“Ons Wijnclubje” – opgericht in 2003 - biedt haar leden de gelegenheid hun deskundigheid te vergroten bij het proeven, beoordelen en beschrijven van wijn. Ons motto: Wie beter proeft, geniet meer!
Alle proeverijen hebben een thema en worden door de leden zelf samengesteld. Dat kan een druivensoort zijn, een regio, een jaartal of zelfs wijn van één domein maar met verschillende jaargangen. Of wat dacht u van een champagneavond? We proeven regelmatig blind; omdat de etiketten zijn afgedekt gaat het echt om de kwaliteit van de wijn. Deze proefmethode biedt voortdurend verrassingen, zelfs voor ervaren proevers.
Soms wordt er geproefd met het oog op het samengaan van bepaalde gerechten met bepaalde wijnen.
Ons proefgezelschap heeft veel oog voor kwaliteit en gezelligheid – in de discussie respecteren we de meningen van de proevers.
Ook wordt er tijdens elke degustatie een stukje theorie behandeld. Op die manier stellen we langzamerhand een eigen handboek samen. Publicaties in de pers en oogstverslagen worden aan de leden doorgespeeld en eventueel besproken op de bijeenkomsten.
Elke 3de week van de maand is er een proefavond, aanvangstijd is 20 uur. De kostprijs van de avond wordt gedeeld onder de aanwezige leden. Elke avond worden ongeveer 6 soorten wijn geproefd, vergezeld van de nodige uitleg.
De proeverijen vinden plaats in het S.C.C. De Venne of op privéterein.
Meer genieten? Bijzondere wijnen proeven, toppers leren herkennen, smaak leren beschrijven? Stuur een e-mail naar dirk.dooms@telenet.be en u ontvangt informatie.
Elaboration: (1st) in stainless steel tanks at a controlled temperature of 16ºC 18ºC. (2nd) in bottle using the Traditional Method. Minimum ageing of 12 months in bottle.
Gastronomy: Recommended for serving alone at any time or to accompany light meals. Serve between 5ºC and 6ºC.
Prijs: 7,20
Jaume Serra
Winery: BODEGAS JAUME SERRA
Style of wine: Brut nature
Type of wine: Reserva
Bottle: Champagne-type 75 cl
Alc. vol.: 12°
Grapes: Xarel.lo o Xarello 25%, Macabeo 50%, Parellada 25%
Prijs: 8,00
Codorniu Brut Seleccion Reventos
Winery: Codorniu
Alc. vol.: 11,5°
Prijs: 8.49 DelHaize
Roig Ollé Brut de Brut
Winery: MARIA CASANOVAS I ROIG, S.L.
Style of wine: Brut nature
Type of wine: Reserva
Production (bottled): 25,000
Bottle: Champagne-type 75 cl
Alc. vol.: 12°
Grapes: Macabeo, Parellada, Xarel.lo o Xarello
Prijs: 8,95
María Casanovas
Winery: MARIA CASANOVAS I ROIG, S.L.
Style of wine: Brut nature
Type of wine: Gran Reserva
Production (bottled): 10,000
Bottle: Special 75 cl
Alc. vol.: 12°
Grapes: Chardonnay, Macabeo, Parellada, Xarel.lo o Xarello
Zoals u al meermaals in de pers kon lezen, wordt 2005 als een schitterend wijnjaar bestempeld. Vooral de Bordeaulaise heeft pareltjes opgeleverd. Daarom koos ik voor onze eerste proeverij van het nieuwe jaar het thema:
12030
Of anders gezegd 6 x 2005.
Ons proefpakket:
Domaines des Jeantels
AOC Faugères
Rijping op eik
13%vol 5,50
Château Labatut-Bouchard
AOC Premières Côtes de Bordeaux
Frédéric Méhaye, Saint-Maixant (Gironde)
12,5 %vol 6,90
Château des Chapelains, Les temps modernes
AOC Sainte Foy Bordeaux
Château des Chapelains, Saint-André et Appelles (Girondes)
14%vol 9,90
Cuvée Merlot, Domaine du Cantonet
AOC Berérac
Domaine du Cantonnet, Razac-de-Saussignac (Dordogne)
12,5%vol 10,00
Domaine de Cartujac
AOC Haut-Médoc
Vignobles Bruno Saintout, Saint Laurent du Médoc (Girondes)
15 december 2003 (03): Thema: Vervolg op schuimwijnen en champagnes Allerlei:
Wijnen: Australische schuimwijn en Champagne. Theorie:
2003 3de bijeenkomst. Maandag 15 decmeber 2003.
Omdat er iets te vieren viel, had ik wat kazen mee genomen. De zes aanwezigen hadden geluk, we konden samen 4 flessen kraken.
De wijnen:
Wijn 1: Hardy's Stamp of Australia, 6,49 Colruyt . Pinot Noir - Chardonnay. Lekker, licht parelend met lichte afdronk Een eerlijke prijs.
Wijn 2: Champagne Paques Brut Grand réserve, 16,50 bij producent . 70% Chardonnay, 30 % Pinot Noir. Een speciale cuvée samengesteld uit de laatste 5 jaren. Goudkleur met prachtige parel.
20 oktober 2003 (01): Thema: Kennismaking Allerlei: Eerste bijeenkomst, praktische afspraken. Wijnen: Welkoms-bubbels, 3 witte en 3 rode mono-cépages. Theorie: Hoe proeven, degustatiefiches, hoe maakt men wijn
2003 1ste bijeenkomst. Maandag 20 oktober 2003: om 20 uur zijn we er dan aan begonnen, onze eerst bijkomst degustatie was een feit. Petra, Gerda, Marijke, Annemie, Greet, Frank, Wim, Mark, Philip en Dirk toastten op de start van een hopelijk lange reeks van plezante, leerrijke en smakelijke bijeenkomsten. Kan men feestelijker beginnen dan met bubbels? Kan men mystieker beginnen dan een blindproeverij? Dat het geen champagne was, bleek voor de meeste nogal voor de hand te liggen, met reden. Dat het om een Franse schuimwijn (Mousseux Français) ging werd door meer dan de helft juist geraden. Zelfs de schatting van de prijs zat verdraaid dicht bij de waarheid. Roger de Vermont, brut aan 6,80 was de juiste oplossing. De rest van de avond was geen blindproeverij maar zes monocépages om verschillende druiven naast elkaar te leggen, een paar uitersten te zoeken en vooral de basis van het proeven te oefenen. Verder meer over de wijnen. Tussendoor hebben we volgende afspraken gemaakt:
We gaan proberen maandelijks bijeen te komen op maandagavond. Volgende data zijn al geopperd: (uitzonderlijk) vrijdag 14 november en maandag 15 december. Deze dagen leken het best voor de grootste meerderheid van de groep.
We gaan op het einde van elke avond de kosten delen onder de aanwezigen. Na nieuwjaar zullen we dit systeem evalueren.
De volgende degustatie zal in het teken staan van de nakende feestdagen. Philip zal van zijn champagne meebrengen, ik zorg voor een Duitse Sekt (schuimwijn), Philip ging ook navragen of we niet aan een Cava kunnen geraken.
De wijnen: Na de blindproeverij van de schuimwijn (zie hoger) had ik 3 witte en 3 rode wijnen voorzien.
Wijn 1: Oude Kaap, Chenin Blanc 2003, Zuid-Afrika, 3,85. Groen-geel van kleur, schitterend met een lage viscositeit. Een fruitige, aangename neus. Fris in de mond met uitgesproken zuren welke het gevolg zijn van de jongheid van de wijn: amper een half jaar geleden geoogst. Een voldoende lange afdronk.Een frisse, fruitige wijn die best zo gedronken kan worden of met vis of wit vlees. Voor de prijs moeten we het niet laten. De nadrukkelijk aanwezige zuren zouden wel best eerst wat verzachten. Nog een paar maanden wachten lijkt hierbij aangewezen.
Wijn 2: Jean dAlibert, Sauvignon, 2001, VD Pays dOc, 4,25. Licht-geel van kleur, lage viscositeit. De fruitaromas worden verstoord door een onaangename chemische geur. Sommigenherkenden er lijm in. Verder geuren van citrus, appel en bloemen. Het zuur ligt meer in balans. De wijn is meer mondvullend en heeft een voldoende afdronk.
Wijn 3: 8,00 Licht gele kleur, met lage viscositeit. Toetsen van bloemen, perzik, kaas en citrus. Een wijn die de mond volledig vult, vet en lange afdronk.
Wijn 4: Jean dAlibert, Cabernet Sauvignon 2001, VDP dOc, 4,25 Donkerrode wijn die geuren ontwikkelt van vanille, kruiden (peper), rode bessen en hout. Merkbare taninnes die zullen verminderen mits rijping.
Wijn 5 Jean dAlibert, Merlot 2001, VDP dOc, 4,25 Donker van kleur met paarse schijn. Cassis en hout zijn de herkenbare geuren. Evenwichtig van smaak met merkelijk zachtere taninnes dan bij de Cabernet Sauvignon.
Wijn 6: Torus 2000, A.O.C. Madiran, 8,00 Donker van kleur. Volle neus, de aromas zijn merkelijk meer nadrukkelijk aanwezig dan bij de voorgaande wijnen, Gist-aromas, vanille en kruidnagel zijn de belangrijkste. Dat de Tannin vooral gekend is voor zijn taninnes wordt al snel duidelijk bij het proeven. De wijn blijft heerlijk plakken op de tanden. Ook de afdronk is lang en heerlijk. Een wijn die bij velen enorm in de smaak viel.