Foto
Inhoud blog
  • Verslagen 2011 tem okt 2012
  • Maandag 19 september 2011: Vacqueyras en Gigondas
  • Data september - december 2011
  • Dinsdag 14 juni La vie en Rosé
  • 18 mei blindproeven: land bepalen
  • 27 april blind proeven: prijs bepalen
  • 22 maart Spanje
  • Maandag 21 februari 2011 Portugal
  • oogstverslagen 2010
  • 20 januari 2011
  • Data 2011
  • Woensdag 15 december Bubbels
  • Dinsdag 9 november 2010
  • 25 oktober 2010 Spaanse wijn
  • Oktober
  • Woensdag 15 september
  • Dinsdag 29 juni: zomerwijn
  • Nieuw lid van het wijnclubje?
  • dinsdag 18 mei: Domaines Paul Mas
  • maandag 19 april 2010 Oostenrijk
  • AFGELASTING
  • 10 februari 2010 Bordeaux
  • Agenda 2010
  • 19 januari 2010: Italie
  • 7 december 2009
  • 26 november 2009
  • 21 oktober 2009
  • 21 september 2009
  • 11 juni 2009
  • 20 mei 2009

    “Ons Wijnclubje” – opgericht in 2003 - biedt haar leden de gelegenheid hun deskundigheid te vergroten bij het proeven, beoordelen en beschrijven van wijn. Ons motto: Wie beter proeft, geniet meer!

    Alle proeverijen hebben een thema en worden door de leden zelf samengesteld. Dat kan een druivensoort zijn, een regio, een jaartal of zelfs wijn van één domein maar met verschillende jaargangen. Of wat dacht u van een champagneavond? We proeven regelmatig blind; omdat de etiketten zijn afgedekt gaat het echt om de kwaliteit van de wijn. Deze proefmethode biedt voortdurend verrassingen, zelfs voor ervaren proevers.

    Soms wordt er geproefd met het oog op het samengaan van bepaalde gerechten met bepaalde wijnen.

    Ons proefgezelschap heeft veel oog voor kwaliteit en gezelligheid – in de discussie respecteren we de meningen van de proevers.

    Ook wordt er tijdens elke degustatie een stukje theorie behandeld. Op die manier stellen we langzamerhand een eigen handboek samen. Publicaties in de pers en oogstverslagen worden aan de leden doorgespeeld en eventueel besproken op de bijeenkomsten.

    Elke 3de week van de maand is er een proefavond, aanvangstijd is 20 uur.
    De kostprijs van de avond wordt gedeeld onder de aanwezige leden. Elke avond worden ongeveer 6 soorten wijn geproefd, vergezeld van de nodige uitleg.

    De proeverijen vinden plaats in het S.C.C. De Venne of op privéterein.

    Meer genieten? Bijzondere wijnen proeven, toppers leren herkennen, smaak leren beschrijven? Stuur een e-mail naar dirk.dooms@telenet.be en u ontvangt informatie.
    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Zoeken in blog

    Vino Berginna
    "ons wijnclubje" Uitbergen
    15-12-2003
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.15 december 2003

    15 december 2003 (03):
    Thema:
     
    Vervolg op schuimwijnen en champagnes
    Allerlei:
      
    Wijnen:

      Australische schuimwijn en Champagne.
    Theorie:

     

    2003 3de bijeenkomst.
    Maandag 15 decmeber 2003.

    Omdat er iets te vieren viel, had ik wat kazen mee genomen. De zes aanwezigen hadden geluk, we konden samen 4 flessen kraken.

    De wijnen:  

    Wijn 1:
    Hardy's Stamp of Australia, € 6,49 Colruyt .

    Pinot Noir - Chardonnay.
    Lekker, licht parelend met lichte afdronk Een eerlijke prijs. 

    Wijn 2:
    Champagne Paques Brut Grand réserve, € 16,50 bij producent .
    70% Chardonnay, 30 % Pinot Noir.
    Een speciale cuvée samengesteld uit de laatste 5 jaren. Goudkleur met prachtige parel. 

    Wijn 3:
    Champagne Bernard Gaucher, Brut Réserve, € 11,00 bij producent.
    Zacht, vlot drinkend. 

    Wijn 4:
    Champagne Paques, Rosé Brut, €12,90

    Totale kostprijs van de avond: € 9,465 per persoon 

    Bijlagen:
    2003 12 15.doc (24 KB)   

    15-12-2003 om 00:00 geschreven door Dirk Dooms  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    14-11-2003
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.14 november 2003
    14 november 2003 (02):
    Thema:
        Champagne, schuimwijnen, crémant, sekt, cava, .........
    Allerlei:
      Afspraken ivm volgende bijeenkomsten.
    Wijnen:
      Cava, Sekt, Crémant d'Alsace, Champagne
    Theorie:
        Hoe wordt champagne gemaakt, champagne algemeenheden.

    Bijlagen:
    2003 11 14.doc (23 KB)   

    14-11-2003 om 00:00 geschreven door Dirk Dooms  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    20-10-2003
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.20 oktober 2003
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    20 oktober 2003 (01):
    Thema:
        Kennismaking
    Allerlei:
        Eerste bijeenkomst, praktische afspraken.
    Wijnen:
        Welkoms-bubbels, 3 witte en 3 rode mono-cépages.
    Theorie:
        Hoe proeven, degustatiefiches, hoe maakt men wijn

     

    2003 1ste bijeenkomst.
    Maandag 20 oktober 2003: om 20 uur zijn we er dan aan begonnen, onze eerst bijkomst – degustatie was een feit.
    Petra, Gerda, Marijke, Annemie, Greet, Frank, Wim, Mark, Philip en Dirk toastten op de start van een hopelijk lange reeks van plezante, leerrijke en smakelijke bijeenkomsten. Kan men feestelijker beginnen dan met bubbels? Kan men mystieker beginnen dan een blindproeverij?
    Dat het geen champagne was, bleek voor de meeste nogal voor de hand te liggen, met reden. Dat het om een Franse schuimwijn (Mousseux Français) ging werd door meer dan de helft juist geraden. Zelfs de schatting van de prijs zat verdraaid dicht bij de waarheid. “Roger de Vermont, brut” aan €6,80 was de juiste oplossing.
    De rest van de avond was geen blindproeverij maar zes monocépages om verschillende druiven naast elkaar te leggen, een paar uitersten te zoeken en vooral de basis van het proeven te oefenen. Verder meer over de wijnen.
    Tussendoor hebben we volgende afspraken gemaakt:

    We gaan proberen maandelijks bijeen te komen op maandagavond. Volgende data zijn al geopperd: (uitzonderlijk) vrijdag 14 november en maandag 15 december. Deze dagen leken het best voor de grootste meerderheid van de groep.

    We gaan op het einde van elke avond de kosten delen onder de aanwezigen. Na nieuwjaar zullen we dit systeem evalueren.

    De volgende degustatie zal in het teken staan van de nakende feestdagen. Philip zal van “zijn” champagne meebrengen, ik zorg voor een Duitse Sekt (schuimwijn), Philip ging ook navragen of we niet aan een Cava kunnen geraken.

    De wijnen:  
    Na de blindproeverij van de schuimwijn (zie hoger) had ik 3 witte en 3 rode wijnen voorzien. 

    Wijn 1:
    Oude Kaap, Chenin Blanc 2003, Zuid-Afrika, €3,85.
    Groen-geel van kleur, schitterend met een lage viscositeit. Een fruitige, aangename neus. Fris in de mond met uitgesproken zuren welke het gevolg zijn van de jongheid van de wijn: amper een half jaar geleden geoogst. Een voldoende lange afdronk.Een frisse, fruitige wijn die best zo gedronken kan worden of met vis of wit vlees. Voor de prijs moeten we het niet laten. De nadrukkelijk aanwezige zuren zouden wel best eerst wat verzachten. Nog een paar maanden wachten lijkt hierbij aangewezen. 

    Wijn 2:
    Jean d’Alibert, Sauvignon, 2001, VD Pays d’Oc, € 4,25.
    Licht-geel van kleur, lage viscositeit. De fruitaroma’s worden verstoord door een onaangename chemische geur. Sommigen  herkenden er lijm in. Verder geuren van citrus, appel en bloemen. Het zuur ligt meer in balans. De wijn is meer mondvullend en heeft een voldoende afdronk. 

    Wijn 3:
    € 8,00
    Licht gele kleur, met lage viscositeit. Toetsen van bloemen, perzik, kaas en citrus. Een wijn die de mond volledig vult, vet en lange afdronk. 

    Wijn 4:
    Jean d’Alibert, Cabernet Sauvignon 2001, VDP d’Oc, €4,25
    Donkerrode wijn die geuren ontwikkelt van vanille, kruiden (peper), rode bessen en hout. Merkbare taninnes die zullen verminderen mits rijping. 

    Wijn 5
    Jean d’Alibert, Merlot 2001, VDP d’Oc, €4,25
    Donker van kleur met paarse schijn. Cassis en hout zijn de herkenbare geuren. Evenwichtig van smaak met merkelijk zachtere taninnes dan bij de Cabernet Sauvignon. 

    Wijn 6:
    Torus 2000, A.O.C. Madiran, € 8,00
    Donker van kleur. Volle neus, de aroma’s zijn merkelijk meer nadrukkelijk aanwezig dan bij de voorgaande wijnen, Gist-aroma’s, vanille en kruidnagel zijn de belangrijkste. Dat de Tannin vooral gekend is voor zijn taninnes wordt al snel duidelijk bij het proeven. De wijn blijft heerlijk plakken op de tanden. Ook de afdronk is lang en heerlijk. Een wijn die bij velen enorm in de smaak viel. 

    Bijlagen:
    2003 10 20.doc (31 KB)   
    220.pdf (297.1 KB)   
    227.pdf (115.9 KB)   

    20-10-2003 om 00:00 geschreven door Dirk Dooms  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)


    forum
  • Bordeaux
  • Nieuwsbrief, december 2009
  • Februari 2010

    Reageer in ons forum


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    agenda

    Belangrijke data in mijn agenda


    Blog als favoriet !

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Archief per jaar
  • 2012
  • 2011
  • 2010
  • 2009
  • 2008
  • 2003


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs