Actuaopdracht 6ET Atheneum boom
Europese Centrale Bank
Inhoud blog
 • Actuaopdracht 29/01/2016
 • Actuaopdracht 29/10/2015
 • Actuaopdracht 15/10/2015
 • Extra blog 29/09
  Zoeken in blog

  Beoordeel dit blog
    Zeer goed
    Goed
    Voldoende
    Nog wat bijwerken
    Nog veel werk aan
   
  28-09-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Actuaopdracht 29/09/2015
  Artikel 1

  link: http://www.standaard.be/cnt/dmf20150918_01873571
  datum: 18/09/15
  bron: de Standaard 

  Samenvatting:

  Na de schokkende beslissing van de Amerikaanse centrale bank ( ACB ) om de rente onveranderd te laten gaat de ECB meteen over tot actie. De ECB wil reserves aanleggen om de Eurozone te beschermen tegen schokken van buitenaf. De ECB vreest dan vooral voor de groei van de opkomende landen en de beslissingen van andere centrale banken. ECB wil er ook voor zorgen dat het weerstand kan bieden als de financiƫle markten plots veranderen. De beslissing van de ACB om de rente ongewijzigd te laten viel echter niet goed in de smaak op de beurzen. Zij vinden dat dit besluit bewijst dat de ACB zich pessimistische opstelt tegenover de recente internationale evoluties.

  Begrippen:

  1. Monetaire voorwaarden: voorwaarden met betrekkingen op geld.
  2. volatiliteit: maatstaf die de beweeglijkheid van een aandeel weergeeft.

  Eigen mening:

  Met deze actie benadrukt de ECB dat het zeer alert is. Door de schokkende beslissing van de ACB wil onze ECB meteen voorkomen dat onze economie benadeeld wordt. De ECB vreest vooral de volgende beslissingen van centrale banken op de maar ook de sterke groei die de grote landen maken vormen een bedreiging voor onze ECB . Hierop wil de ECB dus voorbereid zijn en is het meteen bezig met reserves aan te leggen om te voorkomen dat onze economie een dreun krijgt van een externe factor. Ik was zelf ook geschrokken met het besluit van de ACB om de rente onveranderd te laten. Ik ben tevens ook wel benieuwd hoe andere landen en centrale banken gaan reageren in de toekomst op dit besluit van de ACB.
  Artikel 2

  link: http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/24543965/___ECB_schort_aankoop_leningen_Volkswagen_op___.html
  datum: 27/09/2015
  bron: de Financiƫle telegraaf

  Samenvatting:

  Na het dieselschandaal bij Volkswagen heeft de ECB besloten om meteen alle leningen van VW tijdelijk te annuleren. De ECB is tot deze actie overgegaan nadat de koersdaling op de aandelen van VW. De aandelen van VW zijn fors gedaald omdat ze fraude hebben gepleegd en ze hiervoor een hoge prijs moeten betalen. Een aandeel van VW is nu nog maar 50% waard van wat het voor het dieselschandaal waard was. Echter is er wel een probleem, VW is een van de grootste aanbieders van schuldpapier. Zo dreigt dus het maandelijks plan van de ECB om schuldpapier op te kopen om zo de economie een boost te geven in gevaar te komen. Momenteel wordt dit probleem nog onderzocht om in te schatten welke impact dit zal hebben op het plan van de ECB.

  Begrippen:

  1. Schorten: annuleren/uitstellen
  2. Schuldpapier: (= schuldbewijs) -> bedrijven en de overheid verkopen deze om opnieuw leningen aan te kunnen gaan.

  Eigen mening:

  Ik vind het goed dat de ECB de leningen van VW annuleert. De ECB heeft bang dat VW nu ontzettend veel geld wil lenen om zo het bedrijf uit de put te halen. Maar de ECB houd er rekening mee dat er een kans is dat VW de leningen niet kan terugbetalen. Dit zou een grootte slag in het gezicht zijn van het ECB als dit zou gebeuren. Met het annuleren van de leningen zend het ook een signaal uit naar andere banken/bedrijven dat het momenteel gevaarlijk is om geld te lenen aan VW. Hiermee toont de ECB nogmaals aan dat de economie nu goed zit en het absoluut geen slag in het gezicht wil krijgen door domme leningen uit te keren.
  Geef hier uw reactie door
  Uw naam *
  Uw e-mail *
  URL
  Titel *
  Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
    Persoonlijke gegevens onthouden?
  (* = verplicht!)
  Reacties op bericht (0)

  Archief per week
 • 25/01-31/01 2016
 • 09/11-15/11 2015
 • 26/10-01/11 2015
 • 12/10-18/10 2015
 • 28/09-04/10 2015
 • 07/09-13/09 2015
  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

  Blog als favoriet !

  Klik hier
  om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!

  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!