“Ons Wijnclubje” – opgericht in 2003 - biedt haar leden de gelegenheid hun deskundigheid te vergroten bij het proeven, beoordelen en beschrijven van wijn. Ons motto: Wie beter proeft, geniet meer!
Alle proeverijen hebben een thema en worden door de leden zelf samengesteld. Dat kan een druivensoort zijn, een regio, een jaartal of zelfs wijn van één domein maar met verschillende jaargangen. Of wat dacht u van een champagneavond? We proeven regelmatig blind; omdat de etiketten zijn afgedekt gaat het echt om de kwaliteit van de wijn. Deze proefmethode biedt voortdurend verrassingen, zelfs voor ervaren proevers.
Soms wordt er geproefd met het oog op het samengaan van bepaalde gerechten met bepaalde wijnen.
Ons proefgezelschap heeft veel oog voor kwaliteit en gezelligheid – in de discussie respecteren we de meningen van de proevers.
Ook wordt er tijdens elke degustatie een stukje theorie behandeld. Op die manier stellen we langzamerhand een eigen handboek samen. Publicaties in de pers en oogstverslagen worden aan de leden doorgespeeld en eventueel besproken op de bijeenkomsten.
Elke 3de week van de maand is er een proefavond, aanvangstijd is 20 uur. De kostprijs van de avond wordt gedeeld onder de aanwezige leden. Elke avond worden ongeveer 6 soorten wijn geproefd, vergezeld van de nodige uitleg.
De proeverijen vinden plaats in het S.C.C. De Venne of op privéterein.
Meer genieten? Bijzondere wijnen proeven, toppers leren herkennen, smaak leren beschrijven? Stuur een e-mail naar dirk.dooms@telenet.be en u ontvangt informatie.
Vernaccia
of San Gimignano 90% Additional grapes 10% Annual Harvest in boxes and soft
pressing in an inert gas.
Available Capacities:
ml.750
Vinification:
80% fermentation in stainless steel at room 18°C for 30 days + 20% in barrels
with aging 6 months. Contact on fine lees for several months. Assembly before
bottling.
Golden hues and fine fragrances of vanilla, orange blossom honey, broom and
wildflowers. Fresh and Creamy palate: almond finish
9,00
Sangiovese
100%
Annual Harvest in boxes.
Available capacities:
ml. 750
Vinification and aging:
Fermentation and maceration for 3-4 days in a Rotovinificatore at controlled
temperatures. Malolactic fermentation. Aged 20 months in second use barrels.
Notes of leather, underbrush, wild strawberry and mint. Mouth mature, with
dense and fine tannins and closing with cinnamon.
Grape Varieties: 100% Montepulciano d'Abruzzo
Prod. Area: ABRUZZO; Tenuta Casa Bianca in Castilenti -Te- Altitude: 250/300
metres above the sea level
Y per Hectare: 8 tonnes
Training Sys.: Spur pruned cordon
Planting Dens.: 5.000 vines/hectare
Harvest Period: October
Vinification: The grapes are destemmed and crushed; pre-fermentation at low
temperature, maceration on the skins for 14-20 days.
Sensory char.: Persistent nose, intensely fruity; Full and fruity structure. It
is a gentle and spontaneous wine, whose tannins, not aggressive, are sweet and
velvety; great aroma tic persistence. Temperature: 18 - 20° C
Querciabella
DOCG Chianti Classico 2006
13,5%vol
22,60
Cépages: 95% Sangiovese; 5% Cabernet
Sauvignon
Average production: 192,000 bottles
(16,000 cases)
First vintage: 1974
Average yield: 35 hl/ha
Ideal serving temperature: 1518° C
(5964° F)
The grapes are carefully selected in the
vineyards,
and harvested in 8 kilo crates. They are destemmed,
they are not crushed, then they are
conveyed into
temperature controlled stainless steel
vats, where
alcoholic fermentation and maceration take
place.
Macerations last about 12 days for the
Sangiovese,
and up to 20 days for the other cépages.
After completing a full
malolactic fermentation, the
wine is transferred into barriques. The oak is 100%
French, and comes from Allier, Châtillon,
Nevers,
and Tronçais. It is 30% new and 70% one
year old
or two year old for the Sangiovese. It is
80% new
for the other cépages. The various cépages
undergo
separate élevage. The wine is
regularly racked and
tasted during the whole barrel maturation,
which may
last up to 14 months. At the end of the élevage,
the
the best lots are selected through extensive tasting,
and they are assembled to create the final
blend.
After bottling, the wine rests for at
least three months
before release.
The wine is released
around 18 months after
harvest. Depending on the vintage, it may
reach its
maturity between 2 and 4 years after
harvest.
The plateau lasts at least 10 years after harvest.
Op 14 november baten wij den drankestandje uit op Fiesta del Paela in SCC De Stroming. De Dienst Toerisme van Berlare organiseert dit naar aanleiding van De Week Van De Smaak. Thema is Spanje dus moeten we Spaanse wijn schenken. Dewelke dit zal worden, proeven we de volgende bijeenkomst. Meer info volgt.