Dinsdag 27 september 2011 komen de leerlingen van 4b samen met de andere klassen van het vierde leerjaar naar school met de fiets. Het is immers onze eerste uitstap die we maken. Op het programma staat een paddenstoelentocht in het natuurreservaat het Broek in Blaasveld. Alle fietsen zijn in orde want we hebben maandag alles getest en de opmerkingen overgemaakt. Om 8u40 staat iedereen klaar. Enkel hier en daar nog een hesje en een helm uitdelen en klaar zijn we. 69 kinderen en 10 begeleiders rijden richting overzet. Geen noemenswaardige problemen tot aan het Broek. Daar wachten de drie gidsen op ons. Wij krijgen Frans mee. Een leuke gids. Samen met de mama van Luka trekken we nu weg van 't Schyvaert. Dat is de naam van het boswachtershuisje. De mama van Luka was er onmiddellijk verliefd op. De muggen en de afstand tot de winkels wil ze er gerust bijnemen.
Allen aan boord van een heus cruiseschip. Voor sommigen was het de eerste keer.
Zo fietsen met om en bij de 80 personen is niet simpel. In de ronde zijn er al meer gevallen. Frans spreekt af wat kan en wat niet kan. Walid heeft eikels gevonden. Suzanne heeft nog een vraagje. Heel raar exemplaar. De kleine stinkzwam. Hij stinkt wel als een grote.
Een bovist of een stuifzwam. De meeste paddenstoelen hebben de vorm van een paraplu. Het onderscheid zit hem in de kleur, de sporendragers en of ze al of niet eetbaar zijn. Om vast te stellen of ze eetbaar zijn of niet laat je best over aan specialisten. Wij laten ze beter staan en leggen ze dus niet op ons bord. Aan de onderzijde van de paddenstoel merken we twee grote verschillen: De plaatjeszwammen en de buisjeszwammen. Bij de eerste groep merken we smalle evenwijdige lamellen die de sporen (zaadjes) dragen. De tweede groep heeft onderaan kleine buisjes waarin de sporen opgestapeld zitten. De bovist daarentegen is eigenlijk een bal die als hij rijp is ontploft en een wolk sporen verspreidt.
de grote stinkzwam (Phallus imphudicus). Stinken doet hij wel. Zwavelkopjes Een duivelsei. Dit is eigenlijk een soort ei waaruit de grote stinkzwam groeit. Hier is per ongeluk een duivelsei opengegaan en we zien echt het vergelijk met een echt ei. Vol zwadder... Arno toont hier het blad van "Ridderzuring" De rode vlekken op het blad zijn volgens de legende de bloedvlekken van een zekere ridder Xorix die gevochten heeft tegen ridden Aelbrecht. Is het waar? Ik zou het niet geloven maar de naam van de plant is wel juist.
Balsemienzaadjes springen in het rond wanneer je ze aanraakt. De bloemen worden regelmatig bezocht door bijen is het niet Luca? Op deze boom staan veel tonderzwammen. Ze kunnen tot 40cm groot worden. Vroeger werden ze gebruikt om vuur in te bewaren. Na de rondwandeling hebben we nog het museum dat is ondergebracht in het boswachtershuis bezocht. Leuk om te weten dat een aantal van onze kinderen die in Boom wonen toch op grond uit Heindonk wonen. Raar hé. Weten jullie nog hoe dat komt???? Na het eten en nog wat natuurstudie zijn we stipt om 15u30 aangekomen aan onze school. Moe maar voldaan fietsen we weer naar huis. Heb je zin om te reageren op dit bericht kan je dat doen door op reactie te klikken en je commentaar te geven. Ik kijk er naar uit.