Actuaopdracht 6ET Atheneum boom
Europese Centrale Bank
Inhoud blog
 • Actuaopdracht 29/01/2016
 • Actuaopdracht 29/10/2015
 • Actuaopdracht 15/10/2015
 • Extra blog 29/09
  Zoeken in blog

  Beoordeel dit blog
    Zeer goed
    Goed
    Voldoende
    Nog wat bijwerken
    Nog veel werk aan
   
  28-01-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Actuaopdracht 29/01/2016
  Artikel 1

  Link: http://www.demorgen.be/economie/ecb-gaat-weer-aan-de-griekse-obligaties-bea49244/
  Bron: De Morgen
  Datum: 22/12/15

  Samenvatting:

  Op 22 december heeft de ECB aangekondigd dat het mogelijk weer Griekse staatsobligaties zal accepteren als onderpand. Hierdoor zou de ECB geld aanbieden aan de Griekse Banken tegen een lagere rente dan die van de Griekse nationale bank. Dit plan is meteen goed aanvaard op de financiële markten. De rente op een Griekse staatsobligatie met een looptijd van 10 jaar noteert nu lager. Dat wil zeggen dat de markten er in geloven. Echter moet er wel eerst een positieve reactie komen op de 'review' in Januari over de 3de noodlening van 86 miljoen euro aan Griekenland in Augustus 2015. Bij een gunstig antwoord zal de ECB dus waarschijnlijk terug starten met het accepteren van Griekse staatsobligaties als onderpand.

  Eigen mening:

  Dit artikel bewijst nog maar eens hoe veel moeite de ECB doet om Griekenland bovenop de crisis te krijgen. De ECB wil dus geld aanbieden aan Griekse Banken met een lagere rente van de Griekse Nationale banken. Dat wil zeggen dat de Griekse banken goedkoper aan geld kunnen komen om de crisis te bestrijden. De ECB vraagt enkel wel Griekse staatsobligaties als onderpand om zeker te zijn dat de ECB iets kan opeisen als het geld niet wordt terug betaald. Ik hoop dat de ECB dit plan in uitvoering kan brengen om zo de Grieken te helpen uit de crisis te komen.

  Begrippen:
  1.Onderpand -> Een zaak of vordering die tot zekerheid strekt en aan een schuldeiser in pand wordt gegeven, zodat een schuld zal worden voldaan.
  2. Financiële markt -> Mechanisme dat mensen in staat stelt te handelen in Financiële zekerheden,grondstoffen en andere gemakkelijk uitwisselbare zaken van waarde, dit tegen transactiekosten.

  Artikel 2

  Link: http://www.tijd.be/markten_live/nieuws_algemeen/ECB_zet_deur_open_voor_extra_stimulus.9723147-3452.art?highlight=Europese%20Centrale%20Bank
  Bron: De tijd
  Datum: 21/01/16

  Samenvatting: 

  De ECB heet aangekondigd haar monetair beleid te herzien. Dit komt omdat de onzekerheid over de groeivooruitzichten van opkomende landen is toegenomen. Daarbij komt nog eens het feit dat de olieprijzen 40% gedaald zijn ten opzichte sinds December wanneer de ECB haar economische vooruitzichten opmaakte. Hierdoor zal de inflatie in 2016 veel lager uitvallen dan eerst verwacht was. Hierdoor zet de ECB de deur open voor extra stimuleringsmaatregelen. Ze kondigde nog niet aan welke specifieke maatregelen ze willen nemen maar de meest voor de hand liggende is de verdere verlaging van de depositorente. De markten reageerde ook hier positief op. De euro noteerde al een halve dollarcent lager en de aandeelmarkten stegen ook.

  Mening:

  Ik vind het opmerkelijk hoe snel de ECB alternatieven probeert te voorzien voor een mogelijk dreiging voor de Economie. In dit geval worden er direct maatregelen gepland na de invloed van enkele factoren op onze economie. De ECB speelt hier meteen op in en wil meteen maatregelen treffen om de mogelijk opkomende problemen te ondermijnen. Ik hoop dat de ECB onze inflatie stabiel kan houden door de maatregelen te treffen.

  Begrippen:

  1. Depositorente: De intresten die een persoon verwerft doordat hij geld bij een bank in bewaring geeft.
  2. Obligatiekoers: Koers van een obligatie. Prijs doe voor een obligatie moet worden betaald.


  Artikel 3

  Link: http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/economie/1.2538274
  Bron: De Redactie
  Datum: 04/01/16

  Samenvatting: 

  Op 4 januari stelde marktleider BNP Paribas Fortis dat haar klanten eind 2015 minder geld op hun spaarboekjes hebben gezet dan eind 2014. Eind 2015 telde BNP 60,43 miljard euro op haar spaarboekjes dat is 1,2 miljard minder dan eind 2014. Dit vloeit voor uit enkele factoren. De belangrijkste is dat de rente op spaarboekjes deze dagen zeer miniem is geworden. Daarnaast gaven mensen hun geld ook uit aan renovaties of stapte ze over naar beleggingen in de hoop dat dit meer opbrengt. BNP kent wel een stijging op de zichtrekeningen. BNP blijft nog altijd marktleider voor de spaarboekjes maar is een van de weinige banken samen met ING die een daling vast stelden. Andere banken zoals Belfius, KBC en Argenta stelde wel een stijging van de spaartegoeden. 

  Eigen Mening:

  Ik snap volledig dat mensen het niet meer heel interessant vinden om te sparen. Dit komt door de lage rente die je krijgt als je spaart bij een bank. De mensen proberen dus op een andere manier winst te maken. Ze gaan dus over op beleggen in de hoop dat dit meer zal opbrengen dan het op spaarrekening te zetten. Voor mij blijft sparen toch nog steeds de beste optie het brengt niet veel op maar je hebt wel een bepaalde zekerheid die je niet hebt bij beleggen.

  Begrippen:

  Marktleider: Sterkste bedrijf op de markt van een bepaald product.
  Zichtrekening: Rekening waarop men geld kan plaatsen dat op elk moment beschikbaar is.
  Geef hier uw reactie door
  Uw naam *
  Uw e-mail *
  URL
  Titel *
  Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
    Persoonlijke gegevens onthouden?
  (* = verplicht!)
  Reacties op bericht (0)

  Archief per week
 • 25/01-31/01 2016
 • 09/11-15/11 2015
 • 26/10-01/11 2015
 • 12/10-18/10 2015
 • 28/09-04/10 2015
 • 07/09-13/09 2015
  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

  Blog als favoriet !

  Klik hier
  om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!

  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!