaak op de beurzen. Zij vinden dat dit besluit bewijst dat de ACB zich pessimistische opstelt tegenover de recente internationale evoluties.

  Begrippen:

  1. Monetaire voorwaarden: voorwaarden met betrekkingen op geld.
  2. volatiliteit: maatstaf die de beweeglijkheid van een aandeel weergeeft.

  Eigen mening:

  Met deze actie benadrukt de ECB dat het zeer alert is. Door de schokkende beslissing van de ACB wil onze ECB meteen voorkomen dat onze economie benadeeld wordt. De ECB vreest vooral de volgende beslissingen van centrale banken op de maar ook de sterke groei die de grote landen maken vormen een bedreiging voor onze ECB . Hierop wil de ECB dus voorbereid zijn en is het meteen bezig met reserves aan te leggen om te voorkomen dat onze economie een dreun krijgt van een externe factor. Ik was zelf ook geschrokken met het besluit van de ACB om de rente onveranderd te laten. Ik ben tevens ook wel benieuwd hoe andere landen en centrale banken gaan reageren in de toekomst op dit besluit van de ACB.
  Artikel 2

  link: http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/24543965/___ECB_schort_aankoop_leningen_Volkswagen_op___.html
  datum: 27/09/2015
  bron: de Financiële telegraaf

  Samenvatting:

  Na het dieselschandaal bij Volkswagen heeft de ECB besloten om meteen alle leningen van VW tijdelijk te annuleren. De ECB is tot deze actie overgegaan nadat de koersdaling op de aandelen van VW. De aandelen van VW zijn fors gedaald omdat ze fraude hebben gepleegd en ze hiervoor een hoge prijs moeten betalen. Een aandeel van VW is nu nog maar 50% waard van wat het voor het dieselschandaal waard was. Echter is er wel een probleem, VW is een van de grootste aanbieders van schuldpapier. Zo dreigt dus het maandelijks plan van de ECB om schuldpapier op te kopen om zo de economie een boost te geven in gevaar te komen. Momenteel wordt dit probleem nog onderzocht om in te schatten welke impact dit zal hebben op het plan van de ECB.

  Begrippen:

  1. Schorten: annuleren/uitstellen
  2. Schuldpapier: (= schuldbewijs) -> bedrijven en de overheid verkopen deze om opnieuw leningen aan te kunnen gaan.

  Eigen mening:

  Ik vind het goed dat de ECB de leningen van VW annuleert. De ECB heeft bang dat VW nu ontzettend veel geld wil lenen om zo het bedrijf uit de put te halen. Maar de ECB houd er rekening mee dat er een kans is dat VW de leningen niet kan terugbetalen. Dit zou een grootte slag in het gezicht zijn van het ECB als dit zou gebeuren. Met het annuleren van de leningen zend het ook een signaal uit naar andere banken/bedrijven dat het momenteel gevaarlijk is om geld te lenen aan VW. Hiermee toont de ECB nogmaals aan dat de economie nu goed zit en het absoluut geen slag in het gezicht wil krijgen door domme leningen uit te keren.

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  28-09-2015, 21:14 geschreven door Yenzo De Backer  
  Reacties (0)
  10-09-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Blog 1 ECB
  Hallo iedereen

  Ik ben Yenzo van 6 Economie-Talen van het Atheneum Boom. Dit jaar moet ik voor een actuaopdracht van het vak economie een blog maken over de Europese Centrale Bank (ECB). Ik heb dit onderwerp gekozen omdat het me interesseert en het een zeer belangrijk onderdeel is van onze Europese economie.

  De Europese centrale bank is op veel vlakken gelinkt aan het vak economie. De ECB meld ons bijvoorbeeld wanneer er inflatie/deflatie is 2 termen die we uitvoerig in de les economie besproken hebben. Ook de vele geldbeleggingen van de ECB zijn interessant en kunnen gelinkt worden aan het vak economie.

  Artikel 1

  Bron: De Morgen
  Datum: 04/09/2015
  Link: http://www.demorgen.be/economie/ecb-klaar-om-meer-geld-in-economie-te-pompen-a2445205/

  Samenvatting: 

  Op 4 September 2015 kondigde de ECB aan dat ze bereid zijn om meer geld te pompen in de economie. Dit doen ze om de inflatievooruitzichten te verbeteren. Het doel is om het inflatiepercentage te doen zakken naar lager dan 0,2%. De ECB wil dit bereiken door obligaties en pandbrieven op te kopen. Ook houd de ECB de historisch lage rente van 0,5% nog een tijdje aan om zo de economie te ondersteunen. 

  Begrippen:

  Obligatie = schuldbewijs voor een lening die door de overheid of een onderneming is aangegaan. 
  Rente = vergoeding voor het uitlenen van geld.

  Mening:

  Ik vind het zeer positief dat de ECB veel moeite steekt in het bestrijden van de inflatie. De historisch lage rente die door de ECB word aangehouden is een zeer interessant gegeven voor bedrijven. Ik ben benieuwd of het de ECB lukt om de inflatie onder 0,2% te krijgen.

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  10-09-2015, 18:29 geschreven door Yenzo De Backer  
  Reacties (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Proficiat!
  Proficiat!

  Uw blog is correct aangemaakt en u kan nu onmiddellijk starten! 

  U kan uw blog bekijken op http://www.bloggen.be/yenzo

  We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen.  Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.

  U kan dit zelf helemaal aanpassen.  Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'.  Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.

  Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt.  Surf naar http://www.bloggen.be/  en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord.  Druk vervolgens op 'Toevoegen'.  U kan nu de titel en het bericht ingeven.

  Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'.  Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!').  Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd.  U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.

  Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op http://www.bloggen.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op.  Klik vervolgens op 'Instellingen'.  Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.

  WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
  De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
  - Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
  - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
  - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
  - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
  - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
  - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
  - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
  - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.

  WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
  Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.

  WAT IS DE "WAARDERING"?
  Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.


  Het Bloggen.be-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!

  Met vriendelijke groeten,
  Bloggen.be-team

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - ( Stemmen)
  10-09-2015, 17:48 geschreven door  
  Reacties (0)
  Archief per week
 • 25/01-31/01 2016
 • 09/11-15/11 2015
 • 26/10-01/11 2015
 • 12/10-18/10 2015
 • 28/09-04/10 2015
 • 07/09-13/09 2015
  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

  Blog als favoriet !

  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!