Vrijdag 26 november reden we met de twee vierdes naar Terhagen. Het was de eerste fietsuitstap en om eerlijk te zijn hield ik mijn hart vast. Iedereen was op post en de meeste fietsen waren in orde. Toch zijn er steeds leerlingen die met een fiets naar school komen die niet veilig is, of waar de banden van plat staan. Niettegenstaande dit alles zijn we met een lichte vertraging vertrokken. We danken trouwens de ouders en grootouders die bereid waren om ons te begeleiden. Het was mooi weer maar wel bitter koud. Zonder brokken zijn we aangekomen aan het museum Rupelklei. We werden door de voorzitter ontvangen in de oude smidse van de oude steenbakkerij van De Beuckelaer.
De twee gidsen leidden ons rond. Wij maakten eerst kennis met de DVD "De lagen van Terhagen" waarmee we miljoenen jaren in de tijd teruggingen. We ontdekten dat Boom vroeger aan zee lag en hoe de kleilagen in de loop van duizenden jaren aangroeiden. Geregeld spoelden er haaien, walvissen en andere waterdieren aan. Vandaag kunnen we nog steeds tanden en andere resten van zeedieren terugvinden. Verder bewonderden we ook nog overblijfselen van de wolharige neushoorn, maar ook van mammoeten en andere landzoogdieren. Het paradepaard van het museum is dan ook de schedel van een wolharige neushoorn.
Nadien werden we rondgeleid in het museum van de steenbakkerij. We kregen de uitleg van klei tot baksteen. De foto's hieronder geven een beeld weer van de verschillende stappen.
De voorzitter spreekt ons toe en de twee gidsen staan te popelen om ons rond te leiden. Het pronkstuk van het museum is de schedel van een wolharige neushoorn. Verder staan er nog vele vitrinekasten met schelpen, kleibroden, haaientanden, wervels, ribben en tanden van kleine dieren maar ook van reusachtige mammoeten die tot 4m hoog werden.
De klei werd met de hand in de vormen gedrukt. De zachte brei werd dan te drogen gelegd door vrouw en kind. Eén persoon kon tot 6000 stenen per dag maken. Let wel een werkdag duurde toen 16u. De klei werd met een paard en kar aangevoerd.
De uitgedroogde stenen werden dan in de droogloodsen gestapeld waar ze nog een hele tijd moesten rusten. Geregeld werden ze dan nog gekeerd. Als ze dan goed uitgedroogd waren, werden ze in de klampoven gestapeld. Dit werd zeer zorgvuldig gedaan. Een laag stenen, een laag steenkool, een laag stenen, een laag steenkool,... Wanneer de oven volledig gevuld was, werd de oven aangestoken. De stenen bakten dan een hele tijd met een temperatuur van 1200 graden Celcius.
Er werden niet alleen bakstenen gemaakt maar ook dakpannen, tegels, sierstenen, ...
Om half twaalf reden we dan weer terug naar school. We waren precies op tijd. Ik hoop dat het een leerrijke uitstap is geweest.
Als extra informatie nog een link over de tektonische platen, hoe fossielen ontstaan en hoe de bakstenen nu worden gemaakt.