In mijn tweede blog heb ik het
over de nieuwe mannenzender CAZ.
Het logo van deze zender werd
ontworpen door CapeRock. CAZ biedt alles wat mannen interessant vinden : actie, avontuur en voetbal. Wat zich uit in
het logo. Het logo zal gebruikt worden in de branding en promotie van de
zender.
Bron : (Mediamarketing,
Caperock geeft CAZ vorm, 2016)
Geraadpleegd op 5/11/16 via http://www.mm.be/news-nl-19547-caperock-geeft-caz-vorm
1) Verspreiding dagbladpers tijdens het derde trimester (Mediamarketing, 2016)
Artikel verschenen op Mediamarketing.be op 1 november 2016
In mijn eerste blogbericht heb ik
het graag over de CIM-cijfers van de verspreiding dagbladpers tijdens het derde
trimester.
In het artikel gaat het over het
feit dat de groei van de websites (+0,9%, zonder mobiele apps) opnieuw hoger is
dan de daling van de betaalde verspreiding Print + Digital (-0,7%). Deze groei
van de websites bedraagt zelfs 1,5% voor de Franstalige titels (vs +0,7% in
Vlaanderen). (z.a.,
2016)
De mobiele verspreiding blijft
toenemen. In het artikel zijn ze ook per krantentitel gaan kijken wie er steeg
in mobiele surfers (en wie niet) en wie er daalde/steeg bij print.
Constateringen online bezoekers:
·
HLN + 0,2% (tot 1,363 miljoen unieke browsers)
Maar Print +
Digital daalt 0,3% (tot 274.832
exemplaren)
·
HNB : +3,3%, (tot 1044 miljoen)
Maar Print + Digital verspreiding -1,5% (tot
238.803 exemplaren).
·
GVA : + 4,4% (tot 267.151)
Print : -1%
(87.834 exemplaren)
·
De Standaard website : -0.8% (366.473 UB)
·
DM - tot 5,8% (203.074 UB)
Print : -0,3% (54.751)
·
De Tijd -1,8% (tot 116.926)
Print : -0,5% voor De Tijd (41.341)
·
HBVL : -2,1% (tot 207.373 UB)
Print : -0,6% (93.414)
·
De Standaard had als enige krant een stijging
van +0.2% in print (tot boven de 100.00 exemplaren).
·
Franstalig Print achteruit (-0,9%).
·
Le Soir blijft min of meer hetzelfde voor print.
Online : +4.6%
·
La Libre minder dan -1% (tot 35.525 ex). Online
: +4.5%
·
Sudpresse : -1% (90.221)
·
LAvenir (81.095) Online als enige daling van 3%
·
LEcho (15.964) Online : +2%
·
La DH -
1,3% (tot 42.015) Online : +2.1 %
Over het algemeen zijn dit vrij
logische cijfers. Het is al langer gekend dat de print op lange termijn steeds
minder populair zal worden. Online is de nieuwe manier om lezers te bereiken.
Vandaar dat bijna overal de print daalt en de online nieuwe bezoekers stijgen.
Een nieuwe mediareus in de maak: AT&T koopt Time Warner
Dit nieuws zou wel eens het belangrijkste nieuws van al mijn berichten kunnen zijn :
Op 22 oktober 2016 liet de Amerikaanse provider AT&T weten dat ze het mediabedrijf Time Warner willen overnemen voor een bedrag van 85,4 miljard dollar (78 miljard euro). Het is de grootste deal sinds jaren in de telecomindustrie. Als de overname wordt goedgekeurd ontstaat er een conglomeraat dat zowel het distributienetwerk beheert als de inhoud tv-programmas van zender betaalzender HBO, nieuwskanaal CNN, en TBS en TNT, beiden met veel sport.
De bundeling van (mobiele) infrastructuur en tv-programmas moet providers meer grip geven op klanten die hun traditionele tv-pakketten inruilen voor online video-diensten als Netflix en Amazon Prime. Zeker in de VS, waar de prijzen van tv-abonnementen hoog zijn in vergelijking met Europa, loont het om het traditionele betaalde tv-pakket in te ruilen voor een meer flexibele aanbieder. (nrc.be)
Gebombardeerd met video
Providers zijn bang om tot simpele datapijpen gedegradeerd te worden, die alleen andermans diensten doorgeven. De marges van mobiele telefonie zijn laag door het wegvallen van sms en belminuten als inkomstenbron, de mogelijkheden voor het winnen van nieuwe klanten zijn beperkt. Tegelijkertijd dringen techgiganten als Apple en Google aan met een compleet dienstenpakket en hebben ze zelfs ambities om daarbij de verbinding te leveren. Vroeger had iedereen een eigen rol, nu vechten techbedrijven, providers en mediabedrijven om dezelfde klant. Die wordt ook gebombardeerd met video via sociale media: Facebook, Twitter, Snapchat proberen met online tv hun advertentie-inkomsten te vergroten.
AT&T is op zoek naar een extra inkomstenbron; zoals elke telecomprovider wil het controle behouden over datgene wat consumenten bekijken en daar een eigen prijskaartje aanhangen. De manier om dat te doen is mediabedrijven overnemen en zelf een videoaanbod creëren. Dat schept mogelijkheden om klanten langer vast te houden, bijvoorbeeld door positieve prijsdiscriminatie: tv-bundels met korting aanbieden waardoor klanten minder snel geneigd zijn om over te stappen naar een concurrent. Het risico bestaat dat andere partijen daardoor benadeeld worden en de consument uiteindelijk minder keuze heeft of duurder uit is.
In de VS zijn de restricties voor zulke selectieve kortingen minder streng dan in Europa, toch zal de concentratie van zoveel macht bij één bedrijf ook voor Amerikaanse toezichthouders aanleiding zijn om de overname van Time Warner nauwgezet te onderzoeken. De telecomsector is strenger gereguleerd dan media- en techbedrijven - nog een reden dat AT&T het geluk buiten de eigen branche zoekt.
AT&T is niet het enige bedrijf dat zon strategie toepast. Vrijwel alle providers investeren in eigen media-aanbod, in Nederland bijvoorbeeld met Ziggo dat live-sport gebruikt om abonnees vast te houden.
Het Amerikaanse telecomconcern AT&T neemt entertainmentbedrijf Time Warner over, het bedrijf achter onder meer CNN, HBO en Warner Bros. Dat hebben de twee bedrijven zelf bekendgemaakt. Met zo'n 85 miljard dollar gaat het om de grootste overname in medialand van de afgelopen jaren. (za 22/10/2016 - 20:40Update: zo 23/10/2016 - 08:01 Jos De Greef, Zico Saerens)
De deal heeft een waarde van 85 miljard dollar en is daarmee de grootste overname in medialand van de afgelopen jaren. Een hoog bedrag, maar AT&T krijgt op die manier wel de controle over een groot film- en tv-aanbod dat het via zijn eigen mobiel netwerk rechtstreeks aan de klanten kan aanbieden.
De combinatie zou meteen uitgroeien tot een van de grootste conglomeraten inzake communicatie en media ter wereld.
We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen. Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.
U kan dit zelf helemaal aanpassen. Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'. Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.
Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt. Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Druk vervolgens op 'Toevoegen'. U kan nu de titel en het bericht ingeven.
Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'. Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!'). Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd. U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.
Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op http://www.bloggen.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op. Klik vervolgens op 'Instellingen'. Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.
WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
- Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.
WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
WAT IS DE "WAARDERING"?
Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
Het Bloggen.be-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!