Inhoud blog
  • Degustatietechniek
  • Het juiste glas
  • ALGEMEEN
  • Hoofdstuk 1 : DEGUSTATIETECHNIEKEN
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    INFO OVER WIJN

    15-07-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoofdstuk 1 : DEGUSTATIETECHNIEKEN

    HOOFDSTUK 1

    DEGUSTATIETECHNIEKEN

    -Algemeen

    -Het juiste glas

    -Degustatietechniek

    -de visuele fase

    *helderheid

    *intensiteit

    *kleurschakering

    *tranen

    *belletjes

    -de reukfase (olfactieve fase)

    *primaire aroma’s

    *secundaire aroma’s

    *tertiaire aroma’s

    -de smaakfase

    ->l’attaque

    *zuur

    *zoet

    *zout

    *bitter

    *(umami)

    + tannine

    ->evenwicht (equilibre)

    ->evolutie

    ->-afdronk (longueur) PAI en herinnering (PG)

    ->conclusie

    15-07-2010 om 12:07 geschreven door Schelfhout Dirk  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (5 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ALGEMEEN
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Algemeen

    Wijn proeven is meer dan een glas wijn nemen, een slok nemen, even drinken en klaar is kees. Als het meezit is de wijn lekker op de koop toe!

    Je kan het op die manier bekijken maar als je wijn echt graag drinkt omdat hij lekker is, zal je al snel meer willen weten over die wijn misschien om er nog meer van te kunnen genieten. Misschien word je wel gebeten door de wijnmicrobe en wil je net als ik meer te weten komen over de wijn, de regio, het land, de druiven die men gebruikt heeft …

    Proeven betekent dan ook bewust drinken, een middenweg vinden tussen het achteloos gebruiken en de klinische, technische benadering. Proeven kan dan ook iedereen, langzaam doe je ervaring op, leer je geuren en smaken kennen en onderscheiden en beetje bij beetje train je een zeker reukgeheugen.

    Volgens experts proeven we best tussen 11 en 12u en tussen 17 en 18u, wat in de praktijk niet altijd mogelijk is. Best in een rustig, ruim en behoorlijk verlicht lokaal zonder storende omgevingsgeuren en met de mensen waarbij je ontspannen voelt.

    We wachten rustig de tijd af en laten iedereen de wijn persoonlijk beoordelen en wachten met commentaar geven tot iedereen klaar is. Het mag ook niet te lang duren natuurlijk.

    We proberen wijnen te proeven die meer zijn dan (bulk)wijnen die geen of weinig karakter hebben en die ons ook niets zouden kunnen bijdragen.

    We proeven een 6 tal wijnen met een maximum van 8. Dit zou ruim voldoende moeten zijn om je de dag nadien nog een en ander van de proeverij te kunnen herinneren. De wijn mag gerust uitgespuwd worden bij de proeverij want in de keelholte zitten geen smaakpapillen meer waardoor je een uitgespuwde wijn even goed kan proeven….Bovendien loop je het risico dat je naar het einde van de avond toe minder alert bent onder invloed van de ingenomen alcohol. En je vermijd bovendien een positieve alcoholcontrole door de politie!

    We gaan ook altijd notities maken van de gedegusteerde wijnen om zo ons geheugen een eind op weg te helpen om later een wijn te herinneren en te vergelijken met andere…

    15-07-2010 om 12:09 geschreven door Schelfhout Dirk  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)


    Archief per week
  • 26/07-01/08 2010
  • 12/07-18/07 2010

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Alles wat je wil weten over wijn , het proeven van wijn , de wijnstreken

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs