Vrijdag deden we 'hoekenwerk' in klas. Wat houdt dat nu precies in? Wel, alle leerlingen mochten individueel werken in een hoek om op deze manier de leerstof toe te passen op een leuke, educatieve manier.
Met 27 in een klas vraagt het natuurlijk enige organisatie om het hoekenwerk uit te voeren. Er werd als volgt gewerkt: er waren 7 hoeken. De leerlingen mochten elk 25 minuten werken in één hoek en dan werd er doorgeschoven. De rest van de klas die niet in een hoek zat, werkte alle taken af van de voorbije week (werkboek spelling, opstel schrijven,...).
In totaal hadden we 7 hoeken: - bouwhoek: bouwplannen werden nagebouwd met verschillende aanzichten - computerhoek: er werd gewerkt met het programma 'Paint' - creahoek: leerlingen mochten een mandala kleuren - denkhoek: meten en metend rekenen - vraagstukken oplossen - rekenhoek: een spel rond 'breuken' - taalhoek: spel rond verdubbelen en de lettergrepen - puzzelhoek: met blokken een oppervlakte vol leggen
Wat ook nieuw was voor de klas, was het gebruik van de beertjes van Meichenbaum. Deze helpen het kind om gestructureerd, doel- en planmatig te werken. Er zijn vier beertjes die uitleggen wat de leerlingen moeten doen (WAT? HOE? DOEN! CONTROLE!). Zo werd er geen enkel spel uitgelegd, maar lag er bij elk spel (in elke hoek) een fiche waarop de beertjes uitleg gaven over hoe het spel gespeeld moest worden. Een voorbeeld vind je ook bij de foto's.
De leerlingen waren hier heel enthousiast over. Bedoeling is dat we dit in de toekomst dus zeker nog doen. De volgende keer werken de leerlingen dan in een andere hoek zodat ze zeker kennis gemaakt hebben met alle hoekjes.