The Top 100 Airfield Defence Units Sites VVE-UDA Erik Vandenbroecke
VVE-UDA Erik Vandenbroecke
Inhoud blog
 • En nu het échte werk,... KLEINE-BROGEL - 10 JBW
 • Gouden vierdaagse van Nijmegen
 • De straffe stoten van den UDA
 • Onze job als VVE - UDA
 • Mijn opleiding tot UDA in Kleine-Brogel
 • Op weg naar Chièvres
 • Hoe het allemaal begon...
 • Welkom op mijn weblog
  Zoeken in blog

  Beoordeel dit blog
    Zeer goed
    Goed
    Voldoende
    Nog wat bijwerken
    Nog veel werk aan
   
  Over mijzelf
  Ik ben Erik Vandenbroecke, en gebruik soms ook wel de schuilnaam The Saint.
  Ik ben een man en woon in 9550 Herzele (Oost-Vlaanderen) en mijn beroep is gepensioneerd.
  Ik ben geboren op 27/11/1946 en ben nu dus 77 jaar jong.
  Mijn hobby's zijn: Potten pakken, feest vieren, en.... natuurlijk den UDA.
  Als je met mij in contact wil treden, aarzel dan niet om mij een e-mailtje te sturen op volgend adres:
  Foto
  Mijn favorieten
 • Kpl VVE b.d. JP Van Doorselaer
 • Vereniging der VVE en Air Commando's
 • Compagnons van de Ommegang
 • Betaalbaar webdesign door JP Van Doorselaer
 • Tarzan Story
 • Congostory 1960-1978
 • Een interessant adres?
  Startpagina !
  Willekeurig Bloggen.be Blogs
  chihuahualiefhebber
  www.bloggen.be/chihuah
  Foto
  Foto
  Neem eens een kijkje op de website van mijn vriend Jean-Pierre, hieronder vind u de link naar zijn site!
  Een échte UDA is...
 • Kpl VVE b.d. JP Van Doorselaer
 • Zoeken met MSN


  Rondvraag / Poll
  Bent u bekent met de Vliegveld Verdedigings Eenheden?
  Ja
  Neen
  Ben niet zeker
  Bekijk resultaat

  Foto
  Eens een UDA, altijd een UDA
  20-02-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mijn opleiding tot UDA in Kleine-Brogel
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Maar voor mij was de dag van het overhandigen van ons fel bevochten stuk ere-metaal, een trieste bedoening. Ik heb spijtig genoeg niet kunnen mee vieren. Enkele dagen voor het beëindigen van onze proeven, moest er nog wat geoefend worden in handgranaat werpen. Vanop een bepaalde afstand, het "ding" in een cirkel werpen. Goed, ik stond daar mijn beurt af te wachten, in dat verdorie toch zo koud landschap van de "Limburg", ('s Zomers veel te warm en 's winters veel te koud), en ik stond daar zomaar wat te lummelen, met de kraag van mijn "smoke" vest omhoog, en mijn handen in mijn broekzakken. En komt daar een sergeant naar mij toe en zegt: "koud hé, maar naait tegen de middag toch de zakken van je broek maar toe".

  Ik keek recht in het gezicht van Sergeant Vranckx, (ik zal zijn naam nooit meer vergeten), en ik dacht in mijn binnenste: "Doe het zelf, ge staat daar verdomme zelf met uw poten in uw zakken".

  Na het middagmaal dan, stonden we allen in "Geef Acht" en ik voel de warme adem van onze Sergeant Vranckx in mijn hals. Hij voelt aan mijn zakken en zegt dan zo droogweg: "Vandenbroecke, morgen om elf uur!". Dit wou zeggen dat ik op verslag bij de smaldeel commandant moest. De dag nadien kreeg ik toch wel acht dagen "koeken" of "ballen" op mijn boterham gesmeerd. Klootzakken, 't is niet waar hé. Dag viering, dag vrouwkes van Helchteren, uw schatje moet corvee doen. Schoentjes kuisen, koper kuisen, gordel en "getten" kuisen, en dat voor mijn "sergeantjes" die ik diep in mezelf de oorlog had verklaard. Allez, sommige toch. Triestig hé, maar wees gerust, na het beëindigen van mijn acht dagen, heb ik nog dubbel zo hard gefeest.

  20-02-2008, 14:03 Geschreven door the_saint  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (13 Stemmen)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Op weg naar Chièvres
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Na nog eens goed van de geneugten des levens genoten te hebben kwam op zekere dag diezelfde Champetter met een groen kaartje aandraven:

  - "Op 2 augustus 1965 moet u zich aanbieden te Bruggelette, (nog nooit van gehoord),  ten einde uw werkelijke diensttijd te vervullen"

  Weg, dromen over alle dagen thuis...

  Ze hadden toch wel een reorganisatie doorgevoerd zeker, in Gavere en op die bewuste 2de augustus 1965 stond ik daar dan... moederziel alleen. Een "Lief" was er niet, maar eens een volwaardig UDA, bedelden ze voor een kus.

  Bij de overstap te Gent en Brussel, was het een echte heksenketel, je weet wel: RP's en MP's, en die waren er genoeg, je zou gedacht hebben dat het Belgisch Leger alleen maar uit RP's en MP's bestond.

  Hetzelfde scenario bij het eindstation Brugelette, waar we werden belegerd door allerlei roepende en tierende mensen die ik later wel beter heb leren kennen.

  En zo werd ik gedropt te Chièvres en kreeg zelfs een nummer dat ik nooit meer mocht vergeten, ja, ik weet hem nog en dit dan 40 jaar later, namelijk 65/34518.

  Herinneringen aan deze twee maanden verblijf: de nodige spuiten, veel kantine bezoek, want buiten de kazerne was er weinig te doen, (Één smaldeel was franstalig, de streek was immers franstalig, en dat was géén spek voor onze bek, zeker "les filles" want het was van "Je ne comprend pas").

  Enkele anekdotes: Bijvoorbeeld, bij het in weekend vertrekken was het grondige inspectie, schoenen blinken, muts goed recht, groeten volgens het boekje, en zeker en vast het goed vasthangen van de knopen aan onze kledij. Maar naald en draad was nu niet bepaald mijn sterkste kant, dus stak ik er achteraan een lucifer ertussen voor de stevigheid, maar tot mijn grootste verbazing kenden zij deze truk ook. Een van de laatste verlof weekends zijn we door het oog van een naald gekropen. Iedereen was kameraad van iedereen, menig biertje werd gedronken en door ons stapke in de wereld zien we nog net de lichtjes van de laatste trein in de verte verdwijnen. Wat nu gedaan? Geen nood, indertijd reden in Brussel nog die gele taxi's, we huurden zo een taxi in en klokslag 5 voor middernacht stonden we in Chièvres aan de poort. Ik kan u wel zeggen dat het de daaropvolgende 2 weken dorst geblazen was, gezien ons geld allemaal naar die verdomde gele taxi was gegaan. Tenslotte werd het dan toch solde dag, amaai 15 Bfr./dag.

  Na zo een 2 maanden van onder andere drill met wapen, zonder wapen, marcheren, (links-rechts), modder vreten, allerlei vlaggengroeten, (met andere woorden, alles om een goed soldaat te worden), kregen we te horen wat onze verblijfplaats voor de komende 13 maanden ging zijn. Als het Gavere niet kon zijn, wat dan wel? Vele namen gingen van mond tot mond, iedereen wist het best, maar niets van dat alles, het werd uiteindelijk Helchteren Kleine-Brogel. Iedereen zag er wel tegen op voor zo'n verre verplaatsing te maken. Oei-oei, met zo een vervoer, namelijk oude camions, van het merk Bedford, denk ik, achter gelaten van de 2de wereld oorlog, maar niets was minder waar, want enkele dagen voor ons vertrek uit Chièvres kregen we een versnelde opleiding Para, om een valscherm leren te gebruiken. We waren tenslotte toch mannen van "den Air Force", en UDA's in wording.

  20-02-2008, 13:12 Geschreven door the_saint  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (14 Stemmen)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoe het allemaal begon...
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Eens was ik soldaat, en daar ben ik nog altijd trots op, maar eens was ik UDA, en ééns UDA, altijd UDA, en daar ben ik nog trotser op!

  Zoals vele jonge gastenkreeg ik eind februari 1965 bezoek van de "Champetter" van ons dorp, (Gavere - Asper), met een marsbevel om mij aan te bieden bij het CRS, (Centrum voor Recrutering en Selectie), Klein-Kasteeltje te Brussel en dit op 2 maart 1965.

  Gepakt met een overvolle valies en vol moed stond ik samen met een aantal streek- en leeftijdgenoten op het perron te wachten op de trein die ons ter bestemming zou brengen.

  'k Moet zeggen dat dat ginder nogal meeviel, uitgezonderd natuurlijk die aanhoudende brulpartijen, maar dat leerden we rap, (horen, zien en zwijgen, of waarom miliciens zo dikwijls hun zakken moesten vullen met confituur en dan dichtnaaien, omdat ze eens te meer een vuuist in hun broekzak hadden gemaakt).

  Na wat onderzoeken en gesprekken met mannen die veel goud op hun kostuumke hadden hangen, werd ik na een goede twee dagen als goedgekeurd voor de dienst, (als V.V.E. - Luchtmacht), naar huis gestuurd. De terugreis was heerlijk, bijna euforisch, want de V.V.E. was toen aanwezig op de Basis van Gavere, het huidige ATCC, (Air Traffic Control Center), dus... joepie! Alle dagen thuis, maaaaar..........

  20-02-2008, 13:11 Geschreven door the_saint  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (11 Stemmen)
  19-02-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Welkom op mijn weblog
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Beste bezoeker,

  Mijn naam is Erik Vandenbroecke, en hier ga ik mijn weblog maken over mijn dienst bij de VVE-UDA, (Vliegveld Verdediging), samen met mijn goede vriend, Jean-Pierre Van Doorselaer. Jean-Pierre heeft reeds een persoonlijke website welke kan bekeken worden op volgende URL, of webadres: www.uda.be

  Vandaag 19/02/2008, zijn we gestart met dit introductie bericht. Kom regelmatig eens terug, alle dagen zal er wel wat nieuws op staan.

  In ieder geval wens ik jullie veel plezier en leute bij het surfen op mijn blog.

  Met vriendelijke groeten,

  Erik Vandenbroecke
  Ex-BVKT bij de Vliegveld Verdediging.

  19-02-2008, 00:00 Geschreven door the_saint  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (33 Stemmen)
  Archief per week
 • 18/02-24/02 2008

  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  Blog als favoriet !

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Zoeken met Google  Mijn favorieten
 • Kpl VVE b.d. JP Van Doorselaer
 • Vereniging der VVE en Air Commando's
 • Compagnons van de Ommegang
 • Betaalbaar webdesign door JP Van Doorselaer
 • Tarzan Story
 • Congostory 1960-1978

 • Een interessant adres?

  Blog als favoriet !


  Foto

  Foto

  Nieuws Virusalert

  Nieuws HLN
 • “Sommige iPhones met vervangen accu's kunnen niet updaten”
 • Telenet-Base verliest eerste positie: deze provider biedt nu beste mobiele dekking
 • De brief die mogelijk tot chaos bij OpenAI leidde: “Bedreiging voor de mensheid”
 • KIJK. Productie iPhone 15 opgeschort in fabriek in India na brand
 • Zo speur je naar (geheime) documenten op Google. En ken je deze zoektrucjes al?
 • KU Leuven lanceert nieuwe taalapp voor anderstalige nieuwkomers: “Nederlands is een mooie taal, maar Frans is veel moeilijker.”
 • Na klachten: Apple werkt aan software-update om oververhitting van iPhone 15 tegen te gaan
 • Belangrijke ‘believer’ gelooft niet langer dat Australische computerwetenschapper Craig Wright uitvinder van bitcoin is
 • Tot 93 zenders in het basispakket: bij welke operator vind je het ruimste tv-aanbod? En hoeveel kosten extra kanalen?
 • Ook bij ons te hoge straling: staatssecretaris Michel vraagt update iPhone 12 in heel Europa

  Willekeurig Bloggen.be Blogs
  kris
  www.bloggen.be/kris

  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!